Tijdens de zwangerschap bereidt je je voor op hoe het straks gaat zijn met kind. Een van de dingen op je lijstje zal het verzamelen van de baby-uitzet zijn. Tips voor producten die niet mogen ontbreken op dit lijstje, gebaseerd op mijn eigen ervaringen. En natuurlijk ook wat overbodig is. In dit tweede deel kijken we vooruit naar het einde van de zwangerschap heb je natuurlijk de bevalling, en daarop volgend de kraamweek. Bij beide kinderen heb ik een thuisbevalling gehad, dan heb je meestal toch iets andere spullen nodig dan bij een ziekenhuisbevalling. Wel moet je voor de zekerheid dit in huis hebben.

Lees ook: Low budget baby uitzet; 10 tips om veel geld te besparen en gratis of goedkoop te scoren

Kraampakket

Het kraampakket hebben we gekregen van de zorgverzekeraar. Niet iedere verzekering heeft dit echter, bij een aantal drogisterijen kan je er echter ook een aanschaffen. In het pakket zaten al veel materialen in die erg handig zijn bij een (thuis)bevalling, zoals een navelstrengklem, alcohol, watten etc. Dit varieert echter per pakket. Op advies van de kraamverzorgster heb ik er nog wel een paar extra maandverbandjes en matrasbeschermers bij moeten kopen. Na afloop van de kraamweek heb ik wat overbleef meegegeven aan mijn broertje die vrijwilligerswerk ging doen in een ziekenhuis in Tanzania.  Na de tweede heb ik het via een weggeefhoek weggeven aan iemand die dit niet krijgt. In Nederland heb je Stichting Baby Hope die dit inzamelt voor onder andere tienermoeders.

Lees ook: Kraampakket; Handige checklist van wat je nodig hebt

Bedklossen

Het bed moet op minimaal 70 cm hoogte staan tijdens bevalling en kraamweek. Dit schrijft de arbo-wet voor aan kraamverzorgers en verloskundigen. Na een paar dagen kan dit in overleg met de kraamverzorgster vaak wel naar beneden. Deze hebben wij bij een thuiszorgwinkel geleend.

Ondersteek

Deze heb je alleen nodig bij een (geplande) thuisbevalling. Bij de eerste bevalling is het voornamelijk gebruikt als opvang voor de placenta. Bij de tweede bevalling is hij ook gebruikt als soort van ondersteuning zodat er beter gehecht kon worden.

Kruiken & Kruikenzakken

Bij de eerste bevalling had ik een elektrische kruik aangeschaft omdat deze niet warmer kan worden dan lichaamstemperatuur en je kindje dus niet kan verbranden. Tijdens de bevalling bleek dit nadelig omdat de kleertjes niet snel genoeg opgewarmd konden worden (bevalling verliep ook wel erg snel). Bij de tweede (in de winter) hadden we dus twee ouderwetse waterkruiken. Ook handig om bijvoorbeeld de wieg of wandelwagenbak voor te verwarmen voor we naar buiten gingen.

Lees ook: Soorten baby wiegjes; van rieten en rotan wiegjes tot en met co-sleeper aan bed. En tips waar op letten bij veilig aankoop.

Decoratie

We vonden het belangrijk dat wel zichtbaar was dat we een kindje hadden gekregen, maar niet te overmatig. Daarom hebben we er voor gekozen om een slinger voor het raam te hangen en bij de eerste ook in de tuin. We hadden ook een ooievaar op het raam geplakt, toch wel vanwege de symboliek van de ooievaar. In de woonkamer had ik een slinger gemaakt met de voornaam en daar ballonnen aan gehangen. Natuurlijk hadden we ook de ontvangen kaarten op de kast geplaatst, evenals het geboortekaartje in een lijstje en een naamtreintje.

Beschuitjes / traktaties

Natuurlijk hadden we beschuitjes met muisjes in huis gehaald (twee kleuren), maar voor de kleintjes en op het werk had ik cupcakes, nijntjekoekjes en roomsoesjes met muisjes gemaakt. In eerste instantie was ik ook van plan om zo’n mooie stapeltaart te laten maken, maar het is uiteindelijk gebleven bij de hema fototaart, ook erg lekker en vooral snel leverbaar en betaalbaar! Bij de doop heb ik dit wel gedaan, maar toen kwam iedereen ook op hetzelfde moment.

Kraamvisiteboek

We hadden gekozen voor een kraamvisite boek uit dezelfde serie als het zwangerschapsdagboek van Pauline Oud. Hier kan de visite een aantal vragen in beantwoorden, zoals wat het kraamcadeautje is dat ze hadden meegenomen leuk voor later. In de praktijk waren we dit wel een paar keer vergeten, en bij de tweede nog meer omdat je meer gezellig aan het kletsen bent. 

Deze lijst is niet helemaal volledig; dingen als babynestje, hydrofiele doeken, thermometers etc. komen in een volgend deel.

Uitgelichte afbeelding Shutterstock