Vorige week schreef ik over wat er allemaal komt kijken bij het bloggen, dat het meer is dan alleen maar stukjes typen. Vandaag ga ik verder op een van de andere vragen die ik regelmatig krijg. Namelijk: ‘Hoe moet ik succesvol bloggen’. Niet alleen bij mij, maar ook van andere bloggers hoor ik dit geluid. Daarom speciaal voor jullie deze blog. Ik vind het namelijk altijd erg leuk om mailtjes te krijgen en beantwoord met liefde jullie vragen. Dit vind ik echter best een lastige vraag. Helemaal als iemand mailt dat ze die dag een blog hebben aangemaakt en niet weet hoe nu verder te gaan. Graag wil ik als eerste het volgende benadrukken: Wat gezien wordt als succesvol bloggen verschilt van persoon tot persoon. Bij de een gaat het om zoveel mogelijk geld verdienen met het bloggen, de ander om een boodschap uit te dragen, voor de volgende is bloggen een ‘extra service’ bij een webshop of (online) onderneming en daarmee zoveel mogelijk leads binnen te halen. Op de vraag ‘Hoe moet ik succesvol bloggen’ kan ik dan ook geen pasklaar antwoord geven. Het is vooral heel veel proberen, vallen, opstaan en leren. Bij deze alvast excuses. Haal er vooral uit wat voor jouw van toepassing is. Mocht je al even bloggen, zal het vast allemaal al bekend zijn.

Lees ook; Blogtips; alles over beginnen met bloggen tot geld verdienen

Waarom ben je begonnen met bloggen?

De allereerste blog heb ik geschreven vlak na de bevalling van onze dochter. Tijdens de zwangerschap was ik lid geworden van een aantal sites waaronder een mamablog site. Na de bevalling wou ik dit verhaal graag delen met andere mama’s. Later volgden nog enkele andere verhalen. Ze had echter veel last van darmkrampjes dus vroeg al snel alle aandacht op, na mijn zwangerschapsverlof ging ik ook weer aan het werk dus kwam hier niet meer aan toe. Ik voelde me er ook niet helemaal op mijn plekje. Nadat ik werkeloos thuis kwam te zitten had ik weer tijd over en schreef een aantal artikelen op blogspot. Hoofdstukken die in een boek niet hadden misstaan. Ik was dus ook rustig een week bezig met een artikel. Dat werd hem ook niet. Een jaar, en kind, verder kwam er een mailtje voorbij met de statistieken van het afgelopen jaar. Ondanks dat handjevol artikelen waren er toch duizenden mensen op afgekomen. Dat vond ik wel erg leuk.

Ondertussen was ik ook lid van een facebookgroep met mama’s in dezelfde leeftijdscategorie van onze dochter. Regelmatig delen we onze verhalen, belevenissen en foto’s. Het was winter, dan knutsel ik toch al wel wat meer. Ik kreeg daarom ook regelmatig te horen dat ik zeer creatief was. Met Valentijn en Carnaval in het vooruitzicht besloot ik toch maar weer een poging te wagen en heb ik eerst wat informatie opgezocht over bloggen. Al snel kwam ik er achter dat wordpress in het begin misschien iets lastiger kan zijn, maar dat als je het eenmaal doorhebt het prima werkt. Zo maakte ik dus een gratis account aan.

Vervolgens kwam ik ook in contact met andere bloggende mama’s die iedere dag een blogje publiceerden. Dat wou ik ook, en omdat ik begin februari geen leuke ‘start’ vond schreef ik ook wat, achteraf vluchtige, blogjes terug in de tijd. Een ander voordeel van wordpress. Daardoor staat er vanaf 1 januari iedere dag een blogje online, en voorheen een aantal fotoblogjes van bijzondere momenten.

Waarom is bloggen zo leuk?

