Homemade challenge - MamaliefdeVandaag gaan we een heerlijke geroosterde tomatensoep met gehaktballen maken. Tomatensoep is altijd al mijn grote favoriet geweest. Als we naar oma gingen mochten we altijd aangeven wat we wouden eten; oma’s zelfgemaakte tomatensoep met ballen. Toen ze ouder werd mochten we dat niet meer vragen. Ze stond er namelijk meer dan een dag voor in de keuken. Ook als we gingen uit eten was de tomatensoep favoriet, zeker bij de buffetten waar we als kinderen mee heen genomen werden. Voordeel is dat er dan altijd iets bijzit wat je lekker vind. Ik had er geen problemen mee om te beginnen en eindigen met een kom tomatensoep. En nog steeds sla ik bij de chinees de tomatensoep niet over. Hoewel een erwtensoep misschien beter bij het seizoen past, vandaag het recept gebaseerd op de bereidingswijze van mijn oma. Maar dan aangepast met tips van mijn zwager zodat het ook als moeder van een gezin met jonge kinderen te doen is.

Lees ook: De 12 lekkerste en beste soep recepten; Verschillende soorten van snel en makkelijk licht voorgerecht tot gezonde maaltijdsoep 

Ingrediënten:

De ingrediënten van het Italiaans stoofpotje van vorige week waren niet zo goedkoop. Deze week is dat gelukkig anders, zeker met de roma-tomaten in de aanbieding bij de Lidl end e rest van de Albert Heijn.

Voor de soep

  • 500 gram roma-tomatenIngredienten geroosterde tomatensoep #homemadechallenge - Mamaliefde
  • 3 trostomaten (had ik nog liggen, anders niet)
  • 1 rode paprika
  • 2 wortels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • fijngemalen zeezout
  • olijfolie
  • bouillonblokje
  • verse oregano
  • room

Voor de gehaktballen

  • 300 gram gehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • zout & peper

Bereidingswijze:

Recept geroosterde tomatensoep - Mamaliefde

De eerste stap kost het meeste tijd; dit kan je daarom het beste doen de avond ervoor nadat je de kinderen op bed hebt gelegd. Of al vroeg in de ochtend nadat je ze naar school hebt gebracht. Je begint namelijk met het snijden. Van alles; als eerste de wortels, ui, knoflook, paprika en tomaten. Vervolgens smeer je een braadslede in met olijfolie, mag met ruime mate. Dan strooi je er wat zeezout overheen en spreid je alle ingrediënten uit. De oven verwarm je voor op 100 graden en dan begint het wachten. Langzaam laat je het roosteren / drogen, dit kan wel 2 / 3 uur duren. Is beetje afhankelijk van de smaak die je wilt hebben. Ga je echt voor de geroosterde smaak kies dan voor drie kwartier op 200 graden. Let op: het wordt dan wel zwart wat zorgt voor de authentieke geroosterde smaak. Zoals je ziet kies ik ervoor om de tomaten niet eerst te koken en te pellen.

Als de oven klaar is gooi je alles in de keukenmachine, of ga je aan de slag met een staafmixer. Tot het een hele fijne drap is. Klaar is de basispuree voor een tomatensoep. Of als je wilt een tomatensaus voor de pasta. Dit is prima in te vriezen. Een nachtje laten staan is goed voor de smaak.

Recept geroosterde tomatensoep gehaktballen - Mamaliefde

De gehaktballetjes maak je door het gehakt te mengen met paneermeel en een ei. Wat peper en zout naar smaak. En dan goed kneden. In een pan met olijfolie bak je de balletjes gaar waarna je ze aan de pan soep kan toevoegen.

Recept geroosterde tomatensoep gehaktballen - Mamaliefde

Op het moment dat je gaat beginnen aan de avondmaaltijd haal je het tomatenmengsel erbij. In een pan warm je dit op samen met een bouillonblokje en wat water tot je de gewenste consistentie verkrijgt. Dan haal je het even door de zeef zodat alle tomatenvelletjes, stukjes wortel, knoflook etc. achterblijven en je een mooi helder soepje krijgt. Dit is veel prettiger om te eten. De kleur wordt iets minder intens, maar de smaak blijft. Voor een extra intense volle smaak adviseer ik je twee keer de hoeveelheid tomaten te gebruiken.

De soep is het lekkerste als hij geserveerd wordt met wat room / crème-fraiche en verse oregano.

Alleen al voor de aroma’s die vrij komen bij het roosteren in de oven is dit recept zeker een aanrader. Dat ruikt zo lekker!

Recept geroosterde tomatensoep gehaktballen - Mamaliefde

Wat is jouw favoriete grootmoeders recept?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.