Op vakantie gaan, vaak een moment waarop je volop kan genieten van family time. Gezellig met het gezin in een andere omgeving. Maar soms zit dat er niet in. Om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat je partner geen vrij kan krijgen, voor je werk, omdat je een single mom bent of gewoon om even één-op-één quality time te hebben met je kind. Jaren geleden heb ik stage gelopen op een kamp voor alleenstaande ouders. Met het idee dat je als ouders steun hebt aan elkaar, overdag was er een programma voor de kinderen zodat je ook wat rust hebt. Dat kan natuurlijk, maar het is ook zeker mogelijk om alleen met de kinderen op vakantie te gaan. Vorig jaar ging ik voor het eerst een weekendje weg met onze dochter en deze zomer zelfs een hele week met het vliegtuig. Dat vond ik best spannend, maar het beviel me prima. Nu onze zoon ook wat ouder en zelfstandiger wordt, ben ik ook met beide kinderen een weekendje weg geweest. Want het is heel fijn dat ik zo flexibel ben, manlief heeft gewoon een werkrooster en kan niet zoveel vrij krijgen. En stiekem vind ik het best spannend nu ik alleen met zoonlief in het vliegtuig zit.

Lees ook: Alleen op vakantie zonder partner met kind
Lees ook: Als moeder alleen op vakantie zonder kinderen
Lees ook: Ervaring als alleenstaande ouder op vakantie met kinderen

Besmet met het reisvirus

Voor mij persoonlijk is reizen echt een hobby. Voordat we kinderen kregen reisde ik al het liefste de hele wereld rond. Ik was net een maand 17 toen ik in het vliegtuig zat richting Canada (zonder ouders) en mijn studententijd heb ik gebruikt om veel van de wereld te zien. Van Zuid-Amerika tot Azië en het noorden van Afrika. Echt een favoriete vakantie heb ik niet, ik vind heel veel leuk. Van kamperen in eigen land tot en met verre reizen, van stacaravans tot tree tents. Ik wil alles eigenlijk wel een keer geprobeerd hebben.

Mijn man was nog nooit buiten Europa geweest, en op vakantie gaan was niet zijn ding. Nadat hij me ten huwelijk had gevraagd, heb ik wel aangegeven graag nog een verre reis te willen maken, dit omdat we ook graag kinderen wilden. Indonesië was het enige land buiten Europa dat hem trok. Daarna kwamen inderdaad, sneller dan verwacht, de kinderen en is ons reispatroon veranderd en hielden we het vooral op bungalowparken in Nederland. Nu ze ouder zijn en een stuk zelfstandiger, begin ik het reizen toch weer op te pakken, ook omdat we voor de blog regelmatig worden uitgenodigd.

Zonder partner op vakantie?

Natuurlijk is het gezelliger om als gezin op vakantie te gaan, maar mijn man werkt in loondienst en moet soms ook in het weekend werken. Daarom zijn er regelmatig reizen die ik alleen maak met de kinderen. Weekendjes met beide kinderen, maar ook één-op-één met de kinderen omdat ik merk dat ze dat veel goed doet om een paar dagen mama alleen voor zichzelf te hebben. De eerste keer was een weekendje weg op de Veluwe, sindsdien ben ik afgelopen jaar met mijn dochter naar Zweden gevlogen en met zoon naar Villages Nature Paris gereden en nu zit ik met zoonlief in het vliegtuig naar Griekenland.

Voor weekendjes weg binnen de Benelux of net over de grens in Duitsland tot ongeveer drie uur rijden, doe ik niet meer moeilijk. Dat gaat prima, nu dan. Ik weet nog hoe ik een weekendje weg zou gaan met srprs.me, je kan dan wel aangeven wat de maximale reistijd is. Maar je hebt geen idee waar je slaapt. Ik vond het dus erg spannend om dat samen met dochter te gaan doen. Echter de verdere reizen zoals vorig jaar vliegen naar Zweden, vond ik toch wel erg spannend. Ook omdat het haar eerste keer vliegen zou worden, en ook al probeer je haar er zoveel mogelijk op voor te bereiden, je weet maar nooit. Daar zou ik ook een huurauto krijgen wat ik spannend vond en uiteindelijk drama werd omdat mijn rijbewijs nog in de auto thuis lag…

Verschil tussen alleen of samen op vakantie

Voor mij maakt het eigenlijk geen verschil meer of ik alleen met de kinderen ben of dat mijn man meegaat. Althans, natuurlijk is het veel gezelliger als hij mee is en rijdt hij ook veel meer zodat ik ondertussen foto’s kan maken of bekijken en op Instagram delen. Maar thuis zijn de kinderen ook vooral aan mij gewend en is hij overdag vaak aan het werk. Voor hen verandert er niet zo veel. Op vakantie ben ik ook altijd wat losser, laat ik ze sneller alleen buiten spelen en laat ik de regels een beetje vieren. We genieten dan ook veel meer van het buitenleven en dat gaat prima. Vaak gaat de laptop mee, dus overdag ben ik met de kinderen bezig / op stap en als zij naar bed gaan, pak ik de laptop erbij tot ik zelf ook (vaak wel vroeger dan thuis) naar bed ga.

Do’s en dont’s

Als tip zou ik zeggen: gewoon doen! Je kan er vooraf zo tegenop zien en allemaal beren op de weg zien. In het begin vond ik het ook wel zo veilig om familie of een andere moeder mee te vragen. En voor een weekje Zwitserland of Zuid-Frankrijk met de auto, doe ik dat nog steeds, al is het maar vanwege de lange reis. Maar voor bestemmingen binnen drie uur rijden, twijfel ik niet meer. De kinderen vinden het heerlijk en vermaken zich prima in de auto, op die afstand ook prima zonder tablets. Voor een weekendje weg hoeft er vaak ook niet zoveel bagage mee, dus scheelt weer met uitpakken.

De eerste avond neem ik altijd een makkelijke maaltijd mee, zo gingen we onlangs naar de Ardennen, wat normaal drie uur rijden zou zijn en we rond zes uur zouden aankomen. Dat werd vanwege de files negen uur ’s avonds. Jij bent er klaar mee na zo lang in de auto te hebben gezeten (ook met pauze) en de kinderen zijn ook moe. Dus dan is het fijn als je snel een maaltijd op tafel kan toveren zonder nog op zoek te moeten gaan naar boodschappen of gaan uit eten wat met vermoeide kinderen geen pretje is.

Wat je vooral niet moet doen; proberen het ritme van thuis vast te houden. Je bent alleen dus alles kost wat meer tijd, zo moeten er bij aankomst vaak bedden opgemaakt worden, auto uitgeladen, gekookt en kinderen in de gaten gehouden worden. Normaal kan je dat verdelen nu moet je het zelf doen. Maak er dus geen probleem van als de kinderen vervolgens wat later op bed liggen of het wat anders loopt dan je eigenlijk zou willen. Het is en blijft vakantie, voor de kinderen, maar ook voor jou!

Making memories

De mooiste herinneringen vind ik toch wel de tijd één-op-één, dat het kind de aandacht niet hoeft te delen met broer of zus. Een grappige herinnering was aan de reis via srprs.me. We kwamen terecht in Düsseldorf, een stad waarvan ik zoiets had van: wat moeten we hier. Het hotel bleek vroeger een kasteel te zijn en op de laatste dag liepen we naar onze kamer om de bagage te halen en zagen we er een bruidspaar foto’s maken. Toen was mijn dochter er zeker van overtuigd dat we in een hotel hadden geslapen!