Momenteel verandert er een hoop hier in huis; fysieke dingetjes zoals een tweede grote autostoel maar ook het wennen aan een nieuw ritme waarin beide kinderen naar school gaan. Ik schreef onlangs al een blog over wat ik allemaal van plan ben om te gaan doen over als ze allebei op school zitten. Maar er zijn ook heel veel dingen die ik niet zal missen, het een nog vrij recent, andere dingen zoals de bevalling zelf of slapeloze nachten vanwege darmkrampjes heb ik grotendeels al verdrongen. Toch vind ik het wel fijn twee van zulke ‘zelfstandige’ kinderen en zal ik niet snel aan een derde denken. Ik vroeg ook aan een paar andere moeders wat zij niet zullen missen van deze periode, een deel heeft het ook al achter de rug en anderen zitten er nog middenin of zelfs zwanger en kunnen niet wachten tot het achter de rug is.

Lees ook: 10 redenen waarom mijn kinderen krijsen

Wat ik niet ga missen aan de tropenjaren

Tandjesleed

Wat een drama is dat zeg; het doorkomen van tandjes. En als je denkt dat je het hebt gehad, dan komt de volgende. Echt troosten kun je ook niet, althans natuurlijk kan je knuffelen en het proberen te verzachten maar het wegnemen is niet mogelijk. Van Marije mag de volgende geboren worden met een volledig gebit. Fons is al daaaaagen aan het krijsen door die rotkiezen.

Gebroken nachten

Die wallen onder de ogen komen er niet voor niets. De cyclus van kinderen is nog vrij kort en dat betekent dat er ook midden in de nacht gedronken moet worden. Soms heb je geluk en val je direct weer in slaap, maar er zijn er ook genoeg dat je echt wakker bent en niet meer in slaap valt. Eén van de redenen waarom ik voorlopig geen baby meer hoef. Ik houd van mijn nachtrust. Ook Miriam haat de gebroken nachten en het verschonen van luiers.

Luiers

Fleur mist de luiers en de flesvoedingen ook niet. Want wat is het fijn als ze gewoon zindelijk zijn en op de wc plassen en poepen. Bij het ene kind gaat dit van de ene op de andere dag, bij het ander heeft het wat meer voeten in de aarde. Maar uiteindelijk kom je er wel. En dan kan je de luiers voorgoed gedag zeggen. Scheelt ook in je portemonnee!

Lees ook: Zindelijkheidstraining peuter; welke leeftijd en wanneer begin je daarmee?

 Krijsende baby’s

Je hebt huilen en je hebt krijsen. Huilende baby’s zijn al niet fijn, maar voor Lisette gaat het nog een stapje verder. Het gekrijs en dat je niet snapt wat ze hebben. Je werkt dan het hele lijstje af om één-voor-één alles uit te sluiten, maar het blijft een raadsel wat er aan de hand is. En uitleggen kunnen ze voorlopig nog niet. Als ze ouder worden kunnen ze ook fysiek worden als ze gefrustreerd zijn en er niet uitkomen.

Lees ook: 13 tips om je baby te troosten

Reflux baby

Naast krijsende baby’s heb je ook nog reflux baby’s. Marije had een reflux baby. Die ze niet zal missen. Ze kon 8 keer per dag zijn kleding verschonen, zelf 5 keer een andere outfit. Of 3 rompers ondergekotst in de mand kunnen gooien voordat hij schoon bleef en een broek aan had.

Nageltjes knippen

Iets waar heel veel frustraties over zijn is het knippen van de nageltjes. Je wilt ze niet te lang laten worden, want dan verzamelen ze niet alleen maar veel vuil het kan ook best pijn doen. Marije haat het nog steeds. De eerste keren scheurde of beet ik ze af dat scheuren ging heel makkelijk trouwens, haha. Niet dat je denkt aan bloedend vlees enzo. Ik durfde niet eens te knippen. Fleur mist het nageltjes knippen ook niet. Doodeng, die kleine nageltjes. Daarom deed ze het met een vijltje. Cassandra is de loeder die een keer per ongeluk in de vinger heeft geknipt. Miriam begreep niet waarom haar dochter gilde. Totdat ze de bloedspetters zag. Nicole knipt geen nageltjes, dat lukt haar voor geen meter.

Lees ook: Alles over weeën; van voorweeën, indalingsweeën tot naweeën herkennen en pijnbestrijding

Schuldgevoel

Als moeder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Maar je bent ook een mens, dus dat zit er niet altijd in. Soms doe je dingen waar je achteraf spijt van krijgt, of bedenkt dat je dat toch beter op een andere manier had kunnen doen. Schuldgevoel dus. Fleur mist dat schuldgevoel als jonge moeder ook niet. Ze weet nu dat de andere moeders ook maar wat doen en dat je gewoon op je gevoel moet vertrouwen. Nicole heeft dat schuldgevoel nog steeds, ook al weet ze het wel. Die onzekerheid komt ook door de gezondheid van haar zoon.

Babytijd kan me gestolen worden

Cassandra mist niet veel aan de babytijd. Het was continue ziekenhuis in en uit met opnames, controles, huilbaby ook van zo’n 18-20 uur per dag… geen kraamtijd gehad. Dus eerlijk gezegd ben ik maar de verbitterde moeke ???Babytijd kan me gestolen worden. Nu haar dochter ouder is probeert ze er dus veel meer mee te doen.

Lees ook: Wat te doen bij zwangerschaps discriminatie op werk?

Wel of geen middagslaapje

Als kinderen ouder worden krijg je heel andere uitdagingen, na de regeldagen, het s’ nachts doorslapen komt er een moment dat ze soms wel een middagslaapje nodig hebben, maar op andere momenten het gewoon niet willen. Dat je als ouder ook niet meer weet hoe of wat. Of dan breng je ze naar bed en trekken ze alles uit de kast omdat ze niet willen slapen. Vooral het laatste half jaar voor de kleuterschool was volgens Fleur drama.

Peuterpuberbuien

Of wat dacht je van ‘even’ met je peuter boodschappen doen. Gegarandeerd dat dat drama wordt. Het liefste probeerde ik dat altijd te plannen op de momenten dat manlief thuis was, of als ze op school / peuterspeelzaal zaten. Ook Cassandra mist dit niet. Het spartelen op de grond in een winkel en dan hysterisch krijsen. Dan schaam je je kapot. Terwijl je stiekem toch ook wel weet dat je echt niet de enige bent. Maar je voelt je dan zo’n slechte moeder.

Waarom

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag alles weten. Dus stellen ze regelmatig de vraag waarom. Nicole vindt dat ook vreselijk. Dat continue “waarom”. En dat waarom gebeurt ook vaak als in “WAAROM?” of “WAAROM MOET IK DAT?”

Slecht eten

Tot slot het slechte eten. Vaak gaat het in periodes. Het ene moment eten ze alles, en het andere moment vissen ze alles er uit. Zelfs de meest kleine ieniemienie dingetjes. Losse snoeptomaatjes wordt er dan wel gegeten, maar als het in de pastasaus zit is het ‘vies’. Ook heb je kinderen die heel weinig eten. Cassa