“Minimalisma, minimalisma, lalala”, zingt onze kleuter van 4 terwijl ze over de stoep fietst. Het begrip minimalisme hoort zij te vaak. “Oh, ga je weer minimaliseren, Aniet?”, roept mijn man dikwijls. Wanneer ik weer eens zeg dat de roze driewieler prima kan fungeren voor onze mannelijke dreumes des huizes.

Twee jaar geleden begon mijn hart sneller te kloppen van minimalisme. Maar wat is nou minimalisme? Een woord dat je steeds vaker tegenkomt. Minimalisme is een levensstijl. Het komt er in het kort op neer dat je met weinig spullen gelukkig kunt zijn. Je bent bewust bezig met welke spullen je in jouw huis wilt hebben. Minimaliseren gaat ook over je agenda, welke keuzes maak je? Kies je alleen voor de leuke activiteiten of ga je naar het vrijgezellenfeest van je achternicht omdat je je verplicht voelt. Je gaat terug naar je eigen ik. Je gaat ontdekken welke spullen en uitjes jou langdurig blij maken.

Lees ook: Marie Kondo; tips & volgorde Kon Mari methode, boeken, website, youtube en nu ook op Netflix!
Lees ook: Teveel spullen; Huis opruimen / minimaliseren / ontspullen / weggooien waar beginnen als je onrustig wordt van rommel. 

Eigen tempo

Begin klein waar jij maar wilt. Als je er een blij en rustig gevoel aan overhoudt kun je door naar een volgend project. Bijvoorbeeld de kelderkast. Ga eens grondig door je huis en bij sommige producten kun je er over nadenken of je het echt nodig hebt. Waar is het goed voor?
In het kort:

 • Milieu
 • Geldbesparing
 • Overzicht
 • Rust

Lees hier mijn praktische minimalismetips:

Verjaardag

Natuurlijk; feestjes vieren horen erbij! Dat heeft niets met minimalisme te maken.

Wegwerpproducten

Voorkom wegwerpproducten. Zonde van het geld en milieu. Je hebt niet voor niets borden en glazen in de kast staan. Wil je toch een feestelijk tintje? Maak het bovenste randje van je glas nat en doop dit in suiker. Laat het even op zijn kop hangen, want anders glijdt het naar beneden. En hoppa, je cocktailglas is geboren.

Getallen

 • Slingers, foliumballonnen, kaarsjes. Winkeliers zijn er allemaal op uit om dit te verkopen aan jou. Een kind straalt al als hij van de trap afloopt en slingers ziet hangen, dit hoeven niet per se slingers te zijn met hun leeftijd. Het blijft een leuke traditie om kaarsjes uit te blazen.
 • Koop losse gekleurde kaarsjes en plaats er 6 in de taart in plaats het cijfer 6. Die kun je maar drie keer gebruiken, als je drie kids hebt tenminste. Gewone verjaardagkaarsjes gaan veel langer mee.

Cadeaus

Bij verjaardagen horen uiteraard ook cadeaus. Onze kinderen tellen de dagen af totdat de slingers in huis hangen. Maar welke cadeaus horen nou bij minimalisme? Stel samen een lijstje op en bespreek met elkaar waar ze echt blij van worden. Dit jaar stonden Donald Duckjes en rolschaatsen op een gedeelde 1e plaats. Die halen we dan van Marktplaats af.

Kindercadeaus

 • Slaapkamer: Geef iets voor op hun kamer. Zo kreeg onze middelste dochter een nieuw steigerhouten bed gemaakt door haar oom. En onze oudste krijgt een prikmuur, waar ze al haar knutsels, foto’s en tekeningen op kan hangen. Ze denkt bij elk papieren bewaarsel weer terug aan hoe ze het gemaakt heeft. Bijvoorbeeld samen met haar beste vriendin of met papa toen hij net terug was van een zakenreis.
 • Belevenis: Wat herinner jij je nog van vroeger? Die nieuwste Barbie toen je 5 werd? Of het cadeau dat je met opa en oma mocht zwemmen? Mijn dochter het laatste. Wat is er nou mooier dan samen herinneringen maken?
 • Post: Onze dochters rennen naar de brievenbus als ze de postbode aan zien komen lopen. Helaas klettert onze brievenbus niet zo vaak. Inkomende post is erg schaars. Daarom is het des te leuker om een kaart te krijgen. Stuur de jarige bijvoorbeeld een jaar lang elke dag een kaart.
 • Donald Duckjes/tijdschriften: De oudste spruit krijgt een hele stapel Donald Duckjes uit een eerdere jaargang. Deze wil ze niet in één keer uitlezen. Ze heeft gevraagd of wij elke week een nieuwe door de brievenbus willen stoppen.
 • Bon: Samen in de donkere bioscoop met je vader. Met een bak popcorn op schoot genoten ze samen van Vaiana. Dit jaar vraagt ze een bioscoopbon, omdat ze het zo leuk vond. Hoppa en weer gaat ze herinneringen maken.
 • Ze wil ook graag met een vriendinnetje samen een ijsje eten. Zo schattig.

