Tweelingen: dubbel geluk!

Je bent er stil van. Zojuist heb je gehoord en misschien zelf ook wel gezien dat er niet 1 maar 2 baby’s in je buik groeien. Twee van die kleine wondertjes! Natuurlijk wil je nu dus ook graag meer weten over een tweeling en de zwangerschap hiervan. Zullen ze op elkaar lijken? Is het waar dat ze niet zonder elkaar kunnen en een eigen taaltje gaan krijgen? En hoe zwaar is zo’n zwangerschap?

Zwanger van een tweeling: Mevrouw, ik zie twee hartjes

Daar lig je dan. Je hoopt een kloppend hartje waar te nemen op het scherm. En opeens wijst de persoon achter de knoppen niet 1 maar 2 hartjes aan. Even ben je sprakeloos. En je kijkt verbaasd naar die twee beweginkjes op de echo. Twee kindjes, zomaar in jouw buik! Misschien ben je direct enthousiast of misschien moet je even aan het idee wennen. In ieder geval blijft de uitkomst hetzelfde: twee wondertjes, waar jij voor mag zorgen! Hoe je zwangerschap verder zal lopen, is natuurlijk niet te voorspellen. Net als bij een éénling, is iedere zwangerschap uniek. Feiten, die duidelijk anders zijn dan bij een gewone zwangerschap:

 • Je moet bevallen in het ziekenhuis en een gynaecoloog zal je zwangerschap en bevalling begeleiden
 • Je moet vaker op controle komen
 • Je hebt helaas meer kans op complicaties, daarom wordt alles extra goed in de gaten gehouden
 • Je loopt meer risico op vroeggeboorte
 • Waarschijnlijk kom je meer aan (logisch natuurlijk)
 • Na ongeveer 38 weken ontstaat er ruimtegebrek en zal de placenta minder goed werken
 • Lager geboortegewicht

Eén- of twee-eiige tweeling

Een tweeling kan bestaan uit twee identieke kindjes. Zij zijn ontstaan door een splitsing nadat de zaadcel en de eicel al samengesmolten zijn. Deze kinderen hebben dus een zelfde start en hebben dan ook hetzelfde DNA. Gebeurt deze splitsing al snel, dan hebben de kinderen aparte placenta’s en gescheiden vruchtzakken. Als de splitsing later ontstaat, zullen de kinderen dus de inmiddels gevormde placenta moeten delen. Als deze splitsing nog later is ( 1 of 2 weken later) dan delen de kinderen niet alleen de placenta, maar ook het vruchtwater. Ze hebben dan dus samen maar 1 vruchtzak en 1 placenta!

Bij een twee-eiige tweeling zijn er dus meerdere eicellen vrijgekomen. Als deze ook beide bevrucht zijn, is men dus ook zwanger van een tweeling. Alleen hebben deze kindjes dus niets meer gelijkenis dan andere broertjes en zusjes; ze zouden zelfs verschillende vaders kunnen hebben! Of, als de ouders een verschillende afkomst hebben, zouden ze verschillende huidskleuren kunnen hebben. Ze waren toevallig op hetzelfde moment in de baarmoeder aanwezig, maar delen verder niets. Zij lijken dan ook niet meer of minder op de ander dan op andere broertjes of zusjes. Ook kan er in dit geval sprake zijn van verschillende geslachten. Bij een tweeling, bestaande uit een jongen en een meisje, is er dus nooit sprake van een één-eiige tweeling.

Tijdens de zwangerschap kan je dus nog niet zien of het om een één-eiige of een twee-eiige tweeling gaat.

Karakter

Een twee-eiige tweeling hoeft helemaal niet hetzelfde karakter te hebben, maar ook een één-eiige heeft zijn eigen persoonlijkheid, hoewel die wel veel dichter bij elkaar zullen liggen. Vaak zie je toch wel dat er één wat meer de leiding heeft. Of dat ze elkaar als het ware aanvullen. De één is goed in taal, de ander in rekenen, bijvoorbeeld.

