De komende twee weken is het weer tijd voor de herfstvakantie; eerst regio noord en midden van 15 oktober tot en met 21 oktober en vervolgens regio zuid van 22 oktober tot en met 30 oktober. Met een beetje geluk is het nog mooi weer en heerlijk om eropuit te gaan. En anders zijn er meer dan genoeg overdekte ideeën zoals naar een museum. De herfstvakantie is bijvoorbeeld een prima gelegenheid om naar het museum te gaan, zij organiseren allemaal speciale activiteiten zodat het alles behalve saai is! Maar wat zijn nu leuke ideeën om te doen en voor welke leeftijd? Uit de inbox van de mail en van het internet heb ik de volgende tips verzameld.

Lees ook: Herfst activiteiten en knutselen met kinderen in thema
Lees ook: Overdekte uitjes & indoor activiteiten bij slecht weer / regen per provincie

Inhoudsopgave

Legoworld – Jaarbeurs Utrecht

Ook deze herfstvakantie vindt het grootste LEGO-evenement ter wereld plaats in Utrecht. Van 18 tot en met 24 oktober 2018 wordt de Jaarbeurs omgebouwd tot één groot LEGO-paradijs. Hoogtepunten van LEGO World 2018 zijn onder meer de langste LEGO-treinbaan ter wereld, die maar liefst 4 kilometer lang is en een kwart van de totale beursvloer beslaat. Er is een levensgrote én bestuurbare Bugatti Chiron te bewonderen, gebouwd met 1.000.000 LEGO Technic-elementen en uitsluitend aangedreven door motoren van het LEGO Power Function-platform. Er zijn 70 verschillende LEGO play area’s waar je zeven dagen levensgrote LEGO-bouwwerken kunt bewonderen, Ninjago trucs kunt oefenen, naar hartenlust kunt knutselen en nog veel, veel meer.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Legoworld 2018

Doe’s Gek – IJsselhallen Zwolle

Doe’s Gek komt in de herfstvakantie naar de IJsselhallen in Zwolle. Ruim 15.000 m² kinderplezier waar kinderen worden uitgedaagd om te kijken, voelen, proeven, luisteren en vooral om GEK te doen. Doe’s Gek is een compleet dagje uit voor de hele familie! Bij Doe’s Gek is er het LEGO-thema aanwezig, er is een Gamehal waar kinderen onbeperkt kunnen spelen met computerspelletjes (Race Game, LEGO games en de Virtual Reality Games). De hindernisbanen en ruim 30 springkussens nodigen jong en oud uit om actief mee te doen.

Kinderen kunnen even de rust vinden in de bioscoop waar verschillende speelfilms vertoond worden voor alle leeftijden. Ze kunnen meedansen en zingen tijdens de liveshows met bekende artiesten en volg de workshops van de Telekids Musical School. Daarnaast is De Dino Experience Liveshow ook aanwezig en leren zij de kinderen alles over de dinosaurus. Ze lopen zelfs in het wild rond en is er de kans om ze te ontmoeten bij de Dino-Meet & Greet. Ook de kermisattracties, skelterbaan en pannavoetbalkooien zijn gratis. Op het evenement kun je ook de bekende Star Wars Troopers ontmoeten van het Galactisch Keizerrijk en echte ridders uit de middeleeuwen. Ook is er een echte bakker waar jij je eigen koekjes, Marshmallows en cupcakes kan bakken.

Doe’s Gek wordt een heerlijk maf, gek en fun evenement voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar en voor de ouders. Het gaat echt om de kids. Het is hun dag, het is hun wereld en het is hun vakantie.

Meer informatie vind je hier.

Play-doh Bar bij Ballorig

In samenwerking met Top1Toys en Speelparadijs Ballorig organiseert Hasbro dit najaar een viertal fijne Play-Doh events in de herfstvakantie. In de speelparadijzen van Ballorig kunnen de kleintjes op deze dagen plaatsnemen aan de bar… de Play-Doh Fantasie Bar, welteverstaan! Een te gekke Play-Doh omgeving waar de kinderen een krukje kunnen uitzoeken om zich helemaal uit te leven met alle soorten en kleuren Play-Doh! Met de aanwezige IPads kunnen ze grappige stop-motion filmpjes maken met hun eigen werkjes en naar huis mailen. Ook krijgt elk kind een Play-Doh Polaroid-foto met zijn of haar creatie. Om inspiratie op te doen, of anderen te inspireren, kunnen de kinderen hun werkje op de Play-Doh Wall of Fame plaatsen. En dan weer lekker verder spelen. Als ze maar niet vergeten hun kunstwerk mee te nemen als de schoentjes weer aangaan. Maar eerst nog even langs onze lieve Doh-Doh om een potje voor thuis mee te nemen.

