Veel mensen gaan een weekendje naar Parijs. Ik ken mensen die al tien keer een weekendje zijn geweest en vaak elke keer dezelfde dingen bezoeken. Persoonlijk vind ik dat altijd een beetje vreemd, want er is zoveel méér te zien! Zelf was ik in de zomer van 2008 twee weken in Parijs en heb buiten de bekende plekken veel meer bezocht en zo ben ik ook de stad uitgeweest. Hierbij geef ik je mijn tips voor een dagje buiten de binnenstad van Parijs.

Lees ook: Stedentrip Parijs; Bezienswaardigheden en tips per arrondisement
Lees ook: Stedentrip Parijs met peuter of kleuter
Lees ook: Noord-Frankrijk; top 6 bezienswaardigheden met kinderen
Lees ook: Versailles paleis, tuinen en de stad
Lees ook: Disneyland Parijs met kinderen
Lees ook: Reims Frankrijk; Bezienswaardigheden stad bezoeken, activiteiten, uitjes en tips wat te doen in omgeving

St.-Denis

In de volkse voorstad St.-Denis staat de beroemde kathedraal, die model stond voor de gotische architectuur in Frankrijk, Meer dan 800 jaar verschillen de twee monumenten die St.-Denis beroemd hebben gemaakt: de kathedraal, een mijlpaal in de ontwikkeling van de gotiek, waarvan de bouw in 1136 begon, en het splinternieuwe Stade de France, het sportstadion waar in 1998 om het wereldkampioenschap voetbal werd gestreden en nu grote sport- en muziekevenementen worden gehouden. Beide gebouwen zijn zo groot dat je ze eigenlijk niet op deze plek verwacht.

St.-Denis, officiële laatste rustplaats van de Franse monarchen sinds 1122, betekent een keerpunt in de geschiedenis van de architectuur. De bekende middeleeuwse legende van de beroemde christelijke martelaar Denis inspireerde Saint Geneviève (de patroonheilige van Parijs) rond 475 tot de bouw van een basiliek. Karel Martel werd hier begraven en zowel zijn zoon Pepijn de Korte als zijn kleinzoon Karel de Grote werden hier gekroond.

Kathedraal van St.-Denis

De abdij van St.-Denis genoot al veel aanzien toen abt Suger de Merovingische basiliek verbeterde door het aanbrengen van gewelven, voor die tijd een zeer vernieuwende ingreep. De bouwers van de latere grote kathedralen (waaronder die in Chartres en Senlis) namen deze abdij als voorbeeld. Helaas werd de kerk ernstig beschadigd tijdens de Revolutie; de meeste schatten bevinden zich nu in het Louvre.

De crypte vertegenwoordigt een boeiende chronologie van de Franse monarchie. Rond 1260 liet koning Lodewijk de Heilige beelden van zijn voorgangers maken, te beginnen in de 7e eeuw. Vanaf de 14e eeuw werden het hart en de ingewanden uit het lichaam van de overleden monarchen verwijderd en in aparte monumenten bijgezet, terwijl de lichamen werden begraven in St.-Denis.

Eeuwenlang werden bijna alle koningen, koninginnen en hun kinderen hier begraven, van Dagobert tot Lodewijk XVIII. De interessantste grafmonumenten zijn die van Dagobert, Hendrik II, Catharina de Medici, Pepijn de Korte, Karel Martel, Lodewijk XII en Frans I.

Vlakbij de kathedraal is nog een mooi park (Parc de la Légion d’Honneur) om lekker te wandelen of te zitten, af te koelen op hete dagen, de kinderen kunnen er spelen en er zijn mooie bomen en bloemperken.

Musée d’Art et d’Histoire

Het museum werd in 1981 opgericht in een voormalig klooster van de orde der Karmelieten. Het museum heeft een grote collectie objecten die gerelateerd zijn aan de Karmelieten, de Commune van Parijs en de dichter Paul Éluard. Ook beheert het museum alle archeologische vondsten die gevonden zijn rondom en in de Kathedraal van Saint-Denis. In 1982 werd het uitgeroepen tot Europees museum van het jaar.

In 1779 vertrouwde Louise de France, de zevende dochter van Lodewijk XV en karmeliet in Saint-Denis, de wederopbouw van de kapel toe aan Richard Mique, architect van het hof en van de Trianon in Versailles. Dit gebouw, met een koepel, maakt deel uit van een Grieks kruis. Het wordt voorafgegaan door een portiek met vier Ionische zuilen onder een fronton versierd met een Aanbidding der Wijzen . Het interieur is schitterend. Je ziet reliëfs uit de Karmelieten-iconografie (Transverberation Santa Teresa, episodes uit het leven van de profeet Elia), de caissons van de zuilengang en de koepel zijn een typerend voorbeeld van de Hellenistische overgang naar het neoclassicisme. Van 1895 tot 1993 diende de kapel als een magistraatshof, wat de aanwezigheid van de inscriptie Justice of Peace op het fronton verklaart.

Stade de France

Eén van de belangrijkste voetbalstadions van Frankrijk. Hier speelt vaak het nationale elftal. Het stadion is te bezoeken met rondleidingen en er is een tentoonstellingsruimte. Verder worden er evenementen georganiseerd, concerten gehouden etc. Uiteraard kun je ook “gewoon” een voetbalwedstrijd bezoeken. Meer info: https://www.stadefrance.com/fr/visites

Chantilly

Vanaf Gare du Nord is het 40 km naar het noorden. Er gaat een rechtstreekse trein naar Chantilly-Gouvieux (30 min.) Daarna is het nog een half uur lopen naar het kasteel, maar er rijden af en toe bussen.

Het Château de Chantilly is één van de schilderachtigste kastelen van de regio. Het is gelegen in een prachtig park, met het Fôret de Chantilly op de achtergrond, en heeft een fantastische kunstcollectie. In het stadje Chantilly bevindt zich een belangrijk trainingscentrum voor renpaarden, er is een wereldberoemde renbaan en ook het hippische museum Musée Vivant du Cheval.

Op culinair gebied is Chantilly om twee redenen beroemd: de crème chantilly en de 17e-eeuwse meesterkok Vatel. In 1671 kwam er een tragisch einde aan zijn leven: hij pleegde zelfmoord omdat hij niet genoeg vis had om de bezoekende Louis XIV voor te zetten.

Château de Chantilly

Chantilly is gesticht door de Romeinse Cantilius. Anne de Montmorency, een opperbevelhebber van het Franse leger, speelde in de 16e eeuw een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het gebied. Hij besloot het middeleeuwse kasteel om te bouwen tot een renaissancekasteel en voegde het Petit Château toe, dat nog steeds bestaat.

In de 17e eeuw kwam Chantilly in het bezit van de invloedrijke familie Condé en de prins, die de Grande Condé genoemd werd, nam André Le Nôtre, de landschapsarchitect van Versailles, in dienst voor het ontwerpen van het Grand Canal, de meren, de watervallen, de siervijvers en de doolhof. Het kasteel werd een belangrijke plaats voor allerlei festivals en bijeenkomsten.

Tijdens de Revolutie is een groot deel van het Grand Château geplunderd en vernield, en het gebouw werd gebruikt als gevangenis. In ongeveer 1830 erfde Henri d’Orléans, hertog van Aumale, het goed en gaf Honoré Daumet in 1875 opdracht tot een ingrijpende restauratie. In 1886 schonk de hertog Chantilly aan het Institut de France, onder voorwaarde dat zijn kunstcollectie intact zou blijven en dat het kasteel opengesteld zou worden voor het publiek. In april 1898 werd het Musée Condé geopend.

Musée Condé

De kunst en de meubels die hier tentoongesteld zijn, dateren van de renaissance tot de 19e eeuw. In de zalen met schilderkunst hangen werken van Franse, Italiaanse, Nederlandse, Engelse, Vlaamse en Spaanse schilders, en daarnaast 18e-eeuws porselein en 19e-eeuwse kant uit Chantilly. In een zaal met bovenlicht, die de Tribune wordt genoemd, hangen Franse meesterwerken. De Galerie de Psyché heeft 42 prachtige 16e-eeuwse gebrandschilderde ramen en in de Santuario hangen 40 miniaturen van Jean Fouquet (1445). De bibliotheek bevat een enorme collectie zeldzame en belangrijke boeken: bekijk vooral de reproductie van het geïllustreerde, middeleeuwse manuscript Très Riches Heures du Duc de Berry.

Het park

Het terrein is ongeveer 115 ha groot en is ideaal voor een wandeling. De bezienswaardigheden zijn: het Grand Canal, de waterval, de 18e-eeuwse Anglo-Chinese tuin, de 17e-eeuwse Franse tuin van Le Nôtre, het Maison de Sylvie en de romantische Engelse tuin. Er is ook nog het Château Enghien, een speeltuin, een kangoeroepark en Le Hameau, in 1774 gebouwd voor de prins van Condé.
In de zomer kun je in een elektrische boot door de slotgracht en de kanaaltjes varen, met paard en wagen een nostalgische rijtoer maken of een ritje maken in het treintje. (2008)

Musée Vivant du Cheval

De stallen (Grandes Écuries), met hun opvallende façade, zijn in de 18e eeuw gebouwd door de hertog van Bourbon. Volgens de legende geloofde hij dat hij zou reïncarneren in een paard. De stallen zijn 186 m lang en waren gebouwd om plaats te bieden aan 240 paarden en meer dan 400 jachthonden voor de herten- en zwijnenjacht. Tegenwoordig worden ze gebruikt door het paardenmuseum: het grootste en mooiste in zijn soort. Ik heb hier destijds genoten van schitterende dressuurshows.

Uitjes omgeving Parijs

Andere uitjes in de omgeving van Parijs:

Chantilly castle stockphoto from Shutterstock / bm rafik

Astrid