Nu de drukke decemberperiode achter de rug is, de eerste kinderbijslag van 2018 gestort is en je wellicht nog de dertiende maand op de rekening hebt staan is het fijn om vooruit te kijken naar de zomervakantie. Waar gaat de reis dit jaar heen? De populairste vakantiebestemming is al een aantal jaar Spanje, en ook in 2018 is dit voor gezinnen de populairste vakantiebestemming. En ik snap wel waarom, als je daarheen gaat weet je tenminste zeker dat je met recht kan genieten van een zonvakantie. Daarnaast kan je er heerlijk genieten van het strand, cultuur en lekker eten. En de Spanjaarden nemen je al snel in het manana manana waardoor je vanzelf in een vakantiestemming terecht komt en er echt even tussen uit bent en de batterij kan opladen. Maar wat zijn nu de populairste bestemmingen in Spanje en hoe zit het als je een rondreis wilt maken?

Lees ook: Populaire vakantie bestemmingen in Europa met kinderen
Lees ook: Vliegen met kinderen (baby’s, peuters en kleuters) 17 praktische tips voor op vliegveld en in vliegtuig
Lees ook: Zomervakantie last-minutes; de leukste bestemmingen met kinderen in Nederland, Europa en verre reizen

Andalusië

Aan de Costa de Almería schijnt het zonnetje meer dan 320 dagen per jaar. Deze fantastische costa telt dan ook de meeste zon-dagen van heel Spanje. De lange, brede zandstranden nodigen je uit tot luieren op een ligbedje en in de restaurants sieren tientallen tapas de menukaart. De wandelboulevards, waar je werkelijk uren over kunt flaneren, zijn prachtig en zorgen ervoor dat je een beetje fit blijft tijdens de vakantie. De meest bekende badplaats is Roquetas de Mar. Ten westen van Roquetas ligt Almerimar, met één van de grootste jachthavens van Spanje en daardoor een belangrijke plaats. Aan de andere kant van Roquetas de Mar vind je Aguadulce, van oorsprong een vissersdorpje. Almería is de provinciehoofdstad met een historisch centrum met onder andere het Moorse fort Alcabaza uit de 11de eeuw en een wirwar van straatjes met cafés en oude wijnwinkels. De Arabische invloeden tref je aan in de prachtige stad Granada of het indrukwekkende Alhambra. Het Nationaal Park Sierra Nevada met een unieke flora en fauna beslaat een deel van het gelijknamige gebergte, dat de hoogste bergketen van Spanje is. Andalusië is de droogste streek van heel Spanje. Om deze reden zijn er dan ook diverse countryfilms opgenomen.

Barcelona

Barcelona is de hoofdstad van de autonome regio Catalonië. Dit is een bestemming die absoluut de moeite waard is om te bezoeken als je van het stadsleven houdt. Als je wilt flaneren of op zoek bent naar goede restaurants moet je zeker even over de Ramblas heenlopen. Met name in de avonduren komt dit helemaal tot leven. Barcelona is een stad vol cultuur, een bezoek aan de Sagrada Familia mag dan ook zeker niet ontbreken. Net als een bezoek aan de berg Montjuic met het fort en de restanten van de Wereldtentoonstelling en de Olympische Spelen. Daarnaast is Barcelona bekend geworden door Antoni Gaudi die onder andere het Guel parc heeft ontworpen. Zeker een aanrader met kinderen, maar zorg wel dat je vooraf kaartjes hebt gereserveerd. Het ligt namelijk best in een uithoek zodat je niet makkelijk iets anders kan doen. Helemaal in het noorden van de stad vind je de Tibidabo, dit gedeelte is een stuk minder bekend en dus ook minder toeristisch. Je kan hier met een funicular (tram) de berg op waar je een kerk vindt en een klein pretpark. Alleen al vanwege het uitzicht over de stad en de zee is dit een must.

Lees ook: Costa Dorada; Tips en bezienswaardighedenin Tarragona en Salou aan de gouden kust en wijnvelden in achterland Spanje. 

Baskenland & Bilbao

Spaans Baskenland ligt in het noorden van Frankrijk. Trots als Basken zijn op hun eigen identiteit en taal, voelen zij zich in eerste instantie Bask en daarna pas Spanjaard. De grootste stad van Spaans Baskenland is Bilbao. Gered door een ambitieus stadsvernieuwingsproject met het Guggenheimmuseum als pronkstuk, bruist deze stad als nooit tevoren. San Sebastían blinkt uit qua statigheid. Geen wonder dat deze stad het zomerverblijf was van het Spaanse hof. Vitoria, de hoofdstad van Baskenland combineert zakelijkheid met levendigheid door de aanwezigheid van studenten. De grote steden worden afgewisseld met kleine stadjes vol historische bezienswaardigheden en authentieke dorpjes. De grotten van Santimamiñe bij San Sebastian zijn uitgerust met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. Met de prehistorische wandtekeningen bewijzen onze voorouders hun aanwezigheid. Een van de meest verrassende attracties is El Bosque Pintado de Oma (het Geverfde Bos) van de Baskische kunstenaar Agustín Ibarrola. Tientallen bomen zijn voorzien van regenbogen, menselijke figuren en abstracte kleurrijke vormen. Behalve kerken en musea heeft Baskenland een aantal aan andere bezienswaardigheden. Het gigantische Jezusbeeld op de berg Urgull in San Sebastian is te bereiken via een zeer aangename klimtocht.

Costa Blanca met Benidorm & Alicante

Aan de sc