Tafels leren: voor het ene kind een makkie, voor de ander een nachtmerrie. Hoe kun je jouw kind nu helpen om de tafels in zijn of haar hoofd te stampen? Want buiten het feit om dat het overhoord gaat worden, heb je er ook gewoon echt gemak van in je gewone, dagelijkse leven. Om over de wiskunde van later nog maar te zwijgen…

Waarom de tafels belangrijk zijn

Veel sommen worden een stuk simpeler als je de tafels goed in je hoofd hebt zitten. Maar ook voor andere zaken is het erg fijn om te kunnen vermenigvuldigen uit je hoofd. Je moet drie pakken vla kopen van 2 euro. Hoeveel geld moet je dan meenemen, bijvoorbeeld. Bij veel schoolvakken, maar ook in diverse beroepen kan het heel fijn zijn als je de tafels zo geautomatiseerd hebt, dat je er niet eens meer over na hoeft te denken. Natuurlijk kun je het ook gewoon uit gaan rekenen, maar het simpelweg kunnen dromen is toch echt een stuk eenvoudiger.

Maak het leren leuk

Ik kan me het ‘tafels leren’ uit mijn eigen jeugd nog goed herinneren. Waarom? Omdat ik het simpelweg een ramp vond. Stomweg de rijtjes opdreunen en ze dan nog los van elkaar niet weten… Spelenderwijs leren is dan ook veel leuker en daar kan jij bij helpen! En oké, eerlijkheidshalve bij deze eens een keer een hoeraatje voor de beeldschermen. Want met een game is het vanzelfsprekend ook gewoon veel leuker om te leren! En rekenspelletjes zijn er legio op internet (of cd’s).

Waarom, mama?

Misschien is de tijd dat je kind over alles ‘waarom’ vroeg al een beetje voorbij. Maar toch is het slim om uit te leggen waarom de tafels zo belangrijk zijn. Dat geeft toch net meer motivatie bij je kind. Jij vindt het ook fijn om te weten dat wat je doet zin heeft, toch?

Langetermijngeheugen

Herhalen, herhalen, is hierbij het toverwoord. Het gaat immers niet om alleen maar het even weten tijdens het proefwerk en daarna weer snel vergeten. Nee, de tafels moeten er zo ingestampt worden dat je kind het nooit meer vergeet… Met andere woorden: het langetermijngeheugen moet aangesproken worden. En hoe bereik je dat? Juist, door herhalen en herhalen. En niet tijdens een weekje voor de overhoring, maar gewoon weken, maanden, jaren (misschien wel ja) achter elkaar. Uiteraard niet iedere dag hoor…

Thuis oefenen

Maak het leren tot een spel, zodat je kind het ook gewoon leuk vindt om te doen. Zoals gezegd zijn er leuke spelletjes te vinden die helpen bij deze automatisering. Maar voordat je enthousiast gaat beginnen, hier een paar tips om aan te denken:

  • Hoe ver is je kind op dit gebied? Maak het niet meteen moeilijk, dat werkt alleen maar averechts.
  • Hoe ver is je kind met zijn inzicht? Kan hij al begrijpen wat het werkelijk inhoudt, of draait het nog puur om ‘domweg de antwoorden in mijn hoofd stampen’. Sluit hier je oefeningen op aan!
  • Zoek naar een spel of andere oefening die aansluit bij de interesses van je kind. Het ene kind leert nu eenmaal liever met muziek, terwijl de ander juist graag tekent of het in zich opneemt vanaf beelden.
  • Oefen niet te lang, maar wel regelmatig. Dat werkt een stuk beter. Daarnaast zal je kind het dan ook minder erg vinden.
  • Probeer het zo spelenderwijs mogelijk te doen, zodat je kind niet alleen al bij het woord ‘tafels’ begint te gillen…

Werkbladen tafels

Wil je serieus met de tafels aan de slag? Of misschien is je kind liever echt aan het werk? Helemaal prima. Uiteraard kan je zelf opdrachtvellen maken, maar je kan ook echte werkbladen downloaden bij;

Het tafellied

Net als het alfabetlied, bestaat er ook een tafellied. Ik moet bekennen dat ik hem nooit gehoord had, maar goed, op internet kun je er meerdere vinden. Zoek maar eens op tafelliedjes! Ze zijn er in allerlei deuntjes en zelfs als rap. Het leuke aan een liedje is natuurlijk dat je er niet echt voor hoeft te gaan zitten. Je kan het ook gewoon spontaan gaan zingen terwijl jullie in de auto zitten…

Tafelbingo

Zin in een spelletje? Speel eens tafelbingo! Je zegt geen getal maar een som (van de tafels) en het antwoord mogen ze afstrepen op hun blaadje. Let wel even op dat je het niet te snel doet en je aanpast aan hoe goed ze de tafels al kennen!

Inzichtelijk maken

Wil je je kindje stimuleren om ook te begrijpen wat ze aan het doen zijn? Dit kan je doen door met kralen, bijvoorbeeld, het neer te laten leggen. Dus 4 x 5 zijn 4 groepjes van 5 kralen. En daarna om het antwoord vragen. De kralen laten tellen en zo kan je kind zelf zien of het gelijk had. Vooral een stimulans om inzicht te verbeteren.

Bewegen en leren

Bewegen terwijl je leert schijnt goed te zijn. De achterliggende gedachte hierachter kan je uitgebreid lezen op de site van ‘onderwijs maak je samen’. Natuurlijk kun je dit ook inzetten en de kinderen de antwoorden laten springen. Of van links naar rechts laten ‘huppen’.

Online oefenen

Er zijn diverse sites te vinden waar je schoolspelletjes kan vinden. Vanzelfsprekend niet moeilijk te vinden als je gewoon zoekt op ‘tafels oefenen’, bijvoorbeeld. Ook als je kind Squla heeft kan je kind eenvoudig oefenen met de tafels.

Spelletjes spelen

Naast online en werkbladen zijn er ook spelletjes die je kunnen helpen bij het leren van de tafels. Een aantal van deze spellen of boeken vind je bij Heutinkvoorthuis.

De Gorgels tafels oefenen

Met dit spel oefenen kinderen spelenderwijs de tafels 1 tot en met 12. Ze kunnen het alleen spelen, maar ook met z’n tweeën. Met de spelborden waar de tafels op staan, een uitwisbare stift, een dobbelsteen en een controlevel kunnen kinderen aan de slag. Leuk om te doen en leerzaam bovendien.

Meer informatie vind je hier.

 

Het tafels kaartspel

Spelenderwijs oefenen met tafels tot 10 voor kinderen vanaf 7 jaar (groep 4+). Met dit dubbelzijdige kaartspel oefen je keersommen en hun uitkomsten plus deelsommen.

  • Dominokant: leg dezelfde uitkomsten aan elkaar, dus 3×3 past bij 9 of bij 54:6
  • Speelkant: je mag meer reeksen leggen en ook bij medespelers aanleggen of een kaart wegpakken

Meer informatie vind je hier.

Mini Loco; tafels van 1 tot 12

Spelenderwijs de tafels van 1 tot 10 leren? Dat kan met Loco Mini. In dit boekje vanzelfsprekend oefeningen met de tafels van 1 tot 10, maar ook opdrachten als: invulopgaven, gemengde sommen en kettingsommen. Tafels leren is zo alleen maar leuk! Met dit unieke spel controleert je kind zelf of de opdrachten goed zijn gemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Blijven oefenen

Is je kind al aardig gedreven in de tafels, dan heb je de neiging om er niet te veel tijd meer aan te besteden. Toch is het verstandig om dit wel te doen, zodat het ook echt in zijn koppie blijft zitten. Nu zal je kind er het nut niet meer van inzien, waarschijnlijk, om er nog echt voor te gaan zitten en de spelletjes zijn dan ondertussen ook niet interessant meer. Probeer het dan eens gewoon toe te passen in de gewone dagelijkse gang van zaken. Laat je hem een boodschap doen, vraag hem uit te rekenen hoeveel geld hij dan nodig heeft als hij meerdere aantallen mee moet nemen met dezelfde prijs. Of zing gewoon regelmatig het tafellied en met een beetje geluk blèrt hij gewoon gezellig mee, niet wetende dat je hem eigenlijk aan het leren zet…

Volg me via:

Wil Cats

Schrijfster at geWILde teksten
Trotse moeder van 4 zoons, gelukkig getrouwd en vrouwtje van een hele 'veestapel'. Maar ook schrijfster in allerlei vormen: zowel voor het geld als voor de passie. Mijn favoriete onderwerp? Precies: kinderen!
Wil Cats
Volg me via: