Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

Stedentrip Valencia; top 10 tips en bezienswaardigheden met kinderen

In Spanje zijn Madrid en Barcelona bekende locaties voor een stedentrip, toch zou ik zeker ook Valencia aanraden. Het is niet voor niets dat grote cruiseschepen hier aanleggen om in een paar uur rondgeleid te worden in de stad. Wij waren er iets langer voor een eerste indruk maar ik zou hier zeker terug willen komen. Er is ook zoveel te zien en doen. Vanwege het zonnige klimaat is dit het hele jaar een aanrader. Het is ongeveer drie uur vliegen met tegenwind en 2,5 uur zonder.

Lees ook: Populaire vakantie bestemmingen in Europa met kinderen
Lees ook: Populairste vakantiebestemmingen Spanje 2018
Lees ook: Stedentrip Madrid; top 13 bezienswaardigheden en interessante plaatsen (ook met kinderen)

Accommodatie

2016-11-24-07-29-22-1024x683

In de stad zijn er heel veel hotels, deze vind je in het oude stadscentrum dit zijn echte stadshotels waarvan Casual hotels absoluut een aanrader is. Bij het strand vind je de wat grotere hotels compleet met zwembaden etc. Ook zeer populair is het huren van een appartement. Buiten de stad zijn er campings beschikbaar.

Reizen in Valencia

De stad is vrij vlak en er zijn een aantal fietspaden, dus je kan deze stad prima op de fiets ontdekken. Wel is het vrij druk op de weg / stoep dus blijft het een groot avontuur.

Onder de grond vind je een uitgebreid metrostelsel tot aan de oude stadsmuren. Boven de grond rijden er echter overal bussen. Het is een aanrader om een 24 of 48 uurspas aan te schaffen waarmee je gratis kan reizen maar ook een aantal musea gratis / met korting kan bezoeken of korting krijgt bij winkels zoals de Disneystore of in bepaalde restaurants.

Shoppen in Valencia

2016-11-23-16-13-55-1024x682

Ook als je graag winkelt is Valencia een absolute aanrader. Of je nu meer houdt van kleine boetiekjes die je in het centrum vindt, vooral in het gebied vanaf de kathedraal naar de Arena. Ook luxemerken zoals Hermes en Dior vind je hier.

Een stuk zuidelijker vind je een overdekt winkelcentrum Aqua met internationale winkels zoals Zara en daar tegenover een acht verdiepingen tellend Corte des Ingles.

Eten en drinken

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

De meeste maaltijden beginnen met tapas, kleine gerechten en pinchos. Dit zijn meer kleine hapjes zoals een satéstokje met worst en paprika of een vegetarische hamburger met courgette.

Als hoofdgerecht krijg je vaak paella (grote platte pannen met rijst die ten oosten van de stad wordt verbouwd die geel gekleurd wordt met saffraan, komen hier vandaan). Traditioneel bereid met konijn en kip, maar vanwege de aanwezigheid van de zee vind je tegenwoordig ook heel veel variaties met vis en zeevruchten. Voor de vegetariërs zijn er ook groene varianten. Het lekkerste is de paella die je van de pan moet schrapen.

2016-11-23-18-02-35-1024x682

Lokale lekkernijen zijn onder andere nougat, zowel in harde of zachte variant. Ook zijn ze zeer trots op de chocolade. Ten westen van de stad vind je grote boomgaarden waar ze mandarijnen en andere citrusvruchten verbouwen. Vaak krijg je ook verschillend brood aangeboden met olijfolie en peper of zout en groene olijven. Erg lekker is ook de serranoham of de lokale variant van zwarte varkens die noten eten die veel zout bevatten.

Het oude stadscentrum

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

De kern van Valencia ligt wat meer landinwaarts, in een bocht van de rivier is hier in de Romeinse tijd een stad gebouwd. Rondom de kathedraal zijn daar nog resten van te zien. Later kwamen de Moren die er een moskee van hebben gemaakt. Veel van hun invloed heb ik niet meer gezien. Ook de Visigoten zijn hier kort geweest. In het centrum vind je een groot aantal kerken, het is tenslotte een zeer katholiek land. Zo is de Heilige communie rond de tien jaar echt een groot feest met echte prinsessenjurken en enorme cadeaus. In het centrum vind je veel zaken waar je bruidsjurken en communiejurken kan kopen.

Vroeger heeft er een stadsmuur om de stad gestaan waarvan er bij de poort nog iets te zien is. Daarbinnen is het een wirwar van straten en steegjes zoals alle oude steden. Een deel is afgesloten voor auto’s en alleen te voet of per fiets te bereiken. Een goede kaart is absoluut een must. Deze kan je echter overal gratis vinden.

Strand & Haven

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

Valencia heeft meerdere stranden; het strand La Malvarrosa is één van de drukst bezochte stranden van Valencia. Deze begint bij de haven is 1 kilometer lang en 135 meter breed, je kunt hier dus heerlijk van het strandleven genieten met genoeg plaats is voor iedereen. Bij de boulevard zijn er ook een aantal speeltuintjes voor kinderen om zich te vermaken.

