Het is nu hartje winter, misschien ben je al bezig met te bedenken waar je volgend jaar naar toe wil gaan. Afgelopen zomer mocht ik een persreis maken naar Dalarna in Zweden; het land van honderd tinten groen, een zee dat van vrij vlak en glooiend uitmondt in de bergen. Uitgestrekte meren die schitteren in het zonlicht, een glooiend landschap. Waar iedere bocht je weer een nieuwe verrassing brengt en je niet gaat vervelen. Hier kun je onderweg zomaar een eland zien of een vos die de weg oversteekt. En de zon die niet onder lijkt te gaan in de zomer. Maar ook die van de overvloed van sleurhutten die genieten van een grenzeloos bestaan terwijl je op andere stukken een half uur kan rijden zonder een andere weggebruiker tegen te komen. Tussen al het groen vallen de houten rode huisjes extra goed op. Deze zijn geschilderd in de kleur ‘Falurood’, het pigment van deze verf werd namelijk gewonnen uit het ertsafval uit de kopermijn in Falun.

Als je op vakantie gaat naar Dalarna komen al deze verwachtingen uit, hier kun je namelijk genieten van het ultieme Zweden ook zonder een rondreis Zweden te maken. En meer! De meeste mensen verblijven bij Orsa Gronklitt drie / vier nachten, maar zelfs een week vond ik nog aan de korte kant. Er is hier zoveel te zien, te doen en te ontdekken dat je hier rustig een paar weken zou kunnen blijven. Er is namelijk zoveel te zien en doen hier in de omgeving dat je al snel tijd te kort komt. Mocht je dus nog twijfelen over waar je heen wilt gaan deze zomer; wie weet dat dit uitgebreide overzicht je kan overhalen van de schoonheid en diversiteit.

Lees ook: Zomervakantie last-minutes; de leukste bestemmingen met kinderen in Nederland, Europa en verre reizen

Met kinderen naar Dalarna in Zweden?

Zweden is echt een heerlijk vakantieland met kinderen, ja de afstanden zijn groter dan je in Nederland gewend bent. Dus zal dat ook voor kinderen even zoeken zijn naar hoe je je moet vermaken. Het is hier echt genieten van de rust en de natuur, als je hier bent val je vanzelf in een ritme van slow living. Lekker relaxed in de ochtend genieten van warme broodjes en jus, genieten van wat Dalarna heeft te bieden om vervolgens af te koelen bij een strandje of in een zwembad. Het blijft langer licht waardoor je vanzelf ook iets langer opblijft en de kinderen in de ochtend ook 1 tot 2 uur langer blijven slapen! De provincie Dalarna vind je rondom het Siljanmeer in het midwesten van Zweden. Vanaf Stockholm is het circa 3,5 uur rijden en vanaf de boot bij Gotenburg 6 uur.

Zelfs als je geen grote uitstapjes wilt maken is het genieten in Dalarna. Neem een duik in het water, maak een wandeling door het bos, de kinderen kunnen bloemen plukken voor in een geïmproviseerde vaas of gooien stenen in een kabbelend beekje. Waar ze thuis nogal snel om ‘filmpjes’ vragen merk ik dat dat hier een stuk minder is. Ze weten zichzelf prima te vermaken. Het voordeel van dat er veel Nederlandse en Belgische gezinnen komen is dat ze ook in no time nieuwe vriendinnen hebben gemaakt. Als je met meerdere kinderen gaat kunnen ze nog samen spelen, maar omdat ze alleen was merk ik dat ze daar soms wel behoefte aan had. Al hoeft de taal geen barrière te zijn als je samen zandkastelen gaat bouwen.

Wat me ook opvalt is de grote diversiteit aan leeftijden. Van stelletjes zonder kinderen tot en met gezinnen met jonge kinderen en baby’s maar ook met puberende tieners. Je komt hier vanalles tegen en iedereen lijkt zich hier prima te vermaken. Het aanbod van activiteiten is heel divers zodat het voor alle leeftijden geschikt is. Daarnaast is het ook heel erg afhankelijk van je budget; je kan de natuur intrekken of genieten van gratis uitstapjes maar er zijn ook activiteiten waarvoor je goed moet betalen.

Elandensafari

Elanden zijn de grootste herten die er rondlopen. In de buurt van Grönklitt kun je ze in de schemer tegenkomen terwijl je door de bossen rijdt. Vanaf Orsa Grönklitt gaat er twee keer per week een safari waarbij je in een busje rondjes rijdt door de omgeving. Afhankelijk van de weersomstandigheden, bij warm weer blijven ze langer in het dichte bos zie je er meer of minder. Het blijven wilde dieren dus er kan geen garantie worden gegeven. Als je ze echter ziet is dat heel indrukwekkend en de gids blijft net zo lang doorgaan tot je er minimaal drie hebt gezien. Onderweg stop je bij een houtzagerij in het midden van het bos voor een koffiepauze.

