De Spaanse costa’s waren jaren geleden in mijn pubertijd een populaire bestemming. Dat was de place to be om met je vrienden heen te gaan, en vooral heel veel te zuipen. Maar hoe zit het nu, een 15 jaar later? Ik kreeg te horen dat het tegenwoordig een populaire bestemming is voor gezinnen met jonvliegge kinderen. Dus ik was erg nieuwsgierig en ging graag mee op persreis naar de Spaanse zon, waar je hier meer over kan lezen. We bezochten onder andere de steden Alicante en Benidorm aan de Costa Blanca. Of dat ook geschikte bestemmingen zijn met kinderen?

Lees ook: De populairste vakantiebestemmingen in Europa
Lees ook: Costa Dorada; Tips en bezienswaardighedenin Tarragona en Salou aan de gouden kust en wijnvelden in achterland Spanje. 
Lees ook: Spanje; populairste vakantiebestemming 2018

Vakantie in Alicante

2016-11-21-11-50-59-1024x653

2016-11-21-11-37-08-1024x583

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

2016-11-21-11-43-46-1024x570

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

2016-11-21-16-02-35-1024x681

2016-11-21-13-11-22-1024x684

2016-11-21-15-59-11-1024x681

Alicante is een oude stad die dateert uit de tijd dat de Moren hier nog de baas waren. Zij bouwden dan ook het eerste deel van het kasteel bovenop de berg. In de loop der jaren werd het vissersdorp uitgebreid tot wat het nu is; een enorme stad (combinatie van vijf steden) dat op een afstand van ongeveer 40 km omringd wordt door een bergketen. Met het vliegtuig is het een kleine drie uur vliegen dus dat is prima te doen. Het vliegveld van Alicante is zeer modern en je zit zo in het centrum of bij je hotel. Ideaal dus als je met kinderen reist. Boek bijvoorbeeld je vliegticket naar Alicante met Transavia. Het mooie van Alicante is dat het zomerseizoen loopt van maart tot en met november; ook buiten het hoogseizoen kan je hier prima terecht en is het goed vertoeven. Een echte winter kennen ze hier niet, wel is het met helder weer mogelijk om rond de Kerst vanaf het strand een foto te maken met met sneeuw bedekte bergtoppen in de verte.

De omgeving rondom het kasteel is zeer heuvelachtig. Vanaf het strand kan je met een lift naar boven, maar binnen de kasteelmuren zijn er aardig wat trappen. Een buggy zou ik hier dus niet zo snel aanraden. Via de westelijke flank kan je over de oude stadsmuren naar beneden afdalen. Dit is een mooie wandeling, die je ook door het authentieke en onontdekte dorpscentrum leidt. Maar ook voorzien van heel veel trappen. Op zeeniveau en in het nieuwe gedeelte van de stad is alles echter vrij vlak en kom je prima weg met een wandelwagen.

Accomodaties in Alicante

De accommodaties in Alicante zijn zeer divers; van enorme hotels tot en met een breed aanbod aan bed en breakfest. De faciliteiten verschillen ook; de meeste hotels hebben op het dak een terras zodat je optimaal kan genieten van het uitzicht, zoals een zwembad, minigolf etc. Zelf sliepen we in Hotel Maya, op een kwartier lopen van het strand maar met (vanaf een zijde) uitzicht op het schitterend verlichte kasteel.

Wat er te zien en doen is in Alicante?

Alicante heeft meerdere stranden, van vrij smalle stroken tot zeer brede stranden voorzien van goed onderhouden speeltuintjes zodat je kind zich niet alleen kan vermaken in de golven maar ook gezellig kan spelen. De stranden zijn vrij vlak, wel stond er op het moment dat wij er waren wat wind. Bij het strand loopt er ook een boulevard met speeltuintjes, fietspaden en restaurantjes.

De haven is ook zeker een aanrader; hier vind je ook één van de twee mini-amusementsparken; een uitgebreide speeltuin met aardig wat attracties die ook het hele jaar door open zijn. Vanaf hier vertrekt er ook een boot naar het eiland dat voor de kust ligt en een populaire plaats is om te snorkelen. Hier zwemt vooral heel veel tonijn. Er worden regelmatig dagtochtjes georganiseerd hierheen. In de haven vind je ook het mega schip El Trinidad. Aan boord is een restaurant gebouwd waar je terecht kan voor een lunch of avondmaaltijd.

Toch liever een museum in? Je kan onder andere terecht in het Alicante Aqua museum, Volvo Ocean museum en et Marq archeologisch museum.

In het centrum kan je ook goed shoppen; hier vind je onder andere één van de twee Cortes des Ingles een enorm warenhuis met heel veel kleine winkeltjes er in. Denk aan Harrods en Bijenkorf. De afdelingen zijn verspreid over twee panden 200 meter van elkaar verwijderd. Daartussenin vind je ook heel veel andere winkels.