Bezienswaardigheden

De leukste bezienswaardigheden in Valencia zijn onder andere;

2016-11-23-11-24-47-1024x682

 • De Mercado Central (centrale markt) van Valencia is één van de grootste overdekte markten van Europa. Op deze overdekte markt kun je allerlei lokale producten vinden, zoals sinaasappels, olijven, gamba’s, hammen en kazen en meer lekkers. De markt is gevestigd in een gebouw met een bijzondere modernistische architectuur.

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

 • Het Oceanogràfic is het grootste aquarium van Europa met meer dan 500 diersoorten en 40.000 dieren. Al deze dieren zijn verdeeld in negen delen met elk haar eigen kenmerken. Zo is er een Dolfinarium met tribune waar je iedere dag naar shows kan kijken.

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

 • Stad van Kunst en Wetenschap; Met de bouw van la Ciudad de las Artes y Ciencias, de Stad van Kunst en Wetenschap, werd in 1989 begonnen. Het laatste gebouw was in 2009 klaar. De gebouwen zijn ontworpen door de Valenciaan Santiago Calatrava en Félix Candela. Het complex bestaat nu uit zes onderdelen, namelijk L’Umbracle, Palau de les Arts Reina Sofia, L’Oceanogràfic, L’Hemisfèric, het Museu de les Ciències Príncipe Felipe en het Agora. Het is alleen al een hele ervaring om tussen de gebouwen door te lopen.

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

 • De kathedraal is gebouwd tussen 1262 en 1356 en is toegewijd aan de heilige maagd Maria. Het gebouw is een ongewone mengeling van romaanse, gotische en barokstijlen. Voor de Reconquista was er een moskee gevestigd. De kathedraal van Valencia herbergt vele kunstschatten. Hij is echter vooral bekend als bewaarplaats van een heilige graal. Deze kelk, die in 1785 kapot viel maar daarna gerestaureerd is, bevindt zich sinds de 15e eeuw in Valencia.

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

 • Tot halverwege de 19e eeuw had Valencia stadsmuren. Van die ommuring zijn alleen twee toegangspoorten over: de zware Torres de Quart en de wat elegantere Torres de Serranos. De Torres de Serranos vormen de grootste gotische stadspoort in Europa. Tot 1887 waren deze torens aan de noordkant van het centrum in gebruik als gevangenis voor de adel, vergelijkbaar met de Tower in Londen. Aan de achterkant kun je deze gotische torens beklimmen.
 • In de historische wijk El Carmen vind je de San Nicoláskerk (Iglesia de San Pedro Mártir y San Nicolás Obispo), een van oorsprong gotische kerk met een barok interieur. De plafondschilderingen beelden het leven uit van Sinterklaas, en van een andere, Italiaanse, heilige (Petrus de Martelaar, van Verona). De schilderingen zijn recent gerestaureerd, een particulier initiatief, waardoor hij wordt betiteld als de Sixtijnse kapel van Valencia.

2016-11-23-17-38-06-2-1024x683

 • Station València-Nord is het belangrijkste spoorwegstation van de Spaanse stad Valencia. Hoewel de naam anders doet vermoeden ligt het station ten zuiden van het stadscentrum. Pal naast de hoofdingang ligt de stierenvechtarena. Het treinstation heeft een bijzonder interieur en exterieur. De façade zal niet onopgemerkt blijven. Er zijn bloemen, sinaasappels en oranjebloessem te zien. Dit staat symbool voor de Valenciaanse landbouw. Op de gevel wordt ook meerdere keren het Valenciaanse stadsapen afgebeeld. Boven op het treinstation staat een arend. Dit staat symbool voor de snelheid.

