Op de negenmaandenbeurs kon je er niet omheen. De nieuwe Stokke Home kinderkamer, ik was op slag verliefd op deze set. Bestaande uit ledikant, wiegje, ladekast en commode. Het is namelijk een echte meegroeikamer; van baby tot peuter. Sinds 1 juli te koop in Nederland, waar ik eerder al een blogje over schreef. En nu staat hij bij ons in huis. Toen ik hoorde dat we hem kregen sprong ik een gat in de lucht, de mensen om me heen zullen wel gedacht hebben. Ik zat namelijk op de boot van Texel terug naar Den Helder. Een kleine week later werd het tweede deel met de ladekast en dresser geleverd. In het begin vond ik het toch wel een beetje ‘moeilijk’ om afscheid te nemen van de oude babykamer waar beide kinderen het eerste anderhalf jaar in hebben doorgebracht. Tijdens het in elkaar zetten was dit al snel over, dit is zo’n mooie lichte kamer.

Lees ook: Babykamer thema’s 2019; Ideeën en voorbeelden van neutraal tot sterren of dieren
Lees ook: Stokky Xplory; Review nieuwste kinderwagen 2018
Lees ook: Review: Stokke Trailz ervaringen in de praktijk

Het mooie van de Stokke® Home kinderkamer is dat hij bestaat uit een aantal meubels die elkaar aanvullen. De kamer groeit als het ware met je mee. Als je baby net geboren is begin je natuurlijk met de babykamer. Hiervoor heb je ‘slechts’ twee onderdelen nodig. Of eigenlijk bestaat de commode uit twee delen dus in totaal drie items. Namelijk het wiegje, de ladekast en de commode. Ze hebben geen groot oppervlakte zodat ze in iedere kamer een mooi plekje kunnen krijgen. Of als er geen lege ruimte meer is op de kamer van de ouders. De trend is tegenwoordig om je interieur zo veelzijdig mogelijk in te richten. Zeker in dichtbevolkte gebieden zoals waar wij wonen zie je dat het gemiddelde oppervlakte waarop gezinnen leven kleiner wordt. En je dus wel praktisch moet nadenken.

Stokke® Home Wieg

Stokke Home wieg cribbe - Mamaliefde

Stokke Home wieg cribbe - Mamaliefde

Het in elkaar zetten van het wiegje gaat wat stroef. Je wilt natuurlijk dat je baby veilig ligt en het onderstel goed stevig vast zit. Daar heb je behoorlijk wat spierkracht voor nodig. Wat lastig als je al rondloopt met een zwangere buik. Als het onderstel staat, het in elkaar puzzelen is echt super eenvoudig en zo gedaan, kan het wiegje er in. Je schuift de bekleding om het houten raamwerk heen dat netjes is afgeschuurd zodat er geen ruwe plekjes zijn. Aan twee kanten schuif je hem er overheen en aan twee kanten rits je hem eenvoudig dicht. Je haalt het zo ook weer uit elkaar zodat het wiegje, inclusief matrasje zo de was in kan. Onder het matrasje zit een steekvak waar je de bodemplank in schuift. Zo heeft je pasgeborene een stevige ondergrond en zakt het niet in een punt in elkaar.

Stokke Home wieg cribbe - Mamaliefde

Het voordeel van deze wieg is dat hij enorm klein en licht is. Veel kleiner dan de co-sleeper waar de beide kinderen in sliepen toen zij nog baby waren. Het matrasje is ook iets kleiner, maar het grote verschil zit hem in de ombouw. Je tilt het wiegje eenvoudig op zodat je makkelijk midden in de nacht kan wisselen van naast je bed naar de eigen slaapkamer. Als je toevallig al het bedje in huis hebt kan je het onderstel zelfs laten staan. En hang je het wieggedeelte in het ledikant. Zo kan je bijvoorbeeld overdag je kind in zijn eigen kamer laten slapen en ‘s-avonds naast je eigen bed. Handig voor de nachtvoedingen. Zonder dat je iedere keer het huis moet verbouwen of de baby in een ander bedje ligt met andere geurtjes. Dit bedje is zelfs zo smal dat hij in ons vorige huis naast het bed had gepast. En dat was echt een kleine tweekamerwoning.

Stokke Home wieg cribbe - Mamaliefde

Stokke Home wieg cribbe - Mamaliefde

Voor deze combinatie waarbij de wieg en dresser op het bedje geplaatst worden is het ook erg mooi als je een greywash bed combineert met een witte wieg en dresser. Mocht je baby uit de wieg gegroeid zijn is het toch verstandig om in ieder geval het onderstel te bewaren. Als je kind ouder is past hier namelijk de commode op zodat je een mooi bureautje hebt voor je peuter / kleuter. Zelf ga ik het wiegje binnenkort in gebruik nemen voor een nieuw gastkindje dat net drie maanden oud is. Zij kan hier dus nog even van genieten. Dan kan ik haar daarin in slaap wiegen, en mocht er iemand onrustig zijn met slapen kan ik haar eenvoudig naar een andere kamer verhuizen. Bovendien neemt de wieg nauwelijks ruimte in wat erg fijn is aangezien we er bewust voor hebben gekozen om de kleinste kamer van het huis te gebruiken als babykamer. En ook voor de gastkinderen.