Deze vraag zou rustig een heel eigen blogje verdienen. Er zijn zoveel dingen die het bloggen leuk maken, waardoor er nog steeds iedere dag een, of zelfs meer, blogjes verschijnen. Een kleine greep;

  • De contacten met andere mama’s; zowel bloggende mama’s als lezende mama’s. Niet alleen in de reacties onder je blogje, ook via social media. Met name facebook en twitter gebruik ik heel intensief voor deze contacten. Of het nu gaat om wat algemene mededelingen als er weer een kindje ziek is of diepgaande gesprekken tot midden in de nacht. Love it. Vooral ook omdat ik toch een van de eerste ben met kinderen in mijn directe omgeving.
  • De inspiratie die je op doet; naast het schrijven van bloggen lees ik ook heel graag blogjes van andere mama’s. Ik heb een aardig lijstje opgebouwd in bloglovin’ waarvan ik er ook heel veel lees. Iedere ochtend en avond probeer ik een rondje te maken langs de interessante blogjes. Ik ga namelijk wel selectief om, bepaalde onderwerpen zoals shoplogs,  reviews en vlogjes / plogjes en weekoverzichten sla ik eigenlijk standaard over. Blogjes met verslagen van dagjes uit en vakanties, of knutselprojectjes en bepaalde lijstjes of opvoedingsonderwerpen vind ik echter heel erg gaaf om te lezen. Zeker als ze me zelf aan het denken zetten.
  • Het vergroot je zelfvertrouwen; In het begin kan het bloggen heel onzeker overkomen, er komt zoveel informatie op je af. Iedereen heeft een mening over hoe je het moet doen. Dan heb je de statistieken die om de hoek komen kijken. Het heeft een half jaartje geduurd voordat bij mij de knop om ging. Dat ik besefte, besef kwam eerder, maar het naleven duurde langer dat het een persoonlijke blog is. Mijn persoonlijke blog. dat ik schrijf waarover ik wil schrijven en het me eigenlijk niet interesseert hoe anderen er over denken. Zij hebben een eigen blog, of anders sla je een blogje maar over. Hierdoor ben ik me ook minder gaan bezighouden met statistieken en dat pakt eigenlijk wel goed uit. Ik stroom nu over van de inspiratie om over te bloggen.
  • Het is mijn uitlaatklep; doordat ik blog over wat er in me opkomt heb ik mijn persoonlijke uitlaatklep gevonden. Niet eens zozeer in de vorm van een online dagboek, maar meer het delen van mijn twijfels of inspiratie voor bepaalde activiteiten. In de hoop daar anderen ook mee te kunnen helpen.
  • Reviews en uitnodigingen; Ik was pas drie dagen aan het bloggen toen de eerste bedrijven contact met me zochten. Voor reviews en later ook persuitnodigingen voor leuke activiteiten. Dit vind ik erg leuk om te doen. Zo krijg je speelgoed wat verder nog vrij onbekend is en echt een succes blijkt te zijn. Of uitnodigingen straks voor de opening van Lego World of Disney on Ice. Dat zijn voor mij de kersen op de taart. Vergeet ook niet de winacties waarbij ik de lezers een plezier kan doen. Tot op heden heb ik nog maar een keer een minder positieve review gehad.

Wanneer blog je?

Ik blog zeer regelmatig, vind het echt leuk om te doen. Ben er indirect ook veel mee bezig; overdag zoals het delen van foto’s via instagram of twitter. Tijdens ‘huishoudelijke’ klusjes zoals koken, was ophangen of als ik rustig alleen in bad lig blijft de inspiratie maar stromen. Van korte ideeën voor een blogje tot in mijn hoofd half uitgewerkte blogjes die alleen nog uitgetypt moeten worden. Daarom dat ik er tegenwoordig voor zorg dat ik na dat soort momenten even wat laptop tijd kan creëren en ze meteen kwijt kan. Steekwoorden schrijf ik op een blaadje of in een lijstje op mijn telefoon. Maar halve blogjes moeten echt gelijk uitgetypt worden. Anders blijven ze een tijdje open staan of verdwijnen ze weer. Wat natuurlijk zonde is. Het blogjes schrijven doe ik daarom voornamelijk overdag als de kinderen op bed liggen of in de avond. Het gaat echt met golfjes; de ene dag kan ik rustig drie tot vijf blogjes produceren waarna er drie dagen niets meer uitkomt. Gelukkig kan je ze inplannen zodat ze niet in golfjes verschijnen. Het lezen doe ik vaak op mijn telefoon in de ochtend als ik net wakker ben, voordat ik naar bed ga en af en toe ook als er rustig gespeeld wordt.

Wat wil je bereiken met het bloggen?

