Als je ergens in dienst bent is het vandaag weer zo ver; het vakantiegeld wordt gestort. Het moment om die paar rekeningen die er nog liggen te betalen of om een extra grote / luxe uitgave te doen. Je kan het geld natuurlijk ook gebruiken voor wat de naam zegt; de vakantie. Zelf ben ik zo iemand die het bedrag (van manlief aangezien ik zelf werk als ondernemer) in mijn hoofd al een paar keer heb uitgegeven voor het überhaupt op de rekening staat. Je wil er het liefste zoveel mogelijk meedoen. Daarom leek het me leuk om een aantal tips te geven over hoe je op vakantie gaan betaalbaar kan houden. Zodat er geld overblijft voor leuke extraatjes zoals een uitstapje of ijsje. Want besparen wil niet zeggen dat je niet mag genieten!

Lees ook: 101 besparingstips; Geld besparen in het huishouden
Lees ook: Besparen op vakantie; 20 tips voor een goedkope budget vakantie
Lees ook: Waarom reizen goed is voor de ontwikkeling van kinderen
Lees ook: Wel of niet op vakantie naar het buitenland reizen met kinderen?

Bestemming

Allereerst natuurlijk de bestemming. Zo is de reis naar Zeeland misschien goedkoper, maar kan een week accommodatie veel duurder zijn, zeker met een aantal leuke uitstapjes en de boodschappen. Je kan ook kiezen voor drie weken op een camping in Tsjechië waarbij de reis misschien duurder is (in ieder geval Nederland / Duitsland), maar afhankelijk van de camping die je uitzoekt en de boodschappen die je doet het wel goedkoper wordt. Het is natuurlijk niet voor niets dat steeds meer jongeren kiezen voor een all-inclusive vakantie naar Turkije, in plaats van wat ‘wij’ vroeger deden naar Texel of Spanje. Dat is echt niet alleen vanwege de zon!

Ook kan het lonen om goed prijzen in de gaten te houden. Zo heeft acties.nl een handige sectie met een overzicht van aanbiedingen voor vakanties en de leukste acties van vakantieveilingen.

Lees ook: Tips voor het kiezen van een vakantiebestemming.

De reis

Natuurlijk is geld niet de enige factor; een reis per vliegtuig kan duurder zijn, zeker als je ter plaatse ook nog een auto wilt huren, maar is wel sneller naar bepaalde bestemmingen. Door goed in de gaten te houden wat de prijzen van vliegtickets doen en lang vooraf te boeken kan je veel geld besparen. Je kan ook kiezen voor een last-minute, dan betaal je minder dan acht weken voor de reis, maar betaal je wel een lagere prijs. Hier lees je trouwens meer tips voor goedkope vliegtickets.

Met de auto op vakantie gaan kost natuurlijk brandstof, maar zo ben je een keer een bedrag kwijt, ongeacht het reisgezelschap. Je hoeft ook niet extra te betalen voor excursies, je kan gewoon met het eigen vervoer. Tip: bekijk vooraf op de website van de ANWB wat de brandstofprijzen zijn per land. Dan kan je zien waar het loont om je tank vol te gooien. Red je het net niet, kies dan voor enkele liters, zodat je alsnog het land van bestemming kan bereiken. Houd er wel rekening mee dat hier voor zuidelijke landen geld bij komt, zoals vignetten (Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië) en tol (Italië en Kroatië). Dit kan stiekem ook best wel oplopen en is niet altijd vooraf duidelijk.

Hotel vs bungalow / appartement / camping

Een hotel is natuurlijk lekker makkelijk en heeft behoorlijk wat luxe. Het is vaak ook goedkoper dan het boeken van een appartement of soms een bungalow of camping. Toch heeft dat mijn voorkeur. Niet alleen vanwege de vrijheid met kinderen (dat je niet je kamer hoeft te delen met de kinderen en dus bedtijd gelijk is), maar ook omdat je minder rekening hoeft te houden met de buren en er meer mogelijkheden zijn als het regent. Hou bij het boeken van een accommodatie wel rekening met bijkomende verplichte kosten, zoals schoonmaak. Ook zijn er operators waarbij je niets extra moet te betalen als er bijvoorbeeld een glas kapot gaat.

