Ondanks dat er steeds meer digitaal verstuurd wordt, kiezen er veel ouders nog steeds voor om de geboortekaartjes per post te versturen. Al is het aantal in de loop der tijd afgenomen. Van iedereen die je kent, tot familie en echt goede vrienden / kennissen. De rest mag het doen met een digitaal kaartje of een berichtje op social media. Op het gebied van geboortekaartjes is er heel veel mogelijk, voor iedereen zit er wel iets tussen. Grofweg zijn er een negental trends te onderscheiden die het komende jaar veel terug te zien zijn.

1. Fototrend

De laatste jaren zie je steeds meer fotokaartjes die gepersonaliseerd worden met een foto van de baby. Deze wordt gemaakt door een professionele fotograaf of door één van de ouders. Zo heeft de ontvanger meteen een foto van de baby. Deze kan je verwerken in het kaartje zelf, daar zijn steeds meer designs voor zodat je enkel nog de foto hoeft toe te voegen. Of er los bijvoegen.

Op Pinterest zie je heel veel voorbeelden van ontwerpen die je kan gebruiken. Om helemaal zelf je geboortekaartje te ontwerpen. Zoals met de baby in het midden en daarom heen voorwerpen waar vervolgens informatie bijgeschreven wordt zoals gewicht, geboortetijd etc.

2. Kleurrijk

trend_3_kleurrijk

Ook kleurrijke kaartjes zijn nog helemaal hip. Met kleurrijke afbeeldingen, of juist een rustige achtergrond met kleurrijke letters. Zelfs neonkaartjes zijn helemaal in. Deze trend sluit goed aan bij de natuurtrend of de stoere trend.

3. Monochroom

trend_4_zwart-wit

Daar tegenover staan de monochrome kaartjes in het zwart en wit waarbij er grafische elementen aan het kaartje worden toegevoegd. Zoals diamantjes of driehoeken en polkadots of sterren. Al dan niet in combinatie met wat pastel accentkleuren.

4. Urban style

trend_5_stoer

Voor de mama’s die houden van stoer is dit dé trend van 2016. Geboortekaartjes met sloophout, beton of zelfs spijkerstof. Kies voor grote letters om het kaartje nog stoerder te maken, of gebruik pasteltinten om een lieve touch toe te voegen.

5. Natuur

trend_6_wolkjes

Qua afbeeldingen zijn vossen, hertjes en uiltjes nog steeds populair. Ook de natuur doet het nog steeds erg goed; denk aan takjes, bomen of een bos met dieren. Op de achtergrond zie je ook steeds meer (wit) hout als achtergrond. Ook wolkjes zijn zeer populair!

6. Silhouet

trend_2-silhouet

Naast de foto’s zie je ook steeds vaker het silhouet van een kindje terugkomen op een kaartje. Dat maakt het toch een beetje persoonlijk, maar blijft er nog iets over om te zien als je op kraamvisite gaat.

7. Feestelijke decoratie

trend_7_feestelijk_slingers

De geboortekaartjes worden steeds vaker opgeluisterd door een vlaggenlijn of een woordbanner waarbij de geboorte gevierd wordt.

8. Klassiek

trend_8_klassiek

Het hoeft niet allemaal meer en groter; juist de klassieke kaartjes die heel eenvoudig zijn. Vaak wit met wat diverse materialen zijn weer helemaal populair. Er wordt vaak ook steeds meer informatie in het kaartje achterwege gelaten. Ook rechthoekige kaartjes zijn weer helemaal terug. Less is more.

9. Uniek & DIY

trend_9_diy

Tot slot is er de trend om vooral een uniek kaartje uit te zoeken dat niemand anders heeft. Niet alleen vanwege de foto, maar ook qua ontwerp. Bijvoorbeeld door hem helemaal zelf te maken. Of voor een afwijkende vorm te kiezen. Zo zie je geboortekaartjes in de vorm van pakjes muisjes, of labels en flessenpost. Of een kaartje die gerecycled kan worden als bloemzaadjes. Alles kan.

Daar sluit de diytrend aan; of je nu kiest voor het helemaal zelf maken of een combinatie van diy met een basic gedrukt kaartje. Zo wordt regelmatig grote broer of zus aan het werk gezet om een mooie tekening te maken. Persoonlijker kan niet toch? Als basis zie je ook steeds vaker kraftpapier terugkomen.

Gedichtje

Twijfel je ook altijd over wat er in het kaartje gezet moet worden? Was het lange tijd de traditie om dat zo min mogelijk te houden, of een lieve tekst. Op dit moment zijn de gedichtjes weer helemaal in!

Gecombineerd kaartje

Ik hoor steeds vaker dat ouders wachten met de kraamvisite; ze willen liever eerst genieten van de baby en nodigen op een later tijdstip in één keer alle visite uit. Dit wordt dan vermeld op het geboortekaartje, of als een losse bijlage.

Geboortepost

Al deze trends komen terug in het ruime aanbod aan unieke (foto) geboortekaartjes van Geboortepost. Zij drukken al 12,5 jaar geboortekaartjes dus zijn zeer ervaren op dit gebied en weten precies wat er wel of niet mogelijk is. In de loop van de jaren hebben zij ingezet op innovatie, zo werkt de site ook makkelijk vanaf de telefoon of tablet. Ideaal voor als je in het ziekenhuis de kaartjes wilt bestellen en ze hebben een snelle service en leveren de kaartjes de volgende dag al aan huis! Zij verzorgen ook het drukwerk voor Aston Martin en Ferrari vanwege de uitstekende kwaliteit. De eerste proefdruk krijg je gratis, zodat je je zelf kan overtuigen van de kwaliteit en checken of er geen fouten instaan. Als extraatje krijg je een gratis digitale versie van je geboortekaartje in hoge resolutie.

Welke trend heb jij gevolgd voor de geboortekaartjes?

stories

Lees ook

Latest posts by Linda (see all)