Het einde van de vakantie nadert, en dat is te merken. Zeker met de vele regenachtige dagen hebben de kinderen alles wel een beetje gezien. Met als gevolg dat ik pleisters die ik op de trap had gelegd om boven op te ruimen, aantref aan de zijkant van de salontafel. Netjes naast elkaar geplakt als stickers. Dat ik tijdens het eten koken een dochter zie wegschieten achter de tafel en vervolgens een vloer vol glitters aantref. En ze stempelen op handen (en de rest van het lichaam en kleding) ideale activiteiten vinden. De wasmachine draait ondertussen overuren. Gelukkig was daar de oplossing; een klooimiddag bij Villa Zebra.

Lees ook: Museum kinderen; overzicht van de leukste kindermuseums ook met peuters en kleuters
Lees ook: Zuid-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit

Klooimiddag Villa Zebra - Mamaliefde.nl

Nu ben ik al enorm fan van Villa Zebra, een echt kindermuseum in Rotterdam. Eerder dit jaar zijn we hier al geweest en hebben we een bezoek gebracht aan de tentoonstelling Zelf voor kinderen van drie tot zeven jaar. Al waren er ook heel wat kleinere kinderen. Eerder deze vakantie kreeg ik een uitnodiging voor de klooimiddag, maar ben ik het gewoon vergeten. Daarom gingen we vandaag in de herkansing. Zeker na het lezen van dit geweldige verslag op Marstyle. Samen met Mechteld en haar zoontje gingen we op stap. Maar goed ook want het was (weer) een regenachtige dag.

De klooimiddag is van één tot vijf uur, aangezien onze jongens in de fase wel / geen middagslaapje zitten, besloten we direct aan het begin van de middag te gaan zodat we ook op tijd terug zullen zijn voor ze helemaal moe zijn. Parkeren kan min of meer voor de deur, dit is wel betaald parkeren (op zondag gratis). Bij de kassa betaal je de kaartjes; zowel voor kinderen als volwassenen.

Het was maar goed dat we zo vroeg waren, want om 13.00 was het nog te doen, anderhalf uur later was het al erg druk. Stiekem zelfs iets te druk, zo kregen we koude tosti’s, moesten de kinderen flink wachten tot ze konden knutselen en liep je elkaar eigenlijk voor de voeten. Het is niet zo heel erg groot allemaal. Het was ook erg lastig om ze zo in de gaten te houden.

Spelen en ontdekken

De kinderen daarentegen hadden de grootste pret. Ze voelden zich meteen thuis, vanaf het moment dat ze hun jas gingen ophangen aan de kapstok en dochterlief perse haar jas aan de kapstok wilde hebben met ‘haar letter’. Ik wist niet eens dat ze dat kon herkennen ;-) Daarna begonnen ze bij de speltafel met magnetische blokjes, maar werd de rest van de ruimte ook ontdekt. Van de gave stocs, die zeker op mijn wensenlijstje komen te staan!, doeken en wasknijpers om tenten te bouwen. Tot en met de blokken, de legotafels, workshopruimtes en natuurlijk de tentoonstelling Zelf. Hier heb ik natuurlijk eerder al over geschreven, maar ook vandaag hadden ze hier het grootste plezier. Ze hebben echter het één en ander vernieuwd en uitgebreid. Zo zijn de lichttafels verdwenen maar kan je in plaats daarvan maskers maken. Het viel me ook op dat er overal goed (nieuw) materiaal ligt, dit wordt duidelijk regelmatig uitgezocht en aangevuld. Ook bij de andere onderdelen is er genoeg ruimte om lekker zelf te ontdekken.

Klooimiddag

Overal was er ook meer dan genoeg ruimte om creatief aan de slag te gaan. Die ochtend wilden ze al knutselen, maar moesten ze van mij even wachten. In de workshop ruimte konden ze aan de slag met water in waterpistooltjes, crêpepapier en witte vellen. Zo ontzettend gaaf idee, en iets wat ik niet snel thuis zou doen omdat je dit gewoon niet uit je kleren krijgt. Belangrijk hierbij is ook dat er geen goed of fout is, het belangrijkste is vooral om gewoon lekker te experimenteren met kleuren en materialen.

10

Het was hier wel even wachten omdat er maar een beperkt aantal waterspuiters was. In de ruimte van Zelf kon je maskers maken van transparant folie die je op een spiegel legt, dan kan je een zelfportret maken, inkleuren, uitknippen en met elastiekjes bevestigen. Wederom een erg gaaf idee! Achterin lagen ook waskrijtjes om lekker te kleuren.

Klooimiddag Villa Zebra - Mamaliefde.nl

Na anderhalf uur hadden de kinderen het wel gezien, met name de jongste werd toch wel een beetje moe. Dus mochten ze kiezen uit een ijsje (70 cent) of een pannenkoek (1,50), dat zijn tenminste nog eens leuke prijzen! Terwijl ze aan tafel zaten te wachten waar dobbelstenen en andere spelmaterialen lagen. Ook een erg leuk idee! Later schoof Fleur ook nog even aan met haar kinderen die boven de tentoonstelling hadden bezocht voor oudere kinderen. Daar vind je vast ook binnenkort een verslag van ;-) Uiteindelijk moest ik mijn kinderen weer ‘ontvoeren’ vanuit de Zelf ruimte omdat ze het te leuk vonden. Ondertussen was het iets opgeklaard en scheen er een voorzichtig zonnetje dus mochten ze zonder jas nog even buiten op het zebrapad spelen.

Volgende keer ook lekker klooien? Iedere maand is er een klooimiddag, de volgende is op woensdag 21 september.

Hier vind je een overzicht van geschikte musea om te bezoeken met kinderen en tips  voor tijdens het museumbezoek.

Latest posts by Linda (see all)