Data Play-Doh Fantasie Bar:

 • Dinsdag 16 oktober – vrijdag 19 oktober; Ballorig Tilburg & Ballorig Nieuwbergen
 • Dinsdag 23 oktober – vrijdag 26 oktober; Ballorig Alphen a/d Rijn & Ballorig Enschede

Lees ook: Peuter uitjes; Dagje uit & leuke activiteiten om te doen met kind van 2/3 jaar ook indoor

Zotte Zaterdag – Gouda

Het belooft een dol én leerzaam festivalavontuur te worden: Zotte Zaterdag in Gouda, op 20 oktober 2018. Wanneer kwakzalvers, zwaardvechters en mandenmakers én de Zotte Nar het verhaal vertellen van Gouda uit het jaar 1511. De tijd van kaasmakers, bierbrouwers en Lof der Zotheid, het baanbrekende boek van de briljante geleerde Erasmus; Gouda was zijn ‘home ground’. Het programma zit boordevol leuks! Luister naar zingende monniken in de Sint-Janskerk, geef elkaar het ja-woord op z’n Middeleeuws, zie hoe kaas in die tijd werd gemaakt, doorklief de Goudse grachten per trekschuit en koop ambachtelijke waar op de Coopwarenmarkt. Op Zotte Zaterdag staat de museumtuin van 13.30 tot 16.30 uur vol met middeleeuwse spellen. En, in de Museumkidsweek van 13 t/m 28 oktober 2018 zijn er workshops ‘Schilder een bloemenzee’ voor ouders & kids.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Gouda: Bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten. Tips wat te doen met kinderen ook in omgeving

Festival Circolo – Tilburg

In oktober wordt het Tilburgse Leijpark omgebouwd tot een kleurrijk tentendorp. Festival Circolo staat garant voor een heerlijk uitje in de herfstvakantie met 10 dagen verbazingwekkende circusavonturen en amusant spektakel in grote circusvoorstellingen en kleine performances. Het volledige programma met meer dan 100 voorstellingen en verrassende activiteiten voor jong en oud staat online en is te bekijken in het programmaboek. Festival Circolo is het grootste festival in Nederland dat zich geheel richt op het hedendaagse circus. Circus zonder een spreekstalmeester die losse acts aan elkaar praat, maar waarin wel bekende en onbekende circusdisciplines worden vermengd met moderne dans, theater, vormgeving en muziek tot totaalvoorstellingen.

Meer informatie vind je hier.

Cinekid festival – Westergasfabriek Amsterdam

Cinekid organiseert jaarlijks in de herfstvakantie het Cinekid Festival voor de jeugd (4-14 jaar) op de Westergasfabriek in Amsterdam en in ruim 30 filmtheaters door heel Nederland. Dit unieke evenement omvat alle aspecten van de media-industrie voor jong publiek en biedt naast kwalitatieve media ook workshops en masterclasses voor de kids. Ze vertonen meer dan 100 bijzondere films en tv-programma’s en creëren met de meest innovatieve tools, games, installaties en apps, de grootste digitale speeltuin van de wereld: het MediaLab.

Hier vind je meer informatie.

 

Spangas viert herfstvakantie – Beeld en Geluid

De serie SpangaS is al bezig aan haar twaalfde seizoen en viert in november haar 2000e aflevering! Meer dan genoeg reden om de langstlopende jeugdserie eens uit te nodigen. Ontmoet de acteurs, ga met hen in gesprek en test wie de grootste SpangaS-kenner is, of knutsel props voor op de set van het dertiende seizoen.

Meer informatie vind je hier.

 

Nick Jr. Herfstbios – Pathé

Zie de allernieuwste afleveringen van Nick Jr’s Paw Patrol, Nella de Ridderprinses en Blaze en de Monsterwielen tijdens de Nick Jr. Herfstbios.

Meer informatie vind je hier.

 

 

 

JeugdKindFestival de Betovering – Den Haag

De Betovering is het internationale kunstfestival voor kinderen van 2 t/m 12 jaar dat jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie met ruim 550 voorstellingen en workshops uit binnen- en buitenland in het centrum en in de wijken van Den Haag

Meer informatie vind je hier.

