Ik weet nog zo goed dat ik voor het eerst bij de verloskundige kwam voor een echo. Ze vertelde me dat ik op dat moment tien weken was. Eigenlijk acht dus, maar voor het gemak tellen ze daar altijd de twee onbevruchte weken nog bij op. Ik vond het eigenlijk maar verwarrend allemaal. Achteraf bleek het echter heel logisch. Waarom? Dat vertel ik je in dit artikel over de uitgerekende datum.

Lees ook: Handige checklist met wat je moet regelen tijdens de zwangerschap

Hoe lang ben je precies zwanger?

De eerste tien à twaalf weken groeien alle kindjes in gelijk tempo. Daarom is het tijdens de termijnecho makkelijker te bepalen hoe oud jouw foetus op dat moment is. Maar als de verloskundig je op dat moment vertelt dat je kindje tien weken is, is hij eigenlijk pas acht weken oud. Dat komt omdat je rekent vanaf je laatste menstruatie.

Hoe bereken je de zwangerschapsduur?

Veel vrouwen hebben een gemiddelde cyclus. Bij de één is dat 26 dagen en bij een ander 33. Door dat maandelijks bij te houden in een app kan je dat gemiddelde redelijk makkelijk berekenen. Voor het gemak ga ik hierbij even uit van een gemiddelde van 28 dagen.

  • Dag 1: je laatste menstruatie begint
  • Dag 14: de bevruchting
  • Dag 25: de innesteling
  • Dag 29: begin van je nieuwe menstruatie (of niet, als je zwanger bent)

Hoewel je dus eigenlijk vanaf dag 14 pas echt zwanger bent, krijg je de eerste twee weken cadeau. De ovulatie is namelijk ook maar een gemiddeld gegeven en zal bij de ene vrouw plaatsvinden op dag 11 en de ander pas bij 21 dagen. Het enige vaste gegeven is de eerste dag van je laatste menstruatie. Daarom reken je met die dag.

Lees ook: Innesteling; Wanneer, symptomen zoals innestelingsbloeding en kan je dit voelen of doet het pijn?
Lees ook: Vruchtbare dagen berekenen met ovulatietest, wanneer is de eisprong, kan je deze voelen, symptomen als ovulatiepijn 

Waarom is de uitgerekende datum zo belangrijk?

  • Je hebt een richtlijn om naartoe te leven (in praktische zin natuurlijk vooral belangrijk bij het regelen van de babykamer, kopen van kleertjes en bedenken van de naam)
  • De verloskundige kan dankzij de zwangerschapstermijn en uitgerekende datum vaststellen in hoeverre jullie baby’tje goed groeit en waar ze op moet letten tijdens het doen van de echo’s
  • Je kunt hiermee de à terme periode bepalen. Dat zijn de vijf weken waarbinnen het veilig is om te bevallen (week 37-42)

Hoe bereken je de uitgerekende datum?

Om de uitgerekende datum te kunnen berekenen, gebruik je de volgende formule:

Eerste dag van je laatste menstruatie + 40 weken

Als je het jezelf gemakkelijker wil maken, dan vind je hier een handige calculator of download een speciale app waarin je alles rondom je zwangerschap kan bijhouden. Van wekelijkse buikfoto’s en kwaaltjes tot je uitgerekende datum.

Uitgerekende datum berekenen aan de hand van een echo

Nadat je de uitgerekende datum hebt berekend met de eerste dag van je laatste menstruatie is het tijd om te gaan onderzoeken in hoeverre dat klopt. Kindjes groeien de eerste twaalf weken van hun leven in je buik even hard. Daardoor is je zwangerschapstermijn zeer nauwkeurig vast te stellen met de termijnecho. Mocht de verloskundige of echoscopiste toch nog twijfelen, zal ze een tweede afspraak met je maken. Vaak vinden deze echo’s plaats tussen week 10-12, maar het kan soms ook eerder (eventueel inwendig) of later, wanneer je pas op een later tijdstip ontdekt dat je zwanger bent.

Lees ook: Overzicht van echo’s tijdens de zwangerschap
Lees ook: Pretecho of geslachtsbepaling; Wanneer tijdens de zwangerschap?

Zwangerschapsverlof

Het opnemen van zwangerschapsverlof kan vanaf zes weken voor de uitgerekende datum. Sommige vrouwen zijn tegen die tijd fysiek op en snakken echt naar rust, anderen werken fluitend door tot week 36. Mocht je voor deze periode heftige klachten ervaren, neem dan altijd even contact op met de arbo-arts en overleg met je werkgever welke mogelijkheden er zijn om je werkdruk te verlichten.

Kan de uitgerekende datum worden bijgesteld?

Ja. In eerste instantie reken je met de eerste dag van je laatste menstruatie. Over het algemeen klopt het redelijk, zeker als je een heel constante en regelmatige cyclus hebt. Maar als je net die vrouw bent die bevrucht wordt op dag 11 of 20, dan kan het weleens zo zijn dat de verloskundige of echoscopiste je uitgerekende datum bijstelt. Een termijnecho is namelijk zeer betrouwbaar en geeft meer uitsluitsel.

Hoe groot is de kans dat je bevalt op je uitgerekende datum?

Van alle zwangere vrouwen bevalt slechts 5% op deze datum. De kans is dus heel klein, maar geeft wel een goede richtlijn. Het grootste deel van alle bevallingen vindt plaats tussen week 37 en 42. Dan is de zwangerschap ook voldragen.

Beviel jij op de uitgerekende datum?

merel

Blogger at Lotus Writings
Mijn naam is Merel (33) – of ‘mama’ zoals ik minstens 20.934 keer per dag word genoemd door één van mijn drie dochters: June (11), Rose (3) en May (2). Naast persoonlijke verhalen over de hindernissen die we soms tegenkomen als gezin, twijfels die ik heb en ervaringen, wil ik mijn lezers ook graag voorzien van handige informatie. Wat moet je bijvoorbeeld doen bij teken of luizen en hoe zit het nu precies met dat definitieve schooladvies in groep 8?
merel@lotuswritings.nl'

Latest posts by merel (see all)