In Spanje zijn Madrid en Barcelona bekende locaties voor een stedentrip, toch zou ik zeker ook Valencia aanraden. Het is niet voor niets dat grote cruiseschepen hier aanleggen om in een paar uur rondgeleid te worden in de stad. Wij waren er iets langer voor een eerste indruk maar ik zou hier zeker terug willen komen. Er is ook zoveel te zien en doen. Vanwege het zonnige klimaat is dit het hele jaar een aanrader. Het is ongeveer drie uur vliegen met tegenwind en 2,5 uur zonder.

Lees ook: Populaire vakantie bestemmingen in Europa met kinderen
Lees ook: Populairste vakantiebestemmingen Spanje 2018
Lees ook: Vakantie Costa Blanca Spanje met kinderen
Lees ook: Costa Dorada; Tips en bezienswaardighedenin Tarragona en Salou aan de gouden kust en wijnvelden in achterland Spanje. 
Lees ook: Stedentrip Madrid; top 13 bezienswaardigheden en interessante plaatsen (ook met kinderen)

Geschiedenis Valencia

Valencia, na Madrid en Barcelona de derde grote stad van Spanje. De stad van de paella en de sinaasappels. Een oude stad ook, gesticht door de Romeinen, later veroverd door de Byzantijnen en de Moren en daarna in de middeleeuwen hoofdstad van het koninkrijk van Arágon. De 15de eeuw staat bekend als de “gouden eeuw” voor Valencia. In die periode groeide en bloeide de stad door economische en culturele vooruitgang. Veel van de gebouwen in de oude stad zijn uit die tijd. Vooral zijde was het product van de stad en streek. In 1957 werd Valencia geteisterd door een ernstige overstroming van de rivier Turia, het water stond in sommige straten meer dan twee meter hoog, een economische catastrofe voor de stad. Hierdoor is in die tijd de rivier omgeleid en stroomt deze nu aan de westkant van de stad. Ik was hier in februari 2017 een kleine twee weken. Ik heb genoten van heerlijk weer en een prachtige diverse stad.

Bezienswaardigheden Valencia

De leukste bezienswaardigheden in Valencia zijn onder andere;

Ciutat Vella (oude stad)

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

De kern van Valencia ligt wat meer landinwaarts, in een bocht van de rivier is hier in de Romeinse tijd een stad gebouwd. Rondom de kathedraal zijn daar nog resten van te zien. Later kwamen de Moren die er een moskee van hebben gemaakt. Veel van hun invloed heb ik niet meer gezien. Ook de Visigoten zijn hier kort geweest. In het centrum vind je een groot aantal kerken, het is tenslotte een zeer katholiek land. Zo is de Heilige communie rond de tien jaar echt een groot feest met echte prinsessenjurken en enorme cadeaus. In het centrum vind je veel zaken waar je bruidsjurken en communiejurken kan kopen.

Vroeger heeft er een stadsmuur om de stad gestaan waarvan er bij de poort nog iets te zien is. Daarbinnen is het een wirwar van straten en steegjes zoals alle oude steden. Een deel is afgesloten voor auto’s en alleen te voet of per fiets te bereiken. Een goede kaart is absoluut een must. Deze kan je echter overal gratis vinden.

Kathedraal Valencia & Heilige kelk