 

 

Herfststukjes – Utrecht

In de herfstvakantie presenteren zes theaters in de regio Utrecht een enorm aanbod aan avontuurlijk jeugdtheater voor iedereen van 2 tot 12 jaar. Superkrachten, verliefdheid, wilde zebra’s en lieve heksen: het komt allemaal voorbij tijdens Herfststukjes, met dit jaar extra veel BonteHond. Maak van je vakantie een groot feest met de beste voorstellingen én veel extra activiteiten!

Hier vind je meer informatie.

 

BredaPhoto Kidsweek

Tijdens de herfstvakantie zijn er elke dag bijzondere workshops waarin kinderen zelf aan de slag gaan met fotografie en het thema ‘To Infinity and Beyond`. De workshops zijn georganiseerd samen met Nieuwe Veste, Uitvindfabriek en KidzFotoLab en zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Kinderen kunnen fotogrammen maken, meedoen aan een PhotoHunt of zelf een kunstwerk maken van oude apparaten in de Scrap-workshop.

Meer informatie vind je hier.

 

Kunst4Kidz – Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam

In deze traditionele verkooptentoonstelling hebben kinderen van 5 tot 18 jaar de kans om een écht kunstwerk te kopen. De tentoonstelling is van 13 tot en met 28 oktober te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Meer informatie vind je hier.

 

 

Rabo Museum Kidsweek

De herfstvakantie is dit jaar weer omgetoverd tot Rabo Museumkidsweek. Musea in Nederland staan BOL van de activiteiten. Dit jaar in het thema vriendschap net zoals de Kinderboekenweek. Meer waardering voor museale collecties begint steeds bij de jongste generaties. Met de Museumkidsweek, tijdens de herfstvakantie van 13 t/m 28 oktober 2018, proberen we hen te raken, te verrassen en te inspireren met speciale activiteiten door het hele land. Met ons aller museumschatten, met ons cultureel erfgoed, kortom met ons échte goud!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste musea van Nederland met kinderen

Chuggington dagen – Spoorwegmuseum Utrecht

In de herfstvakantie organiseert Het Spoorwegmuseum een leuke themaweek rond de kindertelenatuvisieserie ‘Chuggington’. Kinderen kunnen kennis maken met het stadje Chuggington en de treinen uit de tv-serie. Een vermakelijk en educatief evenement waar kinderen van alles leren over treinen. Er is onder meer een groot Chuggington speelkleed, een verrassende speurtocht en een levensgroot draaischijfspel

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Spoorwegmuseum Utrecht met kinderen; vanaf welke leeftijd is dit leuk van peuters en kleuters

Story Zoo – Van Gogh Museum Amsterdam

Tijdens de herfstvakantie vinden de speciale Familiedagen in het Van Gogh Museum plaats. Er is dan elke dag van alles te beleven in het museum en alle activiteiten zijn gratis. Een bijzonder onderdeel van deze Familiedagen is de samenwerking met het programma StoryZoo, een educatieve animatieserie waarmee kinderen spelenderwijs Engels leren. Het Van Gogh Museum heeft in samenwerking met StoryZoo vijf speciale afleveringen geproduceerd waarin Bax, Pepper en Toby de jonge kijkers mee nemen door het museum langs Vincents beroemdste schilderijen om hen wat leren over zijn leven en kunstwerken. Als aanvulling op de afleveringen is tijdens de Familiedagen in het Van Gogh Museum een speciale StoryZoo-speurtocht te doen. De kinderen worden mee op avontuur genomen door de karakters van StoryZoo om meer te leren over Vincents kunst. Bovendien kunnen ze beter kennismaken met Bax, Pepper en Toby en is het zelfs mogelijk om in het museum tijdens een meet & greet met de figuren op de foto te gaan. Tot slot verschijnt er een speciaal ‘StoryZoo in het Van Gogh Museum’-boek, dat onder meer in de webshop en gedurende de familiedagen in het museum verkrijgbaar is.

Meer informatie vind je hier.

