Als we uit eten gaan, gaan we de laatste tijd heel graag naar een tapasrestaurant. Hier word ik echt heel blij van. Kleine schaaltjes, kleine gerechtjes, veel verschillende smaken en gewoon lekker ongedwongen. Heb je het op dan bestel je nog een rondje en kies je weer iets totaal anders natuurlijk. Je zit knus aan een klein tafeltje lekker dicht bij je gesprekspartner en er ligt geen kilometer vlees tussen jullie in die de romantiek kan verstoren. Ik zit ook vrij snel vol, dus als een ober met een megabord komt waar van links naar rechts een schnitzel over de rand heen hangt zakt de moed me al direct in de schoenen om er überhaupt aan te beginnen. Voor (kleine) kinderen werkt dit eigenlijk net zo. Een overladen groot bord met eten werkt alleen als het echt het lievelingsgerecht is van je kind én dan moet het ook nog eens voor een week honger hebben om alles daadwerkelijk op te krijgen. Nou ik kan je vertellen uit ervaring dat deze combi maar zelden voorkomt aan tafel. Dus hoe leuk is het dan om tapas te maken! Gewoon bij je thuis, als avondeten. Een gezellige borrelplank met verschillende gerechtjes waar iedereen iets van kan pakken waar hij of zij trek in heeft.

Tip: Het is ook leuk om veel gerechtjes vooraf samen te maken. En ook de kinderen mee laten verzinnen welke gerechtjes ze dan graag op tafel willen zien. Het zal een feestje worden waar iedereen graag bij aan wil schuiven. Om je een idee te geven wat voor soort tapasgerechtjes je dan zou kunnen maken, geef ik je hier graag een aantal smaakvolle suggesties:

Voorgerecht

Gazpacho tomatensoep

Sommigen starten de maaltijd altijd graag met een kommetje soep. Oké dat kan, ook als je een tapasdiner hebt, kun je beginnen met dit heerlijke Spaanse soepje, geserveerd in een glas. Vul het tot de helft met soep, zodat er nog genoeg ruimte overblijft voor andere gerechtjes. Deze soep eet je koud, dus je hoeft niet bang te zijn dat je het glas niet kunt vasthouden.

Het recept vind je hier.

Tapasrecepten met vis

Garnalenkroketjes

Het mooie van verschillende gerechtjes is dus dat er van alles wat te kiezen valt. Of je nu een visliefhebber bent of een vleesliefhebber, of als je liever vegetarische hapjes neemt, het kan allemaal.Voor de viseters zijn deze garnalenkroketjes een lekker hapje. Zo zacht van smaak en extra lekker met een goede knoflookdip.

Het recept vind je hier.

Inktvisringen

Om door een ringetje te halen, lekkere verse inktvisringen. Je kunt ze bakken of frituren. Dit recept gaat uit van gebakken ringetjes, is dus ook iets minder vet. Wel zo fijn als je daar op wil letten natuurlijk.

Het recept vind je hier.

Pittige knoflookgarnalen

Grote gamba’s met of zonder staartje kunnen lekker pittig op smaak gebracht worden met deze knoflookolie. Je zou ze alvast op een prikker als spiesjes op een schaaltje kunnen leggen, maar zo uit een schaaltje prikken met je vork mag natuurlijk ook. En zo in de olie blijven de garnalen extra goed op smaak.

Het recept vind je hier.

Zalmhapje

Een lekker fris hapje van komkommer, met verse (kruiden)roomkaas, gerookte zalmfilet en een mooi takje verse dille. Leuk om het als een klein sandwichhapje te serveren, eventueel nog met een leuk prikkertje.

Het recept vind je hier.

Kip- en vleesgerechten

Kip shaslick

Deze shaslick is iets kleiner in formaat dan bij een barbecue, één of twee stukjes kip is al voldoende voor dit gerechtje. Lekker pittig gekruid met een mooi stukje paprika en een fijn dipje.

Het recept vind je hier.

Broodje hamburger

Meestal is een broodje hamburger al een maaltijd op zich, maar als je alles in een kleiner formaat maakt, is het een gezellig klein hapje wat prima bij de tapas geserveerd kan worden.

Het recept vind je hier.

Lees ook: Broodje hamburger maken

Rosbief rolletjes

Even een chique hapje ertussendoor hoor, het wordt natuurlijk ook nog bijna kerst en dit gerechtje kun je ook prima voor een buffettafel maken, of als voorgerechtje. Rolletjes van rosbief, gevuld met tomaat, kappertjes, pijnboompitten en veldsla.

Het recept vind je hier.

Salamichips

Een leuk alternatief voor aardappelchips is knapperig gebakken plakjes salamiworst en deze als chips te serveren met een fijne dipsaus.

Het recept vind je hier.

Kipfilet rolletjes

Knapperige rauwkost opgerold in een plakje kipfilet. Een fris simpel hapje wat bij jong en oud in de smaak zal vallen.

Het recept vind je hier.

Mini cheeseburgers

Een hapje wat qua bite erg veel lijkt op een cheeseburger, maar dan wel zonder het broodje. Ook dit gerecht kan bij verschillende gelegenheden geserveerd worden, niet alleen op een borrelplank bij een verjaardag, maar dus ook als een tapashapje.

Het recept vind je hier.

Baconrolletjes met zoete kip

Een lekkere smaakcombinatie is knapperige zoute bacon met zoete kipstukjes. De kip wordt op smaak gebracht met een dressing van mosterd, honing en citroensap. Nog even in de oven en dan snel op tafel.

Het recept vind je hier.

