Op school zijn ze er al helemaal klaar voor; de kleuterklas is al voor een deel ingericht in het thema van de kinderboekenweek; griezelen. Met een echte griezelschool in de hoek. Natuurlijk horen daar ook passende titels bij. Een paar weken geleden heb ik al een aantal titels die geschikt zijn voor peuters en kleuters gedeeld. Vandaag heb ik er nog een aantal (ook voor jongere en oudere kinderen).

Lees ook: Thema kinderboekenweek 2019; Reis Mee & lied, wanneer, tips en activiteiten, kerntitels, kinderboekenweekgeschenk

Het spook Nijntje XL-editie – Dick Bruna

Ook voor de allerkleinsten zijn er boeken in het thema van de kinderboekenweek 2017; Griezelen. Zoals dit boek van Dick Bruna, dat speciaal in een XL-editie is uitgebracht.

Nijntje wil spook zijn en haar moeder maakt van een oud laken een spokenkleed. Zo vermomd jaagt Nijntje haar vriendinnetjes en haar tante flink wat schrik aan. Als ze van onder het kleed tevoorschijn komt, is iedereen diep onder de indruk: Nijntje als spook was een groot succes.

Dit vierkante prentenboek is ingedeeld zoals alle boekjes uit de bekende Brunaserie: links de vierregelige tekst op rijm, rechts de afbeelding in heldere vrolijke kleuren. De figuurtjes zijn simpel, doeltreffend met zwart omlijnd. Onder het lakenomhulsel zijn Nijntjes contouren duidelijk herkenbaar. Het verloop van het verhaaltje is zodanig dat jonge kinderen lekker mee kunnen griezelen zonder echt bang te zijn.

Dit boek koop je hier.

Mmmonsters – Tobias Krejtschi

Mmmonsters is ook een boek dat aansluit op het thema van de Kinderboekenweek 2017 en zeer geschikt voor kleine kinderen. Het boek is voorzien van flapjes, zodat naast voorlezen en plaatjes kijken de kinderen ook zelf het boekje kunnen ‘lezen’. Naast het verhaal over de monsters is er een extra element aan toegevoegd door de monsters een vormpje te geven. De monsters hebben honger, maar lusten alleen voedsel in hun eigen ‘vorm’. Ideaal dus om met kinderen vormen te oefenen en ook gerechten te benoemen. Daarna kan je vragen wat zij denken dat het monster heeft opgegeten en kunnen ze dit zelf controleren onder het flapje.

De stevige pagina’s bevatten prachtige illustratie in zachte rood-, oranje- en bruintinten. Op de linkerbladzijde zien we steeds een aantal hapjes in allerlei vormen; aan de rechterkant zien we steeds een grappig monsters in één van de vormen. Door de vorm van het monster te vergelijken en te matchen met de hapjes, raadt de peuter welk gerecht het monster het liefst eet. Door het omslaan van kartonnen flapjes kun je in de buikjes van de grappige gedrochten kijken. Kortom niet alleen een leuke maar ook leerzame uitgave, zeer geschikt voor gebruik door kleine kinderhandjes. Ideaal voor thuis of op het kinderdagverblijf.

Dit is het favoriete boek van onze zoon. Vooral vanwege de flapjes; dan kan hij hem zelf lezen. Dit boek koop je hier.

Het muizenhuis – Oei, wat eng – Studio Schaapman

Het eerste muizenhuisboek was een enorm succes. Het kartonnen boek met mooie foto’s van het muizenhuis waarin de muisjes getekend zijn. Voor ieder boek van het muizenhuis worden de decors, de muizen en materialen gefotografeerd van het indrukwekkende, gedetailleerde bouwwerk dat de auteur maakte (en dat ze nabouwde in haar studio). Hierdoor ontstaan prachtige platen waarop steeds ontzettend veel te zien is. Logisch dus dat daar meerdere vervolgen op zijn gekomen. Zoals het boek ‘Oei, wat eng’ dat speciaal is samengesteld voor de Kinderboekenweek. Studio Schaapman ontwikkelt, schrijft en maakt alle boeken en materialen rond Het Muizenhuis.

De muisjes Sam, Julia, Fatima, Mo en Ella zitten rondom een kampvuur. Ze gaan een nachtje kamperen. ‘Ik heb zin om te griezelen,’ zegt Julia. ‘Wie weet er een eng verhaal?’ Iedereen heeft weleens iets griezeligs meegemaakt en vertelt hun avontuur. Dat wordt toch wel een beetje spannend. Sam durft niet meer naar de wc. Gelukkig blijkt dan dat niet altijd alles is wat het lijkt…

Het boek Oei, wat eng koop je hier.