Lees ook: Vakantiebedtijd: Hoe laat kinderen naar bed tijdens de vakantie?

Vaak kan je extra (baby) artikelen gratis bijbestellen. Je kan ook besparen door zelf zeep, olie, kruiden, koffie en thee mee te nemen, zodat je geen boodschappenpakket hoeft te bestellen (wat natuurlijk wel erg prettig is). Een ander voordeel is dat je geen fooien hoeft te geven (wordt dat überhaupt nog gedaan?) en je de vrijheid hebt met koken. Je hoeft niet ergens uit te gaan eten, of extra te betalen voor een halfpension. Je doet gewoon de boodschappen en kan zelf koken wat de kinderen lekker vinden en gewoon rustig aan tafel, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze er een bende van maken.

Natuurlijk kan je ook zelf een vouwwagen of caravan meeslepen. Op de camping staan kan goedkoper zijn dan een accommodatie huren. Het kost wel iets meer tijd. Onderweg mag je minder hard rijden waardoor de reistijd toeneemt, maar het verbruik is wel lager bij 80 km per uur i.p.v. 100 of hoger. Wel heb je natuurlijk extra brandstof nodig omdat je meer meetrekt.

Museum / City cards

Met name populaire reisbestemmingen hebben een speciale city card voor toeristen. Daarmee betaal je een keer een wat hoger bedrag, maar hoef je vervolgens niet meer om te kijken en kan je overal naar binnen. Vaak krijg je ook nog eens extra kortingen in bepaalde winkels of restaurants.

Kerken & Natuur

Wil je op de bestemming wat gaan zien bezoek dan eens een aantal kerken. Je moet dan wel stil zijn en gepast gekleed zijn, maar (als er geen museum aan is verbonden of een kerktoren) is de entree gratis. Ze mogen namelijk in principe geen geld vragen. Kerken herbergen vaak veel (religieuze) kunst en doordat ze er al vele jaren staan veel oude architectuur. Nog een bijkomend voordeel is dat, met name in de zuidelijke landen, het vaak heerlijk koel is, ook als buiten de temperatuur hoog oploopt. Vaak kan je in de kerk ook gewoon even rustig zitten en bijkomen voor je weer verder wandelt.

Een alternatief is om gewoon lekker de natuur in te trekken. Picknickmand mee en lekker gaan wandelen. Zo zie je iets van de omgeving en hoef je niet veel te betalen.

Wi-Fi versus belbundel

Als je op vakantie Wi-Fi hebt is dat natuurlijk erg fijn, maar dat is niet altijd overal zo. Of niet gratis. Dan is het de moeite waard om af te wegen wat je doet; een belbundel aanschaffen zodat je ook in het buitenland voordelig bereikbaar bent, of betalen voor de minuten die je gebruikt op je bestemming. Je kan natuurlijk ook regelmatig restaurants opzoeken waar je gratis Wi-Fi hebt.

Budget & Overzicht

Tot slot; maak vooraf een soort overzicht van de uitgaven die je zeker weten gaat maken en houdt rekening met onvoorziene kosten. Natuurlijk horen ijsjes en een souvenir daar ook gewoon bij. Door vooraf dit geld in een keer te pinnen weet je ook wat het budget is. Bepaal aan de hand daarvan wat bestemd is voor excursies / brandstof en ‘vrij’ per dag uit te geven. Het voordeel van een dagbudget is ook dat je minder gaat uitgeven als je bijvoorbeeld op de laatste dag uit eten wilt gaan.

Als je geld uitgeeft hou dan ook bij waaraan je dat uitgeeft, dat zorgt er aan de ene kant voor dat je het minder snel uitgeeft en aan de andere kant dat je beter in de gaten houdt waaraan.

Heb jij nog een leuke tip om de vakantie betaalbaar te houden?