Wij gaan graag met het gezin naar het theater, toen ik zelf nog een kind was namen mijn ouders ons mee naar het jeugdtheater en ook op latere leeftijd vond ik het geweldig om de grote musicals te bekijken zoals Les Miserables en The Sound of Music. Al vanaf jongst af aan nemen wij onze kinderen ook mee naar het theater, denk bijvoorbeeld aan een babyconcert waarbij je heel kleinschalig op de vloer zit rondom de muzikanten en de kinderen gewoon vrij mogen kruipen. Vanaf twee jaar zijn er geweldige theatervoorstellingen van voor kinderen bekende karakters die niet te lang duren zodat ze er vol in blijven zitten. Voor iedere leeftijd is er wel een geschikte voorstelling. Een musical die nog heel hoog op mijn verlanglijstje stond en ik al een paar keer naar had gekeken om kaartjes te kopen was The Lion King. Ook dit is een grootschalige productie, maar dan één die ook geschikt is met (jonge) kinderen. Er zijn bijvoorbeeld matineevoorstellingen in de middag zodat het niet te laat wordt. Het was er echter nog niet van gekomen, want goedkoop is het niet. Toen ik een uitnodiging kreeg om met het gezin naar deze show te gaan sprong ik dus letterlijk een gat in de lucht. Natuurlijk wilde ik dat! Het was wel een avond, dus het zou best laat worden voor de kinderen. Maar gelukkig was de donderdag erop al de laatste schooldag voor de vakantie. En kreeg ik van de juf te horen dat het niet erg was als ze wat later waren.

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Kindermusicals en theater 2018-2019; De leukste kindervoorstellingen ook voor peuters, kleuters
Lees ook: Cats de musical Nederland met de originele West End cast bezoeken met kinderen

The Lion King; 2-jarig jubileum

De avond dat wij er waren was een jubileumvoorstelling; al twee jaar staat deze show op de planken in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Dit was de 1318e show om precies te zijn en al meer dan 1,3 miljoen mensen hebben deze geweldige voorstelling mogen aanschouwen. Na het zien van de voorstelling begrijp ik wel waarom hij nog steeds zo populair is, dit is gewoon een musical die je gezien moet hebben. Het is een compleet spektakel. Niet met vliegende mensen door de zaal zoals bij Tarzan, maar gewoon in 1 woord wow. Het decor, de kostuums, de sfeer maar vooral ook de acteurs maken het tot een waar feest. Het klopt gewoon allemaal tot in de puntjes en overal lijkt wel aan gedacht. De kinderen zaten dan ook het grootste deel van de voorstelling op het puntje van hun stoel. En dat voor een voorstelling van twee uur en drie kwartier, inclusief een pauze. Dat is toch wel een stuk langer dan de kindervoorstellingen die ze gewend waren. En mijn kinderen zijn echt geen kinderen die stil kunnen zitten. Vanwege het late tijdstip vochten ze toch ook wel een beetje tegen hun slaap, die bij de jongste een kwartier voor het einde van de voorstelling toch overwon. De voorstelling had grote indruk op ze gemaakt en ook de dagen er na konden ze het over niets anders meer hebben, bij zoon van vier had de valse Scar enorm veel indruk gemaakt en bij dochter van 6 dat Simba en Nala verliefd waren.

Met kinderen naar het theater

We waren deze avond niet zomaar uitgenodigd, er waren veel BN’ers, ook met (jonge) kinderen en pers aanwezig. Deze avond was namelijk niet zomaar een jubileumavond. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om naar het theater te gaan. Nog steeds zijn er in Nederland veel gezinnen die onder de armoedegrens leven. Deze donderdag was het dan ook niet voor niets de Dag van de Armoede om hierbij stil te staan. Niet alleen in landen ver weg, maar ook in Nederland zijn er gezinnen die bijvoorbeeld in december moeten kiezen tussen het kopen van een Sinterklaascadeautje of iets voor de verjaardag. Daarom dat Linda de Mol de Linda Foundation heeft opgezet. Een stichting die ieder jaar pakketten weggeeft met waardebonnen en cadeautjes aan gezinnen die dat hard kunnen gebruiken en zeer dankbaar worden ontvangen. Ook in eigen omgeving heb ik gezien hoe welkom dit enorme cadeau is. Dat ouders bijvoorbeeld ook een keer nieuwe kleding kunnen kopen van de waardebonnen. Alle kosten voor deze stichting betaalt ze uit eigen zak, zodat er geen geld ‘verloren’ gaat aan overhead. Een geweldig initiatief dus.

Daarom dat er voor het begin van de show een enorme cheque werd overhandigd door Albert Verlinde aan Linda de Mol in de aanwezigheid van een deel van de cast. Een heel mooi gebaar waar heel veel gezinnen heel erg mee geholpen waren. Er werd al snel even uitgerekend dat hier vanwege de afspraken die er gemaakt zijn voor 60.000 aan waardebonnen mee ingekocht kan worden. Deze werd natuurlijk onder luid applaus van het publiek in ontvangst genomen waarna de nodige persfoto’s werden gemaakt en de voorstelling echt zou beginnen. Ik had het extra speciaal gevonden als deze gezinnen voor deze avond uitgenodigd waren om de voorstelling te mogen bekijken.

Het verhaal

Het verhaal van The Lion King is gebaseerd op de Disneyvariant waarin bijvoorbeeld ook de leus Hakuna Matata een rol speelt. Het verhaal speelt zich af op de savanne in Afrika waar Mufasa en zijn vrouw een baby krijgen en die bovenop de Koningsrots aan iedereen showt. Simba groeit samen met zijn vriendin Nala op onder het toezicht van de roodsnaveltok Sazu op en wil graag net als zijn vader zijn, dapper en stoer. De valse oom Scar, kan het niet hebben dat hij zelf geen troonopvolger meer is en wil graag koning worden. Daarom vertelt hij Simba over het Olifantenkerkhof, een plaats die net buiten het koninkrijk valt en waar de hyena’s de baas zijn en daarom verboden gebied is. Mufasa kan gelukkig nog net op tijd de twee jonge leeuwenwelpjes redden van de hyena’s. Vlak daarna weet hij Simba naar de kloof te lokken en ervoor te zorgen dat er een kudde gnoes hem dreigen onder te lopen. Ook hier weet Mufasa hem te redden, maar in een poging om zelf te ontsnappen wordt hij door Scar van de rotsen gegooid en overlijdt. Vervolgens praat hij Simba een schuldgevoel aan, dat hij het gevoel krijgt dat het zijn schuld is en dat zijn moeder hem nooit meer zou willen zien. Daarom loopt hij weg naar het tropische regenwoud, Scar stuurt de hyena’s achter hem aan om hem te vermoorden maar die laten hem lopen. In het regenwoud leert Simba de vrienden Timon (stokpaardje) en Pumbaa (knobbelzwijn) ontmoet en groeit daar op tot een volwassen leeuw. In de savanne rouwen de leeuwinnen om de dood van Mufasa en de vermeende dood van Simba en neemt Scar de rol van koning op zich.

Na de pauze gaat het verhaal verder en zien we hoe de hyena’s nu samen met de leeuwen de savanne bewonen, maar er een gebrek is aan voedsel en ook de