Waren jullie één van de gezinnen die in januari al de vakantie voor dit jaar hebben vastgelegd? Of weten jullie nog niet zo goed waar je heen gaat? Zelf ben ik zo’n treuzelaar die het nooit weet. Variërend van welke kleur ik op de muren moet smeren tot en met waarheen op vakantie te gaan. Want er zijn zo ontzettend veel gave bestemmingen, vorige week deelde ik al een overzicht met de populairste bestemmingen van Europa. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken en voorkeuren, of juist dingen die je niet zo ziet zitten. Dan ben ik blij als er door externe factoren een deel van de keuzes afvalt, scheelt toch weer iets. Of dan blijf ik wachten tot je wel een keuze moet maken. Een aantal voorbeelden van die factoren zijn:

Lees ook: Waarom reizen goed is voor de ontwikkeling van kinderen
Lees ook: Vakantiebestemmingen 2019; top 5 favoriete en populairste in Nederland, Europa.

Vakantieperiode

Ben je afhankelijk van de zomervakantie of andere vakantie dan kan het zijn dat er bestemmingen al vol zitten. Of heb je te maken met temperaturen die je niet zo ziet zitten.

Lees ook: Schoolvakanties 2018-2019
Lees ook: Goedkoop op vakantie met kinderen

Budget

Het budget bepaalt een deel; want of je nu gaat voor een midweekje in een bungalowpark of drie weken een betaalbare camping in Tsjechië inclusief vervoer, vaak kom je dan toch op hetzelfde uit. Het prijsniveau kan ook heel erg verschillen.

Lees ook: Verre reizen met kinderen; 10 populaire vakantie bestemmingen

Reisgezelschap

Ga je alleen of met je partner of met het gezin, en hoe oud zijn de kinderen, wat zijn hun wensen? Als je zonder kids maar met vriendin op stap gaat heeft zij misschien ook wel bepaalde wensen.

Lees ook: Vakantie accommodaties met kinderen

Vervoer

Heb je vliegangst, of wil je graag met de auto zodat je alles wat je (denkt) nodig te hebben mee kunt nemen. Als je met vliegtuig reist is budget een heel goede, je wilt natuurlijk zo voordelig mogelijk op vakantie. Ligt er natuurlijk ook aan hoe ver van tevoren je je vakantie daadwerkelijk gaat plannen. 90 dagen lijkt optimaal te zijn.

Lees ook: 10 Voordelen van het s-nachts rijden met kinderen
Lees ook: Vliegen met peuters, kleuters en baby’s; tips om je kind voorbereiden op (eerste) keer vliegen tot hoe bezig houden met speelgoed in het vliegtuig.
Lees ook: Vlucht vertraagd of geannuleerd? Tips claim indienen voor vergoeding en spelletjes om kinderen zoet te houden

Klimaat

De één is een echte koukleum en de ander kan niet tegen de hitte. In bepaalde seizoenen beperkt dat ook de keuze. Of heb je een regenseizoen om rekening mee te houden.

Lees ook: Rondreis Gran Canaria; Canarische eilanden, bezienswaardigheden, tips vakantie met kinderen

Accommodatie

Hoe luxe, of juist niet, wil je het hebben? Ga je voor een appartement met volledige vrijheid, neem je je eigen tent of caravan mee of toch liever een bungalowtent zodat je het gevoel hebt buiten te zijn?

Lees ook: Populairste vakantiebestemmingen met kinderen in Europa

Verwachtingen

Wat wil je graag doen op vakantie; lui aan het strand liggen of liever actief zijn? Daardoor valt ook al een deel van de bestemmingen af, want met een hittegolf allemaal dagtripjes maken om het eiland te zien is absoluut geen aanrader. Daar kan ik uit ervaring over mee praten ;-) Of ben je liever sportief en trek je met een motor de bergen in, natuurlijk wel veilig voorzien van een motorhelm en je kind voorzien van een kinderhelm.

Wi-Fi

Ook misschien iets om een rol te laten spelen; in hoeverre wil je connected blijven met de rest van de wereld? Dan is het handig als er wi-fi beschikbaar is, kun je die hoge internationale kosten weer ergens anders voor uitgeven. Voor veel mensen, en niet alleen Ali B en consorten, speelt dit een rol.

Lees ook: Tips voor een lange autoreis met baby en kind

Laat het lot beslissen

Gelukkig ben je niet de enige, als je even zoekt kom je ontzettend veel vakantiekeuze-reistests tegen, met vragen, sfeerfoto’s en rankingen. Kom je er helemaal niet uit, laat dan het lot beslissen. Schrijf op een aantal papiertjes verschillende vakantiebestemmingen die uit de selectie zijn overgebleven en kies hier een kaartje uit. Prik de kaart op de muur en laat je kind hier op af stevenen met een zwarte stift. Waar die neerkomt wordt het. Niet langer je energie steken in het  ‘ja maar’ en bedenken van voors en tegens; dat gaat het worden. Vanaf nu kun je je richten op het opstellen van een vakantieplanning, inpaklijsten etc.

Lees ook: Zomervakantie last-minutes; de leukste bestemmingen met kinderen in Nederland, Europa en verre reizen

Weet jij al wat de vakantiebestemming van dit jaar gaat worden?