Museum Kids Factory – Eindhoven

Museum Kids Factory vindt plaats in de herfstvakantie. Tijdens Museum Kids Factory leren kinderen spelenderwijs meer over techniek. Kinderen van 8 jaar en ouder gaan aan de slag met activiteiten zoals solderen, boren, zagen, elektronische circuits ontdekken, tekenen met een 3D-pen en constructies bouwen. Voor kinderen van 5 tot 8 jaar is er een aangepast programma. Ze kunnen knutselen, tekenen, kleuren, bouwen met Philiform en hun naam laten printen met een 3D-printer. Om alle kinderen persoonlijke aandacht te kunnen geven, kunnen er per sessie van anderhalf uur maximaal 25 kinderen meedoen.

Meer informatie vind je hier.

 

Dealen met Drugs – Maritiem Museum Rotterdam

In het Maritiem Museum is vanaf 20 oktober de nieuwe tentoonstelling te bezoeken. In ‘Dealen met Drugs’ word je geconfronteerd met heftige keuzes, schokkende feiten, cijfers en de impact van drugshandel in de Rotterdamse havens.

Hier vind je meer informatie.

 

 

Technium – Nemo Amsterdam

In workshops en demonstraties ontdek je hoe nuttig en leuk ‘maken’ is. Zo maak je in De Werkplaats je eigen tandwielen. In het Laboratorium word je zelf een wetenschapper met een witte labjas aan. Zet je veiligheidsbril op en ga aan de slag met eigen experimenten en proefjes. NEMO’s Kettingreactie in deze vakantie extra vaak te zien.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Nemo Science Museum Amsterdam met kinderen

Kinderactiviteiten – Amsterdams Museum Het Schip

Het Schip in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt is hét museum over de Amsterdamse School. Honderd jaar geleden ruilde deze architectuurbeweging de sobere stijl van toen in voor speelse en fantasierijke vormen. De prachtige gebouwen die de architecten destijds ontwierpen zijn nog altijd door heel Nederland te bewonderen. Maar het bleef niet bij huizen, winkels en kantoren. De architecten hadden ook oog voor de binnenkant en ontwierpen bijvoorbeeld originele, schitterende tafels en stoelen, lampen en vele andere voorwerpen.

Je hoeft je deze vakantie niet te vervelen, want bij Museum het Schip kun je in de herfstvakantie op dinsdag- en donderdagmiddag de handen uit de mouwen steken en lekker aan de slag in het ambachtenlokaal! Zo kan je aan de slag gaan met een Gaudi mozaïek of een linosnede maken.

Hier vind je meer informatie.

Op reis – Het Scheepvaartmuseum

Tijdens de herfstvakantie zijn er elke dag extra familieactiviteiten, en een nieuwe kijktocht met het thema ‘Op reis’. Natuurlijk kun je ook zelf naar de familietentoonstellingen, zoals ‘Zie je in de Gouden Eeuw’, ‘Het leven aan boord’ of doe zelf de doe-activiteiten op het VOC-schip Amsterdam. Kom je ook?

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Scheepvaartmuseum Amsterdam met kinderen

 

Pit Veiligheidsmuseum – Almere

In de herfstvakantie is er bij PIT in Almere van alles te beleven, vooral voor families met kinderen! Verkleed je als politieagent, doe de politiespeurtocht, ontmoet de politie en haal je skelterrijbewijs. Ben jij geschikt voor de politie? Ontdek de wereld van politie, brandweer en ambulance met het hele gezin. PIT is in de herfstvakantie ook open op maandag.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Paw Patrol bij Pit Veiligheidsmuseum

Inktmonsters – Museum Meermanno Den Haag

Elke vakantie biedt Museum Meermanno verschillende leuke activiteiten aan voor kinderen van verschillende leeftijden. Voor de komende vakantie is dat inktmonsters. Uit vlekken ontstaan de meest rare monsters! Ook Quentin Blake (illustrator van bijna alle verhalen van Roald Dahl) had geen problemen met een vlekje. Bij de workshop ‘Inktmonsters’ gaan we eerst kijken naar zijn prachtige tekeningen en daarna ga je zelf doodenge monsters maken met vlekken. In samenwerking met Festival de Betovering.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museum Meermanno met kinderen

50 jaar Fabeltjeskrant – Rotterdam

De tentoonstelling ‘Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant’, die een hommage brengt aan het bestbekeken Nederlandse kinderprogramma ooit: de Fabeltjeskrant. Het is dan precies 50 jaar geleden dat de serie voor het eerst op de televisie werd uitgezonden. De tentoonstelling is interessant voor iedereen die de serie nog kent uit zijn of haar jeugd. Onder andere de echte poppen en decors uit de serie zijn te bewonderen. Ook voor kinderen is de tentoonstelling een ‘must see’. Ze kunnen zich uitleven in het klusbedrijf van Ed en Willem Bever en ronddwalen door het Dierenbos.