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

 • De Plaza de Toros is de arena voor stierenvechten in Valencia en werd rond 1850 in neoklassieke stijl gebouwd, gebaseerd op het ontwerp van het Colosseum in Rome. De arena is 52 meter in doorsnede en heeft capaciteit voor 10.500 toeschouwers. Er vinden hier nog steeds stierengevechten plaats omdat het in tegenstelling tot in andere regio’s niet is verboden. Daarnaast worden er festivals en concerten georganiseerd. In de Plaza de Toros zit ook een museum dat meer vertelt over de geschiedenis van het stierenvechten en heeft een tentoonstelling met voorwerpen en kleding die gebruikt werden tijdens stierengevechten.
 • In het natuurpark Albufera op een uur afstand per stadsbus van Valencia bevindt zich het grootste meer van Spanje en één van de belangrijkste wetlanden van het Iberische schiereiland. Het is een streek van groot ecologisch belang met een rijke fauna, waar unieke watervogelsoorten overwinteren.
 • Het Bioparc is een innovatieve dierentuin die het respect voor dieren nastreeft. De dierentuin richt zich op de Afrikaanse fauna. Er lopen 4.000 dieren rond behorend tot 250 soorten.
 • Het Palacio del Marqués de Dos Aguas ligt in de Oude Stad van Valencia en werd gebouwd aan het einde van de 15e eeuw in gotische stijl. In de gevel zie je elementen uit verschillende stijlen, rococo, neoklassiek en oosters, terugkomen. De grote balzaal, het oosterse ontwerp van de Chinese kamer en de keuken die vrijwel volledig is opgetrokken uit keramiek.
  In dit paleis vind je ook het Museo Nacional de Cerámica González Martí, een museum met één van de uitgebreidste collecties keramiek van Spanje van de Iberische, Griekse, Romeinse stijl tot aan het heden. In het binnenhof vind je een aantal rijtuigen die gebruikt werden door de adel van Valencia. Een hiervan is La Carroza de la Ninfas, de koets van de Marquis de Dos Aguas.
 • Het Almoina Centro Arqueologico is een archeologisch centrum. Op de plek van dit museum werd 138 jaar voor Christus een begin gemaakt met de bouw van de stad van Valencia. In dit museum kan deze opgraving beter worden bekeken. Ook vanaf het plein kun je dit goed zien, achter glas. Zo krijg je een aardige indruk van 21 eeuwen ontwikkeling. Je ziet hoe een Romeinse nederzetting was opgebouwd. Verder zijn er resten van de Visigotische, Moorse en middeleeuwse beschaving te zien.
 • In het Museo de Bellas Artes (museum van de schone kunsten) huist een belangrijkste kunstcollectie met vele invloedrijke werken uit de Spaanse geschiedenis. De kunst aan de muren is niet het enige bijzondere aan dit museum. Zo is de helblauwe koepel, een prachtige patio uit de Renaissance en een tentoonstelling van archeologische vondsten een echte aanrader. Dit museum is gratis te bezoeken!
 • De permanente tentoonstelling in het Museu d’historia de Valencia is gewijd aan de geschiedenis van Valencia, verdeeld in acht blokken, onder andere het Valencia in de Middeleeuwen en het Valencia van nu. In elk blok is een verzameling van voorwerpen, documenten en kunstwerken die de periode vertegenwoordigen.

2016-11-23-16-51-45-2-1024x684

 • Het Museo de Ciencias Naturales, oftewel het natuurhistorisch museum van Valencia, is te vinden in de Jardins Viveros y Reyes. Het museum is ontstaan nadat een verzamelaar  zijn collectie van de belangrijkste paleontologische collectie in Europa op het gebied van Amerikaanse fauna uit het Kwartair aan de stad Valencia heeft geschonken. Topstukken uit de collectie zijn de skeletten van een allosaurus, een megatherium en een glyptodon. Leuk is dat er verschillende opstellingen zijn waarbij je aan een fossiel of een skelet mag voelen.

Verrassend Valencia

Wil je een andere kant van de stad zien en echt in contact komen met de locals dan is Roos van Verrassend Valencia een absolute aanrader. Acht jaar geleden is zij met haar man hierheen verhuisd en ze is echt een heel enthousiaste gids die op een leuke manier vertelt over de stad. Ongeacht je wensen kan zij je helpen, al is het maar met de reisgids Verrassend Valencia.

Aaraders met kinderen

2016-11-23-15-50-39-1024x682

Ook met kinderen is Valencia een absolute aanrader. Niet alleen vanwege het milde weer het hele jaar door, maar ook omdat het een vrij vlakke stad is met goede faciliteiten en er genoeg te zien en doen is voor het hele gezin.

 1. Dolfijnen spotten vanaf een boot / catamaran die vertrekt vanaf de haven.
 2. Overdekte speeltuin op de 8e verdieping van het Cortes des Ingles
 3. Zandkastelen bouwen op het strand La Malvarossa
 4. Bezoek aan het Natuurhistorisch Museum (gratis toegankelijk met ov-kaart en niet erg groot dus duurt niet erg lang)
 5. Het zomerhuis van Sint Nicolaas (achter de kathedraal)

2016-11-23-17-07-29-1-1024x684

 1. Het grootste Oceanium van Europa
 2. Klimmen en klauteren bij Gullivers reus in de droge rivier
 3. Safari naar Afrika in het Bioparc
 4. Uitzicht vanaf de Torre des Serranos
 5. Clementines proeven op de Central Market

Deze reis naar het prachtige Valencia is mogelijk gemaakt door Zoover, de website die er voor zorgt dat je in staat bent dé perfecte vakantieplek te vinden. Lijkt het jou ook te gek om op vakantie te gaan naar Valencia? Bekijk dan nu het zeer scherp geprijsde last-minute aanbod op Zoover.nl. Weet je nog niet precies waar de volgende reis naar toe gaat? Laat je dan inspireren op het weblog van Zoover. Hier vind je de mooiste verhalen, tips én praktische informatie die ervoor zorgen dat je niet kunt wachten tot je weer op vakantie kunt.

Vakantie naar Spanje? Overweeg dan eens een stedentrip naar Valencia, prima te combineren met een zon strandvakantie. Zeer geschikt met kinderen - Mamaliefde.nl

Summary
Review Date
Reviewed Item
Stedentrip Valencia met kinderen; wat te doen ook met baby's als peuters en kleuters?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top