Delft is een toeristische stad met een aantal bezienswaardigheden die iedereen wel kent. Van de Oostpoort, tot aan het beklimmen van de Nieuwe Kerk, Smalland in de Ikea en de koe voor de kaaswinkel op de markt. Er is echter veel meer te zien en doen. Daarom dat ik samen met Annemarie van Bloei Delft de uitdaging aan ging om zelf een bloggersevent te organiseren waarbij we met een mommybloggerstour de onbekende parels van Delft met kinderen gingen ontdekken. Van hotspots voor een hapje en drankje, groene plekjes en originele activiteiten. Hiervoor nodigden we een groepje uit van 12 bloggers die min of meer uit de omgeving komen. Dat was niet alleen heel gezellig, maar ook heel ‘leerzaam’. Zelfs als je zoals mij in deze stad bent opgegroeid. Helaas begon de dag wat regenachtig tijdens het ‘buitenprogramma’ maar eindigde het zonnig op een terrasje met een glaasje wijn.

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: 20 originele en goedkope budget uitjes onder de 10 euro

Botanische Tuin Delft; spelen in het groen

Ik weet al jaren van het bestaan van dit park dat onderdeel is van de TU Delft, sterker nog toen mijn ouders gingen trouwen hebben ze daar hun trouwfoto’s laten maken. Toch ben ik er ondanks goede voornemens nog nooit geweest. Toch grappig hoe je als inwoner van een stad op sommige plekjes nog nooit bent geweest. Tijd dus om daar verandering in te brengen. En een ding kan ik wel zeggen, nu ik binnen ben geweest kan ik niet wachten op een stralende middag om hier terug te komen met de kinderen. Wat een mooie plek is dit!

Je kan een rondleiding volgen, waarbij je interessante feitjes leert zoals dat een bananenplant eigenlijk een struik is die 9 maanden groeit, dan bananen geeft en dan weer afsterft. Of in je eentje rondstruinen door het park langs de vele inheemse planten. Er is een veld vol kunstwerken in het thema natuur en techniek, een kas vol tropische planten, een kruidentuin, een gedeelte met eetbare planten en nog veel meer. Hoogtepunten voor de kinderen zijn het speelhuisje met glijbaan, het ‘ooievaarsnest’ een uitkijktoren over een deel van de tuin of het blote voetenpad lopen!

Dit jaar is het trouwens feest, aangezien de Botanische Tuin honderd jaar bestaat. Er worden ook regelmatig events georganiseerd. Meer informatie over de Botanische Tuin vind je hier.

Bakker Suikerbuik; spelen en eten tegelijk

Aan een van de Delftse grachten vind je Bakker Suikerbuik. Zij hebben een klein winkeltje met onder andere een groot assortiment aan chocolaatjes, maar ook een grote ruimte waar je kan zitten om wat te eten en drinken. Aan een van de kleine tafeltjes of als je met een groep bent aan de stamtafel. Aan de voorkant heb je ook een stuk terras zodat je buiten kan zitten (wel overdekt). Het eten en drinken is van hoge kwaliteit, als je bijvoorbeeld gaat voor verse muntthee krijg je meerdere soorten munt om uit te kiezen! Voor de kinderen hebben ze in een aparte ruimte een speelruimte gemaakt waar er voor kinderen van verschillende leeftijden heerlijk gespeeld kan worden.

Je kan hier trouwens niet alleen terecht voor de koffie /thee met wat lekkers of een lunch, maar ook als je een babyshower wilt organiseren. Met kinderen kan je hier ook terecht voor een van de verjaardagsfeestjes waarbij je cupcakes gaat versieren, een spelletje speelt en zelf pizza’s gaat bakken zodat ze met een volle buik naar huis gaan. Zelfs je bruiloft kan je hier vieren, daarvoor wordt de zaak dan afgesloten zodat het alleen voor het genodigde gezelschap is.

Meer informatie over Bakker Suikerbuik vind hier.

Studio Springboon

Bij Bakker Suikerbuik stonden vrolijke tasjes klaar met een DIY. Helaas kon Tamara zelf niet aanwezig zijn in verband met een workshop op school, maar we mochten dit meenemen om thuis aan de slag te gaan en zelf een zonnescherm voor in de auto te maken. Tamara is heel veelzijdig en organiseert diverse activiteiten voor kinderen. Van creatieve workshops voor kinderen en volwassenen, kinderfeestjes, maar ook voorleescafe’s in verschillende thema’s (onder andere bij de Intratuin) of het zetten van glittertattoo’s en schminken.

Meer informatie over Studio Springboon vind je hier.

Something extra; een verkleedfeestje voor jong en oud

Kinderen vinden verkleden geweldig. Dan zijn ze even een moment wat anders. En dat geldt niet alleen voor kinderen, want mama’s vinden dat ook wel leuk voor een keer. Bij Something Extra hebben ze een enorme voorraad aan jurken. Van historische klederdracht (al dan niet geïnspireerd door Vermeer), tot aan Delfts Blauw geïnspireerd, of meer roalty. Bij grote events op de markt of op het station lopen er regelmatig ook acteurs rond in deze kleding.

Nu was het dus de beurt aan ons. Normaal mag je zelf struinen tussen de kleding en iets uitzoeken en uitgebreid optutten. Aangezien we vol programma dus hadden ze het thema Vermeer (typisch Delft natuurlijk) voorbereid en een aantal jurken klaar hangen waar we met hulp in werden gehesen. Ze hadden ook heel fijne kleding in het formaat ‘one size fits all’ zodat er voor iedereen iets tussen zat. Natuurlijk mochten de klassiekers met onder andere het meisje met de parel, het melkmeisje en het meisje met de rode hoed niet ontbreken.

Na het verkleden mochten we het podium op in een hoek waar een kleine studio was gemaakt. Met oog voor detail, zoals armbanden, moderne schoenen onder een rok, haarlokken goed werden we rondom een tafel ‘gerangschikt’ en voorzien van een aantal accessoires. Daarna werden er een aantal foto’s gemaakt, eerst serieus en daarna ontspannen. Dit was echt heel leuk om te doen.

Je kan hier heel goed terecht met een vrijgezellenfeestje, of als teamuitje. Ze hebben ook een voorraad met kleding voor kinderen, zodat je hier bijvoorbeeld met een kinderfeestje heen kan gaan voor een professioneel verkleedpartijtje en voor alle kinderen een foto mee krijgt naar huis. Als je hierheen gaat is het wel verstandig om eerst te reserveren.

Meer informatie over de mogelijkheden vind je hier.

Moeke Delft; alsof je thuiskomt