In het voorjaar besteden de meeste mensen iets meer aandacht aan hun huishouden in de vorm van een grote voorjaarsschoonmaak. Ik snap dat wel hoor, met het zonnetje word je wat vrolijker en heb je meer energie in dingen die je anders laat liggen. Daarnaast zie je met die laagstaande zon ook veel meer; van vieze vingers op het raam tot en met stof onder de kast. Voordat je gaat schoonmaken moet er natuurlijk eerst opgeruimd worden… Maar is dat wel zo handig?

Lees ook: Play & Go speel- en opbergkleed naaien of kopen
Lees ook: Klusjes voor kinderen; ingedeeld per leeftijd 
Lees ook: Schoonmaakster in huis; taken, sleutel geven en hoe vaak?
Lees ook: Schoonmaakmiddelen overzicht; lijst van meest gebruikte schoonmaakmiddelen wat je in huis moet hebben en waarvoor
Lees ook: Voorjaarsschoonmaak; je huis en tuin klaar voor de lente
Lees ook: Najaarsschoonmaak; in 6 stappen je huis klaar voor de winter
Lees ook: Nieuwsjaarsschoonmaak; Met een fris begin het jaar in

Opgeruimd huis is opgeruimd hoofd

De laatste paar weken had ik een fase waarin ik erg chagrijnig was en weinig kon hebben. Het was gewoon even allemaal teveel geworden; met een puberende peuter, het werk met veel deadlines en afspraken en dan ook nog het huishouden. En als je dan toch ook structureel slaapuren tekort komt… Dan is het tijd om een stapje terug te doen. Even weer de focus op andere prioriteiten, en een inhaalslag maken met het huishouden. Te beginnen bij de enorme stapel was, de kinderkamers weer helemaal opgeruimd. En ook de ramen weer eens goed gezeemd. Het viel zelfs de visite op ;-) En daar kan ik toch wel echt van genieten. Niet zozeer vanwege het picture perfectplaatje, voor zover dat kan hier in huis. Maar het geeft mij rust. Als ik me niet meer erger aan het huishouden kan ik mijn aandacht volledig op iets anders richten. En dat scheelt toch wel heel erg.

Schijn bedriegt

Bij de kinderkamers laat ik in eerste instantie de kinderen zelf opruimen. Ze moeten het toch ooit leren en op deze leeftijd vinden ze het vaak nog leuk. Zeker als ze daarna met de stofzuiger mogen spelen. Dochterlief heeft er trouwens wel een heel handig trucje in ontwikkeld; namelijk “schuif alles onder de kast”… Wat dat betreft lijkt ze wel op mij als ik heb geveegd en geen zin heb om het op te vegen, dan wil ik het ook wel eens onder de kast schuiven totdat ik ga stofzuigen ;-)

Geen rommel maken hoor

Als het opgeruimd is wil je het ook graag opgeruimd houden. En dat is best een uitdaging met kinderen. En dat vind ik dus ook het moeilijkste. Want ik merk dat ik dan steeds sneller geneigd ben om te zeggen ‘geen rommel maken’. Terwijl dat juist is wat kinderen doen, als er gespeeld wordt. Dan wordt er vanalles uit de kast getrokken om mee gespeeld te worden. En dan kan je wel bedenken dat ze eerst netjes het één moeten opruimen voor ze met het volgende gaan spelen, maar als de één met Playmobil speelt aan de kleine tafel en de ander met klei aan de grote tafel… Dan ligt voor je het weet de hele woonkamer onder. Of als de één een speelgoedbak pakt, ligt voor je het weet de helft uit de kast. En dat moet ook gewoon kunnen. Want het zijn kinderen. Ook al gaat dat ten koste van die netjes opgeruimde kamer.

Goede voornemens

Maar goed, alle was zit weer netjes opgevouwen in de kast, alle rommel ligt weer in de kast. Toch wel erg handig om veel kastruimte te hebben met deurtjes die je dicht kan doen ;-) En het ziet er weer een beetje opgeruimd uit. Nu nog proberen dat bij te houden. De praktijk leert dat er maar een drukke dag tussen hoeft te zitten en het versloft weer…

Lees ook: Tips kledingkast opruimen

Tips om snel het huis op te ruimen

De afgelopen weken zijn erg druk en vol, veel tijd voor het huishouden blijft er dus niet over. Dat staat onderaan het prioriteitenlijstje en komt wel weer een keer. Maar dan, dan komt oma langs. En tja, dan moet er dus toch snel even wat achterstallig werk gedaan worden. Rommel in de kastjes, zodat het er opgeruimd uitziet, snel een stofzuiger door de kamer en het kan ermee door. Tot je met dank aan het zonnetje de vingers op de ruiten ziet. Voordeel van het mooie weer is dat je heerlijk buiten kan zitten, maar daardoor vallen die handjes van de kinderen ook sneller op.

Krijg jij ook je (schoon)ouders op bezoek en wil je snel even je huis op orde hebben (of dat het in ieder geval zo lijkt)? Het belangrijkste zijn dan natuurlijk de kamers waar de visite komt, de zolder kan je overslaan en de kamers van de kinderen kan je in principe ook wel vanuit gaan dat ze niet komen. Voor de rest kan je de volgende tips toepassen:

  1. Zorg dat het leeg is, dan lijkt het al snel opgeruimd. Dus lege tafel, niet teveel rommel op de kasten of op de vloer. Een paar kasten met deurtjes die je dicht kan doen zijn ideaal. Of grote bakken voor het speelgoed in de kinderhoek. Achter de gordijnen is ook een populaire verstopplaats. Alles wat naar boven moet leg je op de trap, nu hebben wij een open trap, maar zelfs dan oogt het minder rommelig.
  2. Wij hebben ook een deur naar de keuken, dus kunnen die makkelijk afsluiten. Zet anders alle afwas in de vaatwasser en probeer het aanrecht zo leeg mogelijk te hebben.
  3. Even snel stofzuigen rondom de bank en tafel waar vaak de meeste kruimels liggen.
  4. Snel een doekje over het tafelblad en andere oppervlakten.
  5. Zorg voor een fijne spray in huis die zorgt dat het fris ruikt. Alle ramen open zetten tegenover elkaar zodat het goed kan luchten, wil ook helpen.
  6. Wat bleek in de wc-pot doet ook wonderen, even een doekje er overheen, en over de wasbak en je kan ze rustig naar het toilet laten gaan. Hang een schone handdoek op en controleer de wc-rol.
  7. Zet een muziekje op of steek kaarsen aan (oké niet in de zomer) of bak een appeltaartje in de oven. De sfeer doet dan wonderen en doet een stuk gezelliger aan.

Als het zonnig is; ga dan lekker buiten zitten. Ja, ze moeten even door de woonkamer naar de tuin (als ze niet al achterom kunnen komen), maar als je snel doorloopt zien ze echt niet dat je snel geveegd hebt maar de rommel onder het keukentje hebt geschoven of je eigenlijk moet dweilen en de gordijnen nog nooit zijn gewassen.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'