Anderhalve week voor de vakantie, twee weken weg naar Italië en Kroatië, en de stress begint toch wel te komen. Het is voor ons alweer drie jaar geleden dat we ‘echt’ op vakantie zijn geweest. Dat wil zeggen, verder dan een weekje weg in eigen land. Dat is toch wel echt wezenlijk anders en vraagt toch echt wel iets meer voorbereiding. Waar moet je ook alweer beginnen? Tijdens deze stress heb ik alles waar ik aan dacht bijgehouden om zo een checklist te maken zodat jij goed voorbereid op vakantie gaat. Ik ga er vanuit dat de accommodatie al gereserveerd is. Ook geen paklijsten, maar wel handige tips ter voorbereiding op de vakantie.

Lees ook: Tips om stress te voorkomen, speciaal voor drukke moeders!
Lees ook: Waarom reizen goed is voor de ontwikkeling van kinderen
Lees ook: Zomervakantie last-minutes; de leukste bestemmingen met kinderen in Nederland, Europa en verre reizen
Lees ook: Inpaklijst vakantie; Checklist wat neem je mee in de bagage?

Werken

Het is ook erg fijn dat als je op vakantie gaat je ook echt kan genieten van de vakantie. Dat betekent toch wel iets meer vooruit werken zodat je niet je werk mee hoeft te nemen. Dat is toch wel één van de ‘nadelen’ van het zelfstandig ondernemerschap. Het is niet zo dat als je op je werk de deur achter je dicht doet je collega’s het overnemen en je daarna weer terugkomt en hooguit een kleine achterstand hebt weg te werken. Het is ook zeker handig om tijdig al een autoreply in te stellen met vanaf wanneer je weer je mail beantwoord. Urgente mailtjes kun je natuurlijk altijd wel even op je telefoon lezen. Dan is het alleen even balen als je laptop in die week voordat je op vakantie gaat ter reparatie ingestuurd moet worden en je dus ook geen laptop mee kan nemen.

Lees ook: Tips voor het kiezen van een vakantiebestemming.

Identiteitsbewijs

Controleer tijdig of je identiteitskaart of paspoort nog geldig is. Of dat je misschien wel een visum moet aanvragen. Bij het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs gaat altijd nog wel wat tijd overheen: voor het maken van foto’s, het aanvragen en het ophalen.

Het wordt regelmatig ook geadviseerd om vooraf een digitale kopie te maken van alle identiteitsbewijzen en in je mail te bewaren mocht je iets kwijt raken.

Lees ook: Goedkoop op vakantie met kinderen

Vaccinaties

Zelfs voor bestemmingen zoals Turkije zijn er bepaalde vaccinaties die worden geadviseerd. Voor sommige vaccinaties is er een speciaal programma waar je al drie maanden van tevoren mee moet beginnen.

Lees ook: Vakantie accommodaties met kinderen

Huisdieren

Als je huisdieren hebt is het handig om op tijd even na te vragen of de buren of vrienden / familie bereid zijn om je huisdier eten en drinken te geven. Mocht dat niet mogelijk zijn kun je misschien wel een tijdelijk vakantieasiel opzoeken. Het is dan ook goed om genoeg eten en drinken in te slaan voor de tijdelijke verzorgers.

Lees ook: Huisdieren en kinderen; een hond, kat, of toch een papegaai of konijn?

Reizen met kinderen

Reis je met de kinderen met de auto of het vliegtuig is het handig om dit voor te bereiden. Van snacks voor onderweg en misschien cadeautjes om te geven. Ga je onderweg overnachten is, het ook handig om op tijd uit te zoeken waar je moet zijn en eventueel ook welke stops ondertussen aantrekkelijk zijn met kinderen.

Lees ook: 10 Voordelen van het s-nachts rijden met kinderen

Budget

Waarschijnlijk heb je dit al meegenomen in de keuze voor een bepaalde vakantiebestemming. Naast de accommodatie en de brandstof komen er altijd extra’s bij kijken. Je wilt waarschijnlijk toch iets zien of een museum bekijken, een bezoekje brengen aan het zwembad, een ijsje kunnen eten of van de jodelbaan of wat dan ook.

Lees ook: Besparen op vakantie; 20 tips voor een goedkope budget vakantie

Bezienswaardigheden

Voor sommige bestemmingen is het dan voordeliger om een speciale card aan te schaffen waarmee je meerdere bezienswaardigheden kan bezoeken. Soms kan je deze online ook met korting aanschaffen. Of je nu een planning hebt van dag tot dag of je maar ziet wat je gaat doen. Het is ook goed om uit te zoeken of er voor bepaalde musea wachtrijen zijn of zogenaamde skip-the-line kaarten.

Lees ook: Populairste vakantiebestemmingen met kinderen in Europa

Auto

Ga je met de auto op vakantie kun je ook de auto laten checken, het is ook goed om alles even leeg te ruimen. Zodat je ruimte hebt voor alle bagage.

Inpakken

Begin op tijd met het bedenken wat je allemaal mee wilt nemen; voor onderweg tot en met de kleding of eventueel boodschappen zoals een potje pindakaas als je in Spanje op vakantie gaat en je echt niet zonder kan. Inpakken vergt nog best wel wat voorbereiding, zo is het handig om op tijd te zorgen dat de kleding die je mee wilt nemen schoon is en klaar ligt. Misschien moet je nog wel de zomerkleding uit de kast halen, of juist wat dikke truien als je naar de bergen gaat waar het nog weleens koud kan zijn.

Lees ook: Tips voor een lange autoreis met baby en kind

Reisbescheiden

Voordat je op vakantie gaat is het altijd goed om ook alle reisbescheiden zoals van de accommodatie uit te printen en mee te nemen. Datzelfde geldt voor de reisverzekering mocht er onderweg iets gebeuren. Voor een aantal landen heb je ook een vignet nodig. Het scheelt je tijd aan de grens als je deze al op tijd haalt bij een ANWB-kantoor.

Wat doe jij altijd ter voorbereiding op de vakantie?

 

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)