Blogtips: netwerk opbouwen & PR - Mamaliefde.nl

Blogtips: Om succesvol een blog te beginnen

Vorige week schreef ik over wat er allemaal komt kijken bij het bloggen, dat het meer is dan alleen maar stukjes typen. Vandaag ga ik verder op een van de andere vragen die ik regelmatig krijg. Namelijk: ‘Hoe moet ik succesvol bloggen’. Niet alleen bij mij, maar ook van andere bloggers hoor ik dit geluid. Daarom speciaal voor jullie deze blog. Ik vind het namelijk altijd erg leuk om mailtjes te krijgen en beantwoord met liefde jullie vragen. Dit vind ik echter best een lastige vraag. Helemaal als iemand mailt dat ze die dag een blog hebben aangemaakt en niet weet hoe nu verder te gaan. Graag wil ik als eerste het volgende benadrukken: Wat gezien wordt als succesvol bloggen verschilt van persoon tot persoon. Bij de een gaat het om zoveel mogelijk geld verdienen met het bloggen, de ander om een boodschap uit te dragen, voor de volgende is bloggen een ‘extra service’ bij een webshop of (online) onderneming en daarmee zoveel mogelijk leads binnen te halen. Op de vraag ‘Hoe moet ik succesvol bloggen’ kan ik dan ook geen pasklaar antwoord geven. Het is vooral heel veel proberen, vallen, opstaan en leren. Bij deze alvast excuses. Haal er vooral uit wat voor jouw van toepassing is. Mocht je al even bloggen, zal het vast allemaal al bekend zijn.

Lees ook; Blogtips; alles over beginnen met bloggen tot geld verdienen

Doelen bepalen

Wat ik al schreef in de inleiding, begin met te bedenken wat je graag wilt bereiken met het bloggen. Waarom je überhaupt een blog hebt aangemaakt. Ga je voor een mama blog dat dient als online dagboek voor je familie in het buitenland om de gang van zaken bij te houden? Brei je graag en krijg je tig keer de vraag hoe je iets hebt gemaakt en wil je dat graag delen? Heb je een eigen webshop en wil je graag meer aandacht voor de producten die je verkoopt of hoger in Google eindigen? Ben je zelfstandige en wil je door middel van bloggen anderen informeren en leads binnen halen? Wil je graag professioneel blogger worden en daarmee je brood verdienen? Het kan allemaal en is allemaal goed.

Doelen kunnen natuurlijk ook in de loop der tijd veranderen. Ik begon met het bloggen als persoonlijke blog in combinatie met het doel om mensen te inspireren. Sterker nog ik heb zelfs uitspraken gedaan als ‘dat zou ik nooit doen’ zoals met gastbloggers werken. Nu anderhalf jaar later ben ik toch echt ontzettend dankbaar dat ze er zijn en ik niet alles zelf hoef te doen. Dat is in mijn ogen geen teken van zwakheid, maar juist goed als je mee durft te gaan. Al is het niet handig als je iedere maand van mening veranderd.

Content produceren

Als je weet wat je graag wilt bereiken kan je het beste op zoek gaan naar de manier die daar bij past. Voor een online dagboek is een gratis wordpress of tumblr account perfect, eventueel achter een wachtwoord die je alleen aan familie en vrienden geeft zodat niet alles op het internet rondzwerft. Wil je meer de zakelijke kant op met je blog is de eerste stap om op zoek te gaan naar een host met eigen domein. Dit hoeft maar een kleine investering te zijn van 35 euro per jaar (of nog minder) die je er met een beetje geluk al snel uit kan halen. Voordat je je ergens aanmeldt, vraag dan naar de ervaringen van anderen. Dat scheelt je overstappen op een later moment. Zelf zit ik bij antagonist en ben daar heel tevreden over.

