Nu de lente er aan komt is het natuurlijk heerlijk om van de tuin te genieten. Ik ben zelf heel erg fan van een tuin, maar het liefst met zo min mogelijk onderhoudt. Groene vingers horen echt niet bij mij. Gelukkig hebben we in de achtertuin kunstgras liggen en een terras. Maar de voortuin moet regelmatig bij gewerkt worden (onze voortuin is bijna even groot als de achtertuin, zeker als je de carport mee rekent). Voor de winter, de verwachte winter dan, zou beginnen had ik een poging gedaan de tuin bladervrij te maken. Op een gegeven moment zat de groencontainer vol, dus kon ik helaas niet verder. Voordat je daarna weer verder gaat duurt dan weer even, in ieder geval bij mij wel.

Lees ook: Wat is het beste; Kunstgras, echt gras of rubberen tegels; voor- en nadelen

Zaadjes zaaien

Maar toen ging ik boodschappen doen en zag ik dat ze bij de lidl weer van die goedkope zaadjes hebben. Je hebt al zakjes vanaf 0,19 cent. Vorig jaar ook gekocht, de zonnebloemen waren niet zo’n succes maar een klimplant heeft het erg goed gedaan, en is nog steeds groen. Hoop dat er straks ook weer bloemen komen. Ook hebben ze zaadjes voor de moestuin. Voor die prijs kan je het natuurlijk niet laten liggen, dus voor 3 euro een tasje vol zakjes zaad gekocht. Goede reden dus om de voortuin af te maken.

Lees ook: Planten voor een regenboog tuin

Edible Garden

Tegenwoordig worden er hele handige (halve) meterbakken verkocht. Hier hoef je dan alleen nog maar aarde, mest en zaadjes voor te kopen. En dan heel veel geduld hebben… Ondertussen hebben we de zaadjes daadwerkelijk geplant. Niet zozeer met het idee om straks ook van de eigen opbrengst te kunnen genieten. Is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Maar dat de tuin eetbaar is, zodat dreumes en straks ook haar broertje de plantjes kunnen op eten. Heerlijk zo’n kindvriendelijke tuin, scheelt je als moeder heel wat gemoedsrust ;-)

Lees ook: Kindvriendelijke achtertuin

Kindergereedschap

In de tijd dat ik zwanger was zag ik bij de kringloopwinkel een tasje liggen met kindergereedschap. Nog helemaal schoon en niet gebruikt, dus maar gelijk meegenomen. Op dat moment wisten we al dat we een nieuw huis met tuin zouden krijgen. Wat wel fijn is als je kinderen hebt. Vroeger hadden mijn zusje en ik ook in de achtertuin, naast de zandbak, een klein strookje dat ons eigen tuintje was. Na school ging ik ook naar de schooltuintjes toe. Die liefde is echter niet gebleven. Vindt het altijd zo veel werk, een beetje wind en je kan weer opnieuw beginnen met bladeren vegen. En de bloemen die je dan weer moet snoeien etc. Niets voor mij. Op de hortensia na, vond het zo mooi dat toen ik net bevallen was van baby girl ze helemaal roze waren. Had dus iedere dag verse roze bloemen in huis.

Lees ook: DIY Tuinbank; zelf van steigerhout maken

Samen tuinieren

Omdat ik het heerlijk vind om even rustig te zitten als dreumes slaapt, en het goed voor haar vindt als ze lekker buiten speelt had ik haar dus meegenomen naar buiten. Baby boy lag heerlijk in zijn wiegje te slapen. Ik had haar een kinderharkje en schepje gegeven en ze heeft hier heerlijk mee gespeeld. Zo ontdekte ze dat je er ook heel goed mee kan timmeren en muziek maken. Na een uurtje was ze het echter wel zat en liep ze richting de straat, dus mocht ze lekker binnen spelen met de tussendeur dicht zodat ik het nog even af kon maken. En ja hoor, de bladeren zijn weg, de bollen en zaadjes gezaaid.

En hier hadden dan zonnige foto’s moeten komen van de kat die de moestuin tot haar territorium maakt. Of van dreumes die de stokjes uit de grond trekt. En de aarde nog eens goed aanstampt… Helaas had ik of de telefoon niet bij de hand, of was het weer er gewoon niet naar. Dus die houden jullie nog van mij te goed.

Zelf een kindvriendelijke gieter maken

Dan maar dit ideetje voor de kinderen die graag willen helpen. Een kindvriendelijke gieter gemaakt van kosteloze materialen, in dit geval een leeg melkfles.

Edible garden: Kindvriendelijke watersproeier - mamaliefde

Hebben jullie ook een achtertuin? Hoe vinden jullie het om in de tuin te werken, waar zie je altijd het meeste tegenop?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'