Dat vind ik nog wel de moeilijkste vraag. Ik ben momenteel tevreden over de manier waarop ik blog; zowel de blogjes die verschijnen als de tijd die ik er in steek. Het is momenteel gewoon een leuke hobby. Ik kwam laatst echter wel een stukje tegen op blogtrommel waarbij een categorie was van ambitieuze hobbybloggers.Dat is wel een omschrijving die bij mij past. Het bloggen is in eerste instantie een hobby van me, maar ik vind het wel een uitdaging om een breed publiek aan te trekken. Dat de blogjes die je schrijft ook daadwerkelijk gelezen worden en je vooruitgang ziet. Niet alleen in bezoekersaantallen, maar ook de onderwerpen en mijn schrijfstijl zelf. Ik krijg steeds vaker te horen dat ik ‘uniek’ ben en dat vind ik erg belangrijk. Er zijn genoeg bloggende mama’s, vind daar maar eens je eigen plaatsje tussen. Wat me ook heel veel doet is lezen dat anderen me tippen als must read blog. Veel lezers prima, maar dat ik in de ogen van anderen ook kwaliteit lever vind ik veel belangrijker. Mijn doel is dan ook dit uit te breiden. Op deze ingeslagen weg verder te gaan en we zien wel waar het schip strand.

Zoals je ziet zijn bloggen en inspiratie voor mij heel erg met elkaar verbonden; zowel als het gaat om lezen en schrijven.

Doelen bepalen

Wat ik al schreef in de inleiding, begin met te bedenken wat je graag wilt bereiken met het bloggen. Waarom je überhaupt een blog hebt aangemaakt. Ga je voor een mama blog dat dient als online dagboek voor je familie in het buitenland om de gang van zaken bij te houden? Brei je graag en krijg je tig keer de vraag hoe je iets hebt gemaakt en wil je dat graag delen? Heb je een eigen webshop en wil je graag meer aandacht voor de producten die je verkoopt of hoger in Google eindigen? Ben je zelfstandige en wil je door middel van bloggen anderen informeren en leads binnen halen? Wil je graag professioneel blogger worden en daarmee je brood verdienen? Het kan allemaal en is allemaal goed.

Doelen kunnen natuurlijk ook in de loop der tijd veranderen. Ik begon met het bloggen als persoonlijke blog in combinatie met het doel om mensen te inspireren. Sterker nog ik heb zelfs uitspraken gedaan als ‘dat zou ik nooit doen’ zoals met gastbloggers werken. Nu anderhalf jaar later ben ik toch echt ontzettend dankbaar dat ze er zijn en ik niet alles zelf hoef te doen. Dat is in mijn ogen geen teken van zwakheid, maar juist goed als je mee durft te gaan. Al is het niet handig als je iedere maand van mening veranderd.

Content produceren

Als je weet wat je graag wilt bereiken kan je het beste op zoek gaan naar de manier die daar bij past. Voor een online dagboek is een gratis wordpress of tumblr account perfect, eventueel achter een wachtwoord die je alleen aan familie en vrienden geeft zodat niet alles op het internet rondzwerft. Wil je meer de zakelijke kant op met je blog is de eerste stap om op zoek te gaan naar een host met eigen domein. Dit hoeft maar een kleine investering te zijn van 35 euro per jaar (of nog minder) die je er met een beetje geluk al snel uit kan halen. Voordat je je ergens aanmeldt, vraag dan naar de ervaringen van anderen. Dat scheelt je overstappen op een later moment. Zelf zit ik bij antagonist en ben daar heel tevreden over.

Als je een site hebt moet je aan de slag; content produceren. Het maakt niet uit waar je over schrijft, zolang dit maar bij jou en je blog past. Dit kunnen reviews zijn, verslagen van wat je die dag hebt gedaan, tips voor andere ouders, recepten wat je maar wilt. Sluit je desnoods een weekend op in de slaapkamer, of boek een hotel in je eentje en ga schrijven. Bij voorkeur minimaal 40 of nog meer artikelen. Zodat de lezers ook echt iets te lezen hebben. Een blogje met ‘ik ben … en ik ga bloggen’ is leuk maar zorgt er niet voor dat mensen ook weer terugkomen, en dat is waarschijnlijk wel je bedoeling. Beeldmateriaal hoort er ook bij; of je nu zelf foto’s maakt of ze van het internet afhaalt maakt niet uit. Zorg er echter wel voor dat ze rechtenvrij zijn, je zal niet de eerste blogger zijn die een boete moet betalen voor het onrechtmatig gebruiken van afbeeldingen. Voor meer informatie over de wetgeving verwijs ik je graag naar Legal Coffee.