Als je een site hebt moet je aan de slag; content produceren. Het maakt niet uit waar je over schrijft, zolang dit maar bij jou en je blog past. Dit kunnen reviews zijn, verslagen van wat je die dag hebt gedaan, tips voor andere ouders, recepten wat je maar wilt. Sluit je desnoods een weekend op in de slaapkamer, of boek een hotel in je eentje en ga schrijven. Bij voorkeur minimaal 40 of nog meer artikelen. Zodat de lezers ook echt iets te lezen hebben. Een blogje met ‘ik ben … en ik ga bloggen’ is leuk maar zorgt er niet voor dat mensen ook weer terugkomen, en dat is waarschijnlijk wel je bedoeling. Beeldmateriaal hoort er ook bij; of je nu zelf foto’s maakt of ze van het internet afhaalt maakt niet uit. Zorg er echter wel voor dat ze rechtenvrij zijn, je zal niet de eerste blogger zijn die een boete moet betalen voor het onrechtmatig gebruiken van afbeeldingen. Voor meer informatie over de wetgeving verwijs ik je graag naar Legal Coffee.

Socializen

Als je dan een aardig voorraadje hebt geschreven, wil je natuurlijk ook dat dat niet voor niets is geweest en ook daadwerkelijk gelezen wordt. Het makkelijkste gaat dit via social media. Natuurlijk kan je je blogjes delen op je facebook en familie en vrienden vragen dit te lezen. Misschien liken ze het wel of delen ze het zelfs zodat het als een olievlek gaat uitspreiden. Zelf heb ik dit in het begin juist niet gedaan, om vervelende reacties te voorkomen. Ik ben begonnen met een facebookpagina en het daarop te delen en dan hopen dat mensen het gaan liken en je volgen. Het instagram account heb ik afgestoft, ben andere bloggers gaan volgen en reageren. Ik melde me aan bij bloglovin, plaatste een aanmeldknop op de site, en ging daar ook bloggers volgen. Na een paar maanden ben ik ook op twitter actief geworden.

Na een klein jaartje ontdekte ik allerlei facebookgroepen speciaal voor bloggers. Om je blog te spammen en zo te hopen bezoekers binnen te halen en om vragen te stellen (daarover later meer). Er zijn speciale blogsites waar je je kan aanmelden zoals Beste Bloggers, blogsociety etc. Het meeste effect had het in het begin echter nog wel door als ik iets had gelezen van een andere blogger daarop te reageren, een inhoudelijke reactie die verder gaat dan ‘wat leuk geschreven’. Helaas kom ik daar nu niet altijd meer aan toe, en ben ik al blij als ik het kan lezen.

Naast deze lezers zijn twitter en facebook groepen de ideale manier om contact te leggen met andere bloggers. Je raakt dan ‘bekend’ en mensen komen dan sneller op bezoek, of delen zelfs je blog als je ze daarmee geraakt hebt. Bloggers waar je veel contact mee hebt kunnen een soort online vriendinnen worden, die je zo af en toe tijdens een event tegenkomt. Ik durf rustig te beweren dat ik zonder de groep Mama & Blogger nooit datgene bereikt zou hebben als ik nu heb.

Om te meten hoeveel bezoekers je hebt kan je het beste Google Analytics installeren. Ieder meetsysteem rekent net even wat anders, en GA is algemeen geaccepteerd door alle partijen. Dit is een keer even wat puzzelen, maar dan ben je klaar en kan je altijd je unieke bezoekers en pageviews bekijken. Die worden het meest gevraagd.

Reviewen

Het gratis ontvangen van spullen om te testen en je ervaringen te delen is natuurlijk erg leuk. Ik vind het vaak nog steeds een eer om te mogen doen. Zegt toch wat over het vertrouwen van de samenwerkende partij in jou. Er wordt wel eens gevraagd vanaf wanneer je interessant bent voor een samenwerking. Dat verschilt nogal; bij de een gaat het om bereik en de directe promotie van artikelen. Afhankelijk van het merk kan je interessant zijn vanaf 5.000, 10.000 of nog meer unieke bezoekers per maand. Als het gaat om linkbuilding, of een grootschalige actie wordt hier niet naar gekeken en gaat het vooral om zoveel mogelijk artikelen.

