Tips voor activiteiten in het paasweekend

Vandaag is het Goede Vrijdag, de een zal vrij zijn, de ander nog naar school. Lastig als je kinderen naar verschillende scholen gaan. Normaal hoefde ik nooit na te denken wat te doen met Pasen. We gingen namelijk eigenlijk altijd naar een scoutingkamp. Vanwege de borstvoeding ging onze zoon vorig jaar gewoon mee. Dit jaar gaat manlief alleen, en blijf ik dus voor het eerst thuis. In eerste instantie zouden de kinderen gaan logeren. Maar als je thuis blijft kan je daar ook zelf voor zorgen. Dan maar zoeken naar wat leuke activiteiten om met ze te gaan doen. Het blijft nog een beetje spannend wat het weer gaat doen. Dus op zoek naar geschikte binnen en buiten activiteiten. Natuurlijk zal ik datgene wat ik heb gevonden ook met jullie delen. Van vroeger kan ik me nog herinneren dat alles dicht zat, en het traditie was om naar meubelboulevards te gaan. Tegenwoordig is er steeds meer wel open, in ieder geval op Tweede Paasdag en in mindere mate Eerste Paasdag. Net zoals dat Goede Vrijdag ook geen officiële feestdag meer is.

Naar de kerk

Pasen is een Christelijk feest, als je gelooft is het dan ook een goede reden om naar de kerk te gaan. Op Kerstmis na, zijn dit altijd de drukste vieringen. Vaak begint het het op Goede Vrijdag met een Kruisweg, dan volgt er een Paaswake waarbij er in sommige kerken de hele nacht door gewaakt wordt. Gevolgd door vieringen op Eerste en Tweede Paasdag. Als je geluk hebt met een gezinsviering waarbij er voor de kinderen een crèche of kinderviering is georganiseerd. Hier wordt er ook een gezinsviering georganiseerd, maar met twee kinderen alleen zie ik daar nogal tegenop. Wel zijn we vorige week Palmzondag naar de kerk geweest en hebben we met de Palmpaasstokken meegelopen in de processie.

Lees ook: Met kinderen naar de kerk

Eieren zoeken

Je kan thuis eieren verstoppen, maar het is ook heel erg leuk om er een uitstapje van te maken. Veel organisaties en locaties organiseren speciale activiteiten voor het eieren zoeken. Toen ik onlangs bij de kinderboerderij was zag ik een poster dat ze dat dit jaar voor het eerst niet doen, vanwege de privatisering.

Televisie

Sinds vijf jaar wordt op Witte Donderdag The Passion uitgezonden op Nederland 1. Een enorm evenement waarbij er door middel van popmuziek en BN-ers het lijdensverhaal van Jezus Christus wordt uitgebeeld, terwijl er een enorm 400 kg wegend neon verlicht kruis door de stad wordt gedragen.

Een andere aanrader is de Mattheus Passion die ‘s-middags op Goede Vrijdag te zien is op Nederland 2. Op zondagmiddag heb je het Urbi et Orbi, de jaarlijkse toespraak van de Paus vanuit het Vaticaan waarbij ieder land in zijn eigen taal een Zalig Pasen. Gevolgd door een gebed waarin het wereldleed wordt besproken en eindigt in een zegen. Vast wel bekend door de vele bloemen die vanuit Nederland worden geïmporteerd. En de uitspraak van Paus Johannes Paulus II “Bedankt voor de bloemen”.

Voor kinderen is de uitzending van de Zandtovenaar op Eerste Paasdag 16.50 een echte aanrader. De Zandtovenaar brengt het verhaal over het lijden en de opstanding van Jezus aan de hand van verschillende muziekgenres (zowel popnummers als traditionele paasmuziek) en de mooiste zandtekeningen.

Natuurlijk is het ook gewoon fijn om Netflix aan te zetten; waarbij rond Pasen nieuw leven het altijd goed doet. Denk aan films en series zoals Ever After High; De lente begint, Knorretjes Grote Film (vanaf 6 april beschikbaar), A bugs life en Over the Hedge.