Lees ook: Elandensafari in Zweden

Fryksås

Vlakbij Orsa Grönklitt vind je het dorpje Fryksås, ongeveer 5 km wandelen (of 5 minuten met de auto). Dit dorpje begon als weidegrond en de oudste huisjes staan er al sinds de 16de eeuw. In de zomer leefden hier mannen om te zorgen voor genoeg voorraad door zowel landbouw als veeteelt. De huisjes hier zijn niet roodgeverfd, maar nog echt van hout. Het is nu een soort van openluchtmuseum waar je doorheen kan lopen, bij het begin moet je de auto parkeren. Het is echt schitterend om hier doorheen te lopen en te genieten van de uitzichten tussen de huisjes door. Aanraders zijn onder andere een lunch of diner bij het Fryksås Hotell met schitterend uitzicht over het Orsasjön meer. Ook het uitzicht vanaf de Smidgården is de moeite waard, naast een restaurant en café is er hier ook een spa voor als je wilt ontspannen.

Helvetes Waterval

25 kmten noorden van Orsa, vlakbij het vliegveld, vind je een waterval in de rivier Ämån die vroeger werd gebruikt om boomstammen te vervoeren. Je volgt de weg met veel keien tot je niet meer verder kan. Daar parkeer je de auto en is het even zoeken naar het bord en het pijltje naar het pad dat je naar de waterval brengt. Het is ongeveer driehonderd meter, maar wel een avontuurlijke weg. Er zijn twee trappen en verder loop je over de boomwortels en klim je over de rotsen. Het is soms flink klauteren geblazen over grote rotsblokken of even zoeken naar een alternatief die minder steil is, maar nog zeer avontuurlijk. Met een wandelwagen is het dus helemaal niet te doen, en ook met de draagzak kan het een flinke onderneming zijn vanwege je evenwicht.

Onderweg kom je een kabbelend beekje tegen met heel schoon water en een bordje dat aangeeft dat je dit kan drinken. Het was echt lekker koel water! Wij waren hier rond vijf uur in juli en dan schijnt de zon echt supermooi door de bomen en zorgt voor een mooie verlichting en mooie zonnestralen door het bos.

Uiteindelijk kom je dan bij de canyon met aan beide zijden 30m hoge rotsen en de brug over de waterval. Je ziet de waterval niet in zijn geheel, toch is het hier echt even genieten. Je kan over de brug naar het eilandje zodat je de kloof goed kan zien. Ik kan me goed voorstellen dat het hier in het voorjaar als het goed geregend heeft of de sneeuw aan het smelten is, nog indrukwekkender is en ook aan de andere kant van het ‘eilandje’ een razende rivier kolkt.

Vlakbij deze waterval vind je een eindje verderop Storstupet; dit is ook een canyon waar een treinbrug overheen rijdt. Je kan aan beide zijden van de rivier lopen die hier over een kunstmatig aangelegde glijbaan verloopt om alle boomstammen te vervoeren. Een andere waterval in de buurt van Rattvik is de Styggforsonwaterval. Waar je ook naar boven kan klimmen.

Mora

Mora is één van de grotere steden in deze omgeving. Hier vind je ook een goede verbinding met het openbaar vervoer. Helaas is er maar één doorgaande weg zodat het hier op bepaalde tijdstippen erg druk kan zijn en er filevorming ontstaat. Het is zeker de moeite waard om aan dit dorpje een bezoekje te brengen.

Strand

Aan de oostkant van Mora, vlak voor de brug vind je een zacht aflopend strandje met een uitgebreide speeltuin erbij. Hier is ook een grote parkeerplaats waar je gratis kan parkeren.

Winkelcentrum

In het centrum van Mora, min of meer parallel aan de kade, vind je de grootste winkelstraat Kyrkogatan met een divers aanbod aan winkeltjes. Wil je dus even shoppen, dan moet je hier zijn! In het midden van deze straat stopt er een toeristentreintje waarmee je een rondje kan rijden door de stad.

Boulevard

Het is zeker een aanrader om hier over de boulevard langs het meer te slenteren. Je loopt een stukje langs de haven en op het land zijn er diverse monumenten. Waaronder een gigantisch drie meter hoog Dalahäst dat uitgehakt is door Torbjörn Lindgren, en een locomotief. Ook hier zijn er diverse speeltuintjes.

Hockey arena

IJshockey is een populaire sport hier in Zweden. Mora en een nabijgelegen dorpje strijden al jaren om een plaats in de hoogste league. Dit jaar is het gelukt om in een derby het nabijgelegen dorp te verslaan zodat zij nu op het hoogste level spelen en het andere team is gedegradeerd.

Kerk

In het centrum vind je ook een kerk. Los van deze kerk staat een houten toren, dit is de klokkentoren van de kerk. En best heel bijzonder.

Korsnäsgården

Korsnasgarden restaurant ligt langs de doorgaande weg in Mora en vlakbij het water. Vooraan heb je een grote tuin waar de kinderen zich prima kunnen vermaken. Er is buiten een terras met dekens voor als de wind opsteekt, of je kan rustig binnen zitten. We hebben hier geluncht, ze hebben een aantal kindergerechten zoals lasagna die er erg goed uitzag al was het niet de gestapelde bladerdeegpasta zoals je zou verwachten. Zelf ging ik voor de Ceasarsalad. Iets anders dan je in Nederland gewend bent maar ook erg lekker.

IJsboot

Aan het einde van de boulevard vind je de ijsboot, in de zomer herkenbaar aan de twee springkussens en wat kleine speeltoestellen die voor de deur staan. Voor de ouders staan er relaxte zitjes klaar. Op de boot kan je koffie en thee halen of een ijsje kopen, zowel waterijs als hoorntjes. Op de boot kan je ook naar boven.

 

Valasoppet museum