Meer informatie vind je hier.

 

Madurodam

In Madurodam zijn in de herfstvakantie de deuren open gegaan van de nieuwe, spectaculaire indoor attractie de Waterwolf. In het levensgrote gemaal de Cruquius mochten de eerste ‘stoombedienders’ samen ’s werelds grootste stoommachine bedienen om van water land te maken. De nieuwe familieattractie de Waterwolf neemt de bezoekers tijdens een zinderende show mee in het verhaal over Nederlands meest indrukwekkende overwinning in de strijd tegen het water: de drooglegging van het immense Haarlemmermeer. Een iconische attractie over een iconisch Nederlands verhaal.

Meer informatie vind je hier.

Beleefweek – Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Oktober is wandelmaand en RBT Heuvelrug & Vallei speelt hierop in door on- en offline campagne te voeren in samenwerking met o.a. Route.nl en Routebureau Utrecht. Op de Heuvelrug vind je ook veel verschillende wandelevenementen voor jong en oud, perfect om je hoofd lekker leeg te maken. Ga op pad met een gids of boswachter en ontdek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug of ga met je (klein)kinderen op paddenstoelenexcursie. Bij elke stap die je zet geniet je van uitgestrekte natuurgebieden, heerlijke wandelpaden om te (ver)dwalen, karakteristieke en historische dorpen en prachtige kastelen en buitenplaatsen. De herfstvakantie (20 t/m 28 oktober) staat in het teken van de Beleefweek. Tijdens deze beleefweek zijn er volop activiteiten voor jong en oud om te ervaren wat het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zo uniek maakt.

Meer informatie vind je hier.

Peuters in het Wild – Amsterdamse Bos

Is jouw peuter een boswachter in de dop? Kom dan mee met Peuters in het Wild. Eerst gaan we lekker buiten spelen en het Bos ontdekken, daarna gaan we in de tuin van De Boshalte (vlakbij De Boswinkel) luisteren naar een verhaal of we doen een spel. Elke woensdag een ander thema.

Meer informatie vind je hier.

 

Kabouterdag – Landgoed Schothorst

Kabouterdag is een gezellige familiedag met veel activiteiten voor kinderen die van buitenspelen houden. De ‘kabouters’ zijn op die dag druk met tal van activiteiten. Er is een kabouterorkest, speurtocht, spelletjes, schminken en creatieve workshops. We werken nog aan het definitieve programma.

Meer informatie vind je hier.

 

Kabouterweken – Staatsbosbeheer

De herfstvakantie vieren we bij Staatsbosbeheer met de kabouterweken. Maar ook het seizoen van paddenstoelen, van eikels en kastanjes zoeken. Van blaadjes schoppen in het bos en plassen stampen. Dus ga lekker naar buiten en geniet van de uitbundige geuren en kleuren van dit seizoen. Tip van de boswachter: laarzen aan en vies worden mag! Kom met je eigen kabouters speuren naar echte kabouters. Uitgedost met puntmuts en rode wangen volgen jullie een route door de natuur, met een knapzak op je rug gevuld met wat lekkers maken jullie onderweg leuke opdrachten. De kabouterpaden liggen op verschillende locaties in het land, zodat je nooit ver hoeft te reizen en zijn geschikt voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar.

Meer informatie vind je hier.

ING Wilde Buiten Dagen – OERRR

Ben jij stoer, slim en sterk genoeg om een Boswachter van OERRR te worden? En ben je niet bang om vies te worden? Kom dan naar de ING Wilde Buiten Dagen 2018, in de herfstvakantie op 10 locaties in het land.

Hier vind je meer informatie.

 

 

Vis Fantasie – Sealife Scheveningen

Ontdek de verrassende onderwaterwereld in Sea Life Scheveningen en kom oog in oog te staan met haaien, roggen, kwallen, otters en nog veel meer leuke dieren! Elke dag zijn er leuke voerpresentaties en in de schoolvakanties extra (kinder)activiteiten, ook in de herfstvakantie. Voor kinderen is er een speurtocht en kunnen zij hun eigen vis tot leven brengen in het virtuele aquarium: Vis Fantasie! In 2018 zijn er ook twee nieuwe attracties geopend.

Meer informatie vind je hier.