Socializen

Als je dan een aardig voorraadje hebt geschreven, wil je natuurlijk ook dat dat niet voor niets is geweest en ook daadwerkelijk gelezen wordt. Het makkelijkste gaat dit via social media. Natuurlijk kan je je blogjes delen op je facebook en familie en vrienden vragen dit te lezen. Misschien liken ze het wel of delen ze het zelfs zodat het als een olievlek gaat uitspreiden. Zelf heb ik dit in het begin juist niet gedaan, om vervelende reacties te voorkomen. Ik ben begonnen met een facebookpagina en het daarop te delen en dan hopen dat mensen het gaan liken en je volgen. Het instagram account heb ik afgestoft, ben andere bloggers gaan volgen en reageren. Ik melde me aan bij bloglovin, plaatste een aanmeldknop op de site, en ging daar ook bloggers volgen. Na een paar maanden ben ik ook op twitter actief geworden.

Na een klein jaartje ontdekte ik allerlei facebookgroepen speciaal voor bloggers. Om je blog te spammen en zo te hopen bezoekers binnen te halen en om vragen te stellen (daarover later meer). Er zijn speciale blogsites waar je je kan aanmelden zoals Beste Bloggers, blogsociety etc. Het meeste effect had het in het begin echter nog wel door als ik iets had gelezen van een andere blogger daarop te reageren, een inhoudelijke reactie die verder gaat dan ‘wat leuk geschreven’. Helaas kom ik daar nu niet altijd meer aan toe, en ben ik al blij als ik het kan lezen.

Naast deze lezers zijn twitter en facebook groepen de ideale manier om contact te leggen met andere bloggers. Je raakt dan ‘bekend’ en mensen komen dan sneller op bezoek, of delen zelfs je blog als je ze daarmee geraakt hebt. Bloggers waar je veel contact mee hebt kunnen een soort online vriendinnen worden, die je zo af en toe tijdens een event tegenkomt. Ik durf rustig te beweren dat ik zonder de groep Mama & Blogger nooit datgene bereikt zou hebben als ik nu heb.

Om te meten hoeveel bezoekers je hebt kan je het beste Google Analytics installeren. Ieder meetsysteem rekent net even wat anders, en GA is algemeen geaccepteerd door alle partijen. Dit is een keer even wat puzzelen, maar dan ben je klaar en kan je altijd je unieke bezoekers en pageviews bekijken. Die worden het meest gevraagd.

Reviewen

Het gratis ontvangen van spullen om te testen en je ervaringen te delen is natuurlijk erg leuk. Ik vind het vaak nog steeds een eer om te mogen doen. Zegt toch wat over het vertrouwen van de samenwerkende partij in jou. Er wordt wel eens gevraagd vanaf wanneer je interessant bent voor een samenwerking. Dat verschilt nogal; bij de een gaat het om bereik en de directe promotie van artikelen. Afhankelijk van het merk kan je interessant zijn vanaf 5.000, 10.000 of nog meer unieke bezoekers per maand. Als het gaat om linkbuilding, of een grootschalige actie wordt hier niet naar gekeken en gaat het vooral om zoveel mogelijk artikelen.

Om in aanmerking te komen voor samples om te reviewen kan je zorgen dat bedrijven je weten te vinden, vaak op dezelfde manier als je lezers je vinden. Om duidelijk te maken dat je daarvoor open staat kan je een kopje samenwerken aanmaken in het menu waar je schrijft welke opties er zijn. Al dan niet in combinatie met voorbeelden of een overzicht van andere merken waarmee je hebt samengewerkt. Natuurlijk kan je ook het heft in eigen hand nemen en zoveel mogelijk webshops aanschrijven, die krijgen echter dagelijks dit soort mailtjes dus wees niet teleurgesteld als je nee te horen krijgt. Ga ook niet klakkeloos aanschrijven, maar kijk naar wat er echt goed bij je past.

