Wij gaan graag met de auto op vakantie, of we nu richting het noorden gaan, of het zuiden of oosten van Europa. Het voordeel met een auto is dat je veel flexibeler bent in je gaan en staan. Over het algemeen reizen we met de auto vanaf huis, je kan dan thuis al inladen en alles meenemen wat je denkt of verwacht nodig te hebben. Het nadeel is wel dat je langer onderweg bent, of je nu ’s nachts of overdag reist. En kinderen vermaken onderweg, de ervaring leert dat dat een behoorlijke uitdaging kan zijn. De ideale oplossing is om te gaan vliegen en vervolgens ter plaatse een auto te huren. Vorig jaar hebben we dit voor het eerst gedaan tijdens de vakantie naar Zweden en dat is me enorm goed bevallen. Zeker als je buiten een grote stad op vakantie gaat, ben je afhankelijk van het openbaar vervoer, dat niet overal zo goed is geregeld als hier in Nederland. Dit jaar willen we dit zeker herhalen. Sunny Cars is een van de bekendste organisaties waar je in maar liefst 120 landen verspreid over de hele wereld een huurauto kan regelen. Daarom hebben zij een grootschalig onderzoek gedaan en mensen geïnterviewd om trends te ontdekken op het gebied van reizen. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan een derde van de Nederlanders in de afgelopen drie jaar een auto huurde voor zijn vakantie in het buitenland? Interessante feitjes die daar uit kwamen waren onder andere:

Lees ook: De voordelen van een huurauto
Lees ook: Ervaringen met een huurauto; roadtrippen op Kreta Griekenland

Vrijheid

Ik zei het al in de inleiding, mensen houden van vrijheid. Zeker met kinderen wil je zelf bepalen waar en wanneer je wilt gaan en staan. Zo kan een regenbui de plannen in de war schoppen en kies je liever voor een overdekte activiteit om er toch even tussenuit te zijn, en is een zonnetje heerlijk om toch aan het zwembad te gaan liggen. Vrijheid is voor 62% van de mensen een reden om een huurauto te boeken, om daarmee niet afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. Ook kom je sneller op plekken die anders niet bereikbaar zijn.

Spanje is net als voorgaande jaren het populairste land om een auto te huren op vakantie. Vooral gezinnen met kinderen vieren het liefst vakantie in Spanje (42%). Naast Spanje staan ook Griekenland, Italië, de Verenigde Staten en Portugal in de top 5 populairste autohuurlanden.

Op vakantie met je (schoon)familie

Er zijn diverse trends als het gaat om reizen. Zo gaan steeds meer mensen op de bonnefooi op vakantie, ze regelen een vliegticket en vervoer en zoeken vervolgens ter plaatse naar een accommodatie, of een plek waar de tent opgezet kan worden. Dit is een van de creatieve manieren waarop geld bespaard wordt op vakantie.

Een andere opvallende trend is dat steeds meer mensen hun (schoon)familie meeneemt op reis. Dit geldt voor een op de tien roadtrippers! Een vakantie is dus niet meer alleen met vrienden of het gezin, maar multigeneratie. Niet iedereen zal hier op zitten te wachten, en als je mij dit een tijdje terug zei zou ik je niet geloven. Toch ben ik vorig jaar met mijn zusje en haar dochter naar Zuid-Frankrijk geweest en is in mei mijn moeder meegegaan naar Zwitserland. Ideaal als je partner moet werken en je er toch even tussenuit wil zijn. In de praktijk is het ook erg goed voor de onderlinge relatie om elkaar even wat meer te zien.

En ik ben niet de enige, ook hoor ik steeds vaker over familieweekenden (zonder partners en kinderen) of een stedentrip richting Ibiza of New York met andere volwassen familieleden. Gezellig samen eten of een avondje uit, duurt zo een stuk langer.