Het kleurenmonster – Anna Llenas

Gevoelens zijn vaak heel lastig voor kinderen om onder woorden te brengen. Het zijn vaak abstracte begrippen. Verdrietig (huilen) en blij (lachen) gaat nog wel, maar teleurstelling en liefde zijn wat lastiger te begrijpen. Het kleurenmonster kan daar gelukkig bij helpen!

Als het kleurenmonster met een vreemd gevoel opstaat, gaat een meisje hem helpen om weer “uit de war te komen…”. Samen rafelen ze verschillende kleuren en emoties uit elkaar en doen ze in aparte potjes. Geel staat voor zon, sterren én blijdschap. Blauw staat voor verdriet, nat als de zee en zoet als de regen. Rood staat voor woede, die moeilijk te blussen is. Angst is zwart en donker, en groen is kalm en zweeft als een blad in de wind. Als ze allemaal een eigen plekje (potje) hebben, is het monster “uit de war”! Totdat die zich ineens helemaal roze voelt…?!

Het Kleurenmonster is een vierkant prentenboek dat is geschreven door de Spaanse Anna Llenas. Dit vierkante prentenboek neemt jonge kinderen mee op reis door de wereld van emoties – door kleur en emotie en gedrag aan elkaar te koppelen geeft de auteur zicht en grip op die wereld. De tekst is poëtisch mooi en kent geen woord te veel – de prenten zijn kinderlijk getekend, gekleurd en geknipt en tot prachtige collages gecomponeerd.

Dit boek is niet alleen geschikt om thuis te lezen maar ook een absolute aanrader voor op het kinderdagverblijf of school. Om voor te lezen of te gebruiken als je kind moeite heeft met emoties. Speciaal daarom is er ook een serie van 6 pluchen monsters ontworpen die daar bij kunnen helpen.

Dit boek is de favoriet van onze dochter (en ook wel van mij) dit boek koop je hier.

Koning Koen en de draak

Koning Koen en de Draak is een schitterend prentenboek dat gaat over Koning Koen en zijn ridders Joris en Casper. Dit zijn moedige drakenvechters die zij aan zij monsters verslaan. Als zijn ridders in de schemering door reuzen worden ontvoerd, blijft de dappere koning alleen achter in zijn fort, bestookt door geluiden en schaduwen.

In dit mooie prentenboek van groot formaat gaan drie jonge kinderen volledig op in hun spel. Van allerhande materialen bouwen zij een fort en samen trekken zij ten strijde tegen draken en monsters. Ook de werkelijkheid wordt betrokken bij hun spel: de vader die Joris ophaalt en de moeder van Casper zijn ‘reuzen’. Koning Koen speelt alleen verder in het duister, maar nu minder dapper. Gelukkig blijken ‘enge’ geluiden onschuldige diertjes te zijn. Heel herkenbaar dus voor kinderen die dit spel zelf ook zullen spelen.

De sfeervolle, paginagrote tekeningen in zachte kleuren en kleinere schetsen in grijstinten beelden het spel afwisselend en fantasievol uit. De monsters hebben geen kwaadaardige uitdrukking, maar zijn wel indrukwekkend. De één- tot vierregelige teksten zijn in rijm geschreven en hebben een goed voorleesritme. Af en toe is een woord extra groot afgedrukt. Een heerlijk fantasievol prentenboek.

Dit boek koop je hier.

Gruwelijke Grappige Griezelverhalen

Voor de oudere kinderen die zelf kunnen lezen is dit boek van het ‘middeleeuwse schrijversgenootschap’ De Lachende Zaag dat bestaat uit Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel. Dit zijn beroemde kinderboekenschrijvers die ook al meerdere prijzen hebben gewonnen. Zij hebben hun krachten gebundeld en in dit boek meerdere verhalen bij elkaar gebracht die zeer geschikt zijn voor de kinderboekenweek. Zoals het verhaal van die vrouw die in de gehaktmolen viel? Of van die tante met een lintworm van drieëndertig meter in haar buik? Of het waargebeurde verhaal van die grafkist waar nog geluid uit kwam?

Dit boek is zeer geschikt voor kinderen om zelf te lezen, of om gewoon lekker voorgelezen te worden. In totaal staan er negen gruwelijke en grappige griezelverhalen in. Aangevuld met afschuwelijke weetjes, ijselijke versjes en verrassende spreuken. Het boek is voorzien van zwart-witillustraties van Katrien Holland. Kinderen zelf zijn in ieder geval groot fan van dit boek.

Dit boek koop je hier.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'

Latest posts by Linda (see all)