Toscane; een zeer populaire regio aan de westkust in Italië. Het land van Leonardo da Vinci, groene heuvels, en bergen, slingerende bergweggetjes en kleine dorpjes, maar ook de steden Florence, Siena, Pisa en Luca. Met heerlijke stranden aan de kust en het eiland Elba. Hier kan je onder de beroemde Toscaanse zon genieten van lekker eten, bezienswaardigheden, slenteren door dorpjes maar ook heerlijk aan het strand of zwembad liggen. Hier kom je tijd tekort, een week is gewoon veel te weinig! Maar wat zijn nu steden en bezienswaardigheden die je ook echt gezien moet hebben?

Lees ook: Camping le Capanne; Glamping Toscane Italië bij de Toscaanse kust met Canvas Holidays
Lees ook: Ostia Antica; haven van Rome in de Romeinse tijd

Florence

Oké, niet iedereen zal staan te springen om Florence met jonge kinderen te bezoeken. En op zich snap ik ook wel waarom. Zo leg je al snel flinke afstanden af, alleen al lopen vanaf de parkeerplaats naar het centrum is zo’n 2 km. Ook is dit de meest drukke stad van Toscane en zijn er heel veel, echt heel erg veel musea te vinden. Toch kon ik het niet laten gebeuren om Florence over te slaan en hebben we dit ‘bewaard’ tot op onze terugweg. Stapten ze lekker moe in de auto zodat ze een groot gedeelte van de reis terug hebben geslapen. Aanraders in Florence:

  • Uitzicht vanaf Piazza Michelangelo. Dit plein ligt in het zuidoosten van de stad tegen een heuvel aan. We vonden het advies om hier gratis te parkeren om vervolgens met de tramvia naar het centrum te reizen. Meer dan de helft van de parkeerplaats is echter weg, ook hier was het superdruk en geen tramvia te vinden. Dus reden we verder. Maar niet nadat we toch even waren uitgestapt omdat je vanaf hier een schitterend uitzicht hebt over de stad Florence. Je ziet het water, de Ponte Vecchio, de koepel van de kathedraal en veel torentjes.
  • Disney Store: Wil je shoppen en ben je met kinderen; dan is een bezoekje aan de Disney Store zeker een aanrader. Nu bleef het voor ons helaas bij deze foto, omdat we door moesten lopen vanwege de reservering voor het bezoek aan de koepel.
  • Paardjes kijken / rijden: Op het plein voor de kathedraal vind je meerdere paard en wagens. Je kan hier even bij de paarden gaan kijken of tegen betaling een citytour doen met paard en wagen. Krijg je een echte authentieke belevenis van de stad.
  • Pizza eten op de Ponte Vecchio: Aan de zuidkant van deze beroemde brug met zijn winkeltjes vind je een heerlijk (en betaalbaar) restaurantje waar je pizza’s en hotdogs kan kopen. Deze worden opgewarmd en zijn heerlijk om mee te nemen de brug op terwijl je geniet van het uitzicht over het water.
  • Eventueel: De koepel van de kathedraal. Dit is een klim van maar liefst bijna 500 treden, een flinke uitdaging dus! Toch deden de kinderen dit zonder problemen, ik had het zelf een stuk zwaarder. Je gaat in vierkante torentjes, ronde torentjes en steile trappen tussen de koepel helemaal naar het dak waar je een rondje kan lopen en kan genieten van wederom een schitterend uitzicht over de stad en de bergen die de stad lijken te omringen dat absoluut de moeite waard is. Je ziet hier niet veel kinderen, maar die van ons waren zeker niet de jongste op dat moment.

Volterra

Volterra is een stadje bovenop een berg dat al in de tijd van de Etrusken (nog voor de Romeinen) is gesticht. Het is vooral bekend geworden vanwege het Romeinse theater waarvan de ruïnes te bezoeken zijn. Bijzonder sfeervol zijn ook de stadsmuren die nog vrijwel intact zijn. Via de stadspoort betreed je de stad en kan je een rondje lopen over de oude pleintjes, de kathedraal bezoeken (beperkt open) of het baptiserium. Vanaf de oostkant is het uitzicht op het dorpje en Toscane echt schitterend. Een andere bezienswaardigheid is het fort van de Medicii, waar echter geen foto’s van gemaakt mogen worden omdat het nu functioneert als een staatsgevangenis. Het