Om in aanmerking te komen voor samples om te reviewen kan je zorgen dat bedrijven je weten te vinden, vaak op dezelfde manier als je lezers je vinden. Om duidelijk te maken dat je daarvoor open staat kan je een kopje samenwerken aanmaken in het menu waar je schrijft welke opties er zijn. Al dan niet in combinatie met voorbeelden of een overzicht van andere merken waarmee je hebt samengewerkt. Natuurlijk kan je ook het heft in eigen hand nemen en zoveel mogelijk webshops aanschrijven, die krijgen echter dagelijks dit soort mailtjes dus wees niet teleurgesteld als je nee te horen krijgt. Ga ook niet klakkeloos aanschrijven, maar kijk naar wat er echt goed bij je past.

Mijn favoriete manier van werken voor reviews gaat via pr-bureaus. Bij de een kan je je direct inschrijven en de ander heeft verschillende lijsten afhankelijk van je aantal bezoekers. Passeer je een grens zoals de 10.000 of 20.000 unieke bezoekers dan willen ze dit ook altijd graag weten. Via pr-bureaus krijg ik bijvoorbeeld onaangekondigd perspakketten met inhoud, het is aan jou of je er iets mee doet maar als je dat doet wil het pr-bureau graag een link ontvangen. Daarnaast ontvang je heel veel persberichten, wat niet past kan gelijk naar de prullenbak. Andere zijn wellicht interessant en passen goed bij je blog. Dan kan je daar op reageren en vragen of er misschien sample producten aanwezig zijn. De ene keer is dat geen probleem en heb je het een dag later in huis, de volgende keer hebben ze een beperkt aantal samples en wachten ze even af wie er reageren en krijgen alleen de grootste titels etc. Pr-bureaus vind je door bijvoorbeeld te googlen op merknaam + pr-bureau. Je kan hun aanschrijven met het verzoek om opgenomen te worden in de perslijst, een kort voorstellen en overzicht van je actuele statistieken.

Lees ook: Tips over hoe je aan samenwerkingen komt voor je blog.

Blijf je verdiepen

Denk niet dat je er op een gegeven moment bent en alles weet. Het internet blijft ontzettend vergankelijk en wat vandaag wordt geadviseerd kan morgen ‘schadelijk’ zijn. Daarom wil je graag op de hoogte blijven van alle ‘regeltjes’. Hoe het zit met de Facebook Edgerank, zeker als beginnend blogger kan je hier vrij afhankelijk van zijn. Hoe het zit met SEO, en updates van Google als het gaat om de ranking. Veranderende wetgeving zoals het verplicht stellen van een melding te maken van Cookies of de Social Media Reclame Code. Daarom is het verstandig om een aantal blogs te volgen die gaan over bloggen. Zelf lees ik altijd graag Blogaholic, dit altijd zeer toegankelijk geschreven en vaak direct toepasbaar. Blogtrommel, maar ook Frankwatching. Het helpt om lid te worden van bloggersgroepen op Facebook. En dan niet de groepen waarin je alleen maar linkjes kan achterlaten naar je blog. Maar de groepen waar je je vragen kan stellen en er ook een fijne interactie is van bloggers die je helpen. Of die tips delen als ze iets passends voorbij zien komen.

Geld verdienen met bloggen

Geld verdienen met bloggen – MissLipgloss.nl

Tot slot nog een klein stukje over geld verdienen. Over de vraag ‘Hoe verdien je geld met je blog’ kan er ook zo weer een artikel gevuld worden. Want ja, het is mogelijk om geld te verdienen met je blog. Maar sta er wel heel bewust bij stil of je dit wel wilt. Nu kan het heel kleinschalig een paar euro’s per maand, maar als je echt constructief geld wilt verdienen heeft dit consequenties. Bijvoorbeeld voor de lay-out van je blog als je gaat werken met banners en take-overs, de mate waarin je blog als commercieel gezien wordt, Als je gaat samenwerken met mediabureaus (over het algemeen vanaf 50.00 unieke bezoekers per maand) zullen zij ook een mening hebben / tips geven over je blog, qua uiterlijk en inhoud.  Is goed om daar even bij stil te staan, voordat je je daar helemaal in laat meeslepen.

