Op zoek naar echt een typisch Nederlandse bezienswaardigheid; dan zijn dit toch wel een aantal van de meest populaire of interessante uitjes. Die daarom ook hoog op het lijstje staan van buitenlandse toeristen en daarom druk kunnen zijn. Als Nederlander zou je dit eigenlijk allemaal een keer gezien moeten hebben.  Nog een paar dagen en dan begint de vakantie in het eerste deel van Nederland. Misschien heb je de vakantie al helemaal vol geroosterd, maar misschien heb je nog helemaal geen plannen. Net zoals bij ons eigenlijk, of althans de plannen zijn er wel, maar nu nog definitief maken. Dan is het heerlijk om er een paar dagen op uit te gaan. En gewoon even lekker toerist in eigen land te spelen!

Lees ook: Top 10 bezienswaardigheden Nederland per provincie

Amsterdam – Noord-Holland

Als je het hebt over toeristische bezienswaardigheden in Nederland kan het niet anders dan dat Amsterdam in het rijtje hoort te staan. Deze stad ontvangt jaarlijks miljoenen bezoekers. Naast het red light district en de coffee shops is er in Amsterdam nog veel meer te zien en doen. Amsterdam, de Nederlandse hoofdstad, staat bekend om het artistieke erfgoed, het uitgebreide grachtennetwerk en de smalle gevelhuizen, een erfenis uit de Gouden Eeuw. In het Museumkwartier bevinden zich het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum met werken van Rembrandt en Vermeer, en het Stedelijk Museum met moderne kunst. Fietsen is onlosmakelijk verbonden met het karakter van de stad en er zijn veel fietspaden. Als alternatief voor de vele (en vaak ook dure) hotels is het ook zeker een aanrader om te kiezen voor een overnachting in een hotelboot. Dit is ook nog eens heel betaalbaar!

Grachtengordel & Kanaalcruise

Het meest imposante van Amsterdam is nog wel de grachtengordel. Naast een wandeling over de vele grachten is ook de kanaalcruise een aanrader om het eens vanaf de andere kant te bekijken.

9 straatjes & Jordaan

Melanie houdt van de Amsterdamse binnenstad. En dan heeft ze het niet over de winkelstraten die vrijwel iedereen kent. Maar bijvoorbeeld de 9 straatjes met zijn aparte, niet alledaagse winkels. Leuke, kleine eettentjes. De Jordaan met zijn prachtige grachten en kleine, smalle straatjes. Zo typerend voor Amsterdam.

Anne Frank Huis

Elke buitenlandse toerist gaat erheen: het Anne Frank Huis. Zodra je kinderen oud genoeg zijn (vanaf een jaar of 10) mag je het als Nederlander ook niet missen. Reserveer vooraf een entreekaartje, dat scheelt heel veel wachten. Speciaal voor kinderen zijn er familierondleidingen die erg de moeite waard zijn. Op een goede manier worden ze meegenomen naar vroeger waarbij de gruwelijkheden niet worden ontweken maar op een voor kinderen geschikte manier worden verteld. Hier kan je het beste in de winter heen als het toeristisch seizoen op zijn laagst is. Anders is de kans groot dat je uren in de enorme rij staat langs de gracht. Het voorgebouw is helemaal gemoderniseerd, maar de rondleiding brengt je zeker nog via de boekenkast naar het Achterhuis dat bekend is geworden vanwege het dagboek van Anne Frank.

Rijksmuseum

Als je het hebt over musea in Nederland hoort deze in het rijtje thuis. Alleen al het gebouw is imposant net zoals de kunstwerken die je hier kan vinden. Het bekendste; de Nachtwacht.

Lees ook: Rijksmuseum Amsterdam met kinderen

A’dam Lookout

Een vrij ‘nieuwe’ bezienswaardigheid is de A’dam Lookout. Vanaf Noord-Amsterdam kijkt deze toren uit over de hele stad. Bovenaan vind je het restaurant en terras met een geweldig uitzicht. Vanaf hier kan je prachtige foto’s maken over het IJ en de stad. Voor de echte durfals is hier een schommel!

Artis

De dierentuin van Amsterdam hoort ook zeker thuis in het overzicht met bezienswaardigheden in Nederland.

Madame Tussaud

De partner van Judith komt uit Zuid-Afrika en sinds zij een relatie met hem heeft, komt ze erachter hoeveel leuke toeristische bezienswaardigheden er zijn. Zo hebben zij bijvoorbeeld gefietst door Amsterdam. Eén van hun favoriete musea is Madame Taussaud en met Olivia het Nijntje Museum.

Tot slot zijn ook het Van Goghmuseum en het Nemo Science Museum zeker de moeite waard.

Lees ook: De leukste uitjes en bezienswaardigheden in Amsterdam

Drenthe

Wildlands Adventure Zoo – Emmen

Wil je in de omgeving van Drenthe een hele dag weg met het hele gezin dan moet je gewoon naar Wildlands volgens Elke. Niet goedkoop maar wel iets om mee te maken. Wildlands is een compleet nieuw park waar natuur en avontuur op een overweldigende manier samenkomen. Je reist samen met je familie en vrienden – of beter gezegd expeditiegenoten – door de jungle, het poolgebied en de savanne. Je ontdekt nieuwe werelden, sta oog in oog met wilde dieren, maak een trucksafari, een arctische 4D-ride en een spannende jungle-boottocht.

Kabouterland – Exloo

In Drenthe heb je ontzettend leuke bezienswaardigheden. Met de kleintjes is het erg leuk om naar kabouterland te gaan. Een speelparkje vol met kabouters, trollen en dieren, ietwat kneuterig maar echt leuk! En niet voor niets uitgeroepen tot het leukste uitje van Drenthe.

