Gisteren was de eerste dag dat de jaarlijkse vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht openging. De parkeerplaatsen waren overvol en aan de stroom bezoekers die met de trein waren gekomen, kwam geen einde. Het is niet voor niets dat de Jaarbeurs Utrecht vrijwel alle hallen heeft ingezet om de Vakantiebeurs in 2016 te faciliteren. Ik kwam er vanwege de vakdagen maar kon het niet laten na afloop nog even een rondje te lopen. Als je op zoek bent naar inspiratie voor een reisbestemming dit jaar is dit de place to be.

Lees ook: Utrecht met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit

Voor een bezoek aan de vakantiebeurs kom je ogen, oren, handen, mond en neus te kort. Er zijn zo ontzettend veel indrukken die je een plaatsje moet geven. Mijn advies is dan ook om hier met een heel specifiek doel heen te gaan. Het helpt bijvoorbeeld als je weet aan welke bestemming je zit te denken, of dit een bepaald gebied, land of regio is maakt niet uit. Als je niet weet waar je heen wilt gaan maar wel weet wat voor reis je wilt maken ben je hier ook op het goede adres. Zo hebben de cruises en kampeerbestemmingen een eigen plekje gekregen.

Speciaal voor de Vakantiebeurs is er een selfieroute uitgezet. Deze locaties staan aangegeven met een bordje. Als je ze deelt op social media met de hashtag #selfievakantiebeurs maak je kans om de reis van je leven te winnen.

Zien

Er is zo ontzettend veel om te zien, nu is het grootste deel afhankelijk van de bestemming. Veel zijn gewoon een soort ‘kantoortjes’ met foldermateriaal, tablet en een aanspreekpunt. Sommige bestemmingen hebben er echt werk van gemaakt. Zoals de ver weg-reizen naar Afrika, de stand van Djoser is echt een plaatje en bij de Holland America-lijn was er een suite nagebouwd. Ook kwam ik Vikingen tegen bij Scandinavië en een molen in het Nederlandse deel.

Horen

In vrijwel iedere hal was er wel een klein podium. Of het nu ging om een mega-scherm met wat zitzakken voor een continu beeld of een presentatie of optreden. Er worden kleine workshops georganiseerd die je kan bijwonen. Bij de Duitse kroeg met medewerkers in lederhosen zat het terras lekker vol en trok de live muziek mensen van ver weg.

Ruiken

Om eerlijk te zijn blijft dit zintuig nog een beetje achterwege, maar een combinatie van de geuren van het lekkere eten is altijd goed!

Proeven

In alle hallen is er wel een centraal punt te vinden met een terras. Met name in de Mediterraanse hal 8 zijn er een aantal locaties met lekkernijen om te proeven zoals de Jordaanse baklava. Zo is er achterin hal 7 een foodcourt met foodtrucks aanwezig, is er een Italiaans, Frans en Spaans terras, kun je Japanse poffertjes of sushi bestellen, is er een wokterras, waan je je in een Afrikaanse Masai-dorp of in het sprookje van duizend-en-één-nacht. Bij de kassa kun je een strippenkaart kopen om een culinaire wereldreis te maken en te genieten van 7 wereldse hapjes en drankjes.

Voelen / ervaren

Tot slot moet je soms een bestemming gewoon voelen, beter kun je niet overtuigd worden toch? Stiekem vind ik wel dat hier nog veel meer de nadruk op gelegd kan worden. Op een aantal plekken kan dat al, zo kun je duiken, rotsklimmen, sup’pen of een tweewieler testen op het fietsparcours. In hal 12 wandel je in het donker om te ontdekken waarom kamperen echt iets van alle seizoenen is. In hal 2 blijft het niet alleen bij ervaren, maar kun je ook shoppen op de wereld hulp-markt met een zeer divers aanbod. Naast bestemmingen is ook de ANWB aanwezig, en kleinere organisaties zoals een foodbox of kun je gratis je wenkbrauwen laten doen (al viel dat best tegen). In Azië kun je voor een klein bedrag je zelfs laten masseren.

Parkeren kan tijdens de vakantiebeurs op één van de parkeerplaatsen, let goed op de borden langs de weg die aangeven waar nog plaats is. Je betaalt hiervoor een vast bedrag van 14 euro. Kortom, wil je je alvast onderdompelen in de vakantiesferen dan is een bezoekje aan de Vakantiebeurs een echte aanrader.

Ben jij ook van plan om een bezoekje te brengen aan de Vakantiebeurs?