Skip to Content

Tweedehands babyuitzet: tips om te besparen op spullen babykamer, kleding en verzorging

Tweedehands babyuitzet: tips om te besparen op spullen babykamer, kleding en verzorging

Op de kleintjes letten…..
Tja moeten we dit niet allemaal?

Overal waar ik mensen tref, hoor ik wel geklaag over dat alles zo duur is en dat men maar met moeite rond kan komen. Eerlijk gezegd vind ik het daarom toch wel verbazingwekkend dat mensen nog zo’n groot schaamtegevoel hebben als ze niet rond kunnen komen.

Er zijn echt maar heel weinig mensen om je heen die alles maar moeiteloos kunnen uitgeven en aanschaffen. Hoe kan daar dan zo’n taboe over blijven?

Over veel uitgaves moet nagedacht worden, elke cent wordt drie keer omgedraaid voordat het uitgegeven wordt. En dan ben je zwanger, je draagt een kleintje om letterlijk op te letten.

Lees ook: Uitzetlijst baby; wat heb je nodig?

Shoppen babyuitzet

Nu wil je nog maar één ding, namelijk shoppen! Lekker slenteren langs de kledingrekken van babywinkels met piepkleine rompertjes en mutsjes, lieve zachte slofjes, heerlijke kroeltjes en knuffeltjes aanraken en ruiken.

En je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen, want je hebt ook echt een berg aan spullen nodig.

Het kamertje moet natuurlijk op en top zijn, met goede meubels, een wiegje, een commode, een makkelijke stoel om in te voeden, een kast voor de kleding, een luieremmer, een badje, accessoires om het kamertje leuk aan te kleden, noem het maar op.

Kosten babyuitzet

En ja dit kan ook behoorlijk in de kosten gaan oplopen. Wil je alles echt goed verantwoord en ergonomisch aanschaffen dan hangt hier ook een ergonomisch prijskaartje aan.

Een prijslijstje volgens Nibud:

Babyuitzet in euro’s 
Kleding107,50
Verzorging154,70
Babykamer370
Totaal:632,20
Bron prijzen: Nibud

Het klinkt misschien niet eens zo veel, maar als je het in één keer uit wil geven toch wel hoor. Dit is zo zonde van je geld, want nu je ook de zorg gaat krijgen voor je kleine wondertje is elke cent meer dan welkom in je portemonnee.

Bedenk ook dat veel spullen maar van korte duur nodig zullen zijn. En dan? Wat kun je dan nog met deze spullen doen? Ga je ze op zolder bewaren voor een volgend broertje of zusje, of ga je alles op een tweedehands site proberen te verkopen?

Hoe kom je aan tweedehands babyproducten?

Soms krijg je vanuit je omgeving ook veel aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan een wiegje wat in de familie circuleert, of een box die iemand nog in de opslag heeft staan.

En zo kun je voor letterlijk alles wat je nodig hebt eerst even goed rondvragen en kijken wat er mogelijk is. Niet meteen naar de eerste de beste winkel rennen. Het zal je een hoop geld besparen!

Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje werkte ik op een peuterspeelzaal. Precies op het juiste moment werd daar verbouwd en kregen we nieuwe meubels. De commode die we op de zaal gebruikten voldeed niet meer aan wettelijke normen, het was niet ergonomisch.

Maar het zag er verder nog tiptop uit en stond op straat te wachten op de vuilniswagen. “Mag ik het meenemen?”, vroeg ik aan collega’s. Oh ja natuurlijk, als jij het nog kan gebruiken heel graag! En binnen een minuut lag het in de kofferbak van mijn auto.

Thuis heb ik het flink onder handen genomen, een flinke lik verf, een leuk plaatje erop en manlief timmerde er een onderstel aan zodat de commode voor ons de perfecte hoogte had.

We waren er trots op, het scheelde enorm in de kosten en we hadden nu een kast die perfect in de kamer paste in de juiste kleuren en helemaal volgens thema. En dit smaakte naar meer.

Dus gingen we op zoek naar nog meer van dit soort “oude” spullen die we konden opknappen. In de schuur stond nog een oude kledingkast van de vorige bewoner, een aantal emmers sop erover en de juiste verfkleur en tadaa ook een pronkstuk voor de kleding konden we van het lijstje afvinken.