Flevoland

Friesland

Gelderland

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Deze beboste bezienswaardigheid van Nederland is het grootste laaglandnatuurterrein van Noord-West Europa.  Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is hier slechts een klein deel van. Naast de bossen vind je hier ook schitterende heidevelden en afwisselende natuur. Zo zie je iedere keer wat anders. Het natuurgebied leent zich uitstekend voor een heerlijke wandeling of fietstocht. In het natuurpark vind je de witte fietsen die je kan lenen om naar een andere plek in het park te fietsen. Bekende toeristencentra van waaruit je kunt starten zijn: Beekbergen, Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Hoenderloo, Kootwijk, Putten, Ermelo, Harderwijk, Otterlo, Nunspeet, Garderen, Loenen, Vierhouten, Voorthuizen en de Veluwerandmeren.

In het Nationaal Park  te Otterlo vind je het Kröller-Müller Museum voor moderne kunst. Het museum en het aangrenzende beeldenpark, samen ca. 25 ha, genieten internationale bekendheid. Onder andere vanwege de grootste verzameling van kunstwerken van Van Gogh ter wereld.

World Living Statues Festival – Arnhem

Het leukste lokale evenement is het World Living Statues festival in Arnhem zegt Yvonne. Elk jaar weer doen deelnemers uit verschillende landen in een aantal categorieën mee om de knapste “act” neer te zetten. Je slentert als bezoeker van “standbeeld” naar “standbeeld” en staat overal even stil om te kijken. De meeste “beelden” doen ook aan enige vorm van interactie met het publiek, wat het extra leuk maakt.

Land van Jan Klaassen – Braamt

Het Land van Jan Klaassen is een heel leuke speeltuin, maar daarnaast is er ook 4 x per dag een poppenkastvoorstelling. Daardoor hebben de kinderen veel afwisseling en kan je er een dag vertoeven.

Elster Paardenmarkt – Elst

Als leukste lokale feest tipt Yvonne het Elster paardenmarkt, dat elk jaar in september plaatsvindt. Bezoekers en paardenhandelaren uit binnen- en buitenland komen deze ene dag in het jaar naar Elst en de sfeer die er hangt is echt bijzonder. Haast alsof je op een veemarkt in een verre bestemming rondloopt. Het dorp is die ene dag dan ook bijna niet herkenbaar. Je moet wel vroeg opstaan als je de meeste paarden nog wilt zien, want de markt begint al om 4 uur ’s nachts. Maar in de ochtend is er ook nog genoeg te zien en te beleven.

Bakkersmuseum – Hattem

Het bakkersmuseum in Hattem is een superklein maar zó leuk museum voor kinderen en ouders volgens Leonie. Omdat het over de geschiedenis van de bakker gaat is het voor kinderen heel herkenbaar. Voor ouders zijn er dingen te zien en te lezen die je nog niet wist. Voor kinderen is er een speurtocht door het museum waardoor ze spelenderwijs het hele museum zien. Daarnaast kunnen ze koekjes bakken en is er een “voorstelling” waarbij een bakker laat zien wat je allemaal met brood kunt doen. Hoe maak je een broodvlecht, een haantje of een broodkonijn?

Groningen

Noord-Brabant

Efteling

Dit is ook de drukst bezochte bezienswaardigheid van Nederland. De Efteling was in het begin een klein familiepark in Anton Pieck-stijl dat vooral bedoeld was voor gezinnen met kinderen tot twaalf jaar. Tegenwoordig is het een gigantisch attractiepark dat jaarlijks enkele miljoenen bezoekers van alle leeftijden ontvangt. De Efteling is 365 dagen per jaar geopend.  Hoewel er in de loop der jaren ook andere stijlen geïntroduceerd werden, is de stijl van Pieck op veel plekken nog steeds zichtbaar. Het sprookjesbos, waar het eigenlijk allemaal een beetje mee begonnen is, vormt nog steeds een populair gebied binnen de Efteling. Populair zijn ook de achtbanen waaronder de Python, Bobsleebaan en de nieuwste achtbaan Baron 1898 of de nieuwste attractie Symbolica.

Lees ook: Efteling dagje uit
Lees ook: Loonsche Land overnachten bij de Efteling

Noord-Holland

Zandsculpturen wedstrijd – Zandvoort

Een leuke toeristische bezienswaardigheid volgens Kirsten in Zandvoort is op dit moment de Zandsculpturenwedstrijd. De mooiste zandsculpturen worden gemaakt en blijven een hele tijd staan zodat iedereen ze kan bewonderen!

Molens Zaanse Schans & Kinderdijk

Nederland is het land aan het water. Om droge voeten te houden waren molens onmisbaar. Bij Kinderdijk vind je deze nog steeds volop en is daarom een populair uitje. Mensen komen van over de hele wereld om deze te bewonderen. Je kan een wandeling maken en een aantal molens van binnen bekijken of met de boot een rondvaart maken over het water.  De Kinderdijkse molens staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook de molens bij de Zaanse Schans zijn enorm populair bij toeristen. Hier vind je ook een traditioneel Oud Hollands dorpje.

Limburg

Streetart – Heerlen

De leukste stad voor een stadswandeling is Heerlen. Heerlen ontwikkelt zich in een rap tempo tot een openluchtmuseum. Kunst ligt op straat, letterlijk. Steeds meer panden worden gekleurd van murals van bekende nationale en internationale artiesten. Sommige werken zijn meters groot, andere werken zijn klein. Soms moet je echt even zoeken, maar als je dat doet ontdek je steeds weer nieuwe street art.

Je kunt kiezen voor een street art tour met gids, maar je kan ook een stadswandeling langs de street art maken met een app voor je smartphone. Of je stapt de trein uit en laat je gewoon verrassen! Meer