 

Diergaarde Blijdorp – Rotterdam

Net voor de herfstvakantie eind oktober opent het nieuwe geladaverblijf. Blijdorp is de enige Nederlandse dierentuin waar je deze apensoort kunt bewonderen. Het gebouw, een rijksmonument, is compleet gerestaureerd en op orde gemaakt voor de gelada’s.

Meer informatie vind je hier.

 

 

Dino’s in the zoo – Burgers’ Zoo Arnhem

In oktober, dus ook in de herfstvakantie, veroveren ruim 50 levensechte dino’s tot wel 12 meter lang ons dierenpark! Van 29 september t/m 28 oktober staan bezoekers oog in oog met spectaculaire dinosaurussen op ware grootte die écht bewegen en brullen. Huiver bij een gigantische Tyrannosaurus Rex met zijn levensgevaarlijke tanden en klauwen, ervaar de verpletterende schoonheid van de Brachiosaurus met zijn superlange nek en verbaas je over de gepantserde Triceratops met zijn vlijmscherpe hoorns. Dino’s in de Zoo is bij de normale toegangsprijs inbegrepen en natuurlijk gratis met een abonnement. Kom kijken en beleef deze prehistorische ervaring voor het hele gezin!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste dinosaurus uitjes met kinderen in Nederland

Toekomst Tour Aqua Zoo Friesland

Wist je dat zand voor dieren heel belangrijk is? Sommige dieren gebruiken zand om zich te verstoppen of om in te slapen. Andere dieren gebruiken het juist weer om op te warmen of af te koelen. Wil jij hier meer over weten? Tijdens de herfstvakantie kun je hier spelenderwijs alles over ontdekken tijdens een speurtocht door AquaZoo. Word jij een zandexpert en ontrafel jij het geheime woord? Naast dat er veel over zand te leren is, is zand natuurlijk ook om mee te spelen. Vanaf de herfstvakantie tot en met de kerstvakantie bevindt de grootste indoorzandbak van Friesland zich in AquaZoo. Deze zandbak is 16 meter lang en 5 meter breed en er past wel 35 m3 zand in! Kom jij spelen, bouwen of graven in de supergrote zandbak?

Meer informatie vind je hier.

Veluws Zandsculpturenfestijn

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is een jaarlijks terugkerend evenement waarin ieder jaar een ander thema centraal staat. Dit jaar is het thema “Hollandse Meesters”. Schilderijen en het leven van de bekende Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw komen tot leven in Garderen. Onder andere de bekende Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, het Meisje met de Parel, het Melkmeisje en nog veel meer schilderijen zijn te bewonderen. Ook het leven van de schilders, een lijstenmakerij, een weverij en een schildersatelier zijn in zand uitgebeeld.

Hier vind je meer informatie.

 

Ontmoet Belle – Slot Zuylen

In de herfstvakantie worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud(er), en voor ieder weertype in en om Slot Zuylen. In de bijzondere kasteeltuin kan heerlijk gelopen worden tussen de bomen en in het kasteel worden (op 23, 24 en 25 oktober) speciale familierondleidingen georganiseerd. Op interactieve wijze laten de gidsen de vertrekken van het prachtige Slot zien. Kinderen kunnen wegdromen bij de mooiste verhalen over de adellijke families die het kasteel eeuwenlang bewoonden.

Maar er is meer! Op woensdag 24 oktober zal het interessante familiecollege ‘In Belle’s voetsporen’ plaatsvinden. Tijdens dit college wordt de historische bewoonster Belle van Zuylen in een bijzonder voetlicht gezet. Belle-fanaat en meesterverteller Gert van Schuppen neemt iedereen mee naar de achttiende eeuw, naar het dagelijkse leven van Belle in Slot Zuylen. Een theatraal stuk die Belle dichterbij brengt dan ooit!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Halloween uitjes met kinderen; groot overzicht met activiteiten in Nederland

Griezelen – Huis ten Bergh

Tijdens de herfstvakantie kun je in het kasteel een gruwelijk griezelige kasteeltocht meemaken. Het kasteel is natuurlijk een superplek om te griezelen, met al die enge nisjes, gangen en kelders…. Het programma is geschikt voor meisjes en jongens vanaf 5 jaar. Ouders en grootouders zijn van harte welkom om mee te doen. Kinderen worden uitgenodigd om zo eng mogelijk verkleed naar het kasteel te komen!