Vegetarische recepten

Omelet rolletjes

Als je wat langer de tijd wil nemen met het tafelen is het fijn dat als de gerechtjes zijn afgekoeld nog steeds lekker te eten zijn. Bij deze omeletrolletjes hoef je je hier geen zorgen over te maken, want ze zijn zowel warm als koud even lekker!

Het recept vind je hier.

Spaanse patatjes

Patatas bravas zijn Spaanse frietjes met of zonder schil en lekker (pittig) gekruid. Makkelijk te maken en heerlijk om in een knoflooksausje te dippen.

Het recept vind je hier.

Spaanse tortillas

Best een machtig hapje wat snel vult, zorg dus dat je een klein hapje hiervan maakt anders zit iedereen al snel vol en dat is zonde van alle inspanning die hier vooraf nodig was. Deze tortilla is gemaakt van aardappels, bacon, ei, kaas en (bos)ui.

Het recept vind je hier.

Gevulde paprika

Paprika’s zijn erg simpel te vullen, snel en makkelijk klaar. Snijd ze door de helft en vul het op met roomkaasvulling met verse kruiden en pijnboompitjes. Let op dat het hapje wel klein blijft, dus gebruik voor de tapas kleine snackpaprika’s. Even in de oven en klaar zijn ze.

Het recept vind je hier.

Bijgerechten

Knapperige Pesto stengels

Hartige snacks zijn ook altijd favoriet bij een tapas. Wat dacht je van deze lekkere verse stengels gevuld met pesto. Je zou er een kant-en-klare pesto voor kunnen gebruiken uit een potje, maar als je de tijd hebt en zin om flink uit te leven in de keuken kun je de pesto natuurlijk ook zelf maken.

Het recept vind je hier.

Zelfgemaakte chips

Naast alle vlees- en visgerechtjes is het ook lekker om op iets anders te kunnen knabbelen. Je kunt met aardappels ook veel leuke bijgerechten maken, denk aan bijvoorbeeld een tortilla of patatas bravas, maar je kunt ook gewoon een schaaltje verse chips maken, dat zou eventueel ook kunnen met zoete aardappel.

Het recept vind je hier.

Kaasblokjes (op drie verschillende manieren)

Ook kaasblokjes kunnen prima bij een tapas. Ok het is misschien niet echt Spaans, maar ach we wonen nu eenmaal in Holland en wij houden van kaas. En nee er hoeft niet per se direct een prikkertje in met een rood-wit-blauw gestreept vlaggetje erop. Maar prik je blokje kaas eens anders, bijvoorbeeld met een half cherrytomaatje erop, of ingepakt in een velletje nori of strooi er wat walnoot crumble overheen. Toch weer even een andere draai aan het simpele (maar lekkere) kaasblokje. Verrassend goed.

Het recept vind je hier.

Gevulde dadels

Een echte liefhebber van blauwe schimmelkaas ben ik niet eerlijk gezegd, maar ik denk dat de sterke smaak een heel eind verzacht door het zoete van de dadels. Dus misschien is dit hapje toch wel eens de moeite waard om uit te proberen.

Het recept vind je hier.

Gevulde dadels met geitenkaas

Mocht je nu écht geen fan zijn van bovengenoemde schimmelkaas, geen paniek. Dadels zijn ook prima te vullen met zachte geitenkaas. Lekker in combinatie met een plakje goede ham. Een mooie balans tussen zout en zoet.

Het recept vind je hier.

Spinazie feta rolletjes

Spinazie met feta opgerold in velletjes filodeeg. Zo simpel, maar o zo lekker. Gebruik zoveel mogelijk verse producten, ook als je kruiden moet gebruiken. De smaak is dan veel krachtiger.

Het recept vind je hier.

Champignons uit de oven

Een goed idee, even een schaaltje groenten voor de afwisseling. Deze champignons zijn met brie gegaard in de oven.

Het recept vind je hier.

Parmezaanse snacks

Lekkere knabbelballetjes van kruiden en Parmezaanse kaas en garbanzo bonen (kunnen ook vervangen worden door kikkererwten denk ik).

Het recept vind je hier.

Een schaaltje nootjes

Oké een schaaltje nootjes bij je tapas klinkt misschien een beetje goedkoop, maar wat nu als je de noten zelf roostert in de oven en kruidt met een lekker zelfgemaakt mengsel zoals deze cajunkruiden. Dan wordt het toch wel een exclusief luxe schaaltje wat je met liefde presenteert.

Het recept vind je hier.

Mozzarella en kerstomaatjes

Een heerlijk (klassiek) hapje is toch wel een cherry (of kers) tomaat met een bolletje mozzarella en een vers blaadje basilicum.

Het recept vind je hier.

Spaanse empanada’s

Heerlijke bladerdeeghapjes gevuld met kruidig gehakt (ga maar lekker los hoor als je van pittig houdt), beetje tomatenpuree erbij en eventueel nog wat maïskorrels, even in de oven goudbruin bakken en je Spaanse empanada’s mogen op tafel.

Het recept vind je hier.

Zelfgemaakte pesto (rood of groen)

Ja, heb ik je kunnen overtuigen om echt álles zelf te maken?? Kijk dan hier hoe je een lekkere pesto kunt maken. Je kunt kiezen tussen een rode of een groene pesto. En anders kun je via Pinterest nog andere smaakvolle pesto’s vinden, bijvoorbeeld op basis van spinazie of walnoten.

Het recept vind je hier.

Dessert

Churro’s

Voor de zoete trek, of als lekkere afsluiter als toetje. Spaanse churros. Een zoet deeghapje waar je je vingers bij aflikt. Lekker met een dipje in chocola.

Het recept vind je hier.