Maar de babyuitzet was nog niet klaar. De lijst bleef nog erg lang met wat we nog meer moesten aanschaffen. En ja natuurlijk is het fijn als je in je omgeving van alles aangeboden krijgt, maar het was wel even een soort drempel die ik overheen moest zien te komen.

Want tja het is wel tweedehands, is dat dan niet vies? Gelukkig kende ik de mensen persoonlijk en wist ik natuurlijk wel dat dat geen viezeriken waren, dat scheelde wel.

Toch ging ik langzaamaan meer en meer kijken wat er op internet aangeboden werd. En tot mijn verbazing waren dat nog erg veel nieuwe artikelen. Vaak hadden mensen een overschot aan spullen die niet gebruikt werden, of hadden ze dingen dubbel gekregen, kleding die net niet in de smaak viel dus nooit werd gebruikt en noem zo maar op.

Dat kan dan toch nooit vies zijn? Ik stelde mijn eisen dus direct aan en nam het lijstje van de uitzet bij de hand. Wat heb je dan nog meer nodig?

Voor de verzorging

Wat kan je tweedehands kopen?

Het grootste gedeelte kan echt tweedehands worden aangeschaft. Een aankleedkussen misschien niet, maar de hoes die er omheen gaat kan meestal wel op een hoge stand gewassen worden, dus dat kan prima al een gebruikte hoes zijn.

Net als de hydrofiele doeken trouwens, even een goede wasmachine laten draaien en het kan schoon in jouw kast. Ik had bij mijn dochter een Delfts blauw thema, Hollandse glorie zeg maar.

Als alternatieve luieremmer kocht ik online een emaille blauwe emmer met deksel. Stond superleuk in de kamer en inmiddels staat deze emmer nu in de tuin met leuke plantjes erin, dus hij blijft dienst doen maar dan op een andere manier.

Het slapen

Ook de volgende artikelen kunnen heel goed tweedehands worden aangeschaft;

  • ledikant of wieg
  • matras
  • moltons
  • matrasbeschermers
  • onder- en bovenlakens
  • dekentje
  • trappelzakken
  • kruiken met een kruikzak
  • eventueel nog een babyfoon.

Hoewel ik persoonlijk voor het matras toch liever naar een winkel zou gaan.

Overige grote uitzet aanschaffen

Denk aan een;

Voordat je dit overneemt is het toch wel aan te raden om eerst even het internet op te duiken. Dit zijn echt de grote investeringen waarvan de kosten al snel kunnen oplopen en dus ook de besparing.

Let op: Een maxicosi is misschien wel het veiligst om gewoon via een winkel aan te schaffen. Je weet maar nooit, safety first voor je kleine, maar kostbaarste “bezit”.

Kleding en speelgoed

Al heel snel is je kast gevuld met verschillende setjes kleding. En ja hoor ook deze garderobe is prima tweedehands aan te vullen. En het mooie van internet is dat het twee kanten op kan.

Want zodra jouw kleintje er uit is gegroeid zet je het zelf weer te koop voor een ander die er weer gelukkig mee is. En met dat geld heb jij dan weer de mogelijkheid om een nieuwe garderobe aan te schaffen.

Voor- en nadelen van tweedehands winkelen

Het voordeel van tweedehands winkelen vind ik vooral dat het zo enorm veel geld kan besparen. Maar het is ook duurzaam en milieuvriendelijk. Waarom alles weggooien, als een ander het nog prima kan gebruiken?

Een klein nadeel heeft het online winkelen ook wel. Er is geen garantie en vaak moet je maar van de foto’s uitgaan hoe een product eruit ziet. Als je het eenmaal thuis hebt, maar het is niet naar je zin…tja dan heb je pech gehad.

Vandaar dat ik bijvoorbeeld ook bij een aanschaf van een Maxi-Cosi zou kiezen voor een nieuw exemplaar uit een winkel. Mocht het niet helemaal passen in jouw type auto kun je het in ieder geval nog terugbrengen en ruilen voor een beter alternatief.

Want in de auto moet je kindje toch echt wel goed vastzitten, zonder twijfel. En je weet 100% zeker dat hier nog geen ongelukken mee zijn gebeurd.

Wat ook een nadeel is, is het feit dat maar weinig spullen door de brievenbus passen. Dus veel aankopen zullen als pakketpost aankomen. De verzendkosten lopen snel hoog op per pakket en iedere rit van de pakketdienst is weer een extra belasting voor het milieu.