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Huis ten Bergh kasteel: Rondleiding met kinderen

Heksenverhalen de Peel

Een avondwandeling in De Groote Peel is bijzonder en ook een beetje spannend. Kun je daar wel tegen? Kom dan zaterdag 13 oktober genieten en griezelen tijdens een sfeervolle wandeling met spannende heksenverhalen.

Heksen spreken al eeuwenlang tot de verbeelding, zodat er veel verhalen over heksen de ronde doen. Sommige zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen, andere zijn fictief. Ze werden vaak verteld om mensen bang te maken of om het volk op te zetten tegen mensen, meestal vrouwen, die werden beschuldigd van hekserij. Gevolg van die angst en beschuldigingen was een gruwelijke heksenvervolging, die veel onschuldige slachtoffers maakte, zelfs in de Peelstreek.

Veel verhalen over heksen, verzonnen of ‘echt’, zijn opgeschreven en van generatie op generatie overgeleverd. Genoeg materiaal dus voor een Heksenverhalenavond op zaterdag 13 oktober. Dan delen vijf leden van Vertelclub Veldhoven die je onderweg tegenkomt elk een heksenverhaal, ook uit het grijze verleden van De Peel. Na afloop brandt de vuurkorf en is er een drankje bij de Peelboerderij.

Meer informatie vind je hier.

Heksendoorn – Hellendoorn

Tijdens Heksendoorn in oktober, heeft Opperheks Odelia het voor het zeggen in Avonturenpark Hellendoorn. De hele familie kan genieten van haar magische, spannende maar vooral gezellige wereld met nieuwe shows en attracties. Zo hebben Kareltje en Jasmijn samen met Odelia een speciale theatershow, kun je op avontuur in het doolhof, opent het Horror Hotel ook dit jaar haar deuren en is er een echte magic show met illusionisme in de Discovery Club.

Houd je van een beetje griezelen? Dan kun je lekker griezelen tijdens de Heksendoorn-avonden. Op deze avonden wordt het allemaal net een beetje spannender. Alle bekende attracties zijn open, er lopen vanaf 18.00 uur griezels door het park en er is een tweede spookhuis geopend. De Heksendoorn-avonden duren tot 20.00 uur en worden afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow om 20:15 uur.

Hier vind je meer informatie.

Halloween – Julianatoren

Op alle openingsdagen in oktober is het een héél klein beetje griezelig bij Kinderpretpark Julianatoren. Maar vooral heel gezellig! Want als de eerste blaadjes van de bomen vallen is het tijd voor Halloween. Het park is daarom prachtig versierd. Kom verkleed en show je outfit op de Griezelcatwalk en maak kans op te gekke prijzen. Spook mee bij Jul’s Griezelfeest. Maak een tocht door het Griezeldoolhof, gemaakt van stro, waarin echte griezels ronddwalen. Dans de griezelpassen mee met Julia tijdens haar Halloween Dansles. En griezel samen met Meneer Kaasgaaf, Mevrouw Suikerspin, Jul & Julia tijdens de Spookshow “De spoken van Griezelstijn”. #HalloweenindeJulianatoren is te gek!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Halloween bij Koningin Julianatoren Apeldoorn

Kinder Halloween – Speelpark Klein Zwitserland

Griezel, gruwel, spook en spanning! Officieel valt Halloween op 31 oktober, maar in Speelpark Klein Zwitserland kun je de hele maand gezellig beven en bibberen. Het park is schitterend versierd met honderden pompoenen en vliegende vriendelijke spoken. Ook kun je Halloween Avonturenuurtjes beleven zoals pompoen snijden en je kunt zelf marshmallows roosteren. De Adventure Golfbaan is in oktober volledig in Halloweensfeer. Je beleeft het allemaal bij grootste Halloweenfeest voor kinderen in Nederland!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Pompoen recepten; van pompoenpitten roosteren, soep maken, pompoen uit de oven, vegan of zoet gerecht bereiden

Halloween – Plaswijkckpark

Deze herfstvakantie is het weer griezelen geblazen in Plaswijckpark. We hebben kriebelende kruipers, heksen, spoken en andere engerds. De hele week zijn er spookachtige activiteiten en voor de echte helden zijn er ook dit jaar weer speciale avondopenstellingen. ‘s Avonds worden de echte griezels wakker, dus pas maar op!

