Als het gaat om salarissen zijn de maand mei en als je geluk hebt de maand december altijd de leukere maanden. Naast je standaardsalaris ontvang je dan (uitzonderingen daargelaten) met een beetje geluk een extra maand aan salaris onder de noemer vakantiegeld. Afhankelijk van je salaris en het aantal uur dat je werkt kan dat een heel fijn potje zijn. Met een beetje geluk heb je daarnaast ook nog een meevaller en krijg je geld terug van de belastingdienst. Mooi op tijd voor de zomervakantie zodat je daarmee je vakantie kan betalen… Of toch niet?

Hoeveel vakantiegeld krijg je?

Er zijn twee constructies mogelijk als het gaat om vakantiegeld; voor zelfstandigen wordt dit vaak meegerekend in het uurloon. Je krijgt dan in mei (of juni) geen extra geld. Ook als je in dienst bent kan dat het geval zijn en krijg je maandelijks een extra bedrag of als je drie maal het minimumloon verdient, wordt dit in het salaris verwerkt. Veel mensen (84%) krijgen echter in mei nog een extra vergoeding. De werkgever spaart dit geld op gedurende het jaar en betaalt dit in mei uit. Over het algemeen wordt er voor vakantiegeld 8% van het bruto jaarloon aangehouden. Als je geen volledig jaar in dienst bent, krijg je alleen vakantiegeld over de maanden die je hebt gewerkt. Ook als je ouderschapsverlof hebt opgenomen en die maanden niet doorbetaald hebt gekregen heb je geen vakantiegeld opgebouwd. Als je ziek bent krijg je doorbetaald en bouw je dus ook vakantiegeld op. Wat precies de afspraken zijn kan je terugvinden in de arbeidsovereenkomst.

Belasting over vakantiegeld; verschil tussen bruto en netto

Helaas is het percentage wat er uitkomt een bruto bedrag, dat betekent dus dat je er belasting over moet betalen. Hoeveel belasting hangt af van de hoogte van het jaarinkomen. Tot 19.922 euro is het belastingtarief in 2016 36,55 procent. Van 19.922 euro tot 66.421 euro is het 40,4 procent. Boven 66.421 euro is het 52 procent. Daarnaast kan er sprake zijn van een heffingskorting, wat er voor zorgt dat je met een salaris van 1500 per maand meer vakantiegeld krijgt dan iemand die 2000 per maand verdient. Beginnen met beleggen kan je berekenen hoeveel vakantiegeld je zou kunnen verwachten.

Vakantiegeld dat opgaat aan vakantie

Volgens het Nibud heeft afgelopen jaar slechts 48% van de Nederlanders het vakantiegeld ook daadwerkelijk gebruikt om de vakantie mee te betalen, en bij maandelijkse uitbetalingen slechts 33%. Dat valt dus best wel mee. Gemiddeld genomen kost deze grote vakantie 2000 euro. Zeker in het hoogseizoen kunnen de prijzen flink oplopen aan accommodatie of reiskosten. Gebruik je het geld voor vakantie dan kan het echter aantrekkelijk zijn om al op tijd een vakantie te boeken. Populaire bestemmingen zitten al snel vol of zijn in mei extra duur. Vaak zijn er wel regelingen dat je dan alleen een aanbetaling hoeft te betalen of helemaal pas later hoeft te betalen.

Een op de vijf Nederlanders gaat echter niet op vakantie, omdat ze er het geld niet voor hebben, andere plannen hebben of gewoon niet willen.

Vakantiegeld sparen

Na de vakantie sparen de meeste Nederlanders het bedrag dat ze krijgen van hun werkgever. Dit is een fijn bedrag om het spaarpotje weer aan te vullen of verder op te bouwen. Daardoor kan je later in het jaar als de auto kapot blijkt of er moet onderhoud verricht worden aan het huis, daarop terugvallen. Of het wordt gebruikt om te sparen voor later, als aanvulling op het pensioen. Dit is vaker het geval dan een aantal jaar geleden tijdens de crisis toen dit geld voor veel mensen veel harder nodig was. Steeds meer mensen gebruiken het spaargeld ook om te beleggen. Je kan dan in een keer een groter bedrag investeren zodat de resultaten ook groter zijn.

Grote uitgaven

Daarnaast worden er in deze maand grotere uitgaven gedaan, denk aan een nieuwe keuken, plaatsing dakkapel, nieuwe auto, tuinrenovatie etc. In combinatie met een bedrag wat al gespaard is kan dat bedrag goed gebruikt worden voor de grotere plannen en verbouwingen. Soms ten koste van de vakantie die daarvoor moet wijken. Je kan het geld tenslotte maar een keer uitgeven.

Schulden

Daarnaast heb je nog mensen met een schuld die dit bedrag gebruiken om daar een (deel) van af te lossen.

Waar geef jij het vakantiegeld aan uit?

Latest posts by Linda (see all)