Paasvuren

Als klein meisje gingen we met Pasen altijd naar opa en oma in het oosten van het land. In Twente en de Achterhoek is het namelijk de traditie om met Pasen enorme vuren aan te steken. De nieuwjaarsvuren op het strand bij Scheveningen en Kijkduin zijn er niets bij. Iedere dorp en stad heeft wel zijn eigen paasvuur. Later ben ik hier nog een keer met een vriendje geweest, het blijft zo ontzettend romantisch. Als de kinderen ouder zijn neem ik ze zeker mee daarheen. De laatste jaren wordt het wel steeds meer gereguleerd aangeboden, waardoor er minder overblijven maar het wel groter wordt opgezet. Inclusief enorme feesttenten. Dit jaar onder andere in Aalten, Denekamp en Holten.

Lees ook: De leukste lente activiteiten en knutsels voor peuters en kleuters

Bijzondere evenementen

Ga je liever iets actievers doen? Er zijn verschillende evenementen, festivals, markten en nog meer uitjes speciaal in het kader van Pasen. Veel musea organiseren trouwens ook speciale activiteiten in het kader van Pasen. Een kleine greep uit de mogelijkheden;

  • PoB Parade in Breda; een gratis evenement waarbij diverse bands optreden.
  • Paasmarkt in Den Haag, Bron, Nijmegen, Panningen, Scheveningen, Vlissingen en Drachten; Van een tot drie dagen lang shoppen en kijken langs de honderden kraampjes. Vaak worden er ook speciale activiteiten georganiseerd, ook voor kinderen en is er een entertainment programma. Op sommige locaties met wel vele duizenden bezoekers.
  • Paaskermis in Deventer; In Deventer is het tijdens Pasen feest op de paaskermis op evenemententerrein Platvoet.
  • Historisch Festival Raalte; Als je kinderen van ridders houden is dit zeker een must.
  • Lammetjesdag bij de Boerinn; In het voorjaar worden er natuurlijk heel veel lammetjes geboren, die kan je hier heerlijk knuffelen. Worden ook extra activiteiten georganiseerd.
  • Meubelboulevards; Als je volgens de ‘traditie’ naar een meubelboulevard wilt gaan kan je zeker terecht bij Bataviastad, Meubelboulevard Groningen en het Alexandrium in Rotterdam.

Veel attractieparken openen begin april hun deuren voor het zomerprogramma.

Gaan jullie nog iets bijzonders doen met Pasen?

Lees ook: Paastakken; welke boom en inspiratie versieren
Lees ook: Paaseieren versieren; 85 tips om gekookte eieren te schilderen en knutselen
Lees ook: Paaseieren zoeken; spelletjes en tips om het nog leuker te maken
Lees ook: Paaseieren zoeken; de leukste plekken in Nederland
Lees ook: Spelletjes en werkbladen voor Pasen met peuters en kleuters
Lees ook: Knutselen voor Pasen met peuters en kleuters
Lees ook: Paasmandjes knutselen
Lees ook: Paas decoratie knutselen
Lees ook: Slingers voor Pasen knutselen
Lees ook: Recepten voor de paasbrunch / ontbijt
Lees ook: De top 10 lekkerste recepten met ei
Lees ook: Palmpaasstokken maken & Betekenis Palmpasen
Lees ook: Wat vieren we eigenlijk met Pasen / Goede Week?

 

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 2 )

  • Jammer dat ze het eieren zoeken niet meer doen bij je kinderboerderij, dat is altijd zo gezellig vind ik 🙂 Op onze blog hebben we ook 10 leuke uitjes voor Pasen maar dan moet het wel mooi weer zijn en dat is nog afwachten. Anders gaan wij lekker spelletjes doen thuis, knutselen en eitjes verven, dat is ook altijd leuk!

    • Dat is zeker leuk; zijn we vandaag ook al mee bezig geweest. Al was het populairste eieren ‘stickeren’. Dit had ze op de peuterspeelzaal ook gedaan met een ei van klei. Is toch wel anders om dan op een echt ei te plakken.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top