Tummy time; baby in buikligging oefenen

Een aantal van jullie zal meteen weten wat ik bedoel met tummy time, anderen hebben hier nog nooit van gehoord. Het is een amerikaans begrip dat staat voor op de buik liggen. Vroeger, ja je weet we, toen we zelf nog baby waren, was het heel normaal om op onze buik te liggen. Daar lagen we de hele dag op. Echter werd er onderzoek na onderzoek gedaan en omdat er eigenlijk nog steeds geen heldere verklaring is voor wiegendood is op de buik liggen minder gangbaar. Dat zou namelijk een rol (kunnen) spelen. En niemand zit daar op te wachten. Dus leggen we onze baby’s tegenwoordig op de rug, of op de zij. Het is echter nog steeds goed om ze regelmatig op de buik neer te leggen. Hier kan je gelijk na de geboorte mee beginnen.

Waarom is tummy time dit belangrijk?

Ten eerste is het een goede oefening om de nekspieren te oefenen om het hoofdje recht te houden. Op de buik oefenen ze ook andere spieren dan op de rug, dus is een soort gym voor baby’s. Regelmatig op de buik liggen is ook goed om te leren kruipen, en kan gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling. Tot slot kan je hier ook een voorkeurshouding en afplatting mee voorkomen.

Lees ook: Tips om voorkeurshouding te voorkomen

Je baby op de buik liggen oefenen

 1. Op de arm. Deze houding wordt ook vaak gebruikt bij darmkrampjes. Heerlijk ontspannen je baby op je arm houden, waarbij je met de vingers het nekje ondersteund en de beentjes bij je elleboog bungelen.
 2. Buik op buik. In de kraamweek zal je het al vast gehoord hebben dat het goed is om je baby huid op huid contact te laten hebben. Nu heb je nog een goede reden! Heerlijk samen op de bank liggen en naar de tv kijken!
 3. Met hulpmiddelen. Je hebt speciaal speelgoed dat je kindje kan helpen op de buik te liggen. Wij hadden van Lamaze de draai en lig speelmat. Zodra onze dochter wat ouder was zijn we hier mee gaan oefenen. Omdat ze wat hoger van de grond liggen vond ik het als baby wat eng. Dat kan bijvoorbeeld wel met een opgerolde hydrofiele doek of een voedingskussen onder de borst. Fisher price heeft er ook een handige kussen voor.
 4. Op ooghoogte.  Bij ons ligt er in de box een spiegel, zodat hij ook uitgedaagd wordt om oogcontact met zichzelf te maken. Oogcontact met moeder, speelgoed met een hoog contrast of een boekje met eenvoudige baby gezichten helpen ook.
 5. Op de commode; Het is belangrijk om tummy time regelmatig te herhalen en in te bedden in de dagelijkse rituelen. Bijvoorbeeld als je aan het verschonen bent even op de buik op de commode neerleggen. Door zelf even op de hurken te gaan zitten kom je op ooghoogte te liggen. Of je kan de tijd gebruiken voor een babymassage.

Lees ook: Spelen & speelgoed voor baby’s van 0 tot drie maanden

Wat als je kind begint te huilen tijdens tummy time

Dat was hier in huis ook het geval, er zijn drie tips die ik kan geven om dat te voorkomen.

 1. Bouw het rustig op, begin met een paar seconden, en breid dit langzaam uit naar 5 keer per dag tien minuten naar een uur achter elkaar op drie maanden oude leeftijd.
 2. Begin er gelijk mee na de bevalling; je kindje hoeft niet een paar maanden oud te zijn. Vooral de buik op buik positie is ideaal voor newborn baby’s.
 3. Maak het leuk, geef je kind aandacht als het in buikhouding ligt. Speel ermee, leidt het af met felgekleurde speeltjes.

Vind je kind het echt niet leuk; dan pak je het natuurlijk op om te troosten. Het is echter belangrijk om het vol te houden. Blijf het consequent proberen. Probeer wel de houdingen af te wisselen. Het zal vanzelf ‘normaal’ worden voor het kind. Zoals ik al aangaf in het begin, vroeger lagen we met zijn allen op onze buik!

Lees ook: Baby huilen

Liggen jullie kindjes vaak op de buik? Hoe proberen jullie het aantrekkelijk te maken?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Tummy time; baby in buikligging oefenen
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 8 )

 • Leuk blogje. Heb dit inderdaad meerdere malen in cursussen en opleidingen gehoord voor mijn werk 🙂

  • Dank je, het zou inderdaad gewoon algemeen bekend moeten zijn. Maar het begrip tummy time zelf hoor je iets minder. Vaak is het dan, oh je bedoeld buikligging.

 • Dat is inderdaad voor een baby erg handig om de nekspieren te beoefenen.

  • Zeker, kreeg maandag ‘commentaar’ van de arts bij het cb dat ik het te weinig deed. Terwijl ik vlak daarvoor deze blog had geschreven en vanwege zijn voorkeurshouding er heel bewust mee bezig ben. Zijn nekje was gewoon in het begin heel sterk en kan nu wat minder hebben.

 • Het is wel goed dat het wordt geadviseerd maar er wordt dan in elk boekje zo opgehamerd dat je je bijna schuldig voelt als je het 4x per dag op de buik legt ipv 5. Zelf heb ik er totaal niet op gelet. Sommige dingen gaan vanzelf. En hier ervaring met een voorkeurshouding, bleek een blokkade ipv het niet vaak genoeg wisselen. Desalniettemin heb ik een nieuw woord geleerd, tummytime 😀

 • Een tijdje kon me zoontje alleen op zijn buik slapen. Er wordt dan wel gezegd dat het niet goed is maar ik sliep als baby ook altijd op me buik en nu slaapt hij steeds in een andere houding. Rug, zij, andere zij en heel soms nog op zijn buik.

  • En daar is je zoontje niet de enige in, ze adviseren het niet in verband met wiegendood maar vroeger lag iedereen op zijn buik.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top