10 tips voor als het niet lukt om zwanger te worden

Zwanger raken is in feite een beetje prijsschieten. Zeker als je weet dat een eicel een relatief korte levensduur heeft. Hoelang precies is niet helemaal duidelijk: in de ene bron staat zo’n zes uur, in de andere vierentwintig, maar je mag er vanuit gaan dat je per saldo geen dagen de tijd hebt. Die kennis kan een beetje deprimerend zijn, maar tegelijkertijd zijn er wel een aantal dingen die je kan doen als je wat invloed wil uitoefenen op een toekomstige zwangerschap.

Lees ook: 20 tips voor als je snel zwanger wil worden

Let op: mocht je het niet vertrouwen of al veel langer bezig zijn, neem dan altijd contact op met de huisarts. De genoemde tips in deze blog zijn puur bedoeld om je een handje op weg te helpen en iets meer inzicht te bieden in het ongrijpbare proces dat zwanger raken uiteindelijk nog altijd is.

Stoppen met anticonceptie

Misschien is het best een stap: voor het eerst sinds jaren stop je met de anticonceptiepil of laat je je spiraaltje verwijderen. In sommige gevallen duurt het dan even voor de menstruatiecyclus weer helemaal op gang is en je dus zwanger kan raken. Geef het even de tijd, het kan zomaar een paar maanden tot een jaar duren. ‘Ontpillen’ noemen ze dit meestal. Overigens maakt het voor je kindje helemaal niet uit als je wel direct zwanger raakt. Maar voor de vrouwen bij wie het iets langer duurt, kan de oorzaak dus liggen in de verstoorde hormoonbalans.

Lees ook: Anticonceptie methoden; van ring en pleister tot aan natuurlijk en voor de man!
Lees ook: Zwanger worden na stoppen pil; wanneer menstruatie, eisprong en vruchtbaar en tips niet ongesteld na stoppen.

Foliumzuur tijdens kinderwens en zwangerschap

De eerste tien tot twaalf weken van je zwangerschap is het belangrijk om extra foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen in je beenmerg. Daarom is dit ook zo belangrijk voor je toekomstige baby’tje: foliumzuur vermindert het risico op onder meer een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte. Als je bewust probeert zwanger te raken is het dus aan te raden daar direct mee te beginnen. Extra foliumzuur kan voor jou geen kwaad en een betere voorbereiding kan je niet treffen.

Foliumzuur vind je hier

Vruchtbare dagen bepalen

Als je graag zwanger wilt worden, dan is het allereerst natuurlijk belangrijk om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Maar hoe doe je dat? Er zijn een aantal methoden voor.

Vruchtbare dagen berekenen;

Deze methode is minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld een ovulatietest die je koopt, maar je zou het kunnen proberen. Ervanuitgaande dat je een cyclus hebt van gemiddeld 28 dagen, kan je stellen dat je eisprong twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie plaatsvindt. Oftewel 14 dagen voor je verwachte nieuwe menstruatie. Geen garantie op succes, maar als je menstruatie een strak schema volgt, zou het zomaar kunnen kloppen.

Vruchtbaarheid bepalen met ovulatietest

Je kunt in de winkel een ovulatietest halen, die het LH-niveau (luteïniserend hormoon) in je urine test. Dagelijks plas je op een stickje, dat aangeeft wanneer je LH-piek plaatsvindt. Als je graag zwanger wil raken, bespring je man dan dus het liefst op de dagen dat je test positief is?

Lees ook: Vruchtbare dagen berekenen met ovulatietest, wanneer is de eisprong, kan je deze voelen, symptomen als ovulatiepijn 

Ken je lichaam

Een andere methode die vaak wordt gebruikt, is het combineren van een aantal symptomen:

 • je lichaamstemperatuur stijgt iets
 • het slijm uit je baarmoedermond is doorzichtig (als eiwit)
 • de stand van je baarmoedermond verandert iets (hoger en hij opent zich, de baarmoedermond wordt zachter)
 • je borsten kunnen gevoeliger zijn
 • je krijgt een hoger libido (uit psychologisch onderzoek bleek bijvoorbeeld ook dat vrouwen die ovuleren zich vaak ook mooier maken en hun lippen beter doorbloed zijn, wat ze aantrekkelijker maakt)
 • Daarnaast voelen sommige vrouwen ook wanneer ze ovuleren, door een stekende pijn aan de linker- of rechterkant.

Bron

Lees ook: Miskraam, curretage of missed abortion; van symptomen, en oorzaken en de kans op stolsels

Gezond leven

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat je lichamelijk gezond bent wanneer je een zwangerschapswens hebt. Maar hoe kan je daarop letten?

 • Stop met roken en drink geen alcohol meer (al zou ik zelf zeggen: gebruik het zeer matig, bijvoorbeeld alleen op belangrijke feestjes)
 • Als je dat nog niet deed: laat drugs staan
 • Probeer je BMI tussen 20-25 te krijgen of te houden
 • Eet gevarieerd en voedzaam: uiteindelijk is dat tijdens de zwangerschap ook heel belangrijk en je kan maar beter goed voorbereid zijn
 • Neem vis op in je wekelijkse menu, mocht je dit nog niet hebben gedaan of gebruik visolie
 • Elimineer stress (en dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je zwangerschapswens groot is en het lang duurt, maar probeer tussendoor – en voor zover dat lukt – ook zoveel mogelijk te ontspannen en lekker in je vel te zitten)
 • Neem voldoende rust
 • Gebruik eventueel een vitaminepreparaat voor vrouwen met een zwangerschapswens om te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt (al mag dit nooit de vervanging zijn van een gezonde voeding)
 • Eet zo min mogelijk rauwe producten en minimaliseer leverproducten. Deze mag je straks als je zwanger bent ook niet meer, dus ook hier kan je maar beter vast aan wennen
 • Naast foliumzuur is vitamine D belangrijk, net als vitamine C en zink

Wat kan je man doen?

Als aanstaande vader hoef je niet op je lauweren te rusten. Waar hij op kan letten?

 • Het aantal ejaculaties: 3-5 keer per week zorgt voor de optimale kwaliteit
 • Zorg voor een optimale temperatuur rondom de balzak (dus niet te veel hete baden, beweeg regelmatig als je zittend werk doet en draag geen strak ondergoed)
 • Stop met roken, wees matig met alcohol en gebruik geen drugs
 • Zorg voor een gezond lichaam door regelmatig te bewegen (overmatig sporten en het gebruik van bepaalde hormonen zijn uiteraard niet aan te raden)

Lees ook: Sporten tijdens de zwangerschap; Richtlijnen wat kan wel en wat wordt afgeraden

Werden jullie makkelijk zwanger?

10 tips voor als het niet lukt om zwanger te worden - Mamaliefde.nl

merel

Blogger at Lotus Writings
Mijn naam is Merel (33) – of ‘mama’ zoals ik minstens 20.934 keer per dag word genoemd door één van mijn drie dochters: June (11), Rose (3) en May (2). Naast persoonlijke verhalen over de hindernissen die we soms tegenkomen als gezin, twijfels die ik heb en ervaringen, wil ik mijn lezers ook graag voorzien van handige informatie. Wat moet je bijvoorbeeld doen bij teken of luizen en hoe zit het nu precies met dat definitieve schooladvies in groep 8?

Latest posts by merel (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
10 tips voor als het niet lukt om zwanger te worden
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top