Ik weet nog goed hoe het voelde: ik vermoedde dat ik zwanger was. Eigenlijk was er geen heel eenduidige aanwijzing voor; puur een gevoel. Dat nam niet weg dat ik alle websites uitploos die er maar te vinden waren over het onderwerp zwangerschap en de kwalen en symptomen die aanduiden dat je inderdaad een baby’tje in je buik hebt. Man, wat had ik graag gewild dat je lichaam gewoon een knopje had waaraan je kon aflezen dat het zo is. Groen voor wel en rood voor niet, zoiets. Maar goed, dat was er niet en dus zocht ik gestaag door tot ik de test kon doen: het enige dat écht uitsluitsel geeft. Ook omdat, tijdens het ‘gewoon wachten’ op je NOD, de dagen tergend traag gaan. Welke symptomen dan zouden kunnen duiden op zwangerschap?

Lees ook: Checklist wat je moet regelen tijdens de zwangerschap
Lees ook: Zwangerschapsvergiftiging; symptomen beginnende vergiftiging, behandeling en erfelijk of dodelijk.
Lees ook: Bucket list; 10 activiteiten en uitjes om te doen tijdens zwangerschap of hoogzwanger tijdens zwangerschapsverlof
Lees ook: Vaderschapsverlof 2018; hoe zit het nu precies met verlof na geboorte van het kind en ouderschapsverlof?
Lees ook: Gezonde voeding en leven tijdens zwangerschap; Lijst wat mag je wel eten en wat is verboden? Alcohol en sporten
Lees ook: Vanaf wanneer zwangerschapstest doen, beste testen vergelijken, online test doen, positieve zwangerschapstest of licht streepje 

Eerste zwangerschapssymptomen na innesteling

Misschien overbodig, maar ik wil toch graag benadrukken dat deze lijst een indicatie zou kunnen zijn. Het biedt geen uitsluitsel en helaas is een positieve zwangerschapstest nog altijd de enige mogelijkheid om meer zekerheid te krijgen. Daarnaast is de indeling in weken een indicatie. De één zal vanaf de bevruchting doodop en misselijk zijn, de ander nauwelijks.

Innestelingsbloeding

Het moment dat je eisprong plaatsvindt, zo’n twee weken voor de dag dat je ongesteld zou moeten worden, ben je vruchtbaar. Mocht er op dat moment een spermacel samensmelten met jouw eitje, dan begint een reis richting de baarmoeder. Niet alle bevruchte eicellen redden het. Mocht dat wel zo zijn, dan nestelt het klompje cellen zich in de baarmoederwand en daarbij kan soms wat bloed vrijkomen. Het grote verschil met een menstruatie is dat het hier gaat om één of enkele geknapte bloedvaatjes. De hoeveelheid bloed is aanzienlijk minder, niet op je NOD maar zo’n 5-7 dagen daarvoor en vaak lichtroze, rood of bruin. Niet helderrood met slijm, zoals bij een menstruatie. Ook zet het niet door. Dit komt bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen voor, dus zeker niet bij alle vrouwen.

Innesteling

Alleen weggelegd voor de happy few. Sommige vrouwen menen rond dit moment de innesteling echt te kunnen voelen. Persoonlijk geloof ik er ook wel in: als je je lichaam echt heel goed kent, dan zou je dit misschien wel kunnen ervaren.

Lees ook: Innesteling; Wanneer, symptomen zoals innestelingsbloeding en kan je dit voelen of doet het pijn?

Buikpijn of steken in je buik

Ook leuk. Je zou zomaar kunnen denken dat je toch ongesteld wordt en dat kan behoorlijk deprimerend voelen. De pijn lijkt namelijk een beetje op menstruatiepijn, al is het dat natuurlijk niet wanneer je zwanger bent. Deze pijn is afkomstig van een groeiende baarmoeder. Je kunt het gevoel iets verlichten met een warme kruik en door rust te nemen.

Lage rugpijn

Net als je buikpijn, zou je ook last van je rug kunnen kri