Je kunt de hele herfstvakantie van 11:00 uur tot 17:00 uur knutselen, heksenbezems maken of geschminkt worden als je favoriete griezel. Zoek je meer spanning? Kom dan in het donker Plaswijckpark ontdekken. Pas wel op want dan sluipen er flink wat engerds rond. Ze zitten door het park verstopt. Op woensdag kun je ‘s avonds van 18:00 tot 21:00 uur komen griezelen. Wij houden hiervoor een adviesleeftijd tot en met 7 jaar aan. Vrijdagavond is voor de echte durfals. Dan kun je griezelen van 19:00 uur tot 22:00 uur. Wij houden hiervoor een adviesleeftijd van 8 tot en met 12 jaar aan.

Meer informatie vind je hier.

Halloween Days & Nights – Toverland Sevenum

Attractiepark Toverland presenteert op zes avonden in oktober de populaire Halloween Nights. Met drie nieuwe scare zones en meer karakters dan ooit wordt dit de spannendste editie tot nu toe. Tijdens de Halloween Days in de herfstvakantie vinden er tevens extra Halloween-activiteiten voor kinderen plaats.

Tijdens de Halloween Nights worden bezoekers de stuipen op het lijf gejaagd in vijf scare zones, twee spookhuizen en een doolhof. Drie scare zones zijn nieuw: In Morgana’s Frozen Souls is de hoofdrol weggelegd voor ijsheks Morgana, die met haar ijskoude magie over Avalon wil heersen. Clowns zetten de boel op stelten in Cirque en in Shadows Of The Sea dolen angstaanjagende zeewezens rond. Er worden maar liefst tachtig karakters ingezet. De avonden wordt afgetrapt met een grote Halloween-parade.

Het overdekte themagebied Land van Toos staat tijdens de herfstvakantie in het teken van Happy Halloween. Fladderende spoken, griezelige heksen en spannende pompoenen hebben hun intrek genomen in het themagebied. Daarnaast kunnen jonge bezoekers genieten van een speciale Halloween-show en een heus griezeldoolhof.

Meer informatie vind je hier.

Binnenspeeldag

Maar er is goed nieuws! Naar het idee van de Buitenspeeldag, die al jaren met groot succes door Nickelodeon wordt georganiseerd, is er dit jaar iets nieuws; de Binnenspeeldag. Het speelgoedmerk PLAYMOBIL en Nickelodeon hebben de handen in één geslagen en roepen zaterdag 27 oktober 2018 uit tot de állereerste Nationale Binnenspeeldag!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Nationale Buitenspeeldag
Lees ook: Eerste Nationale Binnenspeeldag 2018 zaterdag 27 oktober

Last-minute Center Parcs

Weer of geen weer, de herfst is heerlijk bij Center Parcs. Zeg deze herfstvakantie JA tegen mooie momenten samen, in Center Parcs natuurlijk! Want wat het weer ook doet, bij Center Parcs is er binnen en buiten genoeg te beleven! Bij ons ben je in de herfstvakantie in ieder geval verzekerd van:

 • Compleet ingerichte accommodaties met privétuin.
 • Een zomers gevoel in subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo – altijd 29 graden!
 • Het overdekte tropische centrum met ruime keuze aan restaurants, shops en entertainment.
 • Gethematiseerde herfst- en Halloween-activiteiten zoals leuke workshops.
 • Parken in de mooiste natuurgebieden – met leuke uitstapjes alom.

Vanaf €299 inclusief verplichte kosten is gebaseerd op een 4-persoons Comfort cottage op de Limburgse Peel en Het Meerdal met aankomst op vrijdag 12 oktober of 26 oktober 2018.

Last-minute Landal

Speciaal voor de kinderen wordt er ook bij Landal in de herfstvakantie van alles georganiseerd. Speur onder begeleiding door de natuur, rooster marshmallows bij het kampvuur of maak een heerlijke pompoensoep. Aan gezellige activiteiten geen gebrek!

 • Binnen- en buitenfaciliteiten: gezellige terrassen, midgetgolf, indoorspeelparadijs en meer.
 • Altijd midden in de natuur: bos, strand, water, hei of bergen.
 • Sfeervolle accommodaties op 87 parken in 9 landen.
 • Bollo: ontmoet de allergrootste kindervriend!

Boek nu snel een verblijf in de herfstvakantie en ontvang tijdelijk tot 35% korting.

Heb jij al plannen voor de herfstvakantie?

Autumn crown leaves stockphoto from Shutterstock – Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Herfstvakantie 2019 uitjes; de leukste activiteiten met kinderen
Author Rating
51star1star1star1star1star