Grote mensen cadeaus

 • Bon: Wat geldt voor kinderen kan natuurlijk ook heel leuk zijn voor volwassenen. Geef een High Tea-bon, uiteten-bon of kies ervoor om samen een sauna te pakken met je vriendin.
 • Post: Maar dan in de vorm van bloemen. Breng elke maand een bos bloemen en geniet tegelijkertijd ook van een kopje thee.
 • Tijdschrift: Geef een abonnement cadeau voor bijvoorbeeld Libelle. Elke keer als deze op de mat valt, denkt de jarige weer even aan jou. Uiteraard kun je natuurlijk ook zelf een oude partij opkopen en deze elke vrijdag door de bus doen.

Kasten

Keuken

In 2016 kregen wij onze nieuwe keuken en we hebben er voor gekozen vier keukenkastjes minder te plaatsen. Alles past erin.

 • Bakjes: Waarom zou je vijf verschillende maten bakjes willen hebben? Heb je een iets grotere bak nodig, dan pak je twee kleine. Stel dat je een heel klein bakje nodig hebt en deze staat niet in jouw keukenkast. Dan word je vanzelf creatief door te kijken hoe je dit gaat oplossen. Bijvoorbeeld in een eierdopje.
 • Glazen: Tegenwoordig heb je overal glazen voor; bier, wijn, sherry, limonade, frisdrank, yoghi. En het liefste smeert de industrie je ook nog hun eigen glas aan: bijvoorbeeld een speciaal glas voor Bokbier of het merk van de chocolademelkfabrikant prijkt op het glas.
 • Ontbijtborden: In de ochtend brengen onze meiden hun ontbijtborden naar de keuken en zetten deze op het aanrecht. Om 12:00 pakken ze deze borden weer en eten we er weer van. Wees gerust, ik neem ze met een doekje af en ze zijn weer schoon.
 • Gebaksborden: Gebruik eens gebaksbordjes tijdens het ontbijt. De meiden vinden het enig om te eten van een Boerenbond gebaksbordje. Het voelt voor hen net alsof ze een gebakje eten in plaats van brood met pindakaas. Daarnaast scheelt het ruimte in de vaatwasser, zodat deze minder vaak aan hoeft.

Kleding

Puilt jouw kledingkast ook uit en weet je in de ochtend niet wat je aan moet trekken? Dan zou het wel eens tijd kunnen zijn om jouw kledingkast uit te mesten. Het zou namelijk een feestje moeten zijn om in de ochtend weer eens te mogen kiezen uit al die vrolijke kleding. Er zijn diverse manieren om er voor te zorgen dat kleding uitzoeken weer een lach op je gezicht tovert.
Die trui die net iets te groot is, maar je voor de zekerheid bewaart voor het moment dat je weer aan gaat komen. Weg ermee!

 • Goede combinaties: Zorg er voor dat je kleding in je kast hebt liggen waar je meerdere setjes mee kunt maken. Bijvoorbeeld: een zwarte rok, spijkerbroek, wit bloesje, blauw colbertje of een heerlijke gebreide trui.
 • Laagjes: Vijf dikke truien in de kast is een beetje teveel van het goede. Creëer ook eens laagjes. Trek een topje aan, daarover een longsleeve en vervolgens dat colbertje. Zo heb je het ook warm en kun je vijfde trui gewoon in de winkel laten liggen.
 • 333 methode: Kies 33 kledingstukken uit en leg alleen deze stukken terug in de kast. De rest van de kleding berg je ergens op. Voor 3 maanden mag je alleen deze kledingstukken gebruiken. Zorg voor goede combinaties, zodat je veel kan variëren. Ga de uitdaging aan!
 • Wees kritisch: Zoals met alle onderwerpen geldt: wees kritisch. Heb ik deze nieuwe jurk echt nodig? Maakt het mij blij? Past het bij mijn kledingstijl? Neem een week de tijd om dit allemaal te overdenken. Als je daarna op alle vragen ja kunt antwoorden, ren dan naar de winkel!

Lees ook: Groot gezin Nederland 2019; Voordelen, nadelen opgroeien in huishouden met veel kinderen

Folders

Spring op de fiets naar het gemeentehuis en haal die Nee/Nee-sticker op. Door folders word je verleid om spullen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Heb je nog maar één pak luiers, dat is het moment om even op internet te scouten of er nog aanbiedingen zijn. De folder van de supermarkt kun je makkelijk op internet bekijken. Met andere woorden: als je ontdekt dat je iets nodig hebt, zoals: Vitamine D. Dan kun je op dat moment het internet afstruinen waar het in de aanbieding is.