Terug in de tijd hoeft niet alleen maar saai en educatief te zijn, maar kan ook hartstikke leuk zijn. Ook met kinderen! Of je nu heel ver teruggaat in de tijd, of wat recenter. Nederland is een land vol historie en dat heeft zijn sporen achter gelaten. Daarom de 10 leukste historische uitstapjes van Nederland. Ook in België zijn er leuke plaatsen voor een dagje uit, op Unicorns & Fairytales vind je de leukste tips!

Lees ook: Top 10 bezienswaardigheden Nederland per provincie
Lees ook: Toerist in eigen land; de mooiste en originele plekjes van Nederland 

Bunkerroute (Ouddorp, Zuid-Holland)

In de duinen van Ouddorp liggen nog verschillende bunkers. Deze kun je door middel van een heuse bunkerroute bezoeken. Je hebt een prachtig uitzicht maar leert ook waar de bunkers in de Tweede Wereldoorlog voor gediend hebben. Als je er rondloop lijkt het net alsof je terug in de tijd gaat. Erg mooi om te zien volgens Melanie.

Hofje van Mevrouw van Aerden (Leerdam, Zuid-Holland)

Ook hebben we in Leerdam bij Astrid een supermooie haven waar je kan genieten van de oude stadsmuur met torentjes. Een stukje geschiedenis dat zeer mooi bewaard is gebleven. Een ander zeer bijzondere en mooie bezienswaardigheid is het Hofje van Mevrouw van Aerden. Dit is een hofje en een museum en hier kun je ook een rondleiding krijgen door het hofje en de tuin waar ook nog een kanon staat en een overblijfsel van het kasteel dat hier vroeger heeft gestaan. Een prachtige bezienswaardigheid die iedereen eens gezien moet hebben.

Lees ook: De 15 leukste dorpjes (en plaatsen) in Nederland 

Kruithuis Delft (Zuid-Holland)

In Delft vind je veel monumentale gebouwen. Mijn persoonlijke favoriet is toch echter het Kruithuis in het zuiden van Delft aan de Schie en naast de gelijknamige Kruithuisweg. Een gebouw dat in de 17de eeuw werd gebouwd om het kruit op te slaan nadat een deel van Delft was vergaan toen op de Paardenmarkt de opslag ontplofte. Dit lag destijds op een kanonskogel afstand van de stad. Een aantal jaar geleden is het gekocht door een paar lokale scoutinggroepen voor een symbolische bijdrage van een studentenvereniging. Er woont een beheerder en verspreid over de week vind je hier verschillende groepen kinderen. Als de poort open is mag je hier gewoon naar binnen en kan je een rondje lopen over het gras om het water of op de steiger. Achterin is er ook een hindernisbaan. Deze plek is ook geschikt voor trouwfoto’s, en natuurlijk ga je dan gewoon met hakken over de baan heen ;-)

Lees ook: De leukste uitjes en activiteiten in Delft met kinderen

Haven Oud-Beijerland (Zuid-Holland)

Langs de Oud-Beijerlandse haven staan een aantal monumentale panden met authentieke gevels. Rondom de Nederlands Hervormde Kerk (ook een heel mooi monument trouwens) vind je gebouwen van vroeger, waaronder het Oude Raadhuis uit 1622. Hier werd recht gesproken, naar het schijnt onder andere door Cornelis de Witt, en bovendien deed het dienst als kroeg. Ik vind dit wel één van de mooiste gebouwen die de Hoeksche Waard rijk is.

Lees ook: Historische bezienswaardigheden Den Haag

Hollandse Waterlinie (Utrecht)