Zomer speelgoed - Mamaliefde

Vakantie speelgoed

Twee jaar geleden, toen we eerst een weekje naar Italië met de hele familie, en vervolgens naar Oostenrijk gingen heb ik een hele stapel met speelgoed ‘gemaakt’. Zowel voor onze, toen 1-jarige dochter als 3-jarig pleegkind. Veel daarvan is ideaal voor peuters, om mee te nemen op vakantie zodat je geen enorme stapels hoeft mee te nemen. Maar ook voor als er kleine broertjes en zusjes op bed liggen. Daarom worden het ook wel eens quiet bags genoemd. Het zijn zakjes met daarin een opdracht of spelletje voor je kind om zich mee te vermaken. Het idee is dat daar alles in zit wat je nodig hebt. Het speelgoed spreekt voor zichzelf of laat het over aan de fantasie van het kind. Gewoon omdat het leuk is, of met een educatief karakter. Het ene heel ‘eenvoudig’ en het andere wat uitdagender. Heel ingewikkeld is het niet. Onlangs kwam ik de doos met spelletjes die nog over waren na deze twee vakantie tegen. Leuk voor onze peuter nu ze steeds meer het principe van spelletjes begrijpt en hopelijk ook interessant voor jullie. Tijdens de vakantie zal ik er iedere week een paar uitlichten, daarmee is het gelijk een leuke bijdrage voor de mamachallenge deze zomer om zelf speelgoed te maken.

Deze eerste week beginnen we heel eenvoudig, namelijk met speelgoed dat je waarschijnlijk al in huis hebt. Daar hoef je vervolgens alleen wat van te verzamelen en in ziplocks op te bergen. Zelf gebruik ik de herbruikbare ziplocks van de ikea. Die komen in twee formaten dus passen altijd.

Auto’s

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Altijd een succes zijn auto’s. Met name de toettoet auto’s van VTech. Met de herkenbare afbeeldingen en vrolijke liedjes wordt er vaak mee gespeeld. Door zowel jongens als meisjes. Thuis hebben we een enorme bak staan met de garage, vliegveld, trein en nog veel meer. Op vakantie gaan er twee auto’s mee. Samen met een rolletje washi tape. Als je een harde ondergrond hebt kan je daarmee een weg tekenen op de grond. Dit kan natuurlijk ook met stoepkrijt of met een paar scheerlijnen en haringen. De auto’s kunnen heel wat hebben en zijn ook altijd een succes in de auto. Kunnen ze hun eigen auto besturen, zonder dat het gelijk kapot gaat. Als de melodietjes stoppen weet je ook gelijk dat ze in slaap zijn gevallen.

Magneet spel

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Zoals ik al zei; het kan heel simpel zijn. Hiervoor heb ik wat fruitmagneetjes van de koelkast geplukt. Een eetstokje, touwtje eraan met twee sterke magneetjes die uit een magneetje waren gevallen en je eerste set is klaar. Bij de doos met zakjes heb ik trouwens ook een tray, dit komt uit het keukentje en is een magnetisch dienblad achtig ding. Jullie hebben hem al eerder voorbij zien komen met de kerst. Dan kunnen de magneetjes ook gebruikt worden om daarop te plakken, en te rangschikken etc.

Kegelspel

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Het kan trouwens nog eenvoudiger. Dit kegelspel met twee-delige katapult, poppetje, drie staande en een vierkante kegel komt volgens mij uit een happymeal. Er hoort ook nog een bal bij, die blijkbaar al zoek is. Het mannetje kan echter ook prima gelanceerd worden.

Blokkenspel

Zomer speelgoed - Mamaliefde

En tot slot nog eentje waar je iets meer voor moet doen. Hiervoor heb je een verzameling blokjes nodig. Deze heb ik gewoon willekeurig gegrepen. Daarmee heb ik een aantal figuren gebouwd met twee, drie en vier onderdelen en op de foto gezet. De foto’s afgedrukt en samen met de benodigde blokjes (andere dan op de foto) in een zakje gedaan. Scheelt in ieder geval een hele blokkendoos meenemen op vakantie met blokjes die je toch alleen maar kwijt raakt. Je kind wordt zo ook gestimuleerd om na te denken en te oefenen met kleuren, vormen en fijne motoriek. Dit kan natuurlijk ook met duploblokjes!

Niet op de foto maar ook echte aanraders zijn zo’n magneetbordje waarop je met een magnetische pen kan tekenen en je vervolgens met een schuifje weer schoonmaakt. De pen heb ik wel met een lintje vast gemaakt aan het blad zodat die niet kwijt raakt. Ideaal ook voor in de auto. En een mozaiekbord met van die gekleurde pinnetjes die je daarin prikt. Insteek mozaiek heet dat. Daarvoor heb ik een wat kleiner bordje en wat pinnetjes in een zakje gedaan.

Tot zover deze eerste drie projectjes. De komende weken zal er iedere woensdag weer een nieuwe voorraad online komen.

Wat is het speelgoed dat jij graag meeneemt op vakantie?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 10 )

 • Leuk zeg, dat idee van de foto’s van de blokjes. Dat ga ik zeker onthouden!

 • Hoe simpel kun je het maken hè… en vaak hebben ze er uren plezier van!!
  Hier blijft duplo toch wel echt favoriet om mee te nemen… en hun tablets!

  • Ja, en zeker op vakantie. Dan is het toch anders.

 • Leuke ideeën! Hoe heb je die magneetjes aan het touwtje vast gemaakt?

  • En deze zijn vooral heel simpel. Daarvoor heb ik een hele sterke lijm gebruikt. En zijn twee kleine maar sterke magneetjes zodat ze elkaar ook vasthouden.

 • Oeh dat van die blokjes en de foto’s ervan vind ik wel erg leuk!

  Op vakantie nemen wij eigenlijk niet zoveel mee, de voorgaande vakanties tenminste niet. Zal wel veranderen vanaf volgend jaar. Dan zal ze meer vermaakt moeten worden 😉

 • Leuk om te zien wat jullie meenemen. Hier inmiddels ook een kleine verzameling speelgoed voor onderweg. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik het dan weer niet zelf heb gemaakt maar gekocht. O.a. zo’n rol met een lange kleurplaat, campingbingo, magnetisch schrijfbordje enz.

 • Hier ook een grote fan van de toet toet vriendjes van vtech. Gaan altijd mee, succes verzekerd! Op het rolletje tape was ik nog niet gekomen :). Ik spotte laatst ook nog een lego reiskit, bestaande uit plasticbakje gevuld met lego met daarop zo’n groen bord geplakt. Vond ik ook een super meeneemidee.

  • Dat is inderdaad erg leuk, zeker voor oudere kinderen. Was dat in een winkel?

   • Ik zag dit bij Moodkids voorbij komen. Zo simpel om te maken. Nu nog wachten inderdaad tot het kroost de legoleeftijd bereikt

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top