Het hoogtepunt van de stad is toch wel het Castela de Santa Barbara; hoog bovenop een berg torent hier al sinds de 7e eeuw een fort dat in de loop der eeuwen enorm is uitgebreid. Dit kasteel is gratis toegankelijk (tenzij je de lift gebruikt vanaf het strand naar boven, dan betaal je daarvoor). In het kasteel heb je verschillende plateaus waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt op de stad en de zee. Bij mooi weer zie je goed de bergketen die de stad afschermt en in de verte het eiland. Via het Parque de la Ereta kan je naar de stadsmuren om af te dalen naar het stadscentrum. Hierbij kom je door het historische centrum.

Vanaf de stad kom je met de tram ook in de nabijgelegen dorpen en steden. Zo is het een uurtje naar Benidorm. Er worden ook heel veel outdoor sports georganiseerd in de bergen; hier zijn namelijk veel grotten en watervallen. Denk aan speleologie, klimmen, abseilen maar ook mountainbiken.

Lees ook: Op vakantie met kinderen naar Valencia

Vakantie in Benidorm

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

2016-11-22-13-05-57-1024x684

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

2016-11-22-12-25-09-1024x683

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

2016-11-22-11-48-09-1024x681

2016-11-22-11-41-17-1024x682

2016-11-22-13-08-02-1024x684

2016-11-22-15-19-25-1-1024x684

Bij Benidorm denk je vast aan het programma op tv met heel veel ouderen. In de winter een zeer terecht beeld, het is dan financieel veel aantrekkelijker en het klimaat is zeer gunstig. Het kan dan ook zeer druk zijn. Voordeel is wel dat alle faciliteiten scootermobiel-/ rolstoel-/ rolatorvriendelijk zijn en dus ook voor de wandelwagen en buggy. In de zomer worden er meer festivals georganiseerd en het entertainment afgestemd op een jongere doelgroep. Je vindt ook overal toeristenmenu’s dus het verblijf hier hoeft zeker niet duur te zijn. Na Madrid en Barcelona is Benidorm de populairste bestemming in Spanje met de meeste toeristen, maar wel met de meeste bedden. Geen wonder gezien het grote aantal zonuren, hier is het het hele jaar door ‘zomer’.

Accomodaties in Benidorm

Buiten het drukke centrum vind je ook een aantal grote campings waar je het hele jaar door terecht kan. In Benidorm wordt er heel erg in de hoogte gebouwd, de skyline wordt dan ook bepaald door een groot aantal flats waarvan de één nog hoger dan de ander. Logisch dat het hoogste hotel van Europa hier te vinden is. Dit heeft te maken met de wetgeving waarbij er een beperkt percentage van het oppervlakte bebouwd mag worden, dus bij meer oppervlakte moet je de hoogte in. Dan is de kans op zeezicht natuurlijk ook veel groter ;-)

Wat is er te zien en doen in Benidorm?

Ook hier vind je op het strand en op de boulevard aardig wat speeltuintjes die zeer goed onderhouden zijn. Ik zag zelfs een speeltuin die nieuw gebouwd werd. Het hele jaar door, iedere dag is er ook een lifeguard aanwezig en bij sommige stranden ligt er in de zee een afscheiding tot waar je mag komen. In de winter is er ook een groot aanbod aan watersportactiviteiten mogelijk, zoals kajakken.

Buiten het centrum vind je een aantal grote pretparken zoals Aqualandia, Terra Mitica, een zoo en nog veel meer. De toegangsprijzen hiervan vielen mij mee in vergelijking tot parken in andere streken.

In het natuurpark rondom de Serado de Gelada is het mogelijk om te wandelen en te mountainbiken of op de e-bike rond te fietsen. Vanaf het park kan je naar een kiezelstrand zoals het Cala Tio Ximo of naar een uitzichtspunt over de kliffen. Er zijn bij Tao bikes ook fietsen met kinderzitjes of een fietskar beschikbaar.

Lees ook: Algarve met kinderen; handige tips ook met baby en peuter naar Lagos Portugal

Deze reis naar het prachtige Alicante is mogelijk gemaakt door Zoover, de website die ervoor zorgt dat je in staat bent dé perfecte vakantieplek te vinden. Lijkt het jou ook te gek om op vakantie te gaan naar de Costa Blanca? Bekijk dan nu het zeer scherp geprijsde last-minute aanbod op Zoover.nl. Weet je nog niet precies waar de volgende reis naar toe gaat? Laat je dan inspireren op het weblog van Zoover. Hier vind je de mooiste verhalen, tips én praktische informatie die ervoor zorgen dat je niet kunt wachten tot je weer op vakantie kunt.

Op vakantie naar de Costa Blanca in Spanje? Benidorm & Alicante zijn fijne zon bestemmingen voor een strandvakantie, ook met kinderen. Ervaringen en leukste bezienswaardigheden om te doen. - Mamaliefde.nl

Latest posts by Linda (see all)