Skip to Content

Valentijnsdag; waar komt het oorspronkelijk vandaan en wanneer is het

Valentijnsdag; waar komt het oorspronkelijk vandaan en wanneer is het

De traditie van Valentijnsdag wordt tegenwoordig groots in Nederland gevierd, maar waar komt deze feestdag eigenlijk vandaan? Hierover verschillen de verhalen nogal. Het is in ieder geval vrij onduidelijk hoe Valentijnsdag is ontstaan.

Er is niet één duidelijke heilige of godheid aan te wijzen die kan worden gezien als het begin van Valentijnsdag. In de geschiedenis zijn er meerdere legenden aan te wijzen.

Zo zijn er in het Christendom meerdere personen aan te wijzen die hebben bijgedragen aan de Valentijnsdagtraditie. Er zijn twee martelaren genaamd Valentinus te vinden in het Christendom.

Tegenwoordig wordt Valentijn veel breder gevierd met het alternatieve Galentine’s day.

Sint Valentinus legende

Daarnaast zijn er diverse heilige martelaren die de naam Sint Valentijn hebben, waaronder een priester in Rome en een bisschop. Deze priester zou hebben geweigerd jonge mannen niet in het huwelijk te laten treden.

De Romeinse keizer Claudius II was er namelijk op tegen dat zijn soldaten zouden trouwen. Hij was er van overtuigd dat ongehuwde soldaten beter waren dan gehuwde. De priester zou echter in het geheim toch trouwplechtigheden hebben uitgevoerd.

Het verhaal waarop deze Valentijnsdag traditie is gebaseerd is echter nooit bewezen.

Oorsprong in een heidens feest

Het dragen van de naam heeft echter nog niet met de hedendaagse Valentijnsdagtraditie van het geven van cadeaus aan geliefden te maken.

Vaak wordt in de geschiedenis daarom het Romeinse vruchtbaarheidsfeest genaamd Lupercalia aan het Valentijnsgebruik gekoppeld.

Dit feest uit de achttiende eeuw werd op 15 februari gevierd om Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk te eren.

Ook het Romeinse feest genaamd Pan wordt als één van de beginselen van het Valentijnsdagfeest gezien. Pan was de verering van de god van de natuur.

Dit feest was voor de Romeinen zeer belangrijk! Tijdens dit feest werden namelijk de single mannen aan de single vrouwen gekoppeld. Alle namen van de single vrouwen werden in een grote kom gedaan, waaruit de single mannen een naam konden trekken.

Het was in zekere zin een soort loterij. Hier kun je de relatie met het Valentijnsdagfeest in vinden. Immers, je kunt het vergelijken met het anoniem versturen van een Valentijnskaart.

Uiteindelijk verbood de kerk dit feest. Het feest werd in 496 door de paus omgezet van een heidens feest in Sint Valentijnsdag.

Ook werd de datum toen aangepast van 15 februari naar 14 februari. Het is niet duidelijk waarom de datum van Valentijnsdag werd aangepast.

Wellicht was dit een vergissing? Een ander verhaal komt van Geoffrey Chaucer, die rond 1380 het gedicht Parliament of Fowls schreef.

Er wordt ook wel gezegd dat het Valentijnsfeest is ontstaan dankzij zijn versregels.

Wat is Valentijn tegenwoordig?

De oorsprong mag dus een tikkeltje onduidelijk zijn, wel is het feest tegenwoordig zo ingeburgerd dat de meeste mensen in de westerse wereld het tegenwoordig vieren.

Wie heeft er niet een Valentijnskaart of Valentijnsgedichten op Valentijnsdag ontvangen? Het liefst anoniem natuurlijk!

Echter, ook als je al jaren samen bent met je partner of kinderen hebt, is het heel leuk om Valentijnsgedichten te ontvangen, hem of haar verrassen of samen met de kinderen te knutselen met Valentijn. Of gewoon je partner te verrassen.

Het gaat erom dat je een aardigheid stuurt naar je wederhelft, om te laten zien hoe belangrijk deze voor je is.

Of het nu een groots Valentijnscadeau of een zelfgemaakt knutsel-Valentijn van de kinderen is, het gaat vooral om het idee dat je aan de ander gedacht hebt. Meestal worden er bloemen, bonbons of lingerie gegeven.

Het liefst wordt dit in het rozerood ingepakt, met hartjes en een lieve boodschap. We kunnen ons misschien voorstellen dat je het graag origineel wilt aanpakken.

Vier jij wel of geen Valentijnsdag?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *