De leukste uitjes voor de Kerstvakantie

In de kerstvakantie worden er overal leuke events georganiseerd om de winter door te komen. Veel van deze uitstapjes zijn echt een aanrader met kinderen. De leukste en meest bijzondere activiteiten verspreid over het hele land heb ik voor jullie op een rijtje gezet.

Winter events (met schaatsbaan)

Steeds meer zie je ook dat de schaatsbaan wordt aangekleed en voorzien van een roetsjbaan of sneeuw. Je kan er heerlijk eten en drinken of een ijssculpturen expo bezoeken. Kortom voldoende dus voor een volledig dagje uit. Of er worden kerstmarkten bij georganiseerd.

Ice*Amsterdam

Een leuk uitje in Amsterdam deze winter is de ijsbaan Ice*Amsterdam op het Museumplein, met als achtergrond het Rijksmuseum. Voor wie nog niet zo stevig op z’n benen staat worden er ook schaatslessen georganiseerd en liefhebbers zijn welkom voor ijshockey en curling. Even opwarmen na het schaatsen? Neem lekker plaats bij Brasserie Winters voor een kopje warme chocolademelk. Ook zijn er natuurlijk typisch Hollandse wintergerechten zoals stamppot en kaasfondue te verkrijgen.

Meer informatie vind je hier.

Cool Event Scheveningen

Deze winter is de Haagse badplaats Scheveningen weer dé plek voor de ultieme wintersportervaring aan zee met de inmiddels bekende 600 m2 grote schaatsbaan ‘Kurhausplein on ice’. Op de 600 m2 overdekte ijsbaan voor het Kurhaus in Scheveningen kan jong en oud iedere dag schaatsen. De verwarmde terrassen van de restaurants rondom het plein bieden de perfecte plek om even bij te komen en te genieten van winterse dranken en gerechten. Naast de schaats- en roetsjbaan worden er gedurende het Cool Event diverse winterse activiteiten georganiseerd op Scheveningen, zoals de tentoonstelling met ijssculpturen van 10 december tot en met 8 januari.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Cool Event Scheveningen; schaatsen op het Kurhausplein

Magisch Maastricht

Duizenden lichtjes in de bomen, kleurrijke guirlandes van straat tot straat, winters plezier op het plein, kerstklanken op elke hoek van de grootste kerstmarkt op het Vrijthof. Het Vrijthof van Maastricht met haar historisch decor en monumentaal karakter straalt als nooit tevoren van 1 december tot en met 31 december 2018. Magisch Maastricht op het Vrijthof is met meest authentieke, gezelligste en mooiste kerstevenement van Nederland en de Euregio.

Meer informatie vind je hier.

Noordwijk Winter Wonderland

Haal die schaatsen maar uit het vet en trek een extra dikke trui aan; winter is back in Noordwijk. In december is restaurant het Zuiderbad volledig omgetoverd tot een waar Winter Wonderland. Terwijl je dochter haar pirouettes oefent op de ijsbaan van maar liefst 150 m2 en je zoon de kleinste kneepjes van het schaatsen onder de knie krijgt, nip jij aan de familietafel van een warme glühwein en een rijk gevulde kaasplank. Een hapje eten na alle activiteiten? Ook dat kan! Zeker een unieke ervaring voor het hele gezin want zegt nou zelf; wie kan zeggen dat zij aan het strand, met uitzicht op zee, hebben geschaatst.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schaatsen aan zee bij Noordwijk Winter Wonderland

WinterWorld Twente

WinterWorld Twente vormt in de binnenstad van Hengelo een bron van vermaak voor jong en oud tijdens de donkere dagen deze winter. Gelegen naast het stadhuis is het namelijk makkelijk bereikbaar en kunt u er zo even binnenwandelen na een dagje shoppen. Het evenement biedt van o.a. oliebollenkraam tot ijsbaan en natuurlijk heerlijke glühwein om lekker in de stemming te komen voor de feestdagen. De feestelijk verlichting en muziek maken verder het plaatje compleet van inderdaad een winterwereld in het klein.

Meer informatie vind je hier.

Winters Loevestein

Kom tijdens de kerstvakantie naar Slot Loevestein. In deze twee weken zijn er volop activiteiten en is er een (kinder)schaatsbaan met lampjes en koek & zopie. Kom je eigen marshmallows roosteren of speel oud Hollandse spellen. Neem ook een kijkje in onze Taveerne en geniet van een lekkere oliebol of een warme chocolademelk. Verder is er een workshop lampion maken, een kaarsverlichte rondleiding met winterse gerechten en een spannende speurtocht met Jan Schanstra.

Meer informatie vind je hier.

 • Winterparadijs Amersfoort;  Voor schaatsplezier en meer kunt u in Amersfoort terecht op het Eemplein tijdens WinterparadIJS Amersfoort. Op de ijsbaan worden diverse activiteiten georganiseerd zoals curling en ijshockey, wat voor jong en oud een hoop ijsplezier garandeert. Ieder weekend staan er verder in de avond gezellige live optredens en feestelijke DJs gepland. Ook is er een kinderkermis. Meer informatie vind je hier.
 • Winters Delft; Meer dan 1200 m2 ijs, een aparte kinderkrabbelbaan, sneeuwduinen, een enorme ijsglijbaan en bijna dagelijks activiteiten. Meer informatie vind je hier.
 • Kerstplaza in Martiniplaza te Groningen; Niet alleen vindt u er de grootste overdekte kermis, ook bieden diverse artiesten een hoop vermaak en kunt u op de markt terecht voor sfeervolle kerstartikelen, kleding en een hoop lekkernijen. Meer informatie vind je hier.
 • Leidse Winter Wonder weken; Van begin december tot begin januari bent u welkom op de Nieuwe Rijn in Leiden op de sfeervolle ijsbaan, een bron van winterse gezelligheid. Omringd door leuke kraampjes een heus winter wonder tijdens de Winter Wonder Weken. Meer informatie vind je hier.
 • Kerststad Valkenburg; Meer dan alleen dé kerstmarkt van Nederland! Kom naar de grotten of geniet van de kerstparade. Een andere leuke activiteit is de Route de Amuse, een wandeling door Valkenburg met heerlijke Amuses in leuke restaurants. Niet voor niks dat de kerstmarkt van Valkenburg duizenden fans heeft. Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schaatsen met kinderen; tips om te leren of welke schaatsen te kopen?

Kerstmarkten

In de aanloop naar Kerst organiseren steeds meer steden een eigen kerstmarkt. Een traditie die is overgewaaid uit Duitsland waar je bijvoorbeeld in Keulen kan genieten van maar liefst 6 kerstmarkten! Een verzameling aan sfeervolle kraampjes, gezellige pleintjes om te eten / drinken, haardvuren en ook steeds meer vermaak in de vorm van een draaimolen of zelfs een schaatsbaan. Of dit nu voor een dag is zoals Lichtjesavond in Delft, of voor een vaste periode zoals de kerststad Valkenburg.

Lees ook: De leukste kerstmarkten van Nederland

IJs & Winter festivallen

Zin in een feestje?

IJsbeeldenfestival

Het IJsbeeldenfestival dat eerdere edities in Zwolle plaats vond is dit jaar weer van de partij in de kerstperiode, maar deze keer van zaterdag 10 december t/m zondag 05 februari in Amsterdam! Met het unieke thema Music Inspires beloven de beste ijskunstenaars ook deze keer bezoekers weer versteld te staan.

Hier vind je meer informatie.

Castlefest Winterfair

Ieder jaar gaan wij in de zomer een dagje naar Castlefest dat wordt georganiseerd op het terrein van de Keukenhof in Lisse. Dit is echt een aanrader, zeker als je kinderen in de ban zijn van prinsen, ridders en andere fantasyfiguren. Het geheel is gezellig aangekleed en sinds vorig jaar is de wintereditie van Castlefest. Dit is het eerste weekend van de kerstvakantie op 17 en 18 december.

Kijk hier voor meer informatie

Lees ook: Wintereditie van Castlefest.

Charles Dickens Fair Garderen

Als je hier heen wilt moet je snel zijn. Ieder jaar wordt de Beeldentuin in Garderen twee lange weekenden aangekleed in Charles Dickens-stijl. Het festival in Zwolle is al landelijk bekend, dit is net zo’n aanrader. Niet alleen veel ouderen, maar ook gezinnen met kinderen gaan hierheen.

Hier vind je meer informatie.

Lichtfestival

Aangezien het ‘s-avonds vroeg donker is zijn er meerdere dierentuinen en parken die ‘s-avonds sprookjesachtig verlicht worden en de deuren open zetten voor een avondbezoek.

Wildnights

Ga overdag op expeditie in WILDLANDS en stap ’s avonds in de mystieke wereld van WildNights. Struin door de sprookjesachtig verlichte jungle, vaar over de Rimbula River en zie mysterieuze schimmen in de jungle. In het ATLAS Theater kan je met een professor op zoek naar de magie van het noorderlicht. Op het Kompasplein kan je terecht voor een hapje en drankje bij de verschillende foodtrucks.

Hier vind je meer informatie.

Africa by Light

In het donker naar de dierentuin? Dat klinkt heel bijzonder en dat is het ook. Safaripark Beekse Bergen opent de deuren na sluitingstijd en niet zomaar. Er is een compleet winters dorp met schaatsbaan, Elsa en een wandelroute van 2,5 km langs allerlei verlichte fantasiedieren. Een absolute aanrader.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Africa by Light in Safaripark Beekse Bergen

Amsterdam Light Festival

Beleef verlichting op de meest bijzondere locaties in Amsterdam tijdens het Amsterdam Light Festival! Van donderdag 01 december t/m zondag 22 januari. Ieder jaar krijgen de betrokken artiesten een uitdaging meegegeven om de hoofdstad op een unieke manier te belichten in de vorm van het centrale thema van het festival.

Hier vind je meer informatie.

Magische Lichtjesmaand Madurodam

December is het Magische Lichtjesmaand in Madurodam! Het park is volledig sfeervol verlicht met meer dan 50.000 twinkelende lichtjes. Dat alleen al maakt een bezoek aan Nederland in een notendop meer dan waard! Het winterevenement staat bol met winterse gezelligheid voor jong en oud. Winterse taferelen, schaatsende Madurodammertjes op de grachten en gezellige kersttafereeltjes, vreugdevuren, winterse liederen, een winterspeurtocht, een meet en greet met de kerstman tijdens de Kerst en dagelijks leuke indooractiviteiten voor de kinderen. Speciaal in deze decembermaand een aantal extra avondopeningen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook; Madurodam in de winter

Museum

Als het buiten koud is kan je je in een museum heerlijk opwarmen!

Wereld vol veren – Museum voor Volkenkunde

Vier de kerstvakantie in Museum Volkenkunde met dagelijkse activiteiten bij de tentoonstelling WERELD VOL VEREN. Maak een eigen hoofdtooi of verenhanger, of luister naar het prachtige verhaal over een jongetje dat verandert in een paradijsvogel. Natuurlijk kun je ook Superkrachten verdienen bij de Superkrachten-game in het nieuwe Wereld Lab. De allerkleinsten kunnen op pad met een kleur- en speurkaart én een fantasieritje maken in de Wilde Bus.

Hier vind je meer informatie.

Tropenmuseum

Vier de kerstvakantie in het Tropenmuseum met vele Marokko en Boeddha activiteiten. Puzzel aan een MEGA mozaïek, ga mee met een rondleiding door de tentoonstelling De Boeddha, volg het creatieve proces van een kunstenaar, luister naar een hangdrumconcert of maak een fanous-lantaarn.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Dagje Marokko in het Tropenmuseum Amsterdam

Spoorwegmuseum

Bij het spoorwegmuseum is deze kerstvakantie wel heel veel te beleven. Het bekijken van de treinen kan je namelijk afwisselen met een rondje schaatsen! In de grote hal van het museum is namelijk een schaatsbaan aangelegd. De schaatsen, die zijn gratis te leen. Maar dat is niet het enige. Er staat ook een prachtige ouderwetse carrousel waar de kinderen een rondje in mee kunnen draaien. Er zijn dagelijks muzikale optredens. En je kan marsmallows roosteren op één van de kampvuurtjes buiten.

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: Bezoek aan het Spoorwegmuseum Utrecht met kinderen

Museumpark Orientalis – Feest van licht

Tijdens het Feest van Licht in Museumpark Orientalis is er van alles te doen: kindertheater, kermis, koren, een goochelaar, vuurspuwer, waarzegger en verhalenverteller. Je ziet kleurrijke mensen in kleurrijke klederdrachten. Ook zijn de traditionele kerststallenexpositie en lampionnenoptocht én de echte Nijmeegse miniatuurkermis niet vergeten. Iedere dag zijn er andere activiteiten. Het is van 17 december 2016 t/m 8 januari 2017 in Heilig Landstichting, vlakbij Nijmegen.

Meer informatie vind je hier.

Brandweer Lego City – Museum PIT

De grootste Brandweer LEGO City van Nederland is deze kerstvakantie van 24 december 2016 t/m 8 januari 2017 opnieuw te zien bij Veiligheidsmuseum PIT! De activiteit was in de meivakantie zo succesvol dat er besloten is om het in reprise te laten gaan. Ook is er warme choco en erwtensoep en kan je schaatsen voor de deur van het museum! dus neem je schaatsen mee. Kinderen die verkleed komen krijgen een leuke verrassing!

Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook: Museum PIT veiligheidsmuseum Almere; meet & greet Paw Patrol

Eyners Winter Festijn

Heerlijk genieten van de kerstsfeer doet u op 2de kerstdag gegarandeerd in het Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert. Van Dickens tot Bethlehem worden namelijk door de vele figuranten tot leven gebracht en ook de gezellige koren en muzikanten dragen hun steentje bij. Verder staan enthousiaste verhalenvertellers en poppenspelers voor u klaar om u mee te nemen in de feestelijk sfeer deze feestdagen. Een leuk uitje voor jong en oud waarbij vermaak, spanning en gezelligheid centraal staan.

Hier vind je meer informatie.

Pretparken

Steeds meer pretparken kleden in de winter hun park bijzonder aan. Heel slim, want in de winter is het toch anders dan een dagje uit in de lente of zomer. Je gaat naar zo’n park dan ook voor de sfeer en de extra activiteiten die er aangeboden worden. De winteropenstelling van Disneyland is heel erg beroemd, net als de Winter Efteling waar ik zeker nog wel een keertje heen wil gaan. Vorig jaar zijn naar Sprookjeswonderland geweest en dat is echt een aanrader. Betaalbaar, klein maar leuk voor een dagje met jonge kinderen. Datzelfde geldt ook voor attractiepark de Waarbeek in het oosten van het land. In Duinrell zijn een aantal attracties open en kan je opwarmen in het Tikibad. Ook Julianatoren is het hele jaar door open. In Toverland worden de magische winterweken georganiseerd. En Slagharen maakt het af met een spetteren vuurwerk.

Klik hier voor verslagen van Sprookjeswonderland, Tikibad, Julianatoren, Toverland en Waarbeek.

Wintercircus

De kerstvakantie is ook het perfecte moment om een bezoek te brengen aan het wintercircus.

Wintercircus Amsterdam – Rai

Van 19 december 2015 tot en met 3 januari 2016 kun je genieten van Wintercircus Amsterdam: een uitje voor het hele gezin. Het is één van de grootste Wintercircussen (rond de Kerst) van Nederland. Het Wintercircus vindt dit jaar niet plaats in een tent aan de ArenA Boulevard, maar in hal 4/5 van de RAI. Onder andere Fumagalli, een beroemde Italiaanse clown zal optreden. Hij ontving begin 2015 de gouden clown uit handen van prinses Stephanie van Monaco.

Groot Kerstcircus Den Haag – Malieveld

Het Groot Kerstcircus Den Haag van start op het Malieveld. Opnieuw komen artiesten uit alle windstreken naar de Hofstad en zorgen voor een onvergetelijk spektakel. Deze voorstelling is te zien van 24 december t/m 8 januari. Kijk hier voor meer informatie.

Kerstcircus Ahoy – Rotterdam

Kerstcircus Ahoy is het oudste kerstcircus van Nederland en vindt al sinds 1971 plaats en is een absolute aanrader! In de 2,5 uur durende show kunt u genieten van sensationele acrobatiek, fascinerende magie en kostelijke capriolen van clowns die de lach echt aan hun kont hebben! Een klassiek circus met live orkest en top-acts uit heel Europa. Kijk hier voor meer informatie.

Wintercircus Utrecht – Jaarbeurs

Tijdens de kerstvakantie van 24 december tot en met 5 januari vindt de achtste editie van Wintercircus Utrecht plaats in hal 12 van de Jaarbeurs. De show krijgt dit jaar een nieuwe uitstraling. Er is geen klassieke piste met zaagsel meer. In plaats daarvan wordt een immens videoscherm als decor voor de acts gebruikt. Gedurende de 90 minuten durende familieshow komen zoals u van ons gewend bent de meest bijzondere acts voorbij. Geniet onder meer van Cubaanse acrobaten, motoren in de Globe of Speed en de beste clowns van Italië. Kijk hier voor meer informatie.

Wereldkerstcircus Carre Amsterdam

Het 32e Wereldkerstcircus, dat in Carré gehouden wordt van 22 december 2016 t/m 8 januari 2017, kan men zonder overdrijving “het meest bekroonde Kerstcircus ooit” noemen. Zo goed als alle nummers zijn bekroond op de grote Circusfestivals van de wereld in Monte Carlo, Parijs, Montreal, Peking en Moskou. Kijk hier voor meer informatie.

Wintercircus Apeldoorn

Het wintercircus in Apeldoorn draait al 23 jaar op volle toeren. Al jarenlang treden diverse dieren en rasartiesten op in dit beroemde en populaire circus. Het programma is nog altijd adembenemend spannend voor zowel jong als oud. Denk aan stunts met meerdere salto’s achter elkaar, balancerende koorddansers, acrobaten, jongleurs en nog veel meer. En natuurlijk zijn er ook veel dieren zoals olifanten, kamelen en zelfs krokodillen. Kijk hier voor meer informatie.

Limburgs Kerstcircus

Met o.a. verbluffende illusionisten, aandoenlijke zeeleeuwen en de sensationele Flying Aces is een spectaculaire avond naar het Limburgs Kerstcircus gegarandeerd. Dat de oorsprong van dit circus ligt in de passie van 2 gepassioneerde hobbyisten wordt duidelijk uit de kwaliteit en de pracht van de jaarlijkse shows die iedere keer weer een staande ovatie bij het publiek los weten te maken. Klik Hier voor meer informatie.

Magic Christmas Show Best

Tijdens de kerstdagen en de nieuwjaarsweek kunt u naar de Magic Christmas Show. Een prachtig wintercircus van Renz international. Gehouden in de nieuwe evenementenhal op Aquabest. Lekker verwarmd binnen. Kom deze prachtige en gezellige show bewonderen met het hele gezin of familie. Een voorstelling vol spectaculaire circus acts, zang, clowns en verschillende dieren. Zo kunt u onder andere genieten van prachtige witte Andalusische paarden en Siberische kamelen. Van 23 december t/ 8 januari. Hier vind je meer informatie.

On Ice shows

De kunstschaatsers van Disney on Ice nemen je mee door 14 Disney verhalen. Mickey Mouse, Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy, Rapunzel, Sneeuwwitje en Tiana spelen belangrijke rollen in de parade. Houd je goed vast voor spannende momenten uit Pixar’s Finding Nemo, Disney’s Aladdin en Beauty and the Beast. Daarnaast is er een speciaal optreden van prinsessen Anna en Elsa, avonturier Kristoff en sneeuwman Olaf uit de bekende animatiefilm Frozen. Hier vind je meer informatie. Klik hier voor het verslag van Disney on Ice 2014 of Disney on Ice 2015

Het sfeervolle verhaal van de Notenkraker is een ongeëvenaarde kerstklassieker. Het is een vrolijk en wonderlijk schouwspel voor alle generaties. Met de Muizenkoning, Sneeuwkoningin en Suikertaart-fee. Het ballet uit 1892 is nu in een geheel nieuwe, spectaculaire bewerking op een ijsvloer te bewonderen! Binnenkort vind je hier een verslag van de Notenkraker on Ice, kijk hier voor meer informatie.

Naar het theater / bioscoop

Als het buiten koud is, is het fijn om binnen op te warmen. Bijvoorbeeld met een bezoekje aan het theater. In de kerstvakantie zijn er vaak veel familievoorstellingen, een compleet overzicht van het theaterseizoen vind je hier met onder andere Peppa Pig, de Grote Plons, Woezel en Pip; op zoek naar de Sloddervos, Maya en de Pollenbollen, Andre, het astronautje absolute aanraders. Of wat dacht je van e balletvoorstelling Copellia?

Absolute hits deze kerst is natuurlijk Star Wars, Rogue One.

Kersthow Tuincentrum

Wat wij ook ieder jaar doen is een bezoekje brengen aan de kerstshows die de diverse tuincentra organiseren. Hun kerstafdeling wordt dan magisch ingericht zodat het erg sfeervol is om rond te lopen. Lekker om na afloop een kopje warme chocolademelk te drinken. Al kan ik niet beloven dat je met lege handen naar huis gaat. Helaas is mijn ervaring wel dat het ieder jaar iets minder wordt. Toch zijn de lichtjes en muziekjes erg leuk om naar te kijken voor een baby, en als ze ouder zijn om zelf rond te lopen en bijvoorbeeld een van de mega-winterlandschappen te bekijken.

Heb jij al plannen gemaakt voor een bijzonder uitstapje in deze periode?

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Uitjes Kerstvakantie 2018; Van schaatsbaan en festival tot winter circus en on ice
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 5 )

 • Yes, we gaan naar Castlefest 🙂 ben heel benieuwd naar deze eerste wintereditie! Verder niets gepland, er moet al genoeg deze periode. We zien wel hoe het loopt.

  • Ik ben echt heel erg benieuwd naar je verslag. Veel plezier! Vind het zelf wel beetje jammer. Maar ja je kan niet alles.

 • Wauw Winter Sprookjeswonderland lijkt me geweldig!! 🙂

  • Ja, dat is echt een aanrader en ook nog eens van de meer betaalbare parken in Nederland.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top