Mijn favoriete manier van werken voor reviews gaat via pr-bureaus. Bij de een kan je je direct inschrijven en de ander heeft verschillende lijsten afhankelijk van je aantal bezoekers. Passeer je een grens zoals de 10.000 of 20.000 unieke bezoekers dan willen ze dit ook altijd graag weten. Via pr-bureaus krijg ik bijvoorbeeld onaangekondigd perspakketten met inhoud, het is aan jou of je er iets mee doet maar als je dat doet wil het pr-bureau graag een link ontvangen. Daarnaast ontvang je heel veel persberichten, wat niet past kan gelijk naar de prullenbak. Andere zijn wellicht interessant en passen goed bij je blog. Dan kan je daar op reageren en vragen of er misschien sample producten aanwezig zijn. De ene keer is dat geen probleem en heb je het een dag later in huis, de volgende keer hebben ze een beperkt aantal samples en wachten ze even af wie er reageren en krijgen alleen de grootste titels etc. Pr-bureaus vind je door bijvoorbeeld te googlen op merknaam + pr-bureau. Je kan hun aanschrijven met het verzoek om opgenomen te worden in de perslijst, een kort voorstellen en overzicht van je actuele statistieken.

Lees ook: Privacy op een blog
Lees ook: Bloggen met WordPress

Blijf je verdiepen

Denk niet dat je er op een gegeven moment bent en alles weet. Het internet blijft ontzettend vergankelijk en wat vandaag wordt geadviseerd kan morgen ‘schadelijk’ zijn. Daarom wil je graag op de hoogte blijven van alle ‘regeltjes’. Hoe het zit met de Facebook Edgerank, zeker als beginnend blogger kan je hier vrij afhankelijk van zijn. Hoe het zit met SEO, en updates van Google als het gaat om de ranking. Veranderende wetgeving zoals het verplicht stellen van een melding te maken van Cookies of de Social Media Reclame Code. Daarom is het verstandig om een aantal blogs te volgen die gaan over bloggen. Zelf lees ik altijd graag Blogaholic, dit altijd zeer toegankelijk geschreven en vaak direct toepasbaar. Blogtrommel, maar ook Frankwatching. Het helpt om lid te worden van bloggersgroepen op Facebook. En dan niet de groepen waarin je alleen maar linkjes kan achterlaten naar je blog. Maar de groepen waar je je vragen kan stellen en er ook een fijne interactie is van bloggers die je helpen. Of die tips delen als ze iets passends voorbij zien komen.

Geld verdienen met bloggen

Tot slot nog een klein stukje over geld verdienen. Over de vraag ‘Hoe verdien je geld met je blog’ kan er ook zo weer een artikel gevuld worden. Want ja, het is mogelijk om geld te verdienen met je blog. Maar sta er wel heel bewust bij stil of je dit wel wilt. Nu kan het heel kleinschalig een paar euro’s per maand, maar als je echt constructief geld wilt verdienen heeft dit consequenties. Bijvoorbeeld voor de lay-out van je blog als je gaat werken met banners en take-overs, de mate waarin je blog als commercieel gezien wordt, Als je gaat samenwerken met mediabureaus (over het algemeen vanaf 50.00 unieke bezoekers per maand) zullen zij ook een mening hebben / tips geven over je blog, qua uiterlijk en inhoud.  Is goed om daar even bij stil te staan, voordat je je daar helemaal in laat meeslepen.

Een eerste stap kan zijn door je aan te melden bij affiliatie programma’s zoals Affiliate4You, Daisycon, Bol.com etc. Affiliate wil zeggen dat je een link plaatst naar een bepaald product en dat als de bezoeker doorklikt, en dat ook koopt je er een percentage van krijgt. Naast linkjes is het ook mogelijk om banners te plaatsen, hiervoor geldt precies hetzelfde principe. De voorwaarden verschillen per partij dus kijk vooral wat er bij jouw past. Als je volledig in zet op affiliatie en gaat werken met landingspagina’s zou dit flink geld kunnen opleveren. Mijn ervaring is echter dat 10 euro per maand netjes is en de meeste krijgen nog minder. Is natuurlijk al beter dan niets.

Wil je meer geld verdienen met je blog is het belangrijk om zichtbaar te zijn. De meeste opdrachten voor advertorials krijg ik doorgespeeld van andere bloggers, doordat je hoog scoort in Google op voor hun relevante zoektermen, via (inhoudelijke) reacties op andere blogs of via bepaalde netwerken . Of je een opdracht wel / niet krijgt kan afhankelijk zijn van je bereik, inschrijven hoeft dus geen garantie te zijn.

Lees ook: Geld verdienen met bloggen.

Wat is voor jou succesvol bloggen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'