Gelukkig zijn er ook veel tweedehandsaanbieders die in de buurt wonen, dus selecteer je zoekfunctie binnen een straal van max. 5 km en je kunt even met de fiets op en neer. Of je koopt gewoon lekker veel bij eenzelfde aanbieder, zo zou je het ook kunnen oplossen natuurlijk.

Goedkoop shoppen kan overal

Online zijn er verschillende websites die tweedehands spullen aanbieden. De meest bekende is toch wel Marktplaats, maar verder heb je ook nog onder andere Marktplaza, Speurders en Ebay.

Offline kun je ook genoeg vinden in de Kringloopwinkel, een Weggeefwinkel, maar ook op vele rommelmarkten die vooral tussen april (Koningsdag) en juni te vinden zijn. Maar goed je hebt negen maanden de tijd, dus dat moet te redden zijn toch?!

Ga jezelf aan de slag met opknappen en schilderen?

Mocht je meubels zelf willen opknappen met een likje verf kies dan wel voor een verf op waterbasis. Verf op waterbasis bevat een stuk minder schadelijke stoffen en ruikt ook minder heftig. Kijk ook even goed op het verfblik, verf is tegenwoordig verdeeld over diverse categorieën. Categorie nummer 1 bevat geen of zeer weinig oplosmiddelen.

Ook vooral nu je zwanger bent, moet je ook denken om je eigen gezondheid. Eigenlijk is het beter om nu het klussen over te laten aan anderen. Maar ik weet uit eigen ervaring dat het veel te leuk is om juist nu zelf ook de handen uit de mouwen te steken.

Om zo min mogelijk schadelijke dampen binnen te krijgen is het raadzaam om al ruim op tijd te beginnen met het opknappen van het kamertje, zodat de verflucht ook grotendeels weggetrokken is als de kleine straks zijn of haar intrek zal doen en tijdens de klus uiteraard goed ventileren voor jezelf!

Gooi de ramen dus flink open en houd ze voorlopig ook maar even open, ook als je niet aan het verven bent.

Denk ook na over welke meubels je wilt verven. Bijvoorbeeld een bedje of ledikant lijkt me niet raadzaam. Zodra het kindje kan staan langs de rand en de eerste tandjes komen door, zal je kind de neiging hebben om lekker als een hamster te gaan knagen langs de rand.

Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat het kind dan stukjes verf losknaagt en binnenkrijgt. Een kast en commode kunnen bijvoorbeeld wel voorzien worden van een nieuwe kleur.

Denk “out of the box”

Tweedehands babyuitzet: tips om te besparen op spullen babykamer, kleding en verzorging - Mamaliefde

Mijn dochter kreeg dus een Delfts blauw kamertje met oer-Hollands glorie accessoires.

Zo hadden we er een hobbelschaap staan en een oude antieke meidenkast (opgekocht via marktplaats en zelf blauw geverfd), op de slaapkamerdeur had ik een grote tulp geverfd en aan de muur had ik twee schilderijen gemaakt van een koe en een schaap met kunstgrasmatjes ertussen aan de muur.

Een oude keukenplank met haakjes hing boven de commode voor de luiers, als luieremmer hadden we dus een emaille emmer met deksel en de commode was een klein antiek bureautje of keukenkastje.

Je hoeft dus niet persé een échte commode te kopen, een lief bureautje kan ook prima en kan na afloop ook nog eens gebruikt er onder. Eventueel een onderstel om het tafeltje op de juiste werkhoogte te krijgen, een likje verf, een mooi aankleedkussen erop en klaar ben je.

Het scheelt ook flink in ruimte want een echte commode is vaak een enorm groot item wat al een flinke ruimte in beslag neemt.

Plakfolie

Tweedehands babyuitzet: tips om te besparen op spullen babykamer, kleding en verzorging - Mamaliefde

Met zoveel verschillende soorten plakfolie kun je ook een mooie eye catcher maken. Kijk hier wat er met een (saaie witte) boekenkast gebeurt als je er wat verschillende printjes opplakt. Je zou er bijna geen boeken meer in willen zetten.

Zet deze trend door

En nu je toch de smaak te pakken hebt, kun je misschien ook wel dat ene nachtkastje wat niet meer naast je bed staat opknappen om er een speelkeukentje van te maken. En zo zijn er nog veel meer leuke ideeën te vinden wat je met oude meubels kan doen.

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)