Steeds meer mensen overwegen om te gaan bloggen. Wat er ook gezegd wordt, het is nog steeds helemaal hot. Je komt het ook steeds meer tegen als beroep in films.. Om een soort online dagboek bij te houden of in de hoop op veel gratis producten of om er een inkomen uit te halen. De één begint gewoon, zoals ik heb gedaan en de ander denkt goed na over hoe of wat en leest zich goed in. Voor de eerste categorie heb ik een handig artikel geschreven met 101 tips voor beginnende bloggers. Mocht je overwegen om te gaan bloggen maar niet goed weten waar te beginnen; lees dan vooral verder.

Lees ook; Blogtips; alles over beginnen met bloggen tot geld verdienen

Waarover ga je bloggen?

Het maakt niet uit waar je over gaat bloggen; over het verzorgen van je paard, de recepten die je maakt, verslagen van je vakantie tot en met meer lifestyle-achtig met plogs en vlogs. Het belangrijkste is dat je ergens over gaat schrijven wat dicht bij je staat en waar je genoeg over weet te schrijven. Twijfel je, maak dan eens een lijst met potentiële onderwerpen. Ongeacht of je de onderwerpen wel gaat uitwerken, het geeft alvast een indicatie of er genoeg te schrijven is voor je. Schrijf over de onderwerpen die je graag zelf zou willen lezen of je graag leest. Zo zal je vanzelf een groep lezers opbouwen die dat ook interessant vinden.

Tips voor als je overweegt te beginnen gaat bloggen - Mamaliefde.nl

Blogprogramma

Een website vanaf scratch beginnen kan nogal wat werk zijn, en het is dan noodzakelijk om het nodige te weten van html css etc. Gelukkig kan je het jezelf ook makkelijk maken en een cms-programma gebruiken. De twee meest gebruikte door bloggers zijn blogspot en wordpress. Blogspot is iets eenvoudiger voor als je begint, maar met wordpress kan je meer. Daarom zijn er veel bloggers die op een gegeven moment overstappen. Ook qua reacties is dit een stuk makkelijker. Als je hulp nodig hebt met wordpress kan je terecht bij WP-handleiding. Als je twijfelt of je het wel of niet volhoudt kan je beginnen met een gratis site die eindigt op wordpress.com of blogspot.com. Later kan je altijd nog overstappen naar een betaalde site met eigen url en host.

Blognaam

Je moet ook nog een blognaam hebben, eerlijk gezegd heb ik over Mamaliefde nooit zo heel lang nagedacht. Ik wilde iets met mama en iets met dat ik het echt heel leuk vind om te moederen. Dit is in een opwelling gekozen en ik ben er nog steeds heel erg blij mee. Het geeft duidelijk aan waar de blog over gaat maar is breed genoeg voor allerlei ‘uitstapjes’ naar andere onderwerpen. Het is ook goed om na te denken voor het gebruik van persoonlijke (bij)namen in je domeinnaam. Als je begint met bloggen is het nog heel persoonlijk, maar soms slaat het aan en voor je het weet heb je een soort miniredactie voor je schrijven.

Tips voor als je overweegt te beginnen gaat bloggen - Mamaliefde.nl

Doen

Tot slot is mijn eennalaatste tip; gewoon beginnen. Maak nu nog een (gratis) account aan en ga ervoor. Het is goed om je in te lezen, maar door te doen leer je het meeste. De heel algemene tips gelden voor iedereen, maar verder verschilt het toch heel erg per blog wat werkt en wat niet werkt. Je loopt vanzelf tegen onderwerpen aan zoals hoe vaak je gaat bloggen per dag, of meer theoretische dingen zoals seo etc. waar je je altijd nog in kan verdiepen. Het kan dan handig zijn om een klein netwerk op te bouwen met bloggers waar je vragen kan stellen. Zo zijn er op Facebook een aantal groepen. Het opbouwen van een netwerk is niet alleen goed voor vragen, maar het zorgt er ook voor dat je sneller groeit. Twijfel je dan kan je altijd nog beginnen als gastblogger.

Geduld & Doorzettingsvermogen

Als je bent begonnen is het belangrijk om geduld te hebben en door te zetten. De lezers komen niet vanzelf aanwaaien, daarom is het belangrijk om gewoon door te gaan en vol te houden. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de verwachtingen die je hebt aan het bloggen. In plaats van ermee te eindigen had ik daar misschien mee moeten beginnen; dat het goed is om te bedenken wat je eigenlijk wilt bereiken met het bloggen. Afhankelijk van je wensen moet je daar ook de benodigde tijd voor rekenen. Als je iets wilt bereiken moet je er ook echt voor gaan. Er zijn al zoveel bloggers die al jaren bloggen, wil je daartussen opvallen dan moet je daar echt voor gaan. Probeer wel op te letten niet teveel te spammen. Je zal dan snel groeien, maar op de lange termijn gaat dit je lezers kosten.

Vergeet vooral niet om gewoon plezier te hebben in het bloggen.

Heb jij een blog of dat weleens overwogen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.