Toulouse, de roze stad! Hoofdstad van de regio Occitanië, gelegen aan de rivier Garonne. Waarschijnlijk ken je deze stad alleen van naam, misschien als tussenstop verder naar het zuiden of als thuisbasis van Airbus, de vliegtuigfabrikant. En dat is jammer, want deze prachtige Gallische stad heeft zoveel méér te bieden. De stad heeft een prachtig Middeleeuws centrum met mooie kerken en musea en, heel modern, een themapark over de ruimtevaart. Verder is het een zeer gezellige, levendige studentenstad en het heeft, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening, veel toegankelijkere en vriendelijkere inwoners dan in Noord-Franse steden. Ik was hier in het najaar van 2017 en heb enorm genoten. Kortom, hier zijn mijn tips voor deze bijzondere stad.

Lees ook: De leukste uitstapjes en bezienswaardigheden in Languedoc-Roussilon met kinderen

Capitool en omgeving

Aan het place du Capitole (2ha groot!), trefpunt voor de inwoners van Toulouse, prijkt aan de oostkant de statige voorgevel van het Capitole, met een rij arcaden ertegenover. Midden op het plein is als een netwerk van bronzen linten een kruis uit de Languedoc ingelegd. De cirkels aan de uiteinden tonen de twaalf tekens van de dierenriem. Er is regelmatig markt op dit plein, er is dan van alles te koop. In de straten rond het Capitole kun je prima winkelen.

Het majestueuze stadhuis van Toulouse ontleent zijn naam aan de oude raad van de capitouls, die vroeger de stad bestuurden. Ze worden op de façade gesymboliseerd door de acht zuilen van roze marmer. De 128 m lange, met Ionische pilasters versierde gevel is een mooi voorbeeld van kleurrijke architectuur waarin op vaardige wijze bak- en natuursteen zijn afgewisseld. Op de elegante binnenplaats vond in 1632 de beruchte terechtstelling plaats van de Hertog van Montmorency, die een gewapende opstand was begonnen tegen de heerschappij van Lodewijk XIII. Binnen zie je pracht en praal. Je kunt er gratis naar binnen, je tas wordt gecontroleerd en je moet je ID laten zien.

In de tuin staat de donjon, restant van het oude Capitole uit de 16de eeuw en een verdedigingstoren, gebouwd om de stadsarchieven te herbergen. Hier vind je het Toeristisch informatiebureau. Haal hier een gratis plattegrond van de stad!

Kerken in Toulouse

Toulouse kent vele kerken en ze zijn allemaal op hun eigen manier mooi en bijzonder. Ik noem er hier vier die mijzelf het meest hebben geraakt:

Basilique Saint-Sernin

De beroemdste en mooiste van de grote Romaanse kerken in Zuid-Frankrijk is ook de Franse kerk met de meeste relieken. Bovendien is ze opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Eind vierde eeuw werd op deze plaats een basiliek gebouwd waarin het lichaam van de H. Sernin werd bewaard. Men kwam vanuit alle hoeken van Europa naar de kerk om er de vele door Karel de Grote geschonken relikwieën te aanbidden. Tevens was en is de kerk een belangrijke halteplaats op weg naar Santiago de Compostella. De huidige kerk werd gebouwd om die grote toeloop te kunnen opvangen. De bouw begon rond 1080 en werd halverwege de 14de eeuw voltooid en is in de 19de eeuw gerestaureerd.

De kooromgang die Corps-Saints wordt genoemd, dankt zijn naam aan de vele altaarstukken en relikwieën. De schrijnen van bewerkt, verguld en beschilderd hout bevatten de relikwieën van de populairste heiligen. In de centrale zijn 17de-eeuwse beeldhouwwerken en mooi 14de-eeuws houtsnijwerk met daarop de apostelen te bewonderen. Daartegenover in de cryptewand prijken zeven bas-reliëfs van marmer. Om deze kooromgang te kunnen bezoeken, betaal je een klein bedrag, maar dat is het echt waard. En je mag nog fotograferen ook (oktober 2017).

Chapelle des Carmélites

Aan de buitenkant denk je hier een heel eenvoudig kerkje te vinden, maar als je naar binnen loopt, weet je niet wat je ziet. Je vindt hier prachtige muurschilderingen en schilderijen. Het is het enige kloostergebouw dat niet werd vernietigd tijdens de Franse Revolutie.

Couvent des Jacobins

Aan de buitenkant is dit enorme gebouw niet erg mooi, maar zoek vooral de ingang, want binnen moet je gezien hebben! De H. Dominicus stichtte in 1215 de Dominicaanse orde der predikheren. Het eerste werd in 1216 gebouwd. Toen de Dominicanen in 1217 in Parijs aankwamen, trokken ze in een aan de H. Jacobus gewijde kapel: hieraan ontleenden ze de bijnaam “Jacobijnen”. Het complex heeft een tijdje dienst gedaan als legerkazerne en de kerk was toen de paardenstal. Elk jaar vindt hier in september het pianofestival plaats. De volledig uit baksteen opgetrokken kerk vormt het hoogtepunt van de Zuid-Franse gotische school. Bijzonder is de achthoekige klokkentoren. De oorspronkelijke ramen zijn vernietigd, alleen de twee roze vensters in de voorgevel stammen nog uit de 14de eeuw. De glas-in-loodramen zorgen voor een schitterend licht in de kerk.

Ook de kloosterbijgebouwen zijn te bezoeken: kloostergang, kapittelzaal, Chapelle Saint-Antonin, grote refter.

Cathédrale Saint-Étienne

Vergeleken met de harmonieuze eenheid van de Saint-Sernin lijkt de kathedraal bij elkaar geraapt. De bouw duurde dan ook van de 13de tot in de 17de eeuw. De gotische scholen van Zuid en Noord botsen er met elkaar, en vanwege geldgebrek bleven het schip en de kooropstand onvoltooid. In de 13de eeuw voorzagen de bisschoppen de façade van de oorspronkelijke kerk, gebouwd vanaf 1078, van een roosvenster. In de 15de eeuw werd een portaal ingevoegd. Ten slotte werd in de 16de eeuw de rechthoekige donjon-klokkentoren gebouwd, die niets gemeen heeft met de veelhoekige, open klokkentorens uit deze streek. Het schip en het koor liggen niet in elkaars verlengde en lijken niet op elkaar te zijn aangepast. Dit komt doordat men met de herbouw van het koor begon zonder zich wat aan te trekken van het schip uit 1209, waarvan werd aangenomen dat het later zou worden afgebroken. Men nam genoegen met een provisorische verbinding, waarvoor bouwkundige hoogstandjes nodig waren in wat de linkerarm van het dwarsschip had moeten worden. De soberheid van de muren wordt gecompenseerd door een fraaie collectie wandtapijten, geweven in Toulouse in de 16de en 17de eeuw, met s