Jouw kindje is bang in het donker en daarmee wordt het slapen gaan extra lastig. Niet leuk voor jou, maar al helemaal niet voor het kleintje. In zijn of haar ogen is de angst reëel en durf zelf maar eens te gaan slapen als je bang bent dat er iemand onder je bed zit! De fantasie van een kind slaat vaak op hol, wat heel normaal is. Maar wat kan je er aan doen om te zorgen dat jouw kindje zich veilig voelt?

Lees ook: Bang in bed: 5 tips voor als je dreumes, peuter of kleuter angstig is

1. Help, een monster onder mijn bed

Misschien wel de bekendste kinderangst: een monster onder je bed! En zeker een reden voor kleintjes om bang te zijn in het donker. Je kunt natuurlijk eindeloos uitleggen dat het niet echt is en dat het kind het zich alleen maar verbeeldt dat ze er zijn. Je zou samen kunnen gaan kijken onder het bed, in de kast en al die andere enge plekken en zo laten zien dat er niets is. Maar je kunt ook de angst serieus nemen en de monsters met grote overredingskracht de kamer uitjagen en bevelen NOOIT meer terug te komen. Veel kinderen zullen dit accepteren, hoewel je natuurlijk zo wel aangeeft dat er echt monsters bestaan…

2. Mama, mag het licht aan…

Een lichtje aan, zodat je toch nog iets kunt zien, scheelt vaak al heel veel. Je kunt kiezen voor een nachtlampje, die niet zo fel is. Of doe een lichtje aan op de gang. Een zaklamp kan ook een veilig gevoel geven. Hoort hij iets, dan kan hij snel even kijken wat er gebeurt. Het idee alleen al dat dit kan, is vaak al genoeg.

3. Neem je kind serieus

Praten helpt. Geef hem de kans om uit te leggen wat er echt speelt en probeer hem hierbij te helpen. Wuif het niet weg als iets wat onzinnig is, maar leg hem uit hoe de dingen in elkaar steken als hij bang is voor iets wat echt niet hoeft. Je kunt dit beter niet doen als het bedtijd is, want dan zit zijn hoofd dus juist vol van het onderwerp net voor hij naar bed gaat. Doe dit rustig op een tijdstip overdag.

4. Geef je kind tips om met angsten om te gaan

Soms zit zijn hoofd ook gewoon vol met dingen die de volgende dag bijvoorbeeld gaan komen. Leg hem uit dat bang zijn er soms bij hoort en waarom dat juist goed is, als hij tegen iets op ziet. Maar geef hem ook tips hoe hij hier mee om moet gaan. Hoe hij zich kan ontspannen, bijvoorbeeld. Is er iets wat hij echt heel erg eng vindt en dus niet wil doen? Probeer samen kleine stapjes te bedenken die hij stapsgewijs kan gaan zetten om het zo toch onder de knie te krijgen.

5. Pas op met enge indrukken

Is je kind snel ergens bang voor, let dan overdag extra op wat het te zien krijgt. Heeft het oudere broers of zussen? Televisieprogramma’s of computerspelletjes kunnen doodeng zijn. Probeer dan te voorkomen dat jouw uk te veel hiervan ziet. Ook als je zelf ergens naar kijkt, moet je even rekening houden met die kleine oogjes en oortjes. Als je bange wezeltje op bed ligt, kan jij die oorlogsdocumentaire ook nog kijken. Op school kunnen er natuurlijk ook enge dingen langs komen. Daarom is het doornemen van de dag een goed idee.

6. Ruim de slaapkamer op!

Die auto midden op de vloer of de grote knuffelbeer op het voeteneinde van het bed: in het donker veranderen ze spontaan in enge spoken. Door te zorgen dat er weinig rondslingert kan je dit voorkomen. Dit kan trouwens ook gebeuren met schilderijen aan de muur! Is je kind bang, probeer er dan achter te komen of het zoiets is. Even het object weghalen is immers zo gebeurd.

7. Rust voor het slapen gaan

Zet de kleine niet nog voor de tv als hij bijna naar bed moet. Sluit de dag rustig af, door nog gezellig wat te kletsen over de leuke dingen van de dag en lees een gezellig verhaaltje voor. Zo zit zijn hoofdje vol met leuke dingetjes en kan hij rustig gaan slapen. Een vast ritueel is hierin bij heel kleintjes heel belangrijk.

8. Oefenen om in het donker te zijn

Is je kind echt bang voor het donker zelf? Ga bijvoorbeeld samen eerst eens in een donkere kamer zitten. Breid dit uit door er wel samen te zitten, maar niet bij elkaar. En zo kan je het steeds verder uitbreiden. Doe het rustig aan. Ga je te snel, dan zal het juist weer terugvallen. Dwingen heeft totaal geen zin, dat werkt juist averechts. Bedenk dan ook samen een plan om dit te gaan oefenen!

9. Vraag wat je kind zal helpen

Je kind heeft misschien zelf best wel een idee wat hem of haar zou kunnen helpen. Een extra grote knuffelbeer in bed, als steun, of een grote superheld op zijn nachtkastje. Kleine moeite om hier aan toe te geven en het resultaat kan juist groots zijn. Maar je kan ook denken aan een verbodsbord voor monsters…

10. Een aquarium op de slaapkamer

Volgens onderzoek is het kijken naar vissen rustgevend en het blijkt dat kinderen daardoor dus sneller zullen slapen. Bijkomend voordeel is het licht van het aquarium. Zorg wel dat het licht uiteindelijk uitgaat, want ook vissen hebben een dag- en nachtritme nodig. Let hierbij natuurlijk wel op goede hygiëne!

11. Zorg voor een vertrouwde omgeving

Ga niet iedere dag enthousiast de kamer van je kind veranderen. Hij zal zich vertrouwd en dus veilig moeten voelen op de plek waar hij gaat slapen.

12. Laat hem merken dat je in de buurt bent

Rommel nog wat rond in de buurt van zijn slaapkamer. Laat de deur op een kier en reageer direct als hij roept. Zo weet hij dat je er bent en dat je dus zo bij hem bent als er iets mocht gebeuren. Als hij denkt alleen te zijn wordt het allemaal immers nog veel enger…

Volg me via:

Wil Cats

Schrijfster at geWILde teksten
Trotse moeder van 4 zoons, gelukkig getrouwd en vrouwtje van een hele 'veestapel'. Maar ook schrijfster in allerlei vormen: zowel voor het geld als voor de passie. Mijn favoriete onderwerp? Precies: kinderen!
Wil Cats
Volg me via:
Summary
Review Date
Reviewed Item
12 tips voor als je kind bang is in het donker?
Author Rating
51star1star1star1star1star