Vakantiebedtijd

Ik vroeg me af of er zoiets bestaat als vakantiebedtijd? In principe houden wij tijdens een vakantie dezelfde tijden aan als thuis. Rond zeven uur is bedtijd. De kinderen zijn namelijk ook weer rond hetzelfde tijdstip wakker, ook als ze later naar bed gaan. Maar hebben dan wel al snel dat ze heel erg moe zijn omdat ze te weinig slaap krijgen. Niet dat we er heel panisch in zijn hoor, als ze om zeven uur nog willen zwemmen na het eten dan is dat prima. Al lijkt de verwachting dat ze daarna lekker moe zijn, en dus ook sneller in slaap zullen vallen, niet heel reëel.

Wat als je afwijkt?

Tijdens de vakantie in Zweden ben ik van de bedtijden afgeweken van onze dochter. Niet alleen de avond dat we op elandensafari gingen en we om elf uur!!! terug waren in het appartement, gelukkig had ze in het busje al wel wat geslapen. Maar ook de overige avonden ging ze pas rond negen uur naar bed. Rond zeven uur waren we nog aan het eten of net klaar. En vaak wilde ze daarna nog even midgetgolfen of in de speeltuin spelen en moesten we weer de berg op lopen. Dan ben je pas rond half negen weer terug. Dan rustig aan douchen, omkleden en voor je het weet ben je een paar uur later in bed. Gelukkig leek ze in de ochtend ook een uurtje langer te blijven liggen, zodat ik ook wat kon ‘uitslapen’.

Op de camping in Frankrijk viel het op dat om tien uur nog veel kinderen lekker bezig waren; van samen rennen en plezier maken tot en met badmintonnen met de ouders, een potje jeu de boules, of een wandeling maken naar de kliffen om de zonsondergang te zien. Dat vond ik best laat. Natuurlijk is het vakantie, maar toch? Ik snap dan wel waarom ik altijd het gevoel krijg dat mijn kind de enige is die gewoon om (of eigenlijk voor) zeven uur wakker is. Het gebeurt dan ook wel eens dat je denkt je kinderen naar hun eigen bed te brengen, maar je ze vervolgens bij elkaar in hetzelfde bed aantreft…

Wat is normale bedtijd voor kinderen in de vakantie?

Natuurlijk is het tijdens een vakantie wat anders dan als je thuis bent, daar draai je toch sneller door in het normale ritme. Zeker in de laatste weken voor de school begint wordt er vaak geadviseerd om de touwtjes weer wat strakker aan te halen zodat ze gewend raken aan de standaard bedtijden.

Ik ben dus erg benieuwd naar wat jullie afweging is; houden jullie de standaard bedtijden aan of wordt het vaak wat later?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 2 )

  • Hier af en toe een uitzondering maar vaak gewoon op normale tijd naar bed. Dit ivm dat ze smiddags ook niet meer slaapt en anders gewoon echt te moe is. Dus voor haar (en ons) gewoon lekker de slaap pakken die nodig is

  • Oei, mijn kinderen gaan pas tussen 8 en 9 savonds op bed. In de ogen van velen laat, want ze staan ook best vroeg op. Maar het is ons ritme, we werken allebi full time en zijn pas laat thuis en eten dus ook pas laat (want samen eten vinden wij ook belangrijk). Gelukkig slapen de kinderen nog overdag dus kan het ook. Straks zal dat anders worden wanneer ze echt naar school gaan. In de vakantie kijken we niet zo naar tijd.

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.