Een eigen taaltje

Een tweeling groeit natuurlijk samen op. Ze begrijpen elkaar en vormen daardoor een eigen taaltje, met eigen klanken. Een kind zal taal gebruiken en leren om zo te kunnen uitleggen wat het wil. Omdat deze kinderen minder moeite hoeven te doen omdat ze elkaar zo ook wel begrijpen, is de motivatie heel anders dan bij een éénling, die zich duidelijk wil maken naar de ouder toe. Daarnaast zal een ouder van een tweeling of een meerling meer in het algemeen naar de kinderen praten, waardoor er minder één-op-één contact is. Omdat de kinderen elkaar zo begrijpen en vooral zo met elkaar bezig zijn, zal er een kleine kans ontstaan op een taalachterstand. Meestal lost dit al weer op voordat ze naar school gaan.

Dubbele uitzet?

Niet in paniek raken, want je hebt echt niet alles dubbel nodig. Je kunt het prima redden met 1 badje (je kunt er toch geen twee tegelijk doen…) en 1 commode, 1 aankleedkussen en natuurlijk is 1 luieremmer ook wel voldoende. Maar ook een box is in eerste instantie groot genoeg voor 2 kleintjes. En misschien kan je ook prima even iets lenen van vrienden om zo de kosten wat te drukken.

DNA van tweeling

Zelfde DNA, dus ook dezelfde vingerdrukken? Nee dus. Vingerafdrukken hebben namelijk ook te maken met omgevingsfactoren. Waar bijvoorbeeld meer druk wordt uitgeoefend zal een ander patroon ontstaan. En hoe zit het dan met tweelingen die dus dezelfde DNA hebben, maar waarvan men vermoedt dat het een misdrijf heeft gepleegd? Ook daar heeft men iets op gevonden. Wanneer de tweeling ouder wordt, maken ze ook zo hun eigen dingen mee en die externe factoren hebben ook hierbij invloed. Dit heeft dus invloed op de methylatie van het DNA. Men heeft nu ontdekt hoe dit te bewijzen valt. Denk hierbij aan roken, wat de één wel doet en de ander niet, bijvoorbeeld.

Leuke weetjes

 • Vrouwen die spontaan zwanger zijn geworden van een tweeling blijken gezonder te zijn. Niet omdat ze een tweeling hebben, maar omdat ze een tweeling kregen. Met andere woorden: tweelingen worden vooral bij gezonde moeders geboren.
 • Vrouwen die langer zijn blijken meer kans te maken op een tweeling. Dit komt door de groeihormonen.
 • Hoe ouder de moeder, hoe meer kans op een tweeling.
 • Vreemde: moeders die van melk houden…krijgen eerder een tweeling! Waarom is niet bekend.
 • Kan je je tweeling zo moeilijk uit elkaar houden? De naveltjes zijn uniek!
 • Tweelingen baren zit in de familie. Het schijnt dat dat ook zo is als het bij de man in de familie zit.
 • Sommige tweelingen zijn elkaars ‘spiegelbeeld’. Dan kan het dus zomaar zo zijn dat de één linkshandig is en de ander gewoon rechtshandig! Of de moedervlekken, bijvoorbeeld, zitten aan de andere kant.

Twin babies stock photo from Shuttertock / Katrina Elena

Volg me via:

Wil Cats

Schrijfster at geWILde teksten
Trotse moeder van 4 zoons, gelukkig getrouwd en vrouwtje van een hele 'veestapel'. Maar ook schrijfster in allerlei vormen: zowel voor het geld als voor de passie. Mijn favoriete onderwerp? Precies: kinderen!
Wil Cats
Volg me via:
Summary
Review Date
Reviewed Item
Tweeling zwangerschap; bakerpraatjes, symptomen en verschillen een-eiig en twee-eiig?
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top