Lees ook: Praktische informatie; tips & tricks voor reizen naar New York / Amerika

Zonder kinderen op vakantie

Dat sluit ook weer mooi aan op een andere trend; op vakantie gaan zonder kinderen. De een moet er niet aan denken, persoonlijk vind ik het heerlijk om twee (of meer) keer per jaar even zonder kinderen te zijn. Hoe geweldig ik ze ook vind, soms heb je het gewoon even nodig om op te laden. Je kan dan gewoon echt even jezelf zijn, in plaats van gedoe met het aankleden, ontbijten en wat de dag nog meer brengt. Je kan langer blijven liggen, hoeft geen rekening te houden met ze. Ik zou dit echt iedereen zo aanbevelen. En ik ben niet de enige. Opvallend is dat vooral reizigers met een jong gezin sneller van plan zijn om te kiezen voor een fly & drive trip, omdat ze weten hoeveel flexibiliteit dit oplevert.

Roadtrippen met kinderen

Niet alleen gaan er meer op vakantie met (schoon)familie, ook een roadtrip met kinderen wordt steeds populairder. Vooral in Zuid-Europese bestemmingen zoals in Italië, Spanje, Portugal wat eigenlijk te ver is om zelf aan te rijden. Ook bestemmingen zoals Sicilië, Canarische Eilanden of Curaçao zijn erg populair voor een roadtrip. Het grootste gedeelte wordt met het vliegtuig afgelegd en voor de rest van de vakantie wordt er een auto gehuurd, waarbij je niet op een bestemming blijft maar twee of meerdere plaatsen aandoet en zo optimaal van de omgeving kan genieten. Maar liefst 2% van de ondervraagden kiest hiervoor.

Niet ‘vast zitten’ op dezelfde locatie

Voor onze huwelijksreis hebben we meer dan een maand rondgereisd door Indonesië, ik vond het heerlijk om zo van eiland naar eiland te hoppen en ook echt de verschillen te zien van dit land. Mijn man is iemand die liever op dezelfde plek blijft. Steeds meer gezinnen kiezen er echter voor om rond te reizen en zo de bestemming echt goed te leren kennen. Vaak wordt er dan gekozen voor een wat actiever eerste gedeelte van de reis en vervolgens een paar dagen aan het strand of relaxte plaats zodat je het beste van twee soorten vakanties met elkaar combineert. Rondreizende gezinnen waarvan het jongste kind 12 jaar of jonger is, logeren vooral op één (13%), twee (21%) of drie (34%) verschillende plekken.

Geld besparen op vakantie

Een vakantie, zeker met kinderen, is niet goedkoop. Dus is het erg populair onder gezinnen om manieren te vinden om geld te besparen. Naast het besparen op de accommodatie, of te zoeken naar de goedkoopste vlucht zijn er ook steeds meer ouders die eigen kinderzitjes meenemen, of navigatiesystemen om daarmee de kosten van een huurauto te drukken. Maar ook omdat je dan zeker weet over veilige zitjes te beschikken. Zelf hebben wij ook een opblaasbaar BubbleBumzitje dat je klein kan maken voor in het vliegtuig en toch veilig zit in de auto. Wil je echt besparen op een huurauto, dan is de all-in formule en servicepakketten van Sunny Cars een echte aanrader. Daarmee hoef je je ook geen zorgen maken, mocht er iets onverwachts gebeuren.

Alles voor de foto’s!

In deze tijd van social media zijn foto’s natuurlijk erg belangrijk. Foto’s van de kinderen die aan het genieten zijn, foto’s van de bestemming of de accommodatie waar je in zit. Maar het wordt ook steeds populairder om een foto te maken met de auto, bijvoorbeeld in de bergen of bij de kuststrook om de leuke vakantie vast te leggen. Wist je dat een derde bereid is om daarvoor zelfs een duurdere auto te huren?

Ben je nieuwsgierig naar de andere trends en cijfers? Lees dan het complete Sunny Cars trendrapport door!