Het verhaal gaat dat de Kerstman in het noorden van Scandinavië woont, Lapland om precies te zijn en daar een huis heeft en een werkplaats waar de elfjes wonen en werken. Daar wordt het hele jaar door gewerkt om ervoor te zorgen dat alle kindjes op de wereld met Kerst een cadeautje vinden onder de kerstboom. Nu zijn wij niet helemaal naar Lapland geweest, maar in Dalarna kan je ook bij de Kerstman op bezoek om persoonlijk je verlanglijstje te overhandigen. In dit fantasy dorp vind je trouwens ook kabouters, elfjes, heksen, prinsessen, trollen en nog veel meer! Een attractiepark, maar wel volgens de Scandinavische traditie. Dus geen achtbanen of andere elektrische rides, maar speelopstellingen om zelf plezier mee te maken.

Lees ook: Zomervakantie in Zweden; tips en bezienswaardigheden voor Dalarna met kinderen
Lees ook: Top 10 beste pretparken van Europa, ook met peuters, kleuters en kinderen.
Lees ook: Kerstman versus Sinterklaas

Het huis van de Kerstman

Tomteland is vooral begonnen als huis van de Kerstman. Zodra je aankomt zie je al op het dak een uitsnede van zijn slede. Eenmaal binnen kom je bij een kleine werkplaats met kerstbomen en veel cadeautjes.

Het ‘hoogtepunt’ in deze beleving is echter het huis van de Kerstman. Deze telt twee verdiepingen en je kan hier rustig naar binnen lopen. Overal liggen briefjes waarop je je verlanglijstje kan schrijven. Het huis is echt volledig ingericht, met diverse kamers en heel veel accessoires waar de kinderen gewoon aan mogen zitten. In de keuken zie je wat voor vreselijke zoetekauw de Kerstman is; overal staan potten met snoepjes en etagières met lekkere cupcakes. Maar goed dat er een touwtje voor zit zodat de kinderen niet hun buikje vol eten ;-) In de eethoek kan je gezellig aan tafel schuiven en staat een opgezette eland. Tegenover de keuken vind je de slaapkamer met heerlijke kussens op het bed.

Bijzonder aan dit huis is de collectie aan speentjes; enorm veel peuters en dreumesen komen hierheen om persoonlijk hun speentje in te leveren bij de Kerstman die dan in een boom wordt gehangen of aan het plafond. In Nederland hoor je ook wel eens dat de speentjes in de schoen worden gestopt. Dan is dit toch wel echt een heel mooie mijlpaal.