Er schijnen nog een heleboel warme zomerdagen aan te komen en aangezien een badje in de tuin niet altijd een optie is, ging ik op zoek naar andere leuke alternatieven. Wat blijkt? Er zijn een heleboel andere leuke én verkoelende uitjes te verzinnen. En als het straks echt 30+ graden is, dan wil je heus niet alleen maar in de volle zon vertoeven (is trouwens ook niet aan te raden.

Lees ook: Verkoelende activiteiten bij warm weer (hittegolf)
Lees ook: Tips voor je kind bij warm weer

Waterspeeltuin

Hoe heerlijk is het om met water te spelen tijdens een warme dag? Als ouder(s) zijnde zoek je een plekje in de schaduw op, uiteraard met uitzicht op de spelende kids…en gaan met die banaan. Er zijn in Nederland verschillende waterspeeltuinen te vinden; op Texel heb je er eentje in Oudeschild, maar ook in Delft en Gelderland om wat te noemen kun je prima terecht. Het kan zo zijn dat je entree moet betalen, maar voor een hele dag dolle pret is dat over het algemeen niet erg toch? Raadpleeg in ieder geval van tevoren eventjes goed de website.

Lees ook: Tien soorten moeders in de (water) speeltuin
Lees ook: Floatables; de leukste en hippe opblaasbare banden, ligbedden en figuren 

Bioscoop

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een verkoelend uitje, maar wij zijn al meerdere keren naar de bioscoop geweest tijdens warme dagen. Zeker de wat nieuwere bioscopen hebben gewoon een goed aircosysteem…en met een grote beker drinken (met ijsklontjes) zit je echt perfect tijdens een hele hete dag. Er draaien ook in de zomervakantie een heleboel leuke films.

Lees ook; Bioscoop kinderfilms zomer 2018

Natuurspeeltuin

Bij de meeste natuurspeeltuinen in Nederland is altijd wel water te vinden. Denk aan een slootje, of een waterpomp….en soms zelfs een grote vijver waar je in kunt zwemmen. Zorg wel dat je dus droge kleding (of zwemkleding mee hebt) en een handdoek. Hoewel je tijdens een warme dag snel opdroogt, is het toch wel een fijn idee dat je iets droogs aan kunt trekken.

Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen van Nederland per provincie

Boodschappen doen

Ik heb gelukkig hele “makkelijke” kinderen met betrekking tot boodschappen doen (heb je mijn tips al eens gelezen?), dus wij vluchten tijdens een warme dag nog weleens de supermarkt in. Soms vind ik het zelfs koud als we er rondlopen. Laat de kids zelf een karretje duwen en geef ze een lijstje mee (als ze oud genoeg zijn natuurlijk) van dingen die je nodig hebt. Ga wel op een moment dat het een beetje rustig is in de supermarkt, bijvoorbeeld tijdens lunchtijd, of rond een uurtje of zes in de avond. Zo weet je zeker dat je kinderen niet zo snel mensen omver lopen en/of dat je lang moet wachten bij de kassa.

Lees ook: Geschikte activiteiten voor bij warm weer

IJsboerderij

Bij warm weer hoort natuurlijk een ijsje, misschien krijg je het warm bij de gedachte aan een fabriek, maar met name in het noorden en oosten van het land vind je veel IJsfabrieken op het platteland. Dit zijn vaak boerderijen waar ze de melk van de koeien gebruiken om zelf ijs te maken. Die kan je dan heerlijk op het terras of in de speeltuin opeten.

Lees ook: Uitstapjes met een baby; de leukste en betaalbare uitjes

Het strand

Dit is bij mooi weer wel één van de populairste uitstapjes; naar het strand. Aan zee, of bij een meertje of aan de oever van een rivier. Zolang je maar lekker een duik kan nemen. Bij voorkeur bij een strand dat langzaam afloopt zodat je kind niet snel helemaal onder water zit.  Zorg voor een parasol en geniet ondertussen van het mooie weer, het verkoelende water en het heerlijke windje dat vaak waait.

Lees ook: De mooiste stranden van Nederland

Naar de Ikea

Heh?! Ja Ikea is ideaal tijdens een warme dag. Ten eerste vanwege de airco en de heerlijke ijsjes die je er zelf kunt “tappen”. Verder hebben ze natuurlijk een fantastisch gedeelte waar kinderen kunnen spelen…terwijl jij als ouder geniet van al het leuks dat er te koop is (en ondertussen ook in de verkoelende airco rondloopt).

Lees ook: De leukste waterspelletjes

Attractieparken met water

Er zijn ook een aantal grote speeltuinen / attractieparken die een leuke afdeling hebben met een groot zwembad of watertoestellen. Denk bijvoorbeeld aan het Tikibad (ook buiten) bij Duinrell, Linneaushof, Hellendoorn met het Slidepark en Oud Valkeveen of de Sprookjescamping

Andere attractieparken hebben bijvoorbeeld een speelveld met waterstralen zoals in Plopsaland en Toverland. In sommige steden zoals Enschede heb je deze trouwens ook gewoon in het openbaar.

Naar het park

In verschillende parken, waaronder het Vondelpark in Amsterdam, is een fontein/waterpark te vinden, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, terwijl jij op een kleedje in de schaduw een boek kunt lezen (of een wijntje kunt drinken).

Lees ook: Peuter uitjes; Dagje uit & leuke activiteiten om te doen met kind van 2/3 jaar ook indoor

Naar het bos

Als je ergens goed kunt vertoeven als het warm is, dan is het in het bos. Onder de bomen is altijd voldoende verkoeling te vinden. Spelen met water kun je ook zelf, met een waterpistool of flessen water. Ook heerlijk om gewoon eventjes te wandelen, bijvoorbeeld met de hond.

Lees ook: De leukste bossen van Nederland
Lees ook: Spelletjes in het bos; voor een boswandeling, met opdrachten of ideeën voor een groep

Varen

Als het mooi weer is, kiezen mensen er vaak voor om lekker te gaan varen. Je kunt een bootje huren of aan boord stappen van een rondvaartboot. Het is wel zo dat je op het water altijd erg snel kunt verbranden, houd hier dus rekening mee en bescherm jezelf en je kinderen goed tegen de zon.

Binnenspeeltuin (of indoor speelparadijs)

Zin om in een krijspaleis te zitten? Als je zoals ik blogger bent (en hier je centjes mee binnenhaalt) dan is het ook op zomerse dagen nodig om door te werken. In de binnenspeeltuinen van tegenwoordig is altijd airco en kun je drankjes en eten bestellen tot je erbij neervalt. Je hoeft dus niet uit te drogen tijdens het werken…en de kinderen vermaken zich gerust een aantal uur (met af en toe een drink- en eet pauze tussendoor).

Let op: Niet alle binnenspeeltuinen hebben airco waardoor de temperatuur flink kan oplopen en de deuren dus gesloten zijn.

Lees ook: Binnenspeeltuin Nederland; Overzicht van leukste indoor speeltuinen voor peuters, kleuters en kinderen
Lees ook: Tropische uitjes & overdekte indoor activiteiten Nederland

Zwemmen in een binnenzwembad

Ik had een aantal jaar geleden nooit gedacht dat ik tijdens een warme dag in het zwembad te vinden zou zijn! Maar eigenlijk is het gewoon een erg lekker (en verkoelend) uitje, waar je met het hele gezin van kunt genieten. En na het zwemmen is het tijd voor patat, want dat hoort erbij!

Lees ook: De leukste subtropische zwembaden en waterparadijzen van Nederland

Wat is jouw favoriete uitstapje als het zonnetje schijnt?

Amanda

Blogger & Eigenaar at KiDDoWz
33 jaar - Trotse moeder van 2 boys ('09 en '16) - Vriendin van de allerleukste - Fulltime blogger - Levensgenieter - Duizendpoot
Amanda