Een eerste stap kan zijn door je aan te melden bij affiliatie programma’s zoals Affiliate4You, Daisycon, Bol.com etc. Affiliate wil zeggen dat je een link plaatst naar een bepaald product en dat als de bezoeker doorklikt, en dat ook koopt je er een percentage van krijgt. Naast linkjes is het ook mogelijk om banners te plaatsen, hiervoor geldt precies hetzelfde principe. De voorwaarden verschillen per partij dus kijk vooral wat er bij jouw past. Als je volledig in zet op affiliatie en gaat werken met landingspagina’s zou dit flink geld kunnen opleveren. Mijn ervaring is echter dat 10 euro per maand netjes is en de meeste krijgen nog minder. Is natuurlijk al beter dan niets.

Wil je meer geld verdienen met je blog is het belangrijk om zichtbaar te zijn. De meeste opdrachten voor advertorials krijg ik doorgespeeld van andere bloggers, doordat je hoog scoort in Google op voor hun relevante zoektermen, via (inhoudelijke) reacties op andere blogs of via bepaalde netwerken . Of je een opdracht wel / niet krijgt kan afhankelijk zijn van je bereik, inschrijven hoeft dus geen garantie te zijn.

Lees ook: Geld verdienen met bloggen.

Wat is voor jou succesvol bloggen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 14 )

 • Kijk, aan dit soort artikelen heb je nou iets als beginnend blogger. Mag ik je hartelijk danken voor je openheid en je visie. Het is fijn als mensen hun mening en kennis delen op dit vlak. Tenslotte zijn we ooit allemaal beginnend blogger geweest.

  • Dankjewel voor je complimenten! Ik deel altijd graag, precies omdat we altijd eens zijn begonnen. En we nu gewoon een stuk verder zijn dan anderhalf jaar geleden. Waarom zou je dat voor jezelf houden?

 • Wat leuk geschreven! Haha flauw he! 😉
  Dank voor het delen van jouw tips, nog niet alles was bekend voor me!

  • Tips geven doe ik altijd graag hoor. Zeker als er concrete vragen zijn, die vind ik vaak wat makkelijker te beantwoorden. Fijn dat er toch iets tussen zat wat je nog niet wist.

 • Wederom dank Linda voor je inhoudelijke blog! Altijd fijn om te lezen dit soort tips! Er staat nog een klein foutje in de tekst. Bij het stukje over mediabureaus mist een ‘0’ er staat nu 50.00 bezoekers…
  Weet je wat trouwens handig zou zijn, als er een mogelijkheid is om dit soort interessante artikelen (van meerdere bloggers) op een centrale plek op te slaan…

 • Bedankt Linda voor dit open en informatieve artikel!
  Ik heb de link bewaard zodat ik het nog vaker na kan lezen.
  Zoals hierboven ook al gezegd, eens zijn we allemaal beginnelingen geweest op het gebied van bloggen en je blijft leren. Het heeft bij mij heel lang geduurd voordat ik de stap om te beginnen heb durven zetten.

  • Maar goed dat je het uiteindelijk gedaan hebt. Ook al reageer ik niet altijd ik volg je verhaal wel! Hopelijk zit hier ook iets tussen wat de situatie voor jullie vergemakkelijkt.

 • Zoals gewoonlijk weer superbehulpzaam en overzichtelijk 🙂 of je nu grote plannen met je blog hebt of niet, hier heb je altijd wel wat aan. Dank je wel Linda!

 • Kijk, dat is een heel fijn stukje waar ik als beginnend blogger wat aan heb! Dank je wel!

 • Tip over hoe je er aan kunt verdienen als blogger daar heb ik wat aan. Leuk en voor iemand die de blog net gaat starten zijn dit zeker nuttige tips.

 • Dank je wel voor de tips, zelfs voor mij zitten er nieuwe tips tussen en ik blog al wat langer. En da gebeurd niet vaak aangezien er veel artikelen rondom blog tips worden gedeeld. Fijn én leuk. Dank je wel!

  • Dat is ook heel fijn om te horen! GOed dat je je toch blijft verdiepen.

 • Hoi Linda,

  Goed artikel !
  Ik heb even een vraag stel je zou op Blogmij jezelf aanmelden hoeveel bezoeker moet je dan minimaal hebben per maand?
  Groetjes DIana

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top