Wat doe jij met Pinksteren?

Dit weekend vieren we Pinksteren. Voor mij was dit vaak een leuk weekend ‘vakantie’, we gingen dan namelijk vaak weg met de vouwwagen. Zo af en toe ben ik ook jarig in dat weekend, dus lekker op vakantie vieren dat je jarig bent. Maar wat is het nu eigenlijk, en wat kan je doen? Net als met Pasen, en Hemelvaart heb ik een hulplijn ingeschakeld. Bedankt!

Volgens de bijbel

“Jezus had gezegd dat er na hem een helper zou komen: de Heilige Geest. Vijftig dagen na zijn verrijzenis (tien dagen na zijn Hemelvaart) zaten de leerlingen in hun huis. Er stak een storm op, binnen in de kamer. Er verschenen vlammetjes boven het hoofd van iedere leerling. Ineens spraken en verstonden ze talen die ze nooit hadden geleerd. Iedereen kon hen nu verstaan wanneer zij over Jezus vertelden. Ook had de Heilige Geest alle angst weggenomen. De leerlingen verborgen zich niet langer, maar gingen reizen en vertelden aan iedereen over Jezus. Zo is zijn verhaal verspreid over de wereld en is het Christendom ontstaan.”

Luilak

Dit is geen christelijk feest en heeft niets met Pinksteren te maken. Op de zaterdag voor Pinksteren wordt in alle vroegte lawaai gemaakt. De traditie was dat diegene die het laatst opstond het gezin moest trakteren, het liefst op Luilakbollen. Dat waren warme broodjes met stroop. Kinderen gingen de straat op om mensen wakker te maken met liedjes en versjes:

Luilak, beddezak
Staat om 9 uren op
Negen ure, half tien
Heb je die luilak al gezien?

In de 16de en 17de eeuw begon Luilak vaak al op vrijdag na zonsondergang. In West-Friesland (regio in Noord-Holland) is de traditie ook nu nog het sterkst. Maar ook in Delft, Amsterdam en de Zaanstreek en elders komt het voor. Gemeenten werken vaak samen met jongerenverenigingen en scouting om vandalisme te voorkomen en het gezellig te houden. Een andere vorm van luilak is dat veel winkels op de zaterdag extra vroeg open zijn en dan vroegevogel-kortingen of luilakkortingen hebben (Hoe eerder je komt, des te meer korting je krijgt). Ook worden er acties en activiteiten georganiseerd.

Wat te doen?

Met Pinksteren zelf wordt er ook veel georganiseerd. Hieronder verschillende tips voor het gehele gezin:

Campina organiseert de Open Boerderijdagen. Boerderijen verspreid over het hele land, die melk leveren aan Campina, zullen op deze dagen hun deuren openen voor bezoekers. Zo kan je zelf zien waar de melk vandaan komt. Ook worden er extra activiteiten georganiseerd.

Op tweede pinksterdag wordt de Dag van het Kasteel georganiseerd. Op deze dag verwelkomen eigenaren en beheerders door het hele land bezoekers op hun terrein om een kijkje te nemen in hun kasteel, ruïne, landhuis etc. Het thema van deze dag is Leven op Stand en wordt compleet gemaakt met activiteiten en speurtochten etc.

Bij Kasteel Hoensbroek doen ze er nog een schepje bovenop, dit weekend wordt er een heus riddertoernooi georganiseerd. Er zal een Middeleeuwse markt zijn, prinsessenwedstrijd maar ook een echte riddershow te paard.

Niet specifiek alleen voor Pinksteren, maar in de Amsterdam Expo kan je terecht voor de gigantische tentoonstelling The Art of Brick. Met behulp van ruim 1 miljoen steentjes zijn er meerdere kunstwerken gemaakt. En door de CNN uitgeroepen tot een van de tien tentoonstellingen die je gezien moet hebben. Voor kinderen is er een speciale audiotoer en natuurlijk de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan in de Play Zone.

En natuurlijk is er nog veel meer, een greep voor papa’s en mama’s.

Wat zijn jouw plannen dit weekend?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Wat te doen met Pinksteren
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 4 )

  • Wat leuk! Een riddertoernooi, zou mijn zoon leuk vinden. Wij vieren het Christelijke pinksteren. Maar goed, we zijn dan ook gewoon christen, haha.

    • Riddertoernooien zijn altijd leuk. Vandaag naar een vikkingevenement geweest. Mag ik vragen hoe jullie Pinksteren op een Christelijke manier gevierd hebben, naar de kerk of iets dergelijks.

  • Wij hebben vandaag visite gehad.. hebben over de kermis gelopen en gebbqt. Morgen gaan we naar een tuincentrum in Lommel!
    Doen niet aan Pinksteren zelf, tis gewoon een dagje extra vrij voor mn man!

    • Kermis is ook altijd gezellig, nog regen gehad? Lekker hoor zo’n BBQ. Wij hadden niet door dat de winkels eerder dicht waren dus werd heel ongezond retourtje snackbar.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top