Op school zijn ze er al helemaal klaar voor; de kleuterklas is al voor een deel ingericht in het thema van de kinderboekenweek; griezelen. Met een echte griezelschool in de hoek. Natuurlijk horen daar ook passende titels bij. Een paar weken geleden heb ik al een aantal titels die geschikt zijn voor peuters en kleuters gedeeld. Vandaag heb ik er nog een aantal (ook voor jongere en oudere kinderen).

Het spook Nijntje XL-editie – Dick Bruna

Ook voor de allerkleinsten zijn er boeken in het thema van de kinderboekenweek 2017; Griezelen. Zoals dit boek van Dick Bruna, dat speciaal in een XL-editie is uitgebracht.

Nijntje wil spook zijn en haar moeder maakt van een oud laken een spokenkleed. Zo vermomd jaagt Nijntje haar vriendinnetjes en haar tante flink wat schrik aan. Als ze van onder het kleed tevoorschijn komt, is iedereen diep onder de indruk: Nijntje als spook was een groot succes.

Dit vierkante prentenboek is ingedeeld zoals alle boekjes uit de bekende Brunaserie: links de vierregelige tekst op rijm, rechts de afbeelding in heldere vrolijke kleuren. De figuurtjes zijn simpel, doeltreffend met zwart omlijnd. Onder het lakenomhulsel zijn Nijntjes contouren duidelijk herkenbaar. Het verloop van het verhaaltje is zodanig dat jonge kinderen lekker mee kunnen griezelen zonder echt bang te zijn.

Dit boek koop je hier.

Mmmonsters – Tobias Krejtschi

Mmmonsters is ook een boek dat aansluit op het thema van de Kinderboekenweek 2017 en zeer geschikt voor kleine kinderen. Het boek is voorzien van flapjes, zodat naast voorlezen en plaatjes kijken de kinderen ook zelf het boekje kunnen ‘lezen’. Naast het verhaal over de monsters is er een extra element aan toegevoegd door de monsters een vormpje te geven. De monsters hebben honger, maar lusten alleen voedsel in hun eigen ‘vorm’. Ideaal dus om met kinderen vormen te oefenen en ook gerechten te benoemen. Daarna kan je vragen wat zij denken dat het monster heeft opgegeten en kunnen ze dit zelf controleren onder het flapje.

De stevige pagina’s bevatten prachtige illustratie in zachte rood-, oranje- en bruintinten. Op de linkerbladzijde zien we steeds een aantal hapjes in allerlei vormen; aan de rechterkant zien we steeds een grappig monsters in één van de vormen. Door de vorm van het monster te vergelijken en te matchen met de hapjes, raadt de peuter welk gerecht het monster het liefst eet. Door het omslaan van kartonnen flapjes kun je in de buikjes van de grappige gedrochten kijken. Kortom niet alleen een leuke maar ook leerzame uitgave, zeer geschikt voor gebruik door kleine kinderhandjes. Ideaal voor thuis of op het kinderdagverblijf.

Dit is het favoriete boek van onze zoon. Vooral vanwege de flapjes; dan kan hij hem zelf lezen. Dit boek koop je hier.

Het muizenhuis – Oei, wat eng – Studio Schaapman

Het eerste muizenhuisboek was een enorm succes. Het kartonnen boek met mooie foto’s van het muizenhuis waarin de muisjes getekend zijn. Voor ieder boek van het muizenhuis worden de decors, de muizen en materialen gefotografeerd van het indrukwekkende, gedetailleerde bouwwerk dat de auteur maakte (en dat ze nabouwde in haar studio). Hierdoor ontstaan prachtige platen waarop steeds ontzettend veel te zien is. Logisch dus dat daar meerdere vervolgen op zijn gekomen. Zoals het boek ‘Oei, wat eng’ dat speciaal is samengesteld voor de Kinderboekenweek. Studio Schaapman ontwikkelt, schrijft en maakt alle boeken en materialen rond Het Muizenhuis.

De muisjes Sam, Julia, Fatima, Mo en Ella zitten rondom een kampvuur. Ze gaan een nachtje kamperen. ‘Ik heb zin om te griezelen,’ zegt Julia. ‘Wie weet er een eng verhaal?’ Iedereen heeft weleens iets griezeligs meegemaakt en vertelt hun avontuur. Dat wordt toch wel een beetje spannend. Sam durft niet meer naar de wc. Gelukkig blijkt dan dat niet altijd alles is wat het lijkt…

Het boek Oei, wat eng koop je hier.

Het kleurenmonster – Anna Llenas</