Lees ook: Soorten baby wiegjes; van rieten en rotan wiegjes tot en met co-sleeper aan bed. En tips waar op letten bij veilig aankoop.
Lees ook: Vanaf wanneer overstappen van ledikant naar peuterbed?

Stokke® HomeDresser & Ladekast

Stokke Home dresser ladekast - Mamaliefde

De commode en ladekast werden een week later nageleverd, blijkbaar zijn deze meubels nu al erg populair. En moesten daardoor bijbesteld worden. Het in elkaar zetten van de kast kost even tijd. Terwijl ik dit in elkaar aan het zetten was zaten de kinderen in bad met manlief er bij. Met dit soort dingen vind ik het toch fijn om het zelf in elkaar te zetten, ook al is de gebruiksaanwijzing erg duidelijk (op twee plaatjes na waar je even door moet bladeren om te zien wat voor / achter is), hij kan er niet tegen als iets niet gaat zoals hij het wil. Hij kwam continu ook kijken of hij kon helpen en had me een elektrische schroevendraaier gegeven. Die heb je namelijk extra nodig om het in elkaar te zetten. Nadat de kast en de lades in elkaar zaten mocht hij ze stellen ;-) Hij maakte nog een vergelijking met de Ikea op basis van het in elkaar zetten. Stokke mag dan ook uit Scandinavië komen, het is echter duidelijk dat je niet alleen meer betaald voor het merkje maar ook de kwaliteit is vele malen beter. Zelfs het boekje met de gebruiksaanwijzing is van betere kwaliteit. Zodat ik verder kon gaan met de dresser. Zoonlief was ons vanuit zijn bed goed aan het bestuderen en vond het allemaal hoogst interessant.

Stokke Home dresser ladekast - Mamaliefde

De dresser is meer dan een plank die je ladekast een groter oppervlakte geeft zodat je er handig je kind op kan verschonen. Maar heeft een hele handige ombouw die er voor zorgt dat niet gelijk alles van de commode afrolt. Of je nu het bijgeleverde matras recht voor je hebt liggen of toch liever dwars verschoond. Niet alle kinderen liggen altijd even rustig op de commode, de mijne in ieder geval niet dus dan is dit ideaal. Zo kan je toch iets laten staan zonder dat je bang hoeft te zijn dat je tijdens het aankleden ‘s-ochtends je portie ochtendgymnastiek al hebt gehad. Aan de commode hangt een bakje dat je makkelijk er af kan halen of verplaatsen voor de spulletjes zoals billendoekjes, billencreme, vitamines, een borstel en andere voorwerpen die je graag bij de hand wilt houden tijdens het verschonen. Hij past trouwens ook op het bedje en het onderstel van de wieg. Over multifunctioneel denken gesproken. Met de wieg en commode naast elkaar op het bed bespaar je enorm veel ruimte uit. Met een tentje er om heen heeft je kind zijn eigen ruimte, zelfs als er geen eigen kamer meer is door een onverwachte uitbreiding.

Stokke Home dresser ladekast - Mamaliefde

Stokke Home dresser ladekast - Mamaliefde

De hoogte van de ladekast is gericht op de hoogte voor het gebruik als commode. Zodat je kind niet te hoog of te laag ligt en je er makkelijk bij kan. Dit zal natuurlijk van persoon tot persoon verschillen, aangezien niet iedereen even lang is. Qua opbergruimte is hij ook ideaal, de kast heeft drie laatjes in verschillende grootte zodat het voldoende ruimte biedt voor alles wat je maar nodig kan hebben. Ik heb altijd een commode gehad met open ruimte, dat leek me handig zodat je er gelijk bij kon. Niet dus. Ten eerste stak de plank uit, zodat je niet in een greep bij datgene kon wat je nodig had. En alles valt er uit / wordt er door nieuwsgierige ontdekkingsreizigers uitgetrokken. Met de lades ziet het er ook gelijk een stuk netter uit. Luiers, knuffels, schoon beddengoed of zelfs (een deel van) de kleding. De commode die we hiervoor hadden had een open ontwerp zodat je altijd alles kon zien wat er in lag. Met deze dichte lades ziet het er gelijk een stuk netter uit. Serieus, ik kon niet wachten op het inruimen van die lades. Het was echter al even na bedtijd dus moest ik een hele nacht wachten… Nog even en ik ga het leuk vinden om de rompertjes en sokjes op te bergen ;-) Vooral de onderste lade heeft gigantisch veel ruimte. De bovenste is wat laag, het was even puzzelen maar uiteindelijk een inzet gevonden die precies past. Blijft alles tenminste netjes op zijn plek liggen als je de lade open maakt. De ladekast is ook gemaakt naar een tijdloos Scandinavisch ontwerp van duurzaam materiaal dat heel lang meegaat zodat je ook als je de kast niet meer gebruikt als commode je kind er veel plezier aan kan hebben en er bijvoorbeeld speelgoed of zijn schoolspullen in kan opbergen. Net zoals de Trip Trap stoel van Stokke vind ik dit erg bijzonder. Er wordt echt meegedacht aan de toekomst van de meubels. Zodat het in het begin misschien een kleine investering is, maar je er wel jaren lang plezier van hebt en niet alles nieuw hoeft te kopen.