Nog een paar weken overbruggen en dan is het zo ver; de zomervakantie staat voor de deur. Op vakantie maak je vaak meer foto’s dan je normaal gewend bent. Al die mooie herinneringen wil je natuurlijk wel vastleggen, zodat je daar thuis nog eens op kan terugkijken als het weer koud en nat is. Vergeet ook niet thuis al te beginnen met het maken van foto’s, bijvoorbeeld tijdens het inpakken en van de reis in plaats van alleen op de bestemming.

Lees ook: Fotograferen met je mobiele telefoon; 9 tips om de mooiste foto’s te maken

Goed voorbereid; ken je toestel

Ga goed voorbereid op pad, zorg dus dat je fototoestel, geheugenkaartjes, opladers of batterijen en extra lenzen mee zijn. Als je foto’s maakt met je telefoon zorg dan voor een goede powerbank aangezien dit veel van je accu vraagt. Eventueel kun je je laptop meenemen om halverwege een back-up te maken van de foto’s of je geheugenkaart te legen. Zet je resolutiehoogte ook zo hoog mogelijk, ja hierdoor kan je minder foto’s maken, maar de kwaliteit van de foto’s is wel veel beter. Je kan makkelijker een extra geheugenkaartje kopen dan nieuwe foto’s maken.

Zorg er ook voor dat je een doekje meeneemt om de lens te kunnen schoonmaken. Zeker op het strand heb je al snel wat vocht of stof op de lens zitten. Hierdoor kan je vlekjes op de camera krijgen of wordt het lastiger om het licht te vangen.

Heb je een nieuw fototoestel, oefen dan thuis alvast zodat je in ieder geval de basisinstellingen onder de knie hebt en weet hoe je fototoestel werkt zodat je geen moment hoeft te missen.

Goed voorbereid; op je bestemming

Wat ik zelf soms doe is vooraf googelen naar de foto’s die andere mensen hebben gemaakt. Natuurlijk als een soort onderzoek van wat er te zien en te doen is op de bestemming. Maar ook naar mooie plaatjes die je zelf misschien ook wel wilt klikken. Let ook op de foto’s op souvenirkaartjes, zo zag ik in Griekenland een heel mooie steeg op een kaart en kon ik de gids vragen waar dat was.

Niet lachen tegen de camera

We zijn snel geneigd om te gaan poseren als we weten dat er een foto gemaakt wordt. Dan moet er gelachen worden. Natuurlijk is het leuk om die foto’s te hebben, maar juist ook spontane foto’s. Als de kinderen lekker aan het spelen zijn bijvoorbeeld. Die foto’s kunnen soms veel meer vertellen. Ook al heb je ze dan en profile of vanaf de achterkant op de foto. De kijker is daardoor ook meer geneigd om met de persoon mee te kijken. Waardoor de focus komt op het zandkasteel dat gebouwd is, of het uitzicht waar naar gekeken wordt. Door je fototoestel standaard in te stellen op actiefoto’s, weet je dat je snel een foto kan maken en dus ook van dat ene spontane moment.

Landschap (liggende) foto’s

De meeste foto’s worden tegenwoordig met een telefoon gemaakt, je bent dan al snel geneigd om staande foto’s te maken. Terwijl liggende foto’s vaak minder lucht en grond pakken en meer van de horizon. Ook in fotoboeken of op social media komen deze foto’s mooier uit.

Zo min mogelijk zoomen

Als je een foto wilt maken van een detail of een portret zul je je daarop richten. Dit kan door inzoomen. Toch wordt dit zoveel mogelijk afgeraden. Zeker bij een digitale zoom zoals je op je telefoon hebt gaat de kwaliteit van de foto hierdoor snel achteruit. Ook krijg je hierdoor minder snel dat de achtergrond vager wordt omdat hij op alles wil focussen. Beter is het dan om dichterbij te gaan staan en de afstand zo klein mogelijk te houden. Is dat niet mogelijk, kies er dan voor om achteraf de foto te bewerken en het uit te snijden. Zeker als je een grote fotogrootte kiest met veel pixels is dit geen probleem om toch een scherpe foto over te houden.

Scherpstellen

Zorg dat het onderwerp van je foto scherp is. Of dat nu een gezicht is op de voorgrond, of een horizon in het landschap. Op veel digitale toestellen kan je dit scherpstellen door met je vinger op het scherm te stellen en hij op